8. Generelle regler

8.1 8.1 Uønskede stoffer i mat

Som importør er du ansvarlig for at mat og drikke som du innfører er trygg, og at produktene ikke inneholder uønskede stoffer over grenseverdiene som er satt.

I mange tilfeller er innholdet av slike stoffer regulert med grenseverdier.

Uønskede stoffer i mat og drikke kan være

  • biologiske gifter (muggsoppgifter, algegifter, plantegifter)
  • miljøgifter
  • prosessfremkalte stoffer
  • rester av plantevernmidler
  • radioaktivitet

Les mer om gjeldende regler og få faglige råd og veiledning: Uønskede stoffer i mat

8.2 8.2 Genmodifisert mat og ingredisenser

I Norge er det forbudt å importere og omsette mat og drikke som er genmodifisert eller inneholder genmodifiserte ingredienser, hvis ikke Mattilsynet har godkjent dette. Per i dag er det ingen genmodifiserte matvarer som er godkjent av Mattilsynet.

I EU er noen få genmodifiserte produkter tillatt brukt i mat og drikke. Det er da krav om at innholdet av genmodifiserte ingredienser skal merkes, slik at forbrukerne vet at de kjøper genmodifisert mat.

Som importør er det viktig at du har rutiner for å sikre at produktene ikke er genmodifiserte eller inneholder genmodifiserte ingredienser. Hvis et produkt er merket med at det inneholder genmodifiserte ingredienser, er det ikke tillatt i Norge, selv om det er lovlig å omsette det i EU.

Godkjenning og merking av genmodifiserte produkter

Regelverk

8.3 8.3 Kosttilskudd

Hvis du skal importere kosttilskudd, er det et omfattende regelverk du må sette deg inn i.

I Mattilsynets veileder om kosttilskudd finner du informasjon om regelverket og hvilke vurderinger du som importør må gjøre for å sikre at kosttilskuddet oppfyller kravene.

Vi gjør oppmerksom på at mye av regelverket er nasjonalt, og at det er viktig at du setter deg godt inn i dette.

Det kan være importrestriksjoner for kosttilskudd fra noen land. Det er derfor viktig at du sjekker listene i forskrift om offentlig kontroll av ikke animalske varer for å se om det er importrestriksjoner.

Veileder om kosttilskudd

Temaside om kosttilskudd

Regelverk

8.4 8.4 Tilsatte vitaminer, mineraler og visse “andre stoffer”

Hvis du ønsker å importere og omsette mat eller drikke som er tilsatt vitaminer, mineraler og/eller visse andre stoffer (for eksempel koffein, fettsyrer, aminosyrer eller liknende), må du undersøke om tilsetningen er tillatt, eller om du først må melde eller søke om tillatelse til tilsetning.

Vitaminer, mineraler og diverse «andre stoffer» tilsettes i noen sammenhenger til mat- og drikkevarer fordi de har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt i kroppen. Dette ble tidligere omtalt som "beriking". Norge har egne nasjonale regler på dette området i tillegg til EU-regler.

Informasjon om reglene og hvordan du melder eller søker om godkjenning: Tilsatte vitaminer, mineraler og visse andre stoffer.

Husk at for kosttilskudd er det kravene i forskrift om kosttilskudd som gjelder for tilsetning av vitaminer og mineraler.

Regelverk

8.5 8.5 Tilsetningsstoffer og aromaer

Som importør er du ansvarlig for å sikre at tilsetningsstoffene og aromaene i produktene du importerer, er tillatt og at mengdene ikke overskrider eventuelle grenseverdier. Du må også sørge for at de er merket i tråd med regelverket.

Tilsetningsstoffer

Bruk av tilsetningsstoffer er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Norge har felles regelverk som EU for tilsetningsstoffer. Det er kun lov å bruke tilsetningsstoffer som er godkjent av EU, og det er gitt detaljerte regler om hvor mye, og i hvilke produkter, det er tillatt å bruke de forskjellige stoffene.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på omtrent 400 forskjellige stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge.

Vi gjør oppmerksom på at det i land utenfor EU, kan brukes andre navn på tilsetningsstoffer enn i EU, og at det er de europeiske betegnelsene på tilsetningsstoffene som skal brukes.

Les mer: Hva er tilsetningsstoffer?

Aromaer

Hvis det er aromaer i produktet du importerer, må du kontrollere at bruken av aromaene er tillatt og at de er merket riktig. Tilsetning av aromaer må være i tråd med aromaforskriften

Aromaer tilfører eller endrer smak og lukt i mat.

Les mer: Aroma

Regelverk

8.6 8.6 Ny mat

Når du importerer mat og drikke, er du ansvarlig for å undersøke om næringsmidlene du importerer er ny mat, eller inneholder ingredienser som er ny mat.

"Ny mat" er næringsmidler som ikke har blitt brukt i Norge, EØS eller EU før 15. mai 1997. Ny mat må være godkjent av EU-kommisjonen før den kan omsettes.

Hvis du etter egen vurdering fortsatt er usikker på om næringsmidlet eller ingrediensen er ny mat, kan du bruke konsultasjonsprosedyren for å avgjøre dette.

Les mer om konsultasjonsprosedyren og hvilken informasjon og dokumentasjon som kreves:

Slik vurderer du om næringsmidler er ny mat

Les mer: Ny mat

Regelverk

8.7 8.7 Enzymer

Enzymer hjelper til med visse biokjemiske prosesser i maten.

Tilsetting av næringsmiddelenzymer skal ha et teknologisk formål under foredlingen, bearbeidingen, behandlingen, emballeringen, transporten eller lagringen av næringsmidler. 

Her finner du informasjon om hvilke regler som gjelder for enzymer: Enzymer

8.8 8.8 Ekstraksjonsmidler

8.9 8.9 Matkontaktmaterialer

8.10 8.10 Behandling med ioniserende stråling

8.11 8.11 Handel med truede dyr og arter (Cites)

Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) er en internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med truede dyr og arter.

Du må søke om tillatelse hvis du skal innføre produkter som er omfattet av Cites. Reglene på dette området forvaltes av Miljødirektoratet.

Du finner mer informasjon om Cites på miljødirektoratet sine nettsider (miljodirektoratet.no)

8.12 8.12 Alkoholholdig drikkevarer (øl, vin og brennevin)

Drikkevarer, også alkoholholdige, er definert som næringsmidler under matloven. De generelle kravene til importører gjelder også for import av alkoholholdig drikkevarer.

Du finner også informasjon om import av alkohol på Helsedirektoratet.no 

Innførsel av alkohol fra utlandet (helsedirektoratet.no)

8.13 8.13 Treemballasje