Dyrevelferdsloven § 8 gir oppdretter ansvaret for å sikre at metoder, utstyr etc. er egnet velferdsmessig dersom de skal tas i bruk i dyreholdet.
Den som markedsfører eller omsetter har ansvar for å påse at metoden, utstyret etc. er utprøvd og funnet egnet før det markedsføres eller omsettes, se annet ledd.
Driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som ikke er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd er forbudt å ta i bruk der fisk holdes.
Dyrevelferdsloven åpner for at det kan gis nærmere regler om hvordan vi skal sikre at metoden, utstyret etc. er egnet i tråd med kravet i § 8, se § 8 tredje ledd.
Myndighetene har fastsatt krav i forskrifter om at utstyr, metoder etc. som tas i bruk i et oppdrett skal ha dokumentasjon som viser konsekvensene for fiskens velferd. Kravene er gitt i to forskrifter:
- Forsøksdyrforskriften
- Akvakulturdriftsforskriften
Forsøksdyrforskriften
- Mange forsøk som er nødvendig for utprøving som skal føre til dokumentasjon for egnethet, krever godkjenning etter forsøksdyrregelverket. Et forsøk blir søknadspliktig allerede etter en relativt lav belastningsgrad, se forsøksdyrforskriften § 2 femte ledd f). Før man starter forsøket må man derfor undersøke om forsøket er søknadspliktig. Forespørsel sendes til: forsoksdyr@mattilsynet.no
- Det er altså kun ved helt minimale belastninger for fisken at metoder, utstyr etc. kan tas i bruk i et oppdrettsanlegg uten at metoden, utstyret osv. er testet gjennom et forsøk som har godkjenning i forsøksdyrregelverket.
Dersom du er oppdretter og skal ta i bruk en metode, utstyr etc. i oppdrettsanlegget eller du ønsker å markedsføre eller selge en metode, utstyr etc., må du altså forsikre deg om at metoden, utstyret etc. enten har anerkjent dokumentasjon som viser egnethet for fiskens velferd, eller vise at metoden, utstyret etc. kommer inn under unntaket med lav belastningsgrad.
Akvakulturdriftsforskriften
- Dersom du har forsikret deg om at metoden, utstyret etc. har så lav belastningsgrad slik at godkjenning etter forsøksdyrregelverket ikke trengs, og du ønsker å sikre at metoden, utstyret har nødvendig dokumentasjon som viser at metoden, utstyret er egnet velferdsmessig for fisken, kan en metode, utstyr testes i et akvakulturanlegg i tråd med akvakulturdriftsforskriftens § 20 tredje ledd.
- Bruk av metoder, utstyr som ikke har påkrevd dokumentasjon innhentet enten som en følge av utprøving etter forsøksdyrforskriften, eller etter utprøving i samsvar med kravene i akvakulturdriftsforskriftens § 20 tredje ledd, er forbudt.
Det har fra flere hold vært ønsket å gi bedre veiledning i hvordan man kan gå fram for å dokumentere hvilke konsekvenser en metode eller et utstyr har for fiskens velferd. I dette vedlegget redegjør vi for dette.
Kravene etter dyrevelferdsloven § 8 og akvakulturdriftsforskriftens § 20 gjelder uavhengig av hvilken type akvakulturtillatelse som skal driftes.
Kravene gjelder altså ved utstyr og metoder knyttet til drift av alle typer sjø- og landbaserte akvakulturtillatelser, også inkludert forsknings, utvikling- og «grønne» tillatelser.
Når en metode eller et utstyr brukes som behandling av sykdom eller mot parasitter gjelder også lov om dyrehelsepersonell herunder lovens § 18.
I det følgende vil vi klargjøre vilkårene som akvakulturdriftsforskriften § 20 tredje ledd setter for utprøving som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd.
Når utprøving gjennomføres i oppdrettsanlegg har oppdretter plikt til å påse at reglene i for utprøving i § 20 etterleves.
Ved ordinær drift må oppdretter kunne framlegge dokumentasjon på at utstyret og metodene som brukes på lokaliteten har dokumentasjon som viser metoden, utstyret etc. sin konsekvens for fiskens velferd. Dokumentasjonen må være utviklet slik forsøksdyrforskriften eller akvakulturdriftsforskriftens § 20 krever. I tillegg må det foreligge veiledning i hvordan metoden, utstyret skal brukes for å ivareta fiskevelferden etter dvl. § 8.
Den som markedsfører og omsetter metoder og utstyr må kunne vise kundene sine hvordan metodene, utstyret, etc. er utviklet, at metodene, utstyret, etc. er i tråd med regelverket, og hvordan metodene, utstyret, etc. skal brukes på en måte som er forsvarlig ut fra hensynet til dyrevelferd.
Det er nødvendig å utarbeide god brukerveiledning/brukerhåndbok. Det er viktig at man allerede under planlegging av utarbeiding av metodedokumentasjon også planlegger for slik brukerveiledning.
For akvakulturutstyr der bruker må kunne fremlegge dokumentasjon i tråd med ADF § 20, må dokumentasjonen dessuten gjøres tilgjengelig på en måte så de kan fremlegge denne ved inspeksjon. Det forutsettes at oppdretter etterspør denne dokumentasjon.
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 8. Driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger
Dyreholder skal påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd.
Den som markedsfører eller omsetter nye driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger til bruk på dyr eller i dyrehold, skal påse at disse er utprøvd og funnet egnet ut fra hensynet til dyrevelferd.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om omsetning og bruk av visse driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger samt om godkjenning og dokumentasjon av egnethet.
Se hele loven (lovdata.no) Kilde: Lovdata.no
Akvakulturdriftsforskriften
§ 20. Metoder, installasjoner og utstyr
Metoder, installasjoner og utstyr som brukes til fisk, herunder forflytningsutstyr, rørsystemer og automatisk vaksinasjonsutstyr, skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd.
Metoder, installasjoner og utstyr kan bare brukes i et akvakulturanlegg når konsekvensene for fiskens velferd er dokumentert. Utprøving som er omfattet av forskrift 18. juni 2015 nr. 761 om bruk av dyr i forsøk, er unntatt fra dette kravet. Mattilsynet avgjør om utprøvingen omfattes av forskrift om bruk av dyr i forsøk.
Unntatt fra kravet i andre ledd er også utprøving som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket og som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd og under følgende forutsetninger:
-
a.
det foreligger en plan for hvordan utprøvingen skal gjennomføres, dokumenteres og evalueres.
-
b.
utprøvingen gjennomføres ved bruk av færrest mulig fisk.
-
c.
utprøvingen planlegges, gjennomføres, evalueres og dokumenteres i samarbeid med personell med relevant kompetanse innen fiskevelferd og andre aktuelle fagområder.
-
d.
uttestingen skal skje etter vitenskapelige prinsipper og skal kunne dokumentere de velferdsmessige konsekvensene av metoden ved den aktuelle bruken.
-
e.
det er meldt fra til Mattilsynet om hva som skal utprøves, og start og sluttdato for utprøvingen. Meldingen skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
-
f.
dokumentasjon om metodens, installasjonens eller utstyrets konsekvenser for fiskevelferd, skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
Endret ved forskrift 19 april 2018 nr. 673.
Se hele forskriften (lovdata.no) Kilde: Lovdata.no
Dyrehelsepersonelloven
§ 18. Om medisinsk behandling av dyr og bruk av bestemte metoder m.m.
Bare den som er veterinær kan
-
1.
behandle dyr som det er grunn til å tro er angrepet av smittsom sjukdom eller som har sjukdom hvis behandling krever veterinærmedisinsk kyndighet,
-
2.
nytte undersøkelses- og behandlingsmetoder som krever spesiell kyndighet i forbindelse med diagnostisering, forebygging og behandling av sjukdom hos dyr. Til slike metoder regnes operative inngrep, injeksjoner og annen perforering av hud eller slimhinne,
-
3.
iverksette fullstendig eller lokal bedøvelse,
-
4.
bruke reseptpliktige legemidler til behandling av dyr,
-
5.
forestå kjøttkontroll.
Fiskehelsebiologene kan behandle smittsomme og andre sjukdommer etter bestemmelsene i første ledd, punktene 1-4, men bare hos akvatiske dyr unntatt sjøpattedyr.
Bestemmelsene i denne paragrafen er ikke til hinder for at dyrehelsepersonell kan nytte medhjelper jf. § 15. Dyreeier kan etter instruksjon fra dyrehelsepersonell foreta medisinsk behandling av egne dyr med legemidler som kun er beregnet brukt av dyrehelsepersonell. Departementet kan gi forskrifter om bruk av legemidler på dyr.
Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler for immobilisering av dyr. Uten hinder av første ledd pkt. 3 kan departementet tillate at andre enn veterinær kan utføre dette i spesielle tilfeller.
Se hele loven (lovdata.no) Kilde: Lovdata.no