Du skal som hovedregel ha innlagt vann som oppfyller drikkevannsforskriftens krav til kjemisk og mikrobiologisk kvalitet.
Med drikkevann mener vi vann som oppfyller minstekravene fastsatt i rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet.
Rent vann er rent ferskvann og sjøvann av tilsvarende kvalitet.
Vann
Det skal være nok kaldt og varmt vann til
- de aktivitetene som du utfører
- rengjøring av lokaler og utstyr
- personlig hygiene
Is
Is som kommer i kontakt med maten og kan forurense den, skal lages av drikkevann. Du må produsere og oppbevare isen slik at den ikke blir forurenset.
Har dere egen vannforsyning?
Dersom du har egen vannforsyning (brønn, reservoar, oppsamlingstank e.l.), skal vannkilden være beskyttet, og vannet må bli behandlet slik at det får drikkevannskvalitet. Det skal tas regelmessige prøver av vannet.
Hvis du eier et vannforsyningssystem som leverer drikkevann til minst to abonnenter, skal dette registreres hos Mattilsynet. Det samme gjelder hvis du eier et vannforsyningssystem som leverer drikkevann til en abonnent som ikke er en bolig eller fritidsbolig.
Nye vannforsyningssystem skal registreres før byggestart. Mer informasjon om dette kan dere finne i Mattilsynets veileder til drikkevannsforskriften.
Er det tillatt å bruke sjøvann?
Som hovedregel skal vann av drikkevannskvalitet brukes i forbindelse med produksjonen av næringsmidler. I enkelte sammenhenger er det likevel tillatt å bruke rent sjøvann.
Rent sjøvann er naturlig, kunstig eller renset sjøvann eller brakkvann som ikke inneholder mikroorganismer, skadelige stoffer eller giftig plankton i mengder som direkte eller indirekte kan påvirke næringsmidlenes hygieniske kvalitet.
Rent sjøvann er tillatt å bruke på fiskerivarer, og vi tolker kravene som at rent sjøvann også kan brukes på andre akvatiske organismer som tang og tare. Korttidslagring i sjøvann omfattes for eksempel av dette.
Når virksomheten vurderer å ta i bruk sjøvann og/eller utvikler HACCP-baserte prosedyrer, skal den være oppmerksom på følgende
- studere sammensetningen av vannet (inkludert mulige kjemiske og mikrobiologiske forurensende stoffer, giftige alger etc.) ved inntakspunkt
- variasjoner i vannkvalitet (sesong, nedbør, algeoppblomstring etc.)
- mulig forurensning (naturlige eller menneskeskapte), og mulige tiltak for beskyttelse mot forurensing
Inntakspunktet for sjøvann bør så langt det er mulig være plassert slik at det sikrer tilførsel av råvann av stabil hygienisk kvalitet.
Hvis råvannet skal behandles, kan vannbehandling omfatte forbehandling, filtrering (noen ganger kombinert med andre prosesser) og desinfeksjon. Ultrafiolett lys (UV), eventuelt i tillegg til fysiske metoder (f.eks. filtrering) er å foretrekke for å hindre dannelse av farlige stoffer som bromat og trihalometaner.
Det bør tas prøver av råvannet ulike tider av året for å kunne ha godt nok grunnlag for å avgjøre hvilken type behandlingsmetode og hvilken kapasitet anlegget skal leveres med.