Regjeringen har satt mål om at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk kunstig intelligens innen 2025, og 100 prosent innen 2030. Offentlige virksomheter skal finne måter å anvende KI på for å utvikle bedre tjenester og jobbe mer effektivt. Mange virksomheter innenfor næringsmiddelproduksjon, akvakultur og dagligvare er svært teknologisk innovative i sin drift, og utfordrer myndighetenes relevans og regelverk.
Også innen biologien er det en rivende teknologisk utvikling, med genredigeringsverktøy som gir muligheter for presisjonsavl eller presisjonslandbruk og en samtidig reduksjon i bruk av kunstgjødsel, sprøytemidler og antibiotika. Genteknologiutvalget la fram sin NOU i juni 2023, og flertallet ønsket en vesentlig kursendring for produkter og organismer utviklet med genteknologi. Utvalgets rapport er ikke stortingsbehandlet, og foreløpig er ingen GMO-produkter til mat eller fôr godkjent i Norge, med unntak av ett fiskefôr.
EU har også streng politikk på feltet, men flere godkjente produkter. Med klimaendringer og konsekvenser for både folke-, dyre- og plantehelse, kan det bli økt press i EU og Norge på å ta i bruk syntetisk biologi.
IPPC, EU, FAO og VKM har alle beskrevet genredigering som en muliggjørende teknologi, men at forbrukernes aksept er den store utfordringen, både i Norge og EU. Samtidig ser man at forbrukeraksepten er større der gevinstene for dyrevelferd, dyrehelse og folkehelse er tydelige.
Implikasjoner for Mattilsynets samfunnsoppdrag
Vi utforsker bruken av kunstig intelligens, for eksempel til å effektivt finne svar til innbyggere som ringer oss, og vi ser nytten i analyse av store datamengder og hjelp til prioritering av risiko. Samtidig er det utfordringer vi må løse før dette kan skaleres, særlig det å ha strukturerte data og orden i egne systemer, og en god ivaretakelse av personvern. Det er videre svært viktig at vi er gjennomtenkte i hva vi bruker kunstig intelligens til, transparente og tillitvekkende i den bruken vi etter hvert innfører, og at vi gjør gode etiske vurderinger i hvordan vi plukker ut virksomheter og dyrehold ved risikobasert tilsyn.
Tilgangen til egne og andres data, og muligheten for å effektivt analysere dem, blir viktig for å forstå tilstanden i norske dyrehold, havbruk, og i matproduksjon og vannforsyning. Med muliggjørende teknologier kan vi jobbe forebyggende og risikobasert, slik at vi bruker samfunnets ressurser klokt.
Når næringsmiddelprodusenter tar i bruk syntetisk biologi i sin matproduksjon, vil det måtte endre måten Mattilsynet utfører den offentlige kontrollen på. Det vil for eksempel ikke være mulig å se forskjell på produkter som er fremstilt ved hjelp av genredigering og produkter som er justert som følge av mindre styrte og naturlige mutasjoner. Mattilsynet må forberede seg på endrede forutsetninger både som følge av biologiske og kunstig intelligente teknologier. I dette ligger både å utvikle regelverk som ikke hindrer teknologiske framskritt, og å bygge kompetanse på nye områder.
Bruken av revolusjonerende teknologier skjer også på den andre siden av loven, og vi må være forberedt på å møte kriminalitet i omsetning av mat, dyr og planter.