Råd og advarsler til gravide

Som gravid bør du være oppmerksom på at enkelte matvarer kan inneholde skadelige mikroorganismer eller fremmedstoffer. I denne veilederen finner du råd og advarsler om mat og drikke for deg som er gravid.

Når du er gravid, bør du spise variert og følge de generelle rådene for god kjøkkenhygiene. Tilstrekkelig varmebehandling dreper sykdomsfremkallende mikroorganismer.

Nedenfor finner du en oppsummering av de viktigste rådene. Fyldigere informasjon finner du ved å velge produktgruppene fra innholdsfortegnelsen i denne veilederen. 

Ikke drikk eller spis

  • rakfisk
  • sjømat som kan inneholde mye fremmedstoffer (se kapittel om fisk og sjømat)
  • rå/upasteuriserte melk og meieriprodukter
  • myke oster som brie, camembert og blåmuggost
  • rått kjøtt og kjøttprodukter som spekepølse, gravet kjøtt og biff tartar
  • rå spirer 
  • rå egg og produkter med rå egg, når du er utenfor Norden
  • ingefærshots og kosttilskudd med ingefær
  • urten Tulsi (hellig basilikum) 
  • egg fra ville fugler

Varmebehandle

  • kjøtt
  • visse importerte vegetabiler: fryste bær, rå sukkererter, rå minimais, rå asparges og friske krydderurter 
  • rå bønner, rå sjampinjong, rå bambusskudd og rå kassava 

Begrens inntaket av

  • koffein (maks 200 mg per dag, ca. 1–2 kopper kaffe) 
  • kosttilskudd (konsulter legen din) 
  • lakris 

Spis innen 1–2 uker etter produksjon eller unngå: 

  • gravet og røkt fisk
  • oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg 

Vær spesielt nøye med hygiene og kjøling av

  • sushi og sashimi

Har du spørsmål om kosthold mens du er gravid?

Ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege.

Hvis du er i tvil om et produkt, kan du ta kontakt med produsenten eller importøren for å forhøre deg. Det er produsentene som kjenner produktene sine best, og det er også deres ansvar å sikre at maten de produserer er trygg.

Andre nyttige lenker

Kjøkkenhygiene 

Tilbaketrekkinger og tilbakekallinger

Gravid (helsenorge.no) 

FHIs liste over risikoprodukter (fhi.no)