5. Uttesting av nye metoder og forsøk

Mattilsynet skal føre tilsyn med bruken, også risikostyringen.

Om en metode ikke fungerer velferdsmessig forsvarlig kan Mattilsynet fatte vedtak om midlertidig eller permanent bruksforbud.

Mattilsynet kan føre tilsyn med dokumentasjon og brukerveiledning. Det vil være særlig relevant i tilfeller der det er vanskelig å vurdere velferden til fisken kun ved inspeksjon.

Mattilsynet godkjenner ikke metoder, og skal normalt heller ikke kvalitetssikre dokumentasjon. Vi har tillitt til at utstyrleverandører, metodeutviklere og brukere har forstått sitt ansvar og de konsekvenser som følger av å bruke metoder som ikke er godt nok dokumentert og/eller som har unødige negative velferdseffekter på fisken.

Mattilsynet kan likevel føre tilsyn med om metoder som forhandles er forsvarlig på generell basis og at dokumentasjonen er dekkende og er gjennomfør i samsvar med krav som er satt for dette i forskrift eller vilkår.

5.1 5.1 Godkjenning etter forsøksdyrregelverket

Mange forsøk, også storskala uttesting av nye metoder, kan kreve godkjenning etter forsøksdyrforskriften.

Virksomhet må i god tid før forsøksstart undersøke om planlagt forsøk og uttesting er søknadspliktige etter forsøksdyrregelverket. Når dette er klarlagt iverksettes den aktuelle søknadsprosessen.

Alle forsøk må være tilknyttet en godkjent forsøksdyrvirksomhet, det er kompetansekrav til søker og medarbeidere og søknaden må sendes på eget skjema (i FOTS) via den godkjente forsøksdyrvirksomheten.

Mattilsynets side for forsøksdyr

5.2 5.2 Uttesting etter akvakulturdriftsforskriftens § 20 er meldepliktig

Uttesting på akvakulturanlegg som er nødvendig for å skaffe dokumentasjon om metodens egnethet og som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket, kan gjennomføres uten dispensasjon fra dokumentasjonskravet.

Dette bygger på akvakulturdriftsforskriftens definisjon av akvakulturanlegg.

Slik uttesting kan gjennomføres på vilkårene i tredje ledd i akvakulturdriftsforskriften § 20.

Uttestingen er meldepliktig. Bruk dette skjemaet:

Det stilles likevel strenge krav til kvalitet og kompetanse for slik uttesting. Det skal bl.a. ikke brukes flere fisk enn nødvendig.

Hensikten med unntaket er å

  • gjøre det mulig å skaffe nødvendig dokumentasjon til å vurdere om metoden er egnet ut fra hensynet til fiskens velferd
  • utarbeide brukerveiledere som kan bidra til forsvarlig bruk

Oppdrettere skal melde fra i god tid til Mattilsynet dersom fisk på lokalitetene deres skal bli brukt til uttesting av metoder. Det er for at Mattilsynet skal kunne føre tilsyn med at slik uttesting skjer i samsvar med reglene.

Meldeplikten gjelder ikke for uttesting som er søknadspliktig etter forsøksdyrregelverket.

Dersom uttestingen innebærer vesentlige endringer av drift og/eller lokalitet må det gjøres ny vurdering av lokalitetens egnethet. Oppdretter er ansvarlig for å søke om godkjenning.

Regelverk

5.3 5.3 Dispensasjon fra dokumentasjonskravet

Forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr og forskrift om transport av akvakulturdyr har ikke tilsvarende bestemmelser for uttesting som akvakulturdriftsforskriften.

Det må derfor foreligge dispensasjon fra dokumentasjonskravet i disse forskriftene, for at uttesting skal være tillatt.

Slakteri eller rederi der uttestingen skal gjennomføres sender søknad om dispensasjon til lokalt Mattilsyn

Søknaden må vise at følgende faktorer ivaretas under utprøvingen:

  • det foreligger en plan for hvordan utprøvingen skal gjennomføres, evalueres og dokumenteres,
  • utprøvingen gjennomføres ved bruk av færrest mulig fisk,
  • utprøvingen planlegges, gjennomføres, evalueres og dokumenteres i samarbeid med personell med relevant kompetanse innen fiskevelferd og andre aktuelle fagområder
  • uttestingen skal skje etter vitenskapelige prinsipper og skal kunne dokumentere de velferdsmessige konsekvensene av metoden ved den aktuelle bruken.

Det forutsettes at dokumentasjon om metodens konsekvenser for fiskevelferd skal gjøres offentlig tilgjengelig.

For å redusere saksbehandlingstid anbefales det å legge ved eventuell uttalelse fra forsøksdyrmyndighetene om at forsøket ikke er søknadspliktig etter forsøksdyrregelverket.

Regelverk

5.4 5.4 Grensegang mot forsøksdyrregelverket

Dagens fortolkning er at søknadsplikt etter forsøkdyrforskriften slår inn i to tilfeller.

  1. Alt som er eksperimentelt (dvs. uttesting av metoden som man ikke kjenner de velferdsmessige konsekvensene av), og
  2. Dersom det i tillegg er grunn til å tro at uttestingen vil påføre dyret smerte, frykt, varig skade eller annen belastning tilsvarende eller større enn ved å føre inn en nål etter god veterinær praksis.

Forarbeidene til revisjon av akvakulturdriftsforskriften (jf. fastsettelse 19.04.2018), innebærer en innskjerping av forvaltningspraksis når det gjelder utvikling og bruk av nye metoder til fisk, også mht. grensegangen til forsøksdyrregelverket.

Eksempelvis er mekaniske avlusingsmetodene mer belastende enn et nålestikk. Disse burde derfor vært omsøkt etter forsøksdyrregelverket, og ikke vært håndtert under daværende dispensasjonspraksis etter akvakulturdriftsforskriftens § 20.

Uttesting etter akvakulturdriftsforskriftens § 20 tredje ledd (eller tilsvarende dispensasjoner fra annet regelverk) skal først og fremst regulere uttestinger hvor der de fiskevelferdsmessige konsekvenser av metoden ikke er dokumentert og det ikke er grunn til å tro at fisk vil påføres belastninger tilsvarende eller større enn et nålestikk.

Å konkludere med at det ikke er grunn til å tro at fisken vil belastes under uttesting, vil kreve en fiskevelferdsfaglig vurdering, basert på en risikokartlegging.

Regelverk