Hvilke oster kan gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar spise?

Er du i risikogruppen vil det være mange oster du kan spise, men enkelte oster anbefales det at du styrer unna. Årsaken til dette er listeriabakterien, som er farlig for personer i risikogruppen.

Publisert

I noen oster trives listeriabakterien og kan vokse, mens i andre oster trives den ikke og kan derfor spises av personer i risikogruppen. I ostejungelen kan det være vanskelig å vite hvilken ost som er trygg, og vi ønsker å hjelpe deg til å velge riktig.

De fremste risikogruppene for sykdom på grunn av listeriabakterien er gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar grunnet f. eks. kreft, diabetes eller aids.

Listeriabakterien kan gi den alvorlige sykdommen listeriose. Sannsynligheten for å bli smittet av listeriabakterien er svært lav, men følgene av smitte kan være svært alvorlige - også dødelige.

VelgUnngå
Fast ost av pasteurisert eller rå melk (upasteurisert melk), f. eks. parmesan, grana padano, gruyère og emmentalerMuggost som brie, camembert, gorgonzola, chèvre, roquefort. Dette gjelder både for oster av rå melk (upasteurisert melk) og pasteuriserte melk
Halvfaste oster av pasteurisert melk som gaudaoster (gulost)Halvfaste oster av rå melk (upasteurisert melk)
Smelteost, som baconost og skinkeostKittost som Vacherol, taleggio, munster, Saint Albray, Livarot, Pont-l'Evêque, Le Vieux Pané. Dette gjelder både for oster av rå melk (upasteurisert) og pasteuriserte melk
Smøreoster av pasteurisert melk, som er nyåpnetFerskoster og andre myke oster av upasteurisert melk
Konservert fetaost og tilsvarende salatoster av pasteurisert melk f.eks. på glass i olje, og som er nyåpnetFetaoster av rå melk (upasteurisert melk)
Brunost og prim

Rå melk (upasteurisert melk)

Rå melk bør varmebehandles

Hvordan kan jeg vite om en ost er pasteurisert eller ikke?

Osteprodusentene i Norge og EU er pålagt å merke oster produsert av rå/upasteurisert melk uten varmebehandling med ”Fremstilt av ikke-pasteurisert melk” eller ”Fremstilt av rå melk”. Mange forkorter denne merkingen til ”Upasteurisert/rå melk”.

Opplysningene finnes ofte i ingredienslisten, men det kan også stå andre steder på emballasjen.

Spør produsenten om du er usikker

Er du usikker på et osteprodukt kan du ta kontakt med produsenten eller importøren for å forhøre deg. Det er produsentene som kjenner produktene best, og det er også deres ansvar å sikre at maten de produserer er trygg.

Du kan spise alle oster når de brukes i varm eller oppvarmet mat

Listeriabakterien drepes ved varmebehandling. Alle oster er defor trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader. Det vil si at alle typer ost brukt på pizza og eller som ingrediens i varme sauser er trygge å spise,