Pærebrann
Pærebrann er en alvorlig sykdom på eple, pære og en del prydbusker i rosefamilien. Sykdommen skyldes bakterien Erwinia amylovora. Bakterien er ufarlig for mennesker, dyr og insekter.
Pærebrann er en alvorlig sykdom på eple, pære og en del prydbusker i rosefamilien. Sykdommen skyldes bakterien Erwinia amylovora. Bakterien er ufarlig for mennesker, dyr og insekter.
Eier eller bruker av eiendom har plikt til straks å melde fra til Mattilsynet om kjennskap til, eller mistanke om, angrep av pærebrann. Pærebrannforskriften (lovdata.no) deler landet inn i soner. I pærebrannsonen ønsker vi kun melding om mistanke eller funn av pærebrann i kommersiell fruktdyrking.
Vi ønsker kun varsel om bulkemispel i Ullensvang og kommuner i Buskerud, Vestfold og Telemark.
Husk å legge ved bilder.
I Norge er sykdommen først og fremst funnet i bulkemispel, samt en del andre mispelarter (Cotoneaster) som brukes som prydplanter. I 2020 ble pærebrann funnet for første gang i kommersiell fruktproduksjon. Funnet ble gjort i nyplanta epletrær i Rogaland. Ellers er det så langt gjort få funn av sykdommen på eple og pære i Norge.
Sykdommen har sin opprinnelse i USA og første europeiske funn ble gjort i England på 1950 tallet. Sykdommen er nå spredd til de fleste europeiske land. I Norge ble pærebrann første gang påvist i Stavangerområdet i 1986, og pærebrann er nå kjent å forekomme i Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal fylker.
Det er forbudt å importere vertplanter av pærebrann fra land der sykdommen forekommer. Produksjonstrær av eple og pære og grunnstammer for disse er unntatt fra forbudet. For denne importen er det særskilte krav.
Pærebrann er regulert som karanteneskadegjører i Norge og er listet i vedlegg 2 til plantehelseforskriften.
Les mer om regelverket som gjelder for pærebrann.