Uttesting på akvakulturanlegg som er nødvendig for å skaffe dokumentasjon om metodens egnethet og som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket, kan gjennomføres uten dispensasjon fra dokumentasjonskravet.
Dette bygger på akvakulturdriftsforskriftens definisjon av akvakulturanlegg.
Slik uttesting kan gjennomføres på vilkårene i tredje ledd i akvakulturdriftsforskriften § 20.
Uttestingen er meldepliktig. Bruk dette skjemaet:
Det stilles likevel strenge krav til kvalitet og kompetanse for slik uttesting. Det skal bl.a. ikke brukes flere fisk enn nødvendig.
Hensikten med unntaket er å
- gjøre det mulig å skaffe nødvendig dokumentasjon til å vurdere om metoden er egnet ut fra hensynet til fiskens velferd
- utarbeide brukerveiledere som kan bidra til forsvarlig bruk
Oppdrettere skal melde fra i god tid til Mattilsynet dersom fisk på lokalitetene deres skal bli brukt til uttesting av metoder. Det er for at Mattilsynet skal kunne føre tilsyn med at slik uttesting skjer i samsvar med reglene.
Meldeplikten gjelder ikke for uttesting som er søknadspliktig etter forsøksdyrregelverket.
Dersom uttestingen innebærer vesentlige endringer av drift og/eller lokalitet må det gjøres ny vurdering av lokalitetens egnethet. Oppdretter er ansvarlig for å søke om godkjenning.
Regelverk
Akvakulturdriftsforskriften
§ 20. Metoder, installasjoner og utstyr
Metoder, installasjoner og utstyr som brukes til fisk, herunder forflytningsutstyr, rørsystemer og automatisk vaksinasjonsutstyr, skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd.
Metoder, installasjoner og utstyr kan bare brukes i et akvakulturanlegg når konsekvensene for fiskens velferd er dokumentert. Utprøving som er omfattet av forskrift 18. juni 2015 nr. 761 om bruk av dyr i forsøk, er unntatt fra dette kravet. Mattilsynet avgjør om utprøvingen omfattes av forskrift om bruk av dyr i forsøk.
Unntatt fra kravet i andre ledd er også utprøving som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket og som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd og under følgende forutsetninger:
-
a.
det foreligger en plan for hvordan utprøvingen skal gjennomføres, dokumenteres og evalueres.
-
b.
utprøvingen gjennomføres ved bruk av færrest mulig fisk.
-
c.
utprøvingen planlegges, gjennomføres, evalueres og dokumenteres i samarbeid med personell med relevant kompetanse innen fiskevelferd og andre aktuelle fagområder.
-
d.
uttestingen skal skje etter vitenskapelige prinsipper og skal kunne dokumentere de velferdsmessige konsekvensene av metoden ved den aktuelle bruken.
-
e.
det er meldt fra til Mattilsynet om hva som skal utprøves, og start og sluttdato for utprøvingen. Meldingen skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
-
f.
dokumentasjon om metodens, installasjonens eller utstyrets konsekvenser for fiskevelferd, skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
Endret ved forskrift 19 april 2018 nr. 673.
Se hele forskriften (lovdata.no) Kilde: Lovdata.no
Forskrift om utvidelse av akvakulturanlegg mv
§ 5. Krav om godkjenning
Etablering av akvakulturanlegg og havbeite, utvidelse av produksjonsomfang og annen vesentlig endring av allerede godkjent akvakulturanlegg eller havbeite, skal være godkjent av Mattilsynet. Akvakulturanlegg som produserer og omsetter akvariedyr, omfattes av krav om godkjenning.
Endret ved forskrift 6 april 2022 nr. 629 (i kraft 28 april 2022).
Se hele forskriften (lovdata.no) Kilde: Lovdata.no