Matvarer fra områder med utbrudd av smittsomme dyresykdommer

Når du tar med deg animalske produkter (som kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter) fra land med utbrudd av noen smittsomme dyresykdommer, må du dokumentere hvor produktene kommer fra. 

Faglig oppdatert

Eksempel på dokumentasjon kan være jaktkort eller jaktavtale som beskriver i hvilket område viltet er felt. Det er den norske tollen som kontrollerer produktenes opprinnelse.

Hvis du mangler dokumentasjon, eller hvis produktene kommer fra et område med restriksjoner grunnet sykdomsutbrudd, kan Tolletaten holde igjen produktene på vegne av Mattilsynet. Mattilsynet fatter vedtak om destruksjon av produktene dersom produktene ikke oppfyller krav i regelverket. Dette er et svært viktig forebyggende tiltak for å hindre at alvorlige smittsomme dyresykdommer spres til dyr i Norge. Spredning av smittsomme dyresykdommer til Norge kan medføre svært alvorlige konsekvenser for mange.

Innførsel av kjøtt og meieriprodukter

Afrikansk svinepest er påvist i flere land i Europa. Det pågår for tiden også et utbrudd av munn- og klauvsjuke i Europa:

Munn- og klauvsjuke påvist i Europa

Det er forbudt å ta ustemplet kjøtt (kjøtt som ikke er kontrollert av offentlig myndighet) ut fra områder med restriksjoner på grunn av alvorlige smittsomme dyresykdommer inn til Norge. Se mer informasjon i tabellen.

Type matvareBehov for dokumentasjon
Kjøtt og meieriprodukter kjøpt i en matkjedebutikk. 

Slike produkter er kontrollert av offentlig myndighet. Produktet og/eller emballasjen skal ha et ovalt identifikasjonsmerke/stempel som dokumenterer opprinnelse. Forsikre deg om at stempelet er synlig, enten på produktet eller emballasjen.

Krav til sporbarhet og krav om identifikasjons- og stempelmerking av animalsk mat

Kjøtt og meieriprodukter kjøpt av en privatperson eller kjøpt på marked el lignende. Det vil si ustemplet produkt.Ja, du må kunne vise dokumentasjon på produktenes opprinnelse.
Kjøtt fra dyr som du selv har skutt.

Ja. For kjøtt kan man for eksempel vise jaktkort eller jaktavtale, som beskriver i hvilket område dyret er felt. Se også rådene her:

Afrikansk svinepest – råd til deg som skal jakte i utlandet

Munn- og klauvsjuke påvist i Europa – råd til deg som skal jakte i utlandet

Reglene skal hindre at sykdom spres

Ved utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer er både Norge og alle andre EU/EØS-land forpliktet til å sikre at smittefarlige produkter fra dyr ikke eksporteres til andre land. Det er egne regler som skal stanse denne eksporten. Eksempler på dyresykdommer som medfører slike forbud mot eksport er

Selv om det er forbudt med eksport, er det en utfordring for myndighetene å hindre at produkter fra dyr som ikke er kontrollert av myndighetene, blir ført ut av områder med alvorlig smittsom dyresykdom. Eksempler kan være kjøtt som ikke er kontrollert av offentlige myndigheter, kjøtt fra egen jakt eller upasteuriserte melkeprodukter. Tar du med deg slike produkter til Norge, vil det gi økt risiko for smitte til norske dyr, både ville og tamme.

Se endringer

Oppdaterte råd om å ta med matvarer fra områder med utbrudd av munn- og klauvsjuke

Utbruddet av munn- og klauvsjuke i Europa gjør det ekstra viktig at kjøtt- og meieriprodukter har riktig dokumentasjon og ikke kommer fra områder med restriksjoner. Tolletaten kan holde igjen produkter på vegne av Mattilsynet, og vi kan vedta å destruere produkter som ikke oppfyller krav i regelverket.