3. Årets aktiviteter og resultater

EUs kontrollforordning, som er implementert i norsk rett gjennom EØS-avtalen, gir regler for offentlig kontroll og andre offentlige aktiviteter for å sikre etterlevelse av regelverket for mat, fôr, plantevernmidler, dyrehelse og dyrevelferd. Det stilles strenge krav til vår organisering, planlegging, gjennomføring og oppfølging av offentlig kontroll og andre offentlige aktiviteter. Målet med forordningen er å sikre at europeiske myndigheter gjennomfører sine kontroller på en enhetlig måte, og at det er systemer, organisering og tiltak på plass for å sikre etterlevelse av regelverket på Mattilsynet sine ansvarsområder.

I henhold til kontrollforordningen har vi en rekke oppgaver som skal gjøres med en fastsatt frekvens.  Kjøttkontroll og grensekontroll er eksempler på dette. Mattilsynet må være til stede hver gang et landdyr slaktes, også viltlevende dyr på mobile slakterier. Mattilsynet skal også være til stede hver gang et parti med grensekontrollpliktige varer kommer til fri omsetting i EØS gjennom en norsk grensekontrollstasjon. Vi har også 59 overvåkingsprogrammer som det krever mye ressurser å gjennomføre.

I tillegg har vi en rekke andre pålagte oppgaver som for eksempel tilsyn med sporbarhet og merking, tilsyn med EØS-godkjente rugerier og anlegg for landdyr. Vi har også oppgaver som er pålagt gjennom nasjonalt regelverk slik som for eksempel smilefjes, legemidler utenfor apotek, og kontroll med såvarer og settepoteter.

I tillegg til de pålagte oppgavene har vi en rekke oppgaver som er initiert av brukerne våre. Dette gjelder for eksempel ulike former for sertifikater, godkjenning av virksomheter, søknader om etablering, søknader om flytting av fisk, klagesaker, erstatningssaker og bekymringsmeldinger. Tidsregistreringen viser at vi bruker nesten 40 årsverk bare på søknader, godkjenninger og attestasjoner og 20 årsverk på klagesaker og erstatninger.

Vi må alltid prioritere oppgavene med pålagt frekvens, men kravet om kvalitet og effektivitet i forvaltningen gjør at det også er viktig at brukerne våre får den nødvendige prioritet. For å sikre en tilfredsstillende kundebehandling må vi også prioritere de brukerinitierte oppgavene.

Vi håndterer årlig mellom 200 og 300 hendelser. Disse varierer både i omfang og alvorlighetsgrad, men mye av Mattilsynets ressurser (40 årsverk) går med til å håndtere disse.

Omfanget av pålagte og brukerinitierte oppgaver og hendelser avgjør hvilken kapasitet vi har til å utføre planlagte, risikobaserte tilsynsoppgaver på alle våre tilsynsområder. 

3.1 3.1 Sikre helsemessig trygg mat og trygt drikkevann

3.1.1 3.1.1 Trygg mat

Antall registrerte smittetilfeller er tilbake på samme nivå som før pandemien

Mattryggheten i Norge anses generelt som god. Etter en liten nedgang i antallet rapporterte tilfeller av vann- og matbåren smitte i Norge de siste årene, viser de nyeste tallene at nivået nå er tilbake på samme nivå som før pandemien. I 2024 ble det registrert i overkant av 7 700 tilfeller av vann- og matbårne sykdommer totalt. Om lag 2 800 av disse ble kategorisert som smittet i Norge, mens smittested for de øvrige tilfellene enten var ukjent (ca. 1 700 tilfeller) eller relatert til reiser i utlandet (ca. 3 200 tilfeller). 

Antall enkelthendelser ser altså ut til å være stabilt eller svakt økende. Det er usikkert om den lille økningen skyldes forbedret diagnostikk, økt testing eller en faktisk økning i smitte.

Figuren nedenfor ble oppdatert 20.02.2025 kl. 00:13. Det tar noe tid fra et smittetilfelle blir påvist til tilfellet registreres i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Dette medfører at tallene i MSIS ikke alltid reflekterer det reelle antall smittede i sanntid. Tallene for 2024 er foreløpige. Folkehelseinstituttet (FHI) publiserer endelige tall i løpet av året på sine nettsider.

Søylediagram som viser tilfeller av vann- og matbåren smitte i Norge fra 2014 til 2024.
Figur 9: Sykdomstilfeller i perioden 2014 til 2024. Kilde: Folkehelseinstituttet.

E. coli-infeksjoner (EHEC og andre enteritter) ser ut til å være en økende utfordring i Norge. Antall innenlands tilfeller av salmonellose har også vist en økende tendens. Campylobacter-infeksjoner er fortsatt den vanligste enkeltårsaken, med rundt 1 000 rapporterte tilfeller. 

Antall registrerte næringsmiddelbårne utbrudd

De siste årene har antallet registrerte næringsmiddelbårne utbrudd variert mellom om lag 20 og 50 per år, med alt fra to til flere hundre smittetilfeller per utbrudd (figur 10). Bedre smittesporingsmetoder, inkludert helgenomsekvensering, har gjort det mulig å avdekke sammenhenger mellom tilsynelatende isolerte tilfeller, spesielt ved Listeria- og Salmonella-utbrudd. 

Graf som viser antall næringsmiddelbårne utbrudd fra 2019 til 2023.
Figur 10: Mistenkte eller verifiserte næringsmiddelbårne utbrudd utenfor helseinstitusjoner. Tall for 2024 foreligger ikke per 15. mars. Kilde: Folkehelseinstituttet .

Multinasjonalt utbrudd av Salmonella i økologiske alfalfaspirer

Over 200 personer i Norge ble syke av Salmonella på grunn av forurensede alfalfaspirer. Produksjonen ble stoppet, og spirene ble trukket fra markedet. Dette var det største salmonellautbruddet i Norge siden 1980-tallet. Frøene som ble brukt til disse spirene, kom fra en stor leverandør i Italia, som også leverer frø til mange andre europeiske land. Sverige har også hatt stort utbrudd knyttet til alfalfaspirer fra samme leverandør. Vi samarbeider med europeiske folkehelsemyndigheter (ECDC) og matmyndigheter (EFSA) for å avdekke mulig sammenheng med utbrudd i andre land der spirer enten er mistenkt som smittekilde eller hvor det er påvist Salmonella.

Styrket innsats for å unngå alvorlige utbrudd av listeriose

Internasjonale og nasjonale sykdomsutbrudd med røykelaks og -ørret som smittekilde, har fått stor oppmerksomhet de siste årene. For å redusere risikoen har Mattilsynet prioritert tilsyn med produsenter av røkt laks og rakfisk. Målet er å sikre at virksomhetene følger regelverket for produksjon av spiseferdige næringsmidler. I tillegg til tilsyn legger vi stor vekt på veiledning og informasjon, slik at virksomhetene blir bevisste på risikoen og iverksetter nødvendige tiltak for å levere trygge produkter.

Mattilsynet har også gjennomført dialogmøter med sjømatnæringen for å oppmuntre næringen til å utarbeide retningslinjer for god hygienepraksis. Parallelt har vi, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, fått i oppdrag å revidere gjeldende råd og advarsler til forbrukere om Listeria.

For å få bedre oversikt over situasjonen gjennomfører vi et overvåkings- og kartleggingsprogram for Listeria i røykelaks i 2024 og 2025. Dette programmet vil gi oss oppdatert kunnskap om forekomsten av Listeria i norske virksomheter, og bidra til å forebygge og begrense fremtidige listerioseutbrudd.

Styrket innsats for å unngå alvorlige E. coli-utbrudd

De siste to årene har det vært to alvorlige utbrudd av Enterohemoragisk E. coli (EHEC) i norske kjøttvarer. EHEC-bakterier kan finnes i tarmen hos drøvtyggere som storfe og sau, og kan overføres til kjøttet under slakteprosessen. For å hindre at slike bakterier kommer inn i matkjeden, er det flere viktige tiltak som må følges.

Det er viktig at dyr som sendes til slakt er rene for å minimere risikoen for kontaminasjon, og slakteriene må ha gode rutiner for slaktehygiene for å hindre at bakterier overføres til kjøttet.

Mattilsynet har prioritert revisjoner i slakteriene, for å kontrollere at de følger regelverket og har rutiner for å unngå at skitne slaktedyr kommer inn, og hvordan de håndterer risikoen dersom dette likevel skjer. 

Flere slakterier har ikke gode nok rutiner for å følge opp skitne slaktedyr, og vi følger opp disse med nødvendige tiltak. Vi har økt søkelys på faren med skitne slaktedyr både hos slakteriene og i næringen generelt, og det er en økende forståelse for viktigheten av å ta tak i dette problemet.

Det ble samlet inn avføringsprøver av storfe for analyse for utvalgte varianter av Shiga toksinproduserende E. coli (STEC). Prøvetakingen fungerte godt, og analysene pågår også i 2025. Resultater forventes å være klare i løpet av første tertial 2025. 

Vi vil følge opp med ytterligere tiltak for å påse at slakteriene opprettholder høye hygienestandarder og dermed reduserer risikoen for EHEC-utbrudd.

Smilefjes i utvikling: smarte løsninger for forbrukere og tilsyn

For å sikre forbrukere god informasjon om de hygieniske forholdene ved et spisested, ble smilefjesordningen innført i 2016. I 2024 nedprioriterte vi å gjennomføre smilefjestilsyn på virksomheter som har hatt gode resultater de siste fem årene. Dette resulterte i ca. 5 400 smilefjestilsyn, som likevel er ti prosent økning fra året før. I januar lanserte vi en ny og mer brukervennlig tjeneste for visning av resultater fra smilefjestilsyn. 

Tjenesten gjør det enklere for forbrukere å få innsyn i inspeksjonsresultater, samtidig som vi har lagt til rette for at media raskt kan se nye tilsynsresultater. Interessen har vært stor, nettsiden har hatt over 60 000 besøk i løpet av året, og vi har sett en betydelig økning i medieomtale av smilefjesordningen.

For å utvikle mer brukervennlige tjenester har vi utarbeidet en helt ny datamodell for smilefjestilsynet. Denne modellen gjør det mulig å målrette tilsynet mer effektivt, noe som på sikt vil gi bedre mattrygghet. Som en del av dette arbeidet har vi gjennomført en omfattende datavask for å forbedre kvaliteten på datagrunnlaget. Dette åpner for nye løsninger, som for eksempel at bekymringsmeldinger snart kan knyttes automatisk til riktig serveringssted, noe som vil effektivisere saksbehandlingen.

Vi lanserte også en ny tjeneste for data og statistikk. Denne bygger på arbeidet med kvalitetssikring av data og er basert på den nye datamodellen. Tjenesten gir inspektører og ledere bedre innsikt i hvordan tilsyn faktisk utføres over hele landet, noe som bidrar til et mer kunnskapsbasert og effektivt tilsyn, blant annet for spisesteder som er del av en kjede eller et konsern.

Blåskjellovervåking forbedret og forenklet

Vi lanserte i 2024 en ny og forbedret tjeneste for blåskjellvarsel på mattilsynet.no. Denne tjenesten gir publikum enkel tilgang til prøveresultater for blåskjell langs hele kysten.

Med dette verktøyet kan folk raskt sjekke om blåskjell i deres område er trygge å spise, noe som øker bevisstheten om mattrygghet ved å spise selvplukkede skjell.

I tillegg til å gi informasjon til forbrukerne, er blåskjellovervåkingen en viktig del av Mattilsynets nasjonale tilsynsprogram for muslingproduksjon. Programmet omfattet 32 faste uttakssteder fordelt mellom kommersiell produksjon og lokale prøver for Blåskjellvarslet.

I løpet av året ble det også gjennomført tilsyn og prøveuttak ved produksjonsområder, ekspedisjonssentraler og rensesentraler, som bidrar til å sikre at skjellene er frie for mikrobiologisk forurensning før de omsettes.

Omfattende kontroll med kjemiske farer i mat

Kartlegging og overvåkning av stoffer i mat, matemballasje og drikke i Norge er med på å sikre mattryggheten.

Det er viktig at maten vi spiser ikke inneholder stoffer i mengder som gjør den helseskadelig. I de fleste tilfellene er innholdet av stoffene i maten lave og under grenseverdiene, men noen ganger kan de være til stede i mengder som kan være helseskadelig for oss. Det handler i ytterst få tilfeller om akutte skadelige effekter, men noen ganger påvises det stoffer som etter gjentatt eksponering over tålegrensen kan bidra til langsiktige skadevirkninger som lever-, nyreskade eller kreft.

Årlig analyserer vi utvalgte mat- og drikkevarer for forurensende stoffer (miljøgifter, mykotoksiner, plantetoksiner osv.), veterinære legemiddelrester og plantevernmiddelrester. Her kontrollerer vi om grenseverdiene overholdes og om det er gitt ulovlige legemidler til landdyr og fisk.

Tabell 3: Antall og andel undersøkte prøver med ulovlig innhold av fremmedstoffer, som for eksempel plantevernmiddelrester, dioksiner, PCB og legemiddelrester. Kilde: Mattilsynet.

Fremmedstoffer 

 

2022

2023

2024

Plantevernmiddelrester innenlands 

Antall prøver 

353

298

352

Andel prøver med overskridelser

0,6 %

0,0 %

0,3 %

Plantevernmiddelrester import 

Antall prøver 

789

680

770

Andel prøver med overskridelser

3,3 %

2,1 %

4,7 %

Fremmedstoffer i landdyr innenlands 

Antall prøver 

4 075

2 143

2 142

Andel prøver med overskridelser* 

0,0 %

0,0 %

1,5 %

Fremmedstoffer i landdyr import 

Antall prøver 

80

22

22

Andel prøver med overskridelser

0,0 %

0,0 %

0,0 %

Fremmedstoffer i fisk innenlands 

Antall prøver 

14 771

2 709

2 757

Andel prøver med overskridelser

0,0 %

0,0 %

0,0 %

Fremmedstoffer i fisk og sjømat import** 

Antall prøver 

80

47

157

Andel prøver med overskridelser

0,0 %

0,0 %

1,3 %

* Inkluderer funn av tungmetaller i lever 
** Disse prøvene blir tatt ut av produkter som vi av erfaring vet at det er en viss risiko ved, og funn representerer derfor ikke den generelle tilstanden. Fremmedstoffer i fisk blir undersøkt for miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige legemidler. 

Økning i andel overskridelser for plantevernmiddelrester i næringsmidler

Resultatene fra 2024 viser en økning i overskridelser (innhold over grenseverdi), sammenliknet med 2023. For importerte produkter (EU og tredjeland) var det 4,7 prosent overskridelser, mens det var 0,3 prosent overskridelser i norske produkter. Sammenliknet med data for de siste ti årene er dette den høyeste andelen overskridelser for produkter fra andre land. I likhet med foregående år viser resultatene at det spesielt er utfordringer med overskridelser av grenseverdier for plantevernmiddelrester ved import av vegetabilske produkter fra tredjeland. Produkter fra tredjeland står for 80 prosent av overskridelsene i 2024. Mattilsynet har i lengre tid gjennomført overvåkings- og kontrollprogram for plantevernmiddelrester i næringsmidler årlig og vil på bakgrunn av resultater for 2025 og senere år, vurdere om denne økningen i overskridelser var et engangstilfelle eller en trend vi må ha økt oppmerksomhet på.

Graf som viser antall prøver med overskridelser av plantevernmiddelrester fra 2014 til 2024
Figur 11: Andel av prøver av plantevernmiddelrester med overskridelser av grenseverdi i norske produkter og produkter fra EU og tredjeland (import). Kilde: Mattilsynet.

Høye nivåer av plantetoksiner i hirse og urtete, og positiv nedgang av opiumalkaloider i valmuefrø

Vi analyserer også for stoffer som kan finnes naturlig i maten vår. Det ble tatt ut plantetoksinprøver av rapsolje, tranolje, sorghum, hirse, teff, linfrø, urtete-blandinger, krydderblandinger med spisskum og/eller oregano og valmuefrø til forbruker.

Det ble påvist overskridelser av tropane alkaloider i hirse og overskridelse av pyrrolizidin alkaloider i urtete. Dette prøvematerialet vil følges opp i 2025. I tillegg ble tranolje analysert for erukasyre. Her ble det påvist lave funn som ikke ansees for å være helsefarlige.

Nivåene av opiumalkaloider i valmuefrøprøvene var under grenseverdi. Dette er positivt, da tall for 2023 viste funn over grenseverdi i 30 prosent av prøvene.

I mykotoksinprøver av mais, mandler, pistasjnøtter, kornbasert barnegrøt, pasta, havregryn og havremel, og frokostblandinger, ble det påvist overskridelser i både mandler og pistasjnøtter. Både pistasjnøtter og mandler følges opp med nye prøveuttak i 2025.

Søylediagram som viser andel av prøver med overskridelser fra 2021 til 2024.
Figur 12: Andel av prøver av plantetoksiner med overskridelser av grenseverdi. Kilde: Mattilsynet.

Aktiv overvåking av miljøgifter i sjømat – viktig for Norge og norske forbrukere

Vi analyserte et omfattende utvalg av oppdrettsfisk, villfisk, sjømat og importert sjømat for forurensende stoffer. I oppdrettsfisken fant vi ingen ulovlige stoffer eller fremmedstoffer over grenseverdiene. Det ble gjort to funn av ulovlige stoffer i sjømat som var importert fra land utenfor EU.

Metronidazol ble funnet i en prøve av hvitfotreker og fargestoffet leuko malakitt grønt ble funnet i en prøve av abborfisken Barramundi. På grunn av disse funnene vil vi ta flere analyser av ulovlige stoffer.

For å sikre trygg sjømat er det viktig at vi fremover følger med på effekter av klimaendringer på havmiljø, endringer i kjemikalieutslipp fra industrien og endringer i prosesser i akvakulturnæringen. I 2025 vil vi for eksempel gjøre analyser av notbehandlingsmiddelet tralopyril i oppdrettsfisk. Vi må også sikre jevnlig overvåking for å oppdatere dokumentasjon og eventuelt oppdage endringer. Vi må følge med på stoffer, arter og områder hvor det kan være risiko for overskridelser av grenseverdier. For eksempel kvikksølv, kadmium, dioksiner og Polyklorerte bifenyler (PCB).

Norge er en stor bidragsyter til kunnskapen vi i EU/EØS har om miljøgifter i sjømat. Vi gjør mange analyser og norske data sto for en stor del av datagrunnlaget ved fastsettelse av grenseverdier for uorganisk arsen i fisk. Dette viser viktigheten av at vi fortsetter å analysere for ulike miljøgifter i sjømat for å øke kunnskapen om uønskede stoffer i sjømat.

Vi gir råd til forbrukerne om å unngå fisk og skalldyr fra forurensende havner, fjorder og innsjøer. Flere av rådene er basert på gamle data. Det er derfor behov for å rydde opp i de rådene vi gir, i tillegg til å se nærmere på hvordan vi gir rådene. Vi har derfor bedt Havforskningsinstituttet gå gjennom og sammenstille dataene vi har for de ulike fjordene og havnene. Dette er et viktig arbeid som vi vil bruke som grunnlag i våre fremtidige råd.

Fremmedstoffprogrammet for landdyr først ute med digitalisering av prøvetaking

I januar var første milepæl for digitalisering av prøvetaking i Mattilsynet klar. Overvåkings- og kartleggingsprogrammene (OK-programmer) knyttet til fremmedstoff for landdyr, animalsk mat og import av animalsk mat ble lansert i de nye applikasjonene “Prøveplan” og “Prøveta”. Alle prøvene i dette OK-programmet for året er registrert digitalt. Laboratoriet i Nederland forteller at antall feil på rekvisisjonene er betydelig redusert etter digitalisering. I november hadde vi en brukerundersøkelse hos inspektørene som bruker “Prøveta”. Resultatet var svært positivt, med en samlet score på 4,8 av 5.

Applikasjonen er videreutviklet med praktiske funksjoner for brukerne og vi sikrer større robusthet, for å kunne skalere opp for å koble på flere laboratorier og flere OK-programmer i årene som kommer. I november var integrasjonen med Veterinærinstituttet klar.

I desember ble det underskrevet en ny fireårskontrakt med Laboratoriet i Wageningen, Nederland, for programmet som analyserer lovlige og ulovlige legemidler og forurensede stoffer i landdyr og produkter av animalsk opprinnelse. Laboratoriet i Wageningen er også et forskningslaboratorium som blant annet utvikler nye metoder og analyser som gir oss ny og nyttig kunnskap. Mattilsynet har hatt kontrakt med dette laboratoriet siden januar 2021.

Inntak av jod: både for mye og for lite kan være helseskadelig

Jod er et essensielt mikronæringsstoff det lett kan bli for lite eller for mye av i kostholdet vårt. Vi har i flere år arbeidet med Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet (Hdir) med en strategi for å sikre at befolkningen har et tilfredsstillende inntak av jod. Det er en utfordring å sikre god jod-status i befolkningen, uten at det samtidig gir risiko for mangel eller overskudd i ulike befolkningsgrupper. I 2023 presenterte vi, sammen med Hdir og FHI, et felles forslag til et 10-årig jodberikningsprogram som fikk tildelt midler i statsbudsjettet, og vil iverksettes fra 2025.

Programmet foreslår et forhøyet nivå av jodberikning i enkelte matvaregrupper for å sikre at jodinntaket i befolkningen er på et nivå som gir lavest mulig risiko. I dette arbeidet har vi støttet oss på ulike risikovurderinger.

Vi har gjennomført de nødvendige endringene i berikningsregelverket i perioden 2023-24 for å kunne iverksette programmet i 2025. Tillatt mengde jod i husholdningssalt og i vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer er nå økt i tråd med Jodberikningsprogrammet. Disse endringene gjelder kun frivillig berikning.

Vi har også ansvaret for å overvåke jodinnholdet i næringsmidler som del av programmet. Denne overvåkingen består av to hoveddeler: overvåke endringer i markedet (produktutvalg m.m.) og analyseprosjekter der jodinnholdet i utvalgte matvarer blir analysert.

Forenklinger i radioaktivitetsregelverket etter Tsjernobyl

Fra 1.1.2025 er grenseverdiene for radioaktivt cesium i mat opphevet, og det samme er forskrift om nedforing av sau på grunn av radioaktivitet. Alt reinkjøtt skal fra nå av stempelmerkes med ovalt stempelmerke.

Forvaltningen av radioaktivitet i mat og fôr i Norge har siden 1986 vært preget av ulykken i Tsjernobyl.

I snart 40 år har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Mattilsynet fulgt opp håndtering av konsekvensene igjennom regulering, måling og tiltak for å redusere radioaktivt cesium i mat og helsebelastningen til befolkningen. 

Tiltakene har i hovedsak vært rettet mot reinsdyr- og sauenæringen. Innlandet, Trøndelag og Nordland ble hardest rammet av forurensingen fra Tsjernobyl.

Oppheving av grenseverdiene for cesium medfører også at behovet for nasjonalt firkantet stempelmerke på reinkjøtt bortfaller.

Vi mener det er viktig å oppheve regelverk som ikke lenger trengs, og er glade for at forurensingen etter Tsjernobyl-ulykken ikke lenger krever store ressurser og kostbar oppfølging. Dette betyr forenklinger for berørte kommuner, statsforvaltere, Mattilsynet og Landbruksdirektoratet, slakterier og ikke minst bøndene og reindriftsamene.

Atomberedskap er viktig

Vi har utviklet planene våre og laget maler for raskere håndtering og igangsetting av tiltak i matkjeden ved en ny atomulykke. Slik har vi laget et bedre grunnlag for rask håndtering av hendelser i Kriseutvalget for atomberedskap (KU) og Mattilsynet, både å fastsette forskrift med grenseverdier for flere radioaktive stoffer og maler for tiltak.

3.1.2 3.1.2 Trygt drikkevann

I 2023 ble 0,59 prosent av ledningsnettet til kommunale vannforsyningssystemer for drikkevann fornyet (SSB). Omtrent 29 prosent eller ca. 200 millioner m3 drikkevann lekket ut av vannledningsnettet på vei til abonnentene og ca. 99,7 prosent av befolkningen får drikkevann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet.

Graf som viser andel personer med tilfredsstillende kvalitet på drikkevann fra 2019 til 2023,
Figur 13: Andel personer i Norge som er forsynt av et vannforsyningssystem som leverer drikkevann av tilfredsstillende mikrobiologisk kvalitet. Kilde: Folkehelseinstituttet.

Dataene som rapporteres inn om vannforsyningssystemer i Norge (fhi.no) kan være mangelfulle grunnet dagens systemer for rapportering. Det er ett års forsinkelse, derfor er det ikke tall for 2024.

Vi styrker sikkerhet og beredskap knyttet til drikkevannsforsyningen

Vår oppfølging av sikkerhet og beredskap i drikkevannsforsyningen henger tett sammen med innføringen av kravene i Nettverks- og informasjonssikkerhet (NIS) og Critical Entities Resilience (CER) direktivene.

NIS 1-direktivet stiller krav om tiltak for å sikre et høyt felles nivå for sikkerhet i nettverks- og informasjonssystemer og er under implementering gjennom lov og forskrift om digital sikkerhet. NIS 2 vil skjerpe disse kravene vesentlig. CER-direktivet omtaler kritiske enheters motstandsdyktighet mer generelt. Disse direktivene omfatter mer enn bare drikkevann, men beskyttelse av drikkevannsforsyning er av de viktigste elementene for Mattilsynet og er spesielt nevnt i direktivenes virkeområde. Vi er i dialog med både næringen og med andre offentlige etater i vår oppfølging av kravene i disse direktivene.

Vi har gjennomført en spørreundersøkelse om sikkerhet og beredskap rettet mot vannverk i Norge.  Undersøkelsen inngår som et viktig grunnlag for det videre sikkerhets- og beredskapsarbeidet. Undersøkelsen er blant annet presentert i møte i utvalg for vannforsyningsberedskap og vi har diskutert grensesnitt mellom kommunal beredskapsplikt og krav i drikkevannsforskriften med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i den videre oppfølging av funnene.

Vi planlegger å gjennomføre tilsyn med sikkerhet og beredskap i vannforsyningen i 2025, med en målsetning om at flere vannverkseiere får rutiner som sikrer oppdaterte farekartlegginger, beredskapsplaner og gjennomføring av øvelser, basert på blant annet trusselbilde, avhengigheter, vannverkets og kommunens verdivurderinger. Ressurssituasjonen tillater ikke å følge opp undersøkelsen med alle de tiltak vi mener er nødvendige. Vi har prioritert deltakelse i EUs arbeid med en tryggere og mer bærekraftig produksjon av drikkevann høyt og vil fortsette dette arbeidet i 2025. Vi deltar aktivt i diskusjonene både i kommisjonens ekspertgruppe og den mer uformelle “Endwaregruppen” om hvordan vi kan få en god oversikt over drikkevannsforsyningen, redusere lekkasje av drikkevann og kartlegge og beskytte drikkevannskilder mot uønskede hendelser og mot forurensing av uønskede stoffer.

Slik håper vi å forbedre og effektivisere vårt eget forbedringsarbeid, blant annet ved tidlig å fange opp forhold som er spesielt viktige for norsk drikkevannsforsyning. Vi prioriterer både å informere og innhente faglige innspill fra næringen i alle viktige saker.

Drikkevannsforsyningen har langsiktige utfordringer som det krever store og langvarige ressurser å løse, slik som oppgradering av ledningsnettet for drikkevann. Den sikkerhetspolitiske situasjonen stiller i tillegg vannverkseierne overfor omfattende nye utfordringer knyttet til sikkerhet, inkludert IKT-sikkerhet. For å løse våre forpliktelser knyttet til sikkerhet i vannforsyningen på en god måte, trenger Mattilsynet kompetanse og kapasitet som vi ikke har i dag. Det er et gap mellom hva Mattilsynet kan levere, og hva som forventes.

Nytt utvalg for vannforsyningsberedskap

Vi har etablert et nasjonalt tverrsektorielt utvalg for vannforsyningsberedskap. Dette er ett av seks prioriterte utvalg for de særskilte risikoområdene som er identifisert i Meld. St. 5 (2023-2024) helseberedskapsmeldingen. En hovedoppgave for utvalgene i det daglige vil være å bidra til oppdatering og samordning av beredskapsplanverket. Viktige oppgaver vil være knyttet til risiko- og sårbarhetsanalyser, bidrag til utarbeidelse av scenarioer, beredskapsanalyser og felles planforutsetninger, samt til gjennomføring av øvelser.

Utvalget består av representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Regionale helseforetak, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), statsforvalter, kommuner, Miljødirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Norsk vann og Mattilsynet. Utvalget har et eget mandat og ledes av Mattilsynet. Vi er også sekretariat for utvalget og det er avholdt tre møter i 2024.

Tema så langt i møtene har vært blant annet spørreundersøkelse om sikkerhet ved norske vannverk og trusselvurdering knyttet til vannforsyningen i Norge. Vi har også begynt å kartlegge situasjonen for nødvannforsyning og utredning av om det er behov for eventuelle tiltak.

Nødvann er vann med drikkevannskvalitet som leveres og distribueres utenom det ordinære ledningsnettet. Vi har også gjennomført en diskusjonsøvelse der scenarioet omhandlet bortfall av vannforsyning som følge av ekstremvær.

3.2 3.2 Fremme god helse hos planter, fisk og landdyr

3.2.1 3.2.1 God plantehelse

Utbredelsen av planteskadegjørere kan være en trussel mot plantehelsen

Vi vurderer at plantehelsen i Norge fortsatt er god, sammenliknet med de fleste andre land. Likevel utgjør import av planter og andre smitteførende varer en betydelig risiko for introduksjon av nye, alvorlige planteskadegjørere. Vi har ikke god nok oversikt over utbredelsen av planteskadegjørere i Norge. Figuren viser at funn av planteskadegjørere i stor grad varierer med hva vi leter etter de ulike årene.

Graf som viser antall alvorlige funn av planteskadegjørere fra 2016 til 2024.
Figur 14: Antall funn av alvorlige planteskadegjørere. Kilde: Mattilsynet.

Gjennom utviklingen av DigiPlant (digitale plantesunnhetssertifikater) har vi lagt til rette for en digitalisert planteimport. Dette gjør at vi får bedre kontroll på hva som kommer over grensene våre, og vi får mulighet til å risikobasere tilsynet vårt. Etter hvert som DigiPlant blir mer utviklet, kan vi bruke tiden vår mer målrettet på det som krever plantefaglig kompetanse, og det blir enklere for importørene å gjøre rett. Fra lanseringen av DigiPlant og frem til årsskiftet, har vi mottatt nesten 32 000 digitale plantesunnhetssertifikater fra 22 ulike land.

I oktober leverte vi forslag til endringer i plantehelseforskriften til Landbruks- og matdepartementet (LMD) for klarering før høring. Vi har i den forbindelse også styrket samarbeidet med Tolletaten, og har foreslått endringer for meldepliktige sendinger som følge av Tolletatens innføring av Digitoll.

En av planteskadegjørerne vi ikke har god nok oversikt over utbredelsen av, til tross for relativt høy ressursbruk, er pærebrann (Erwinia amylovora).

Bakterien påvises i stadig nye kommuner, og i år ble den for første gang påvist i Telemark fylke, i kommunene Kragerø og Porsgrunn. Fordi den har blitt påvist i nærområdene til en del planteskoler de siste årene, fant vi det nødvendig å endre forvaltningspraksis for denne skadegjøreren allerede i år, før forslaget til endringer i plantehelseforskriften er hørt og fastsatt. Endringene i årets forvaltningspraksis er gjort i samarbeid med planteskolenæringen, og innebærer en dispensasjonsordning for produksjon av vertsplanter for pærebrann i områder der sykdommen finnes. Dette innebærer at planteskoler som ikke fullt ut innfrir dagens omsetningskrav, likevel kan omsette sin produksjon på visse vilkår.

Fremover vil vi gjøre det enklere for importører å melde sin import til Mattilsynet, samt videreutvikle DigiPlant som verktøy for både inspektører og importører. Vi ønsker også å få bedre oversikt over planteskadegjørere ved å videreutvikle kartleggings- og overvåkningsprogrammene våre. Her vil vi ta i bruk anerkjente verktøy som sikrer best mulig ressursbruk og dekning av kritiske områder for plantehelsen, og følge opp vurderinger fra VKM om skadegjørere som er aktuelle for regulering i Norge.

Tilgang på nødvendige plantevernmidler kan være en utfordring

En annen utfordring for norsk plantehelse er tilgangen på nødvendige plantevernmidler. Det er et politisk ønske om å redusere avhengigheten av kjemiske plantevernmidler og risikoen for helse- og miljøeffekter ved bruk av slike midler. Regelverket er derfor strengt, med detaljerte krav for godkjenning og regodkjenning både i Norge og EU.

Godkjenningsprosessen er ressurskrevende, og vi har et stort antall kjemiske plantevernmidler i kø som venter på å bli vurdert for godkjenning. Regelverket er dessuten på etterskudd med den teknologiske utviklingen når det gjelder muligheten for å bruke lavere, mer presise doser for lik eller bedre effekt.

Ved inngangen av året hadde vi litt over 80 plantevernmidler i godkjenningskøen, hvorav tre av disse var biologiske midler. Dette bidrar til uforutsigbarhet og utfordringer for næringen, som er avhengig av å ha tilgjengelige midler for å ivareta plantehelsen under de forholdene som råder i Norge. Vi har tatt flere grep for å redusere køen. Blant annet har vi hatt god dialog med næringen for å forstå hvilke typer preparater som haster mest. Vi er enige om at vurdering av biologiske midler skal ha høy prioritet, for å bidra til målet om å redusere risikoen for helse- og miljø ved bruk. Dette har resultert i at alle søknader om godkjenning av biologiske midler er ferdigbehandlet ved utgangen av året. Vi er også enige med næringen om at nye preparater skal ha høy prioritet. En tredje gruppe søknader som er viktige, både for næringen og oss, er det som kalles gjensidig godkjenning. Gjensidig godkjenning er vurdering av preparater som allerede er godkjent i et annet EU/EØS-land, og som derfor innebærer en enklere og raskere vurdering hos oss. Ved inngangen til året innførte vi en regel om at alle nye søknader om gjensidig godkjenning skulle få prioritet, slik at de behandles innen fristen på 120 dager. Dette har vi klart. Ved utgangen av året har vi likevel en godkjenningskø på cirka 70 kjemiske plantevernmidler, som fortsatt er et svært høyt antall. Vi har klart å vurdere flere søknader om gjensidig godkjenning enn vi har fått inn, men sitter fortsatt med mange plantevernmidler som venter på vurdering. En stor andel av disse gjelder søknader om fornyet godkjenning, det vil si plantevernmidler som er på markedet i dag, men hvor godkjenningen nærmer seg utløpsdatoen.

Bruk av sprøyterobot for å spre plantevernmidler presist, er en relativt ny teknologi som kan bidra til mindre bruk av kjemiske plantevernmidler uten at det går ut over størrelsen på avlingene. I påvente av oppdatert regulering har vi laget en veileder som skal gjøre det enklere for sprøyterobotbrukere å forholde seg til reglene som gjelder. Veilederen avklarer at sprøyterobot kan brukes til spredning av godkjente ugrasmidler som vanligvis spres med bomsprøyte, forutsatt at sprøyteroboten oppfyller kravene til spredeutstyr. I tillegg må det dokumenters at bruken gir minst de samme fordelene, og ingen flere ulemper, enn bruk av bomsprøyte. Fremover vil vi fortsette å gi søknader om godkjenning av biologiske midler, gjensidig godkjenning og nye preparater prioritet.

Vi vil fortsette tett dialog med næringen for å forstå behovet best mulig, og vi vil se på muligheter vi har for å prioritere ressurser til godkjenningsarbeidet enda høyere. Vi vil også fortsette å vurdere mulighetene som ligger i ny teknologi for spredeutstyr, i tillegg til å utvikle et digitalt system som yrkesbrukere skal bruke for å føre elektronisk journal over plantevernmiddelbruken. Det digitale systemet skal gjøre det enklere å følge med på bruken av plantevernmidler i Norge, slik at vi kan måle om bruken av kjemiske plantevernmidler blir redusert. 

3.2.2 3.2.2 God fiskehelse og fiskevelferd

Fortsatt utfordrende sykdomssituasjon, men bedring på enkelt områder

Det var 13 bekreftede utbrudd av infeksiøs lakseanemi (ILA) noe som er en liten nedgang fra 2023 og det laveste antallet de siste fem årene. Hovedutfordringen har vært i produksjonsområde 6, der det er påvist ILA på fem lokaliteter. Beredskapsplanen for ILA har blitt oppdatert. På risikobasert grunnlag åpnes det for mer merdvis tømming av anlegg med ILA-diagnose. Det er en forutsetning for merdvis tømming at utbruddslokaliteten ligger innenfor et koordinert brakkleggingsområde og at det gjennomføres en grundig overvåking av fisken i anlegget. Oppdatert mal for restriksjonssoneforskrift ble sendt på høring i slutten av 2024.

Nedgangen i antall utbrudd av pankreassykdom (PD) fortsatte også, og med totalt 48 tilfeller er dette det laveste antallet PD utbrudd siden 2005 (figur 12). Det er ikke registrert nye utbrudd av PD utenfor endemisk sone.  Åtte anlegg fikk bekreftet diagnosen bakteriell nyresykdom (BKD).

Graf som viser sykdomsutvikling for ILA, PD, og BKD fra 2017 til 2024.
Figur 15: Antall utbrudd av ILA, PD og BKD. Kilde: Mattilsynet.

Sykdommer som etter vår kjennskap har skapt særlige utfordringer er piscirickettsiose i nord og pasteurellose langs hele kysten. Mattilsynet følger med på utviklingen av piscirickettsiose og vurderer å gjøre denne sykdommen meldepliktig. Flere sykdommer som ikke er listeførte, som en del sårsykdommer, dominerer helsesituasjonen til oppdrettsfisk. Utbrudd av ikke-listeført sykdom er ikke varslingspliktig, og vi har derfor ikke god oversikt over disse.

God biosikkerhet skal begrense smittespredning. Koordinerte brakkleggingsområder er et viktig biosikkerhetstiltak for åpne merder, og vi forventer at aktørene etablerer koordinerte brakkleggingsområder for å øke biosikkerheten i åpne merder.

Det ble påvist Gyrodactylus salaris i Bergerelva i Drammensregionen. Totalt er det 11 elver som er infisert i Norge. Mattilsynet jobber med kontrollområdeforskrift og gjennomfører overvåkingsprogram for Gyrodactulus salaris.

For høye nivåer av lakselus er fortsatt en utfordring både for vill laksefisk og oppdrettsfisken

Overvåking av lakselus på vill laksefisk viser at situasjonen fortsatt er alvorlig for utvandrende laksefisk i flere lakseførende vassdrag. Lakselus i seg selv og særlig behandling for å få lusenivåene ned, er også en utfordring for oppdrettslaksens helse og velferd.

Mattilsynet følger opp anlegg som overskrider den fastsatte lusegrensen gjennom varsel og eventuelt vedtak om tvangsmulkt (figur 16).

Graf som viser antall vedtak i 2023 og 2024.
Figur 16: Oversikt over antall vedtak i henhold til luseforskriften. Kilde: Mattilsynet.

Antall overskridelser av tillatt nivå for lakselus har økt i Midt- og Nord-Norge, på grunn av høyt lusepress som følge av høye sjøtemperaturer i 2024. Forebyggingen ved hjelp av luselasere, skjørt og dypdrift gav ikke tilstrekkelig effekt og lusenivået ble i områder for høyt til å bekjempe også med behandling. Det førte til flere avlusinger enn normalt og dermed en kapasitetsutfordring. Fisk som burde ha vært slaktet ut tidlig, ble stående for lenge i sjøen på grunn av for dårlig beredskap i næringen.

Antall uker med ikke-medikamentell behandling av lus har økt sammenlignet med 2023, mens antall uker med medikamentell behandling er gått ned.

For å gi strukturerte og detaljerte data om metoder for lusebehandling har vi lansert en datadelingstjeneste for lakselusdata. Tjenesten er tilgjengelig for alle.

Vi jobber også med rammer for automatisk lusetelling slik at aktørene kan telle lus i anlegg der det ikke er mulig å telle lus manuelt. Det jobbes med metode og forskrift for å sikre at utstyret teller riktig.

Kunnskap om lusesituasjonen for vill laksefisk er viktig. Vi finansierer flere overvåkingsprogram og prosjekter som gjennomføres av Havforskningsinstituttet. Kunnskapen brukes til trafikklyssystemet og til vurdering av tilstand i vannforekomster som er krav i EU sitt vannrammedirektiv.

Fortsatt utfordringer med dårlig velferd hos laks, ørret og rensefisk

God dyrevelferd bidrar til bærekraftig produksjon av trygg mat og opprettholder forbrukernes tillit til norsk matproduksjon. Oppdrettsaktørene har ansvar for at dyr og behandles godt og beskyttes mot unødige påkjenninger. Det er enighet om at dødeligheten i oppdrettsnæringen må reduseres.

I 2024 døde om lag 57,8 millioner laks i sjøfasen. Dette var noe lavere enn i 2023. Det ble meldt inn 1611 velferdshendelser av ulik alvorlighetsgrad i 2024. Dette er omtrent på samme nivå som i 2023.

Meldingene gjaldt (antallet saker i parentes): medikamentfri avlusing med håndtering (430) uavklart dødelighet (263), annet (491), håndtering (60) og sortering eller pumping (20).

Slaktedata viser at andelen laks med superior-kvalitet er redusert gradvis fra 2018 til 2024, noe som indikerer mye fisk med sår og skader.

Tabell 4: Andel laks med superior-kvalitet. Kilde: Mattilsynet.

År slaktetArtSuperior (%)
2018Laks90.4
2019Laks90,5
2020Laks88,7
2021Laks87,1
2022Laks86,2
2023Laks83,3
2023Laks80.2

Vi har endret innmeldingsskjemaet for mistanke om sykdom og velferdshendelser på oppdrettsfisk. De nye løsningene gir bedre oversikt og forenkler biosikkerhetsarbeidet. 

Dødeligheten og de innrapportert hendelsene viser at helse og velferdssituasjonen ikke er god nok. Årsakene er sammensatt. Fisken har ofte flere sykdomsdiagnoser og tåler håndtering dårlig. Hyppige behandlinger svekker fisken og gjør den mer mottakelig for sykdom.

I settefiskanlegg fører teknisk svikt til dødelighet og skader på fisk. Mattilsynet har fulgt opp med pålegg om utslakting for å sikre velferden til fisken. I noen tilfeller er det også brukt overtredelsesgebyr for brudd på dyrevelferdsloven.

I sjøfasen er sår fra sykdom, infeksjoner eller skader et vesentlig problem. Skader fra avlusings-operasjoner er den hyppigste årsaken. Dødelighet, enten akutt eller over tid, oppstår ofte etter hyppige håndteringer i kombinasjon med underliggende sykdommer.

Det er positivt at antall rensefisk bruk til å bekjempe laksefisk har gått ned fra over 60 millioner individer i 2019 til 30,2 millioner i 2023. Tilsyn vi har gjennomført viser at dødelighet og sykdom hos rensefisk fortsatt ikke er på et akseptabelt nivå. Status rensefisk er også beskrevet i Fiskehelserapporten for 2023 (vetinst.no). For å bedre velferd og helse hos rensefisken, jobbes det med ny rapporteringsløsning og en forskriftsendring om krav til utsortering av rensefisk.

Torskeoppdrett i utvikling

Torskeoppdrettsnæringen er inne i en ny vekstfase. Det har vært en økning i utsett av torsk, fra 3,7 millioner i 2023 til 4,8 millioner i 2024 (kilde: Fiskeridirektoratet).

Vi følger utviklingen i næringen og skal bidra til at det bygges en robust og bærekraftig næring, som ivaretar helse og velferd hos oppdrettsfisken og ville torskebestander. Vi har sammen med næringen og Havforskningsinstituttet publisert ny veileder for etableringssøknader.

Etablering av en nasjonal tilsynsdivisjon for akvakultur for å møte utfordringene

Vi har samlet tilsyn på akvakultur fra fem regioner til én tilsynsdivisjon, for bedre å møte utfordringene og utviklingen i akvakulturnæringen. Dette fører til mer enhetlighet, mer effektiv saksbehandling og felles prioritering av de viktigste utfordringene.

Vi har i 2024 prioritert tilsyn med områder med størst risiko gjennom den operative planen.

Fremover vil vi prioritere oppfølging av de aktørene og anleggene som har høyest dødelighet og rette innsatsen mot biosikkerhet, avlusingsoperasjoner, nødslakting og bruk av rensefisk. Flere selskap har for dårlig risikostyring, og vi forventer at næringen blir bedre på dette.

Vi har gjennomført systemrevisjon med verifikasjonstilsyn på åtte oppdrettsselskap. Revisjonsrapportene er publisert for å bidra til læring i næringen. Revisjonene viser at selskapene har mangelfulle vurderinger av hva som beskytter fisken mot unødige påkjenninger og at de bør forbedre både styringssystemene og den praktiske gjennomføringen. Arbeidet med revisjoner av konsern fortsetter og vil utvides.

Arbeid med rammeverket

Mattilsynet har tidligere avdekket alvorlige avvik på slaktebåter ved utslakting av svekket fisk (såkalt nødslakting). Vi har gitt innspill til retningslinjen som bransjeorganisasjonene har utarbeidet, og vi har oppdatert vår egen veileder for slaktebåter.

Vi ga innspill til syv av kommunenes areal- og kystsoneplaner. For å utnytte ny teknologi, må sonene endres. Etablering av nye soner må baseres på kunnskap og krever god dialog mellom kunnskapsstøtte, næring og myndigheter. Vi vil bidra til kunnskapsgrunnlaget gjennom våre overvåkingsprogrammer og i vårt arbeid med vannforskriften.

Vi har bidratt i arbeidet med ny stortingsmelding dyrevelferd, spilt inn til ny stortingsmelding om havbruk og bidratt i arbeidet med å utvikle regelverk for havbruk til havs.

Andre viktige leveranser i 2024 har blant annet vært nytt veiledningsmateriell om dyrevelferd ved avlusingsoperasjoner, utredning av rapporteringskrav og veiledningsbehov for bruk av rensefisk, og rammeverk for risikoklassifisering og gjennomføring av akvakulturtilsyn i henhold til ny dyrehelseforordning.

Næringen og Mattilsynet i utvikling – behov for flerårige planer

Det er enighet om at utfordringene i norsk oppdrettsnæring krever sektorovergripende tiltak og at næringen må samle seg om å løse utfordringene.

Vi etablerer derfor flerårige planer, med identifiserte fagområder der en rekke forvaltnings- og næringsmessige tiltak sees i sammenheng. Formålet er at summen av disse tiltakene skal gi en betydelig reduksjon i dødeligheten i næringen, noe som også vil gi bedret fiskevelferd.

Nytt velferdsregelverk er et prioritert område for Mattilsynet. Vi styrker arbeidet med utvikling av nasjonalt og internasjonalt regelverk, og faglige utredninger som grunnlag for tilsyn og utvikling av akvakulturforvaltningen.

Vi jobber for at merdteknologi og lokalitetsstruktur kan brukes som forebyggende tiltak mot spredning av sykdom og lus.

Arbeidet med innholdet i de flerårige planene, utvikling av regelverk og standardisert datainnhenting skal foregå sammen med næringen, leverandørindustrien, kunnskapsstøtte og andre sektor-myndigheter. 

3.2.3 3.2.3 God landdyrhelse

Dyrehelsa i Norge er blant de beste i verden. Vi har få smittsomme dyresykdommer, lite produksjonssykdommer, lav dødelighet på landdyr og lavt forbruk av antibiotika og andre medisiner. Meticillin-resistente gule stafylokokker (MRSA) er ikke påvist i svinehold i Norge etter 2019.

Animalias rapport Kjøttets tilstand (animalia.no) er en god kilde til mer detaljert informasjon om helsetilstanden.

Det er ingen selvfølge at det vil fortsette å være slik, og det har vært utbrudd av svært alvorlige dyresykdommer med tilhørende bekjempelsestiltak i året som har gått. Endret klima og ikke minst høyere temperaturer bidrar til at vi påviser sykdommer i Norge som tidligere ble omtalt som eksotiske. Klimaendringene har betydning for risikobildet, og vi må være forberedt på nye utbrudd av dyresykdommer og zoonoser.

God overvåking og godt smittevern viktig for å opprettholde status

Vi prioriterer aktiv og passiv overvåking høyt. Slik overvåkning er viktig for å ha god oversikt over tilstanden og raskt kunne håndtere eventuelle påvisninger.

Aktiv overvåking er planlagte prøveuttak av en rekke ulike agens, såkalte overvåkings- og kartleggingsprogrammer (OK-programmer). Passiv overvåking er undersøkelser og prøvetaking av mistenkte tilfeller. Her er vi avhengige av at årvåkne dyreholdere og veterinærer fatter mistanke og varsler Mattilsynet.

Vi har jobbet systematisk med å standardisere, harmonisere og kontrollere OK-programmer. Det er viktig å ivareta kontrollforordningens krav om akkreditering av analysemetoder som benyttes ved offentlig kontroll og annen offentlig aktivitet. Dette er spesielt viktig for de sykdommene vi har eller ønsker å oppnå fristatus for.

Norge har internasjonale forpliktelser til å overvåke og kontrollere en rekke dyresykdommer. Siden Norge har fristatus for mange av disse, er det ekstra viktig å overvåke dem for å opprettholde fristatus. Dokumentasjon på at vi er frie for en sykdom bidrar til å vi kan stille strengere krav ved eventuell innførsel av dyr og produkter og det kan gi markedsadgang ved eksport. Smittesporing av landdyr er vesentlig ved sykdomsutbrudd. Mattilsynet er i gang med å utvikle et anleggsregister for landdyr og har etablert en skjematjeneste som inneholder funksjonalitet for å registrere nye anlegg for næringsrettet fjørfehold. I denne løsningen kan også produsentene oppdatere informasjon om sine anlegg i påkrevde felter og dermed oppfylle krav som kom i nytt dyrehelseregelverk (AHL).

Smittevernet i det enkelte dyreholdet er den viktigste enkeltfaktoren for å hindre sykdomsutbrudd. I 2024 har vi ført tilsyn med, og lagt stor vekt på kommunikasjon om, smitteforebyggende tiltak i fjørfe- og svinehold. Det fortsetter vi også med i 2025.

Aktiv oppfølging av hendelser for å hindre spredning av dyresykdommer

Blåtunge

I begynnelsen av september ble det påvist blåtungevirus i Norge, BTV - serotype 3. Smitten er vektorbåren og overføres via en sviknott mellom dyr.

På den tiden var det utbrudd i Danmark, og det ble antatt at infisert sviknott ble ført med vinden over til Sør-Norge. I smittede anlegg ble enkeltdyr av sau og storfe syke, og noen døde. Prøvetaking har vist at det er smittede dyrehold langs hele kysten fra Rogaland og til Østfold.

I 2009 ble det også påvist blåtungevirus (serotype 8) i Norge, men da viste ikke dyrene kliniske symptomer. Den gangen var blåtunge en kategori A-sykdom i EU, mye fordi det på den tiden ble ansett som en eksotisk sykdom med spredte forekomster helt sør i Europa. Kategori A innebærer full utryddelse.

Siden har blåtunge spredt seg nordover, og ved innføring av AHL ble sykdommen nedklassifisert til en kategori C-sykdom i EU, med dertil frihet til å velge om man vil bekjempe sykdommen eller ikke. I Norge er blåtunge en liste 1-sykdom. Vi har likevel ikke kunnet håndtere sykdommen så strengt, fordi mye av smittespredningen skjer med vektor.

Det ble innført en tiltakssone og en vaksinasjonssone med regler for flytting av dyr, i et forsøk på å bremse spredningen noe. Det ble også åpnet for vaksinering i disse sonene. Vaksinasjon er frivillig og skjer på dyreholders bekostning.

Antistoffer mot blåtungevirus ble funnet i tankmelk i 15 prosent av anleggene som det ble tatt prøver av på slutten av året. Grønne prikker viser besetninger hvor det ikke ble påvist antistoffer mot blåtungevirus, og røde prikker viser besetninger hvor det ble påvist.

Vi vil i 2025 vurdere videre bekjempingsstrategi for blåtunge i Norge. 

Kart med røde og grønne prikker.
Figur 17: Oversikt over påvist og ikke påvist antistoffer mot blåtungevirus, Kilde: Veterinærinstituttet.
Fugleinfluensa HPAI

Det har vært noe HPAI – høypatogen aviær influensa - dette året også, både blant villfugl, i et kommersielt anlegg og i et anlegg med fugler i fangenskap, som også drev besøksgård. Etter det store utbruddet blant villfugl i Finnmark i 2023, ble det satt i gang et arbeid for å finne ut hvordan slike kadavre, som er kategori 1 materiale, skulle avhendes uten å spre sykdom. Det har også vært uklarhet om hvem som har ansvar for innsamlingen.

I møter med Helsedirektoratet og DSB har vi fått en bedre forståelse av hvilke plikter kommunene har under regelverket som disse direktoratene forvalter. Mattilsynet vil fortsette å være den sentrale aktøren i slike hendelser.

Mattilsynet jobber tett med FHI og VI om risiko ved høypatogen fugleinfluensa hos storfe etter påvisningene av H5N1 på storfe i USA i 2024. Det er i forbindelse med utbruddet påvist HPAI-smitte fra storfe på 66 personer (pr. 6.1.25) som har hatt direkte kontakt med smittede anlegg, men ingen tegn til at det har forekommet smitte mellom mennesker.

Det er viktig at vi følger nøye med på smitte av fugleinfluensa til pattedyr. Dersom viruset tilpasser seg pattedyr, vil det være økt risiko for smitte til mennesker, og dermed økt sannsynlighet for en influensapandemi.

Et godt og effektivt samarbeid på tvers av sektorer som arbeider med dyrehelse og humanhelse er derfor vesentlig for beredskapen. Vi har laget en egen beredskapsplan for høypatogen fugleinfluensa hos holdte pattedyr.

Skrantesjuke

Vi har fulgt opp håndteringen av skrantesjuke (CWD) bl.a. ved å gjennomføre omfattende kartlegginger.  Videre er det utført tilsyn og vedlikehold av grinder og tilsyn med salteinnretninger og bruken av salt i Hardangervidda- og Nordfjella-sonen. Det er påvist en atypisk variant av skrantesjuke hos en elg i april i Buskerud og en i september i Telemark.

I samarbeid med næringen og Landbruksdirektoratet har vi utarbeidet en beredskapsplan for håndtering av mistanke og påvisning av skrantesjuke på tamrein. Det ble avholdt en øvelse for å teste det nye planverket i november.

Afrikansk svinepest

Etter utbruddet av afrikansk svinepest i Sverige høsten 2023 bestemte Landbruks- og matdepartementet (LMD) at villsvin skal utryddes fra Norge. I tråd med det nye målet leverte vi sammen med Miljødirektoratet forslag til oppdaterte tiltak i Handlingsplanen mot villsvin. Noen av tiltakene som ble anbefalt er allerede innført, blant annet økt godtgjørelse for å sende inn prøver av felte villsvin. I tillegg er det innført en ny godtgjørelse for grunneiere når det gjelder villsvin felt på egen eiendom. Mattilsynet vil fortsette å jobbe med tiltak for å utrydde villsvin fra Norge også fremover.

Ny nasjonal én-helse strategi mot antimikrobiell resistens

Vi har gitt innspill til LMD om den nye nasjonale én-helse-strategien mot antimikrobiell resistens (AMR), som ble lansert i september. Internasjonalt deltar vi på ekspertmøter og utveksler informasjon både i EU-sammenheng og i Nordisk ministerråd.

Rapportering av forbruk av antimikrobielle midler

Alle EU-land måtte levere rapporter på salg og forbruk av antimikrobielle midler for dyreslagene storfe, svin, kalkun og høns for året 2023. Tidligere er det bare blitt rapportert inn salgstall og dette har vært frivillig. Nå er det regelverkskrav, og vi skal også rapportere forbruk av antimikrobielle midler.

Det arbeides med å bedre kvaliteten på data i VetReg. Fra 2026 skal det leveres inn tilsvarende tall for de resterende matproduserende dyreslagene, og fra 2029 fra hund og katt.

Planverk og animalske biprodukter

Arbeidet med planverket for håndtering av smittsomme dyresykdommer vil fortsette. Erfaringer vi har gjort oss de siste årene, viser at håndtering av animalske biprodukter som oppstår ved sykdomsutbrudd (kadaver og husdyrgjødsel) er særlig krevende.

De avfallsforbrenningsanleggene vi har i Norge i dag, er ikke egnet for å ta imot og forbrenne større mengder med store kadaver. Det kan derfor bli utfordrende å avhende kadaver av større dyr ved utbrudd av listeført sykdom.

Fremover vil det være nødvendig å se nærmere på hvordan kapasitetsutfordringene kan løses, og å videreutvikle beredskapsplanverket for håndtering av animalske biprodukter.

3.3 3.3 Fremme god dyrevelferd og respekt for dyr

Alle med ansvar for dyr skal sørge for at dyra holdes i samsvar med regelverket om dyrevelferd. Dette gjelder både for produksjonsdyr, selskapsdyr og sportsdyr. Vi har også i 2024 avdekket regelbrudd i mange dyrehold, noe som viser at dyrevelferden ivaretas i varierende grad av ulike dyreholdere.

Mattilsynet skal og må arbeide risikobasert, også innenfor landdyrområdet. Vi må til enhver tid utnytte de ressursene vi har best mulig, ved å rette innsatsen mot de mest alvorlige sakene og der risikoen for regelverksbrudd er størst. Det betyr at nye tilsyn og oppfølging av mindre alvorlige funn kan bli nedprioritert på grunn av andre, mer alvorlige og ressurskrevende hendelser eller pågående saker.

Det har vært utfordrende å følge opp dyrevelferd i samsvar med planen for 2024. Årsaken er at vi har måttet prioritere pålagte oppgaver innen kjøttkontroll og slakteritilsyn, oppfølging av produsenter med vedvarende utfordringer, samt hendelser, i all hovedsak knyttet til dyrehelse. Situasjonen er ikke enestående for 2024, da vi også tidligere år har måttet omprioritere fra dyrevelferdsarbeidet til andre viktige og/eller pålagte oppgaver.

Oppfølging av bekymringsmeldinger krever harde prioriteringer

Antall bekymringsmeldinger øker stadig. I 2024 mottok vi 13 393 bekymringsmeldinger om dyrevelferd. De fleste bekymringsmeldingene vi mottar gjelder hund og katt. Av de mottatte meldingene ble 8 057 vurdert som relevante. Vi fulgte opp 1 261 av disse meldingene med inspeksjon eller annen saksbehandling.

Illustrasjon med antall bekymringsmeldinger, vurdering av disse og antallet om ble fulgt opp.
Figur 18: Fakta om bekymringsmeldinger. Kilde: Mattilsynet.
Graf som viser utviklingen i antall bekymringsmeldinger fra 2013 til 2024.
Figur 19: Utvikling i antall bekymringsmeldinger 2013-2024. Kilde: Mattilsynet.

Utvikling av nye digitale løsninger

Vi har utviklet og lanserte et nytt saksbehandlingssystem for vurdering og behandling av bekymringsmeldinger knyttet til landdyr. I tillegg har vi lansert et nytt digitalt skjema på mattilsynet.no for innmelding av bekymringsmeldinger om dyr. Målet med løsningene er å forbedre datakvaliteten, øke brukervennligheten og støtte arbeidsprosessene våre.

Vi har også introdusert Dyretavla i MJØLK, en app som samler historiske data og analyser om dyreholdere. Denne appen gir inspektørene et helhetlig bilde av dyreholdere, styrker risikovurderingene og effektiviserer arbeidsprosessene ved å redusere tidsbruken på manuell datainnsamling ved å gi rask tilgang til riktig informasjon. Resultatene så langt er svært positive.

Oppfølging av dyrehold med vedvarende utfordringer krever mye ressurser

I noen dyrehold får dyra dårlig tilsyn og stell over lang tid, og vi har fattet gjentatte vedtak om vesentlige utbedringer, uten at det har ført til at dyra får det varig bedre. Arbeidet med disse dyreholdene er høyt prioritert, men også svært ressurskrevende. Dette til tross for at vi de siste årene har jobbet for å effektivisere arbeidet, slik at vi reduserer tiden frem til varig bedring i eller avvikling av slike dyrehold.

Flere slike dyrehold ble enten avviklet eller oppnådde varig bedring. Antall dyrehold i denne kategorien er likevel rimelig stabil, fordi vi hvert år avdekker nye slik dyrehold. Arbeidet med disse må fortsatt ha høy prioritet i tiden fremover.

Dyrevelferden for gris er fortsatt ikke god nok hos en del produsenter

Tilsyn med gris var et prioritert område i Mattilsynets operative plan. Dette fordi tilsynskampanjen viste at det er for mange brudd på regelverkskrav som angår vesentlige forhold ved driften, som særlig er av betydning for dyrevelferden. Vi gjennomførte 80 tilsyn med gris i 2024, ulikt fordelt mellom regionene.

Resultatene fra tilsynet viser samme tendens som i tilsynskampanjen i 2021 og 2022. Syke og skadde dyr får ikke god nok oppfølging og grisene får ikke nok rotemateriale og strø. I 2025 skal vi derfor igjen prioritere velferdstilsyn med gris.

Vi ser alvorlig på at en del produsenter fortsatt har utfordringer knyttet til avliving av syke og skadde dyr. Mattilsynet skal i 2025 derfor utarbeide veiledning for produsentene om hvordan kravene i regelverket skal forstås, og følge opp med risikobasert tilsyn for å påse at påviste regelbrudd ikke fortsetter.

Fortsatt store tap av dyr på beite mange steder i landet

Dyr som har naturlig behov for å beite, skal ifølge regelverket om dyrevelferd ha mulighet for å beite i løpet av normal beiteperiode. Dyreholderne skal sørge for at beiteområdet er egna.

Utmarksbeite gir dyrene gode muligheter til et naturlig liv med god velferd, og legger til rette for høsting av naturens ressurser. I reindriften finnes dessuten ingen alternativer. Til tross for god velferd, blir likevel dyrene på utmarksbeite utsatt for farer. Det er flere ulike årsaker til at beitedyr skades eller dør gjennom beitesesongen.

Tall fra statsforvalterne viser at det samlede tapet av sau og lam i Norge for 2024 var 70 748 dyr, som gir en tapsprosent på > 5 prosent (sau 3 prosent og lam 6,8 prosent) på landsbasis. Tapstallene i enkelte beitelag er svært høye, og mange har tapstall langt over det Mattilsynet har vurdert som uakseptabelt for dyrevelferden (totale tap på over 6 prosent på søyer, 15 prosent på lam og 10 prosent på besetningsnivå).

Tall fra Ressursregnskap for reindriftsnæringen, rapport nr. 51/2024, viser at det var 215 361 tamrein i næringa i reindriftsåret 2023/2024. Det samlede totale tapet var 80 177 dyr i samme periode, som gir en tapsprosent på 22 prosent (voksne dyr 8 prosent og kalver 41 prosent). Årsakene til tap av rein er komplekse og varierer fra år til år, med ulike geografiske områder og mellom forskjellige distrikter og siidaenheter, men overnevnte rapport viser at 81 prosent av voksne dyr og 92 prosent av kalvene oppgis som tapt til fredet rovvilt.

De høye tapene av beitedyr på utmarksbeite er bekymringsfulle. Mange dyr utsettes årlig for store lidelser, frykt og død. Noen regioner er mer utsatt enn andre, og lokalt kan rovdyr være den viktigste trusselen mot velferden til beitedyrene.

Det er i årene etter det siste rovviltforliket (2011) dokumentert store tap av beitedyr til rovdyr hver beitesesong, både i beiteprioriterte og rovdyrprioriterte områder. Målet om at det i beiteprioriterte områder ikke skal være skadepotensial grunnet rovdyr, har i flere områder ikke vært mulig å oppnå, til tross for mange iverksatte tiltak fra dyreeiere og forvaltning.

I mange områder har dyreholderne også forsøkt forebyggende tiltak i de rovdyrprioriterte områdene der det fortsatt holdes beitedyr, men tapene er fremdeles høye.

I løpet av beitesesongen sendte Mattilsynet totalt 21 varsler om hendelser som omhandlet akutte hendelser om skadde/drepte beitedyr som følge av rovviltangrep til LMD.

Det høye antallet dyr som årlig dør på beite tilsier at vi må prioritere arbeid for å bedre dyrevelferden på beite. I 2025 er derfor velferd for dyr på beite tatt inn i Mattilsynets operative plan.

Som i andre sammenhenger skal kontrollen være risikobasert. Det vil si at Mattilsynet vil prioritere å kontrollere og følge opp dyreholdere som mister eller risikerer å miste mange dyr på beite.

Forslag til nytt EU-regelverk om transport av dyr og sporbarheten og velferden til hund og katt

Europakommisjonen la i desember 2023 fram utkast til to forordninger. Den ene om transport av levende dyr, skal erstatte dagens transportforordning. Den andre er et utkast til nytt regelverk om velferden til hunder og katter som holdes for avl. I tillegg regulerer forordningen også id-merking, registrering, handel og omsetning av dyrene.

Begge forordningene ligger nå til behandling i Europarådet og Europaparlamentet. Rådet kom i juni til enighet om forslaget om velferden til hund og katt, mens Parlamentet fortsatt behandler utkastet. Hverken Rådet eller Parlamentet er ferdig med å vurdere utkastet til nytt regelverk om transport av dyr.

Vi kom med skriftlige innspill til begge regelverksutkastene i høringene som EU-kommisjonen gjennomførte i februar.

Vi hadde også et møte med EU-kommisjonen i juni om bestemmelsene som berører transport av akvakulturdyr, og har hatt flere samtaler med andre medlemsland om forslaget til nye regler for transport av dyr. Vi er medlem av EU-plattformen om dyrevelferd samt en av dens undergrupper. I tillegg deltar vi også i andre EU-ekspertgrupper.

3.4 3.4 Fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele matproduksjonskjeden

3.4.1 3.4.1 Matmerking

Riktig matmerking er viktig

Korrekt allergenmerking av næringsmidler har vært en av hovedprioriteringene innen matområdet. Mangelfull merking av allergener kan utgjøre en betydelig helsefare for allergikere, og feilmerking er en av de vanligste årsakene til tilbaketrekking av matvarer. Feilmerking kan delvis skyldes utfordringer knyttet til tolkning av regelverket for allergenmerking.

For å identifisere forbedringsområder gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant produsenter av bake- og konditorvarer samt sammensatte produkter. I tillegg ble det gjennomført tilsyn hos et utvalg virksomheter som produserer slike produkter. Ifølge matprodusentene skyldes feil allergenmerking ofte spor av allergener, svikt i rutiner for allergenhåndtering i produksjonslokaler og mangelfull kvalitetssikring av allergeninnhold opp mot merkingen på emballasjen ved lansering av nye produkter.

Av de ti virksomhetene som ble kontrollert, var det kun én som hadde avvik som førte til pålegg om oppfølging.

Matmerking engasjerer forbrukerne

Matmerking er et tema som engasjerer norske forbrukere i stor grad. Mattilsynet har besvart en rekke spørsmål fra både media og forbrukere, hvor villedende merking knyttet til opprinnelse, produktnavn og ingredienser er blant de mest etterspurte temaene.

Vi ser også en økende interesse for matmerking relatert til ernæring og bærekraft. I 2024 har forbrukere særlig vært opptatt av holdbarhetsmerking og skriftstørrelsen på matopplysninger.

Søylediagram som viser antall henvendelser til sentralbordet om allergener, holdbarhetsdato, ernæring og generelt.
Figur 20: Antall henvendelser mottatt av Mattilsynets sentralbord om matmerking. Kilde Mattilsynet.
Søylediagram som viser antall vedtak fra 2015 til 2024.
Figur 21: Andel vedtak med hjemmel i matinformasjonsforskriften for næringsmidler. Kilde Mattilsynet.

 

3.4.2 3.4.2 Kosmetikk

Kosmetikkmarkedet er i vekst, og mange følger ikke regelverket

Tall fra SSB viser at omsetningen i kosmetikknæringen økte også i 2023, mens det i 2024 har vært en liten nedgang. Generelt er dette en næring med god økonomisk vekst og lønnsomhet. Samtidig avdekker tilsyn stadig flere produkter og aktører som ikke følger regelverket. Gitt næringens omfang i produktvariasjon og økonomisk verdi, er det sannsynlig at regelverksbrudd forkommer i større grad enn det som fanges opp.

Vi observerer at det selges kosmetiske produkter med ulovlig innhold, ulovlig eller mangelfull merking, og at det markedsføreres produkter med ulovlige påstander. Noen aktører bryter regelverket på grunn av manglende kunnskap, mens andre gjør det bevisst. Ulovlige ingredienser og feilmerking kan medføre negative helsemessige konsekvenser.

Netthandel utgjør en utfordring, særlig på grunn av det store antallet aktører som gjør kosmetikk og kroppspleieprodukter tilgjengelig på det norske markedet. I tillegg omfatter ikke det harmoniserte EU-kosmetikkregelverket privat import av produkter fra nettsider som ikke direkte retter seg mot EU-markedet.

Vi undersøkte 17 solbeskyttende produkter med søkelys på merkekrav, solfaktor og innhold av PFAS. Ingen forbudte ingredienser eller PFAS ble påvist, men det ble avdekket avvik både i merking og oppgitt solfaktor. Av 17 produkter hadde 13 avvik knyttet til merkekrav, som innebærer mangler i forhold til språk, ingrediensliste, påstander og riktig bruk av advarsler. Resultatene viser at næringen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre seg at de selger solkrem som gir den beskyttelsen mot UVA- og UVB-stråling som er oppgitt, og andre krav til merking følges. Riktig informasjon og korrekt merking er avgjørende for å sikre forbrukernes UV-beskyttelse.

Mattilsynet kontrollerte åtte tannblekingsprodukter kjøpt anonymt fra fem ulike nettaktører i 2023. Tre av frem virksomheter fikk omsetningsforbud, og syv produkter ble trukket fra markedet, etter funn av ulovlig innhold av hydrogenperoksid og/eller feilmerking.

Funnene ble oppsummert i egen prosjektrapport som ble publisert i 2024, og i 2025 vil Mattilsynet føre tilsyn med noen få utvalgte aktører.

Vi forbedret registreringsprosessen for nye importører, distributører og produsenter av kosmetikk og kroppspleieprodukter. Et nytt skjema i Altinn gjør registreringen enklere for aktørene, samtidig som Mattilsynet får bedre oversikt over virksomhetene i næringen.

Nedgang i antall varslinger av bivirkninger

Ved mistanke om bivirkninger fra kosmetikk eller tatoveringsprodukter kan forbrukere melde fra direkte til Mattilsynet via Altinn, eller helsepersonell som apotekfarmasøyter, leger og sykepleiere kan sende melding via melde.no. Disse meldingene kan føre til tiltak for å beskytte forbrukerne.

Vi mottok 85 meldinger om bivirkninger totalt, hvorav 53 bivirkningsmeldinger fra helsepersonell (melde.no) og 32 meldinger fra forbruker (Altinn). Det er en nedgang i antall meldinger i forhold til året før (130 meldinger i 2023).

Kakediagram med antall meldinger fra helsepersonell og fra forbrukere.
Figur 22: Fordeling av meldinger om bivirkninger på kosmetikk i 2024. Kilde: Bivirkningsregisteret for kosmetikk.

De hyppigst rapporterte bivirkningene er rødhet, kløe, svie og hevelse. De produkttypene som hyppigst har blitt rapportert inn er fuktighetspleie (41 meldinger), solkremprodukter (9 meldinger), deodoranter (5 meldinger) og vippeserum (4 meldinger).

Søylediagram med antall meldte bivirkninger fordelt på produkttype.
Figur 23: Rapporterte produkttyper med bivirkninger i 2024. Kilde: Bivirkningsregisteret for kosmetikk.

Det lave antallet meldinger kan tyde på at få er klar over hvordan bivirkninger kan rapporteres. Derfor ønsker vi å øke bevisstheten om meldeordningen ved å informere om bivirkningsrapportering gjennom ulike digitale informasjonskanaler. I tillegg vil vi kontakte relevante organisasjoner for å informere om hvordan privatpersoner og helsepersonell kan registre bivirkninger via Altinn og melde.no.

Vi vil styrke samarbeidet med andre etater for å dele informasjon om relevante aktiviteter og felles temaer. Dette samarbeidet vil også bidra til å avdekke ulovlige kosmetiske produkter på markedet. Vi vil også forbedre tilgjengelighet og forståelse av regelverk ved å publisere informasjon om regelverksendringer og ved behov krav til ulike aktører på våre nettsider. Vi vil gjøre det enklere for forbrukere å få oversikt over mulige risikoer ved kosmetiske produkter på markedet.

3.4.3 3.4.3 Grensekontroll og import

Norge er en del av EUs indre marked for handel med animalske varer, levende dyr og noen ikke-animalske produkter. Dette sikrer Norge tilgang til EUs marked uten grensekontroll for disse varene. Grensekontrollen er risikobasert, og skal sikre at import av varer og dyr fra tredjestater til EU og Norge kan foregå med lavest mulig risiko for folke- og dyrehelse i det indre, felles markedet. Grensekontrollstasjonene er plassert langs EUs yttergrenser mot tredjestater og bemannet med kompetent kontrollpersonell.

Norge er gjennom EØS-avtalen en del av EUs ytre grense for import av varer og dyr fra tredjestater. Grensekontrollpliktige varer/dyr skal importeres via utpekte grensekontrollstasjoner, der kontroller gjennomføres før varene kan omsettes på det indre marked.

Av våre 14 grensekontrollstasjoner er 12 lagt til private virksomheter og 2 er offentlige, etter at GKS 
Oslo Havn gikk over til privat drift i 2024. For GKS Storskog Vei er det uendret status og stasjonen er 
fortsatt midlertidig suspendert for grensekontroll av kommersiell import.

Tabell 5: Importoversikt, antall forsendelser: Kilde: Mattilsynet.

Type forsendelse20232024
Grensekontrollpliktige vegetabiler710848
Animalske produkter29412901
Levende dyr6961
Sum grensekontrollpliktig import37203810

99 forsendelser ble helt, eller delvis, avvist for import. Over en tredjedel av de avviste forsendelsene er ulovlig import og forsendelser som ikke er meldt til grensekontrollene i henhold til regelverkskrav. Temperatur- og dokumentavvik, samt funn av helseskadelige stoffer, særlig plantevernmidler, er de vanligste årsakene til avvisninger. Det var i all hovedsak fisk – og fiskevarer, samt ikke-animalske produkter som ble avvist.

Tabell 6 viser oversikt over antall importører som har benyttet de ulike grensekontrollstasjonene. Noen importører benytter flere grensekontrollstasjoner, derfor er totalsummen av importører lavere enn summen av importører på hver av grensekontrollstasjon.

Tabell 6: Antall importører som har benyttet de ulike grensekontrollstasjonene. Kilde: Mattilsynet.

BCP

Importører

Forsendelser

Oslo Port

90

1320

Borg Port

33

688

Oslo Airport

75

458

Haugesund Port

25

393

Ålesund Port

40

339

Tromsø Port

3

170

Båtsfjord Port

4

161

Larvik Port

7

130

Kirkenes Port

3

74

Måløy Port

4

67

Egersund Port

2

5

Kristiansund Port

1

5

Totalt

228

3810

Søylediagram med antall forsendelser per grensekontrollstasjon.
Figur 24: Antall forsendelser fordelt per grensekontrollstasjon. Kilde Mattilsynet.
Søylediagram som viser nettovekt for forsendelser per grensekontrollstasjon.
Figur 25: Nettovekt for alle forsendelser fordelt per grensekontrollstasjon. Kilde: Mattilsynet.

Enhetlige systemer i grensekontrollarbeidet

Det ble lagt ned mye arbeid for å sikre enhetlig behandling ved grensekontrollstasjonene, blant annet med felles dagsjournal for alle grensekontrollene og gebyrkontroll. Dette har gitt en enklere og mer enhetlig håndtering av arbeidet på grensekontrollstasjonene, og er en del av den prioriteringen vi har hatt for å gjøre grensekontrollene like der de kan være det.

Godkjenninger og endringer ved grensekontrollstasjonene

Det vært mye aktivitet knyttet til godkjenninger og endringer på flere grensekontrollstasjoner. Ved grensekontroll Ålesund Havn har kontrollsenter Flatholmen blitt godkjent, mens kontrollsenter Skutvika er lagt ned. Ved grensekontrollene i Måløy Havn, Haugesund Havn, Båtsfjord Havn, Borg Havn og Kirkenes Havn har det pågått arbeid med endringer i fasiliteter/kategorier. Det har vært ressurskrevende prosesser og arbeidet er ennå ikke sluttført.

3.4.4 3.4.4 Europeiske meldesystemer

Meldesystemene RASFF, AAC og FF

Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) er IT-plattformen EU/EØS bruker for varsling og utveksling av meldinger og informasjon knyttet til helsefare, svindel, dyrevelferd, samt samarbeide mellom medlemsstatene. Gjennom meldesystemene deles informasjon om helsefarlige utfordringer, slik at EØS-landene, herunder Norge, kan iverksette nasjonale tiltak. Antall meldinger øker hvert år.

Administrative Assistance and Cooperation (AAC) er et meldesystem som tilrettelegger for utveksling av informasjon mellom myndigheten i de ulike land for å kunne påvise, undersøke og treffe effektive tiltak for å håndtere grensekryssende overtredelser knyttet til regler for næringsmidler, fôr, biprodukter, innsatsvarer og levende dyr. 

Det har vært en økning i det totale antallet håndterte meldinger i Norge. Totalt ble 484 meldinger videresendt, mot 431 i 2023. Det var behov for norsk oppfølging i 189 saker, mot 154 i 2023.

Antall norske RASFF-notifikasjoner har økt fra 19 til 52. Oftest ble rester av plantevernmidler notifisert, etterfulgt av andre fremmedstoffer og mikrobiologisk agens.

I tillegg notifiserte Norge 14 AAC-saker, dette er saker hvor det gis informasjon til andre myndigheter og/eller hvor Mattilsynet ber om bistand. Det ble registrert fem norske FF-notifikasjoner (svindelmeldinger), - tre omhandlet kjæledyr, en animalske produkter og en norsk laks. 

Søylediagram som viser antall RASFF-meldinger fra 2015 til 2024.
Figur 26: Antall RASFF-meldinger. Kilde: Europeisk meldesystem, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). 
Søylediagram som viser årsakene til RASFF-meldingene.
Figur 27: Notifiserte RASFF-meldinger. Kilde: Europeisk meldesystem, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

To nye nettverk

I oktober etablerte EU-Kommisjonen to nye nettverk i tillegg til de tre eksisterende (RASFF/AAC, Food Fraud og plantehelse), det ene for kjæledyr, «Pet Animal Network», og det andre for dyrevelferd, «Animal Welfare Network».

TRACES

Trade Control and Expert System (TRACES) er en felles EU-database. All import av animalske produkter og levende dyr fra tredjestater, og forflytning innen EU/EØS med levende dyr og visse animalske produkter, skal registres i TRACES.

Gjennom året har mange sertifikater i TRACES blitt oppdatert for å speile endringer i EU-regelverk. TRACES har i 2024 også blitt tatt i bruk til egenerklæring i forbindelse med hester som reiser til våre naboland for å delta på stevner, og erstatter da tidligere benyttet papirskjema.

Det har vært en økning i antall brukere og det har vært en innstramming i kravene ved pålogging, noe som har gitt til dels stort trykk på brukerveiledning.

Mangel på norske egg og importkontroll

På våren oppstod det mangel på norske egg, og tollsatser ble fjernet. Dette førte til import av over 1000 tonn egg fra EU i mai. Mattilsynet har begrenset kontroll over handelen i det indre marked, da forhåndsvarsling ikke kreves.

Som følge av Norges gode Salmonellastatus har vi, sammen med Sverige, Finland og delvis Danmark, særskilte Salmonellakrav ved innførsel/samhandel med egg fra EU-land og tredjestater. Importører må sikre at dokumentasjonskravene i Salmonellagarantien følges ved innførsel, for at forbrukerne skal være trygge på at egg fra EU-land er like trygge som norske egg.

Medieoppslag skapte bekymring om hvor trygge de importerte eggene var. Spesielt i frittstående butikker var det vanskelig å få god sporing av varene. Mattilsynet innhentet innførselsdata fra Tolletaten og gjennomførte dokumentkontroller. Det ble avdekket omfattende mangler i Salmonella-dokumentasjonen for varepartier innført i april - juni. Mange sertifikater var ugyldige.

For å stramme inn kontrollen ble det, på anmodning fra Mattilsynet, lagt inn «masker» i tolldeklarasjonssystemet TVINN. Dette stoppet den automatiske tollprosessen, slik at Tolletaten kunne utføre manuelle dokumentkontroller. Varepartier uten godkjent dokumentasjon ble overført til oss for videre saksbehandling. Mattilsynet fattet vedtak om avvisning og ila omsetningsforbud.

Dette reduserte eggimporten betydelig, da mange produsenter ikke oppfyller Salmonellagarantiens krav. Til tross for både muntlig og skriftlig veiledning forsøker enkelte importører fortsatt å innføre egg uten nødvendig dokumentasjon, og disse følges opp med strengere tiltak.

Oppdatering av veiledningsmateriell for importører

Vi har prioritert å jobbe med å oppdatere veiledningsmateriell for importører. Dette vil øke kompetansen, og bidra til at de bedre kan forstå og ta ansvar for varer de tar inn til Norge. Arbeidet vil bli publisert i første halvdel av 2025 og inkluderer veiledning for nye importører på alle fagområder, samt veiledning om farer og risikoer ved produkter.

Tilsynskampanje hos importører

Vi har også gjennomført en tilsynskampanje hvor målet var å finne ut om importører av mat (og andre næringsmidler) har gode rutiner for å varsle Mattilsynet, stanse salg og trekke tilbake matvarer, slik at helseskadelig mat ikke kommer på markedet eller raskt kan kalles tilbake før noen blir syke av den.

Tilsynskampanjen ble utført i 44 virksomheter og resultatet viser at de aller fleste som importerer matvarer til Norge har god kontroll på sporing av varene, og nesten alle var i stand til å stanse salget av en vare med en gang de får beskjed. I etterkant av kampanjen har Mattilsynet fått en økning i antall varslinger fra importørene. 

3.4.5 3.4.5 Kriminalitet

Kriminalitet er saker der den som bryter regelverket gjør det med overlegg, bedrar kunden og har til hensikt å oppnå økonomisk gevinst

Bekjempelse av kriminalitet ved omsetning av planter, dyr og mat

Det er avdekket en del tilfeller av ulovlig innførsel og omsetning av animalske produkter (kjøtt, honning) fra land utenfor EU (Asia og Afrika). Modus varierer fra å gjemme varer i forsendelser og deklarere som ikke grensekontrollpliktige varer, gjemme produkter i kjøretøy mm. Det har også vært saker knyttet til ulovlig innførsel og omsetning av kjæledyr. I noen av sakene har vi hatt svært god nytte av tett samarbeide med Tolletaten. Sakene er politianmeldt.

Vurdering av trusselbilde for grensekryssende varer

Vi har jobbet med utarbeidelse av en trusselvurdering for grensekryssende vareførsel. Formålet er å identifisere, vurdere og synliggjøre trusler som kan påvirke folkehelse, dyrehelse, plantehelse og forbrukertrygghet, og beskrive hvilke områder som er mest utsatt for grove regelverksbrudd og kriminalitet. Intensjonen er også er å gi Mattilsynet bedre mulighet til å dele kunnskap med samarbeidende aktører, som Tolletaten, politiet mfl., om det trusselbildet vi ser innen områder der Mattilsynet er regelverkseier, samt å prioritere eget arbeid med kriminalitet.

Deltagelse i internasjonale aksjoner

Vi skal i vårt tilsynsarbeid søke å avdekke matsvindel. Vi skal samarbeide med andre etater som Tolletaten og politiet der det er hensiktsmessig, og delta i relevante internasjonale aksjoner med sikte på å avdekke matsvindel.

Mattilsynet deltok i Opson XIII. OPSON er Europols felles aksjoner for å bekjempe matsvindel. Tolletaten og Mattilsynet deltar hvert år i felles internasjonale aksjoner med flere lands toll- og matmyndigheter. Vi analyserte extra virgin olivenoljer og fant seks av 19 olivenoljer som ikke var «extra virgin», til tross for at de var merket som dette. I Italia beslagla myndighetene 42 tonn forfalsket olivenolje, det meste feilmerket som extra virgin.

OPSON i øvrige deltagerland bidro til at 22 000 tonn matvarer og 850 000 liter drikkevarer ble fjernet fra markedet. Til sammen utgjorde beslaglagte forfalskede og dårlige matvarer en verdi av 91 millioner euro i europeisk virksomhet (europol.europa.eu).

Ny veileder på krydder og autentisitet

Vi publiserte en ny veileder på krydder og autentisitet. Den er laget i samarbeid med næringen og skal hjelpe importører av tørkede urter og krydder å sikre autentisiteten til produktene de omsetter og unngå selv å bli svindlet.  Et EU-koordinert kontrollprosjekt i perioden 2019-2021 avdekket at forfalskede urter er til stede på EU-markedet, og at de sjelden avdekkes. Veilederen er laget som svar på EU kommisjonens oppfordring til næringen og myndigheter for å bidra til «beste praksis» i hele leveringskjeden.

3.5 3.5 Ivareta miljøvennlig produksjon

Vi bidrar til trygg bruk av bærekraftige og sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel

Utvikling av den sirkulære bioøkonomien, særlig i forbindelse med utvikling av nye, bærekraftige fôrmidler og oppfølging og utvikling av mat- og fôrregelverket i EU, har vært prioritert fra eierdepartementene til Mattilsynet gjennom tildelingsbrevene fra 2022. I 2022 lanserte regjeringen også et målrettet samfunnsoppdrag om bærekraftig fôr, hvor visjonen er at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder, og bidra til reduksjon av klimagassutslipp i matsystemene. Vi har en nøkkelrolle i dette arbeidet.

Direktør for avdeling regelverk og kontroll er medlem i styringsgruppen, og vi er styrket med 5 millioner kroner årlig for å kunne levere godt på vår del av dette samfunnsoppdraget.

Målet vårt er å bidra til trygg bruk av bærekraftige og sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel, gjennom regelverksarbeid og samarbeid med næringsaktører og FoU-miljøer. 
Et animalsk biprodukt er en del av et dyr, eller produkter fra dyr, som ikke skal spises av mennesker. Animalske biprodukter utgjør en mulig risiko for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet.

Enkelte animalske biprodukter kan likevel benyttes til fôr og/eller gjødsel. Utfordringen er at regelverkene for animalske biprodukter, fôr og gjødselvarer er kompliserte, og det er et stort behov for veiledning.

I november lanserte vi en digital veiviser på våre nettsider som viser hvilke materialer som kan brukes til fôr og gjødsel, og hvilket regelverk som gjelder i ulike tilfeller. Vi har fått positive tilbakemeldinger på denne veiviseren. I 2024 har vi også publisert veiledning som skal gjøre det enklere for dem som ønsker å produsere, importere eller bruke biokull til fôr og gjødselvarer å få oversikt over kravene i regelverket.

Gjødselregelverkene har i lengre tid hatt behov for en revidering, blant annet for å legge bedre til rette for sirkulær bioøkonomi. EUs gjødselvareregelverk ble revidert i 2024, nettopp med tanke på dette. Også det nasjonale gjødselvareregelverket ble revidert i 2024. Forskrift om organisk gjødsel deles i to nye forskrifter; gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. Forskriftene var på høring i samme året, og er fastsatt tidlig i 2025.

Gjødselforskriftene forvaltes av flere etater, men Mattilsynet har et særlig forvaltningsansvar for gjødselvareforskriften. De foreslåtte endringene i denne innebærer bedre kontroll med råvarer som inngår i gjødselvareproduksjonen, slik at virksomhetenes plikt til å levere trygge og forutsigbare gjødselvarer er tydeliggjort.

For å bidra til sirkulær bioøkonomi og bærekraftig fôr har vi også gjennomført en rekke andre tiltak. Vi har formidlet kunnskapsbehov til de som bevilger penger til forskning.

Vi har også bidratt med kunnskap om regelverket i flere referansegrupper, slik at forskningsprosjektene treffer best mulig med tanke på regelverksrammer. For å kunne bidra kunnskapsbasert inn i regelverksdiskusjoner i Brussel, har vi fått kunnskapsstøtte fra blant annet Havforskningsinstituttet, og vært i dialog med enkeltvirksomheter, næringsklynger, bransjeorganisasjoner og NGOer. Dette har blant annet hjulpet oss i regelverksarbeidet knyttet til selen, kadmium, fiskeslam og definisjonen av fiskemel.

Fremover vil vi fortsette å prioritere veiledning høyt, spesielt med tanke på de nye gjødselregelverkene. Vi vil også bygge videre på den gode dialogen vi har fått med ulike næringsaktører og FoU-miljøer. Dette er nødvendig for det målrettede og langsiktige arbeidet med å bidra til trygg og bærekraftig bruk av sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel, gjennom et godt regelverk og god veiledning.

3.6 3.6 Ivareta hensynet til aktørene langs hele matproduksjonskjeden, herunder markedsadgang i utlandet

Sertifikatfri adgang for norske produkter til EU/EØS

Norge er som EØS-land en del av det indre markedet i EU/EØS. Dette betyr at det er enklere å eksportere varer til land i EU/EØS (samhandel) enn til land utenfor EU/EØS. Du trenger ikke sertifikat for fisk, sjømat, meieri-, kjøtt- og eggprodukter, kosttilskudd, vann på flaske eller animalske biprodukter eller fôr som skal til EU/EØS land. Omtrent 60 prosent av handelen med mat fra Norge går til EØS-landene.

Adgang for norske produkter til markeder utenfor EU/EØS er mer krevende

Norge eksporterte i 2024 2,8 millioner tonn sjømat til en verdi av 175 milliarder kroner (Sjømatrådet: Nøkkeltall, seafood.no). Dette gjør Norge til verdens største nettoeksportør av sjømat. Sjømaten eksporteres til over 150 land. 

Eksporten av andre varer og dyr er begrenset, men det eksporteres blant annet biprodukter og dyrefôr, landbruksmaskiner, planter, levende dyr, næringsmidler og drikkevann, avlsprodukter, melk og meieriprodukter, kosttilskudd samt kjøtt og kjøttprodukter. Norske avlsprodukter fra storfe og svin er særlig etterspurt i utlandet på grunn av den gode dyrehelsestatusen vår.

Mattilsynet spiller en viktig rolle for å sikre norske varers tilgang til de om lag 120 markedene utenfor EU/EØS-området. Arbeidet er uforutsigbart, har stor politisk interesse og har direkte innvirkning på verdiskapningen. Utstedelse av helsesertifikater for eksport er ett av de viktigste målbare resultatene som synliggjør vårt bidrag til at norske varer får adgang til markeder over hele verden.

Antall sertifikater vi utsteder øker årlig. Det totale antallet utstedte helsesertifikater steg fra 95 765 i 2023 til 109 983 i 2024. For sjømat alene ble det utstedt 100 637 sertifikater i 2024.

Diagram som viser antall helsesertifikater for eksport fra 2021 til 2024.
Figur 28: Utvikling i antall helsesertifikater for eksport av fisk og sjømat, og landbaserte produkter. Kilde: Mattilsynet.

Arbeidet med markedsadgang dreier seg både om å opprettholde eksisterende markeder og å åpne nye markeder for norske produkter. Vi opplever stadige endringer i importregelverk, sertifikatkrav og listeføring i importland hvor norske varer allerede er etablert. Dette nødvendiggjør oppdateringer, nye undersøkelser og nye forhandlinger. Vi har utarbeidet nærmere 40 nye helsesertifikater, fire nye erklæringer og oppdatert 10 eksisterende helsesertifikater.

Vi ser at importlands krav om listeføring av virksomheter som aksepteres for import brer om seg. Vi har sendt oppdatering for 14 ulike virksomhetslister. For noen av listene ble det sendt oppdatering flere ganger i løpet av året. Dette er en utvikling vi arbeider målrettet for å stoppe. Vi fikk gjennomslag i Codex sin import- og eksportkomité, CCFICS, for å opprette en arbeidsgruppe for harmonisering og forenkling av virksomhetslistene. Denne skal vi lede.

Noen importland stiller også krav om inspeksjoner, og vi mottok inspeksjon fra Sør-Korea og besøk fra Filippinene, Indonesia, Thailand og Vietnam. Vi deltok også i fiskeriministerens besøk til Kina.

Importland utenfor EU stiller krav utover de forpliktelsene vi har i vårt EU-harmoniserte regelverk, såkalte særkrav. Vi har gjennomført kartlegging og systematisering av særkrav. Dette arbeidet videreføres i 2025.

En tilleggsbevilgning på 5 MNOK muliggjorde satsning på vårt markedsadgangsarbeid. I samarbeid med næringen ble prioriterte områder identifisert. Satsingen har blant annet ført til åpning av markedet for levende snøkrabbe til Kina.

Vi har utviklet nye nettsider med bedre informasjon og veiledning for eksportører og produsenter og utviklet mer effektive prosesser for Mattilsynets saksbehandling på markedsadgangsområdet.

Fristatus for Contageous bovine pleuropneumonia (CBPP)

At Norge har god helsestatus, kan gjøre det enklere å oppnå gode betingelser for eksport og det kan gjøre produktene våre mer ettertraktet ute i markedene. Norge fikk fristatus for CBPP under generalforsamlingen i World Organization for Animal Health (WOAH) i mai. Fristatus for CBPP vil kunne bidra til enklere markedsadgang for enkelte produkter fra storfe, inkludert avlsmateriale.

Digitalisering og elektronisk utveksling av sertifikater

Et viktig mål for digitalisering av eksportprosessen er å oppnå papirløs utveksling av sertifikater. Dette gjøres ved å tilrettelegge sertifikater for digital utveksling og aktivt føre dialog med andre land om overgang til elektroniske sertifikater.

For å muliggjøre elektronisk utveksling av sertifikater har Mattilsynet laget en egen eksportløsning. I tillegg til å forenkle sertifikathåndteringen, effektiviserer den eksportprosessen gjennom automatisert saksbehandling der det gir størst nytte. Første versjon av løsningen ble lansert i 2022 og har siden da blitt kontinuerlig forbedret. I dag utstedes omtrent 50 prosent av alle sertifikater i Eksportløsningen (55 438 sertifikater i 2024, en økning på ca. 13 000 fra året før).

Økt bruk av elektronisk sertifikatutveksling

Vi utvidet den digitale sertifikatutvekslingen med en ny løsning for elektronisk signerte PDF-er. Dette er et fleksibelt og sikkert alternativ til ren datautveksling via e-cert, da det krever minimalt med tekniske tilpasninger i mottakerland og kan tas i bruk raskt. Løsningen ble lansert for Storbritannia i februar og utvidet til Thailand i oktober. Vi fortsetter nå dialogen med flere land i Sørøst-Asia for videre utvidelse i 2025. Allerede i dag utveksles 23 prosent av alle sertifikater elektronisk, og bruken øker kraftig: 24 863 sertifikater ble utvekslet elektronisk i 2024 (opp fra 10 110 i 2023). Av disse var 16 315 e-cert til Sør-Korea, innført i 2023 og 8 548 PDF-sertifikater til Storbritannia og Thailand.

Elektronisk sertifikatutveksling gir raskere og sikrere handelsprosesser, forenkler import for mottakerland og effektiviserer Mattilsynets arbeid. Vi fortsetter arbeidet med å utvide løsningen for en mer sømløs og digitalisert eksportprosess.