Enzymer
Her finner du informasjon om hva enzymer er og hvilke retningslinjer som gjelder for disse stoffene.
Næringsmiddelenzymer er stoffer framstilt av planter, dyr, mikroorganismer eller deres produkter. Definisjonen omfatter også produkter som framstilles gjennom en fermenteringsprosess med mikroorganismer.
Enzymer hjelper til med visse biokjemiske prosesser i maten. Tilsetting av næringsmiddelenzymer skal ha et teknisk formål under foredlingen, bearbeidingen, behandlingen, emballeringen, transporten eller lagringen av næringsmidler.
Forordning (EF) 1332/2008 inneholder bestemmelser om hvordan og når enzymer kan brukes i mat.
Hovedpunktene er at
- enzymet ikke må utgjøre en trussel mot forbrukernes helse
- det må være et rimelig teknisk behov for å bruke enzymet
- bruken av enzymet ikke må villede forbrukerne om matens egenskaper
Søknader for godkjenning av nye næringsmiddelenzymer
Vil du bruke et nytt enzym i mat, må du søke om godkjenning. Søknaden sendes direkte til EU-kommisjonen, som sjekker at søknaden oppfyller alle nødvendige krav. Alle disse kravene er listet opp i forordning (EU) 234/2011.
Næringsmiddelet skal alltid være helsemessig trygt, jevnfør Matlovens bestemmelser.
Unionsliste for næringsmiddelenzymer
Det arbeides med å fastsette en unionsliste for næringsmiddelenzymer. For at et enzym skal komme på denne listen, må bruker eller produsent ha søkt om godkjenning. Unionslisten fastsettes når alle enzymene søkt om før 11. mars 2015 er vurdert. Søknader sendt inn etter 11. mars 2015 behandles i tråd med forordning (EF) 1331/2008.
Frem til unionslisten for næringsmiddelenzymer er fastsatt, gjelder de generelle kravene til mattrygghet, jf. Matlovens bestemmelser, i tillegg til merkekravene i forordning (EF) 1332/2008. Utover dette har enkelte land i EU nasjonale bestemmelser for næringsmiddelenzymer, men vi har ingen egne nasjonale bestemmelser for næringsmiddelenzymer i Norge.
Altså kan alle næringsmiddelenzymer brukes frem til unionslisten er fastsatt hvis trygg bruk kan dokumenteres. Enzymet vil derimot være ulovlig å bruke etter fastsettelsen hvis det ikke er søkt om før 11. mars 2015, og dermed ikke er en del av unionslisten når den fastsettes.
Les mer på EU-kommisjonen sine nettsider her: EU List and Applications - European Commission (food.ec.europa.eu)
Tekniske hjelpestoffer
Mange enzymer kan brukes som tekniske hjelpestoffer. Tekniske hjelpestoffer (kalt processing aids på engelsk) er stoffer som hjelper under matproduksjonen. De skal ikke ha noen effekt i det ferdige produktet. Det kan kun foreligge uunngåelige rester uten aktivitet i næringsmiddelet. Noen tekniske hjelpestoffer er regulert, for eksempel ekstraksjonsmidler som er regulert i ekstraksjonsmiddelforskriften.
Les mer her: Forskjellen på tilsetningsstoff og teknisk hjelpestoff
Regelverk
Forskrift om næringsmiddelenzymer
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om godkjenning av enzymer mm. i næringsmidler
Kilde: Lovdata.no