8.1 8.1 Uønskede stoffer i mat
Som importør er du ansvarlig for at mat og drikke som du innfører er trygg, og at produktene ikke inneholder uønskede stoffer over grenseverdiene som er satt.
I mange tilfeller er innholdet av slike stoffer regulert med grenseverdier.
Uønskede stoffer i mat og drikke kan være
- biologiske gifter (muggsoppgifter, algegifter, plantegifter)
- miljøgifter
- prosessfremkalte stoffer
- rester av plantevernmidler
- radioaktivitet
Les mer om gjeldende regler og få faglige råd og veiledning: Uønskede stoffer i mat
8.2 8.2 Genmodifisert mat og ingredisenser
I Norge er det forbudt å importere og omsette mat og drikke som er genmodifisert eller inneholder genmodifiserte ingredienser, hvis ikke Mattilsynet har godkjent dette. Per i dag er det ingen genmodifiserte matvarer som er godkjent av Mattilsynet.
I EU er noen få genmodifiserte produkter tillatt brukt i mat og drikke. Det er da krav om at innholdet av genmodifiserte ingredienser skal merkes, slik at forbrukerne vet at de kjøper genmodifisert mat.
Som importør er det viktig at du har rutiner for å sikre at produktene ikke er genmodifiserte eller inneholder genmodifiserte ingredienser. Hvis et produkt er merket med at det inneholder genmodifiserte ingredienser, er det ikke tillatt i Norge, selv om det er lovlig å omsette det i EU.
Godkjenning og merking av genmodifiserte produkter
Regelverk
Forskrift om genmodifiserte næringsmidler
§ 1.
Kilde: Lovdata.no
Generell forskrift for næringsmidler § 16a
§ 16a.
-
1. produkter som omfattes av lov 2. april 1993 nr. 38 (genteknologiloven), -
2. produkter som er fremstilt ved hjelp av genmodifiserte organismer, men hvor sluttproduktet ikke inneholder materiale fra det opprinnelige genmodifiserte materiale, herunder genmodifiserte prosesshjelpemidler og næringsmidler som er behandlet med genmodifiserte prosesshjelpemidler.
-
1. tilstedeværelse opp til 0,9% dersom det genmodifiserte materialet er godkjent i EU, eller -
2. tilstedeværelse opp til 0,5% dersom det genmodifiserte materialet har vært risikovurdert og er funnet helsemessig trygt av enten EFSA/EUs vitenskapskomiteer eller den norske Vitenskapskomiteen for Mattrygghet samt at analysemetodikk er offentlig tilgjengelig.
Kilde: Lovdata.no
8.3 8.3 Kosttilskudd
Hvis du skal importere kosttilskudd, er det et omfattende regelverk du må sette deg inn i.
I Mattilsynets veileder om kosttilskudd finner du informasjon om regelverket og hvilke vurderinger du som importør må gjøre for å sikre at kosttilskuddet oppfyller kravene.
Vi gjør oppmerksom på at mye av regelverket er nasjonalt, og at det er viktig at du setter deg godt inn i dette.
Det kan være importrestriksjoner for kosttilskudd fra noen land. Det er derfor viktig at du sjekker listene i forskrift om offentlig kontroll av ikke animalske varer for å se om det er importrestriksjoner.
Regelverk
Forskrift om kosttilskudd
Kilde: Lovdata.no
8.4 8.4 Tilsatte vitaminer, mineraler og visse “andre stoffer”
Hvis du ønsker å importere og omsette mat eller drikke som er tilsatt vitaminer, mineraler og/eller visse andre stoffer (for eksempel koffein, fettsyrer, aminosyrer eller liknende), må du undersøke om tilsetningen er tillatt, eller om du først må melde eller søke om tillatelse til tilsetning.
Informasjon om reglene og hvordan du melder eller søker om godkjenning: Tilsatte vitaminer, mineraler og visse andre stoffer.
Husk at for kosttilskudd er det kravene i forskrift om kosttilskudd som gjelder for tilsetning av vitaminer og mineraler.
Regelverk
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
Kilde: Lovdata.no
8.5 8.5 Tilsetningsstoffer og aromaer
Som importør er du ansvarlig for å sikre at tilsetningsstoffene og aromaene i produktene du importerer, er tillatt og at mengdene ikke overskrider eventuelle grenseverdier. Du må også sørge for at de er merket i tråd med regelverket.
Tilsetningsstoffer
Bruk av tilsetningsstoffer er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Norge har felles regelverk som EU for tilsetningsstoffer. Det er kun lov å bruke tilsetningsstoffer som er godkjent av EU, og det er gitt detaljerte regler om hvor mye, og i hvilke produkter, det er tillatt å bruke de forskjellige stoffene.
Vi gjør oppmerksom på at det i land utenfor EU, kan brukes andre navn på tilsetningsstoffer enn i EU, og at det er de europeiske betegnelsene på tilsetningsstoffene som skal brukes.
Les mer: Hva er tilsetningsstoffer?
Aromaer
Hvis det er aromaer i produktet du importerer, må du kontrollere at bruken av aromaene er tillatt og at de er merket riktig. Tilsetning av aromaer må være i tråd med aromaforskriften
Les mer: Aroma
Regelverk
Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler
Kilde: Lovdata.no
Aromaforskriften
Kilde: Lovdata.no
8.6 8.6 Ny mat
Når du importerer mat og drikke, er du ansvarlig for å undersøke om næringsmidlene du importerer er ny mat, eller inneholder ingredienser som er ny mat.
Hvis du etter egen vurdering fortsatt er usikker på om næringsmidlet eller ingrediensen er ny mat, kan du bruke konsultasjonsprosedyren for å avgjøre dette.
Les mer om konsultasjonsprosedyren og hvilken informasjon og dokumentasjon som kreves:
Slik vurderer du om næringsmidler er ny mat
Les mer: Ny mat
Regelverk
Forskrift om ny mat
Kilde: Lovdata.no
8.7 8.7 Enzymer
Enzymer hjelper til med visse biokjemiske prosesser i maten.
Tilsetting av næringsmiddelenzymer skal ha et teknologisk formål under foredlingen, bearbeidingen, behandlingen, emballeringen, transporten eller lagringen av næringsmidler.
Her finner du informasjon om hvilke regler som gjelder for enzymer: Enzymer
8.8 8.8 Ekstraksjonsmidler
Ekstraksjonsmiddelforskriften regulerer hvilke stoffer som kan brukes som ekstraksjonsmidler ved fremstilling av næringsmidler eller næringsmiddelingredienser.
Ekstrakter, oljer og ekstraherte stoffer
Regelverk
Ekstraksjonsmiddelforskriften
Kilde: Lovdata.no
8.9 8.9 Matkontaktmaterialer
Det finnes egne regler for matkontaktmaterialer, og disse er felles med EU.
Når du importerer emballerte matvarer, må du sikre at emballasjen oppfyller kravene for matkontaktmaterialer.
Les mer: Matkontaktmaterialer
Regelverk
Matkontaktforskriften
Kilde: Lovdata.no
8.10 8.10 Behandling med ioniserende stråling
Det er strenge bestemmelser om bestråling av næringsmidler i Norge.
Kun tørkede aromatiske urter, krydder og vegetabilske smaksgivere er lov å bestråle, og det er egne regler for merking av disse produktene.
Regelverk
Forskrift om behandling av næringsmidler med ioniserende stråling
Kilde: Lovdata.no
8.11 8.11 Handel med truede dyr og arter (Cites)
Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) er en internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med truede dyr og arter.
Du må søke om tillatelse hvis du skal innføre produkter som er omfattet av Cites. Reglene på dette området forvaltes av Miljødirektoratet.
Du finner mer informasjon om Cites på miljødirektoratet sine nettsider (miljodirektoratet.no).
8.12 8.12 Alkoholholdig drikkevarer (øl, vin og brennevin)
Drikkevarer, også alkoholholdige, er definert som næringsmidler under matloven. De generelle kravene til importører gjelder også for import av alkoholholdig drikkevarer.
Du finner også informasjon om import av alkohol på Helsedirektoratet.no
8.13 8.13 Treemballasje
Treemballasje i importsendinger skal være behandlet og merket i samsvar med den internasjonale standarden ISPM nr. 15