2. Krav og forventninger til innovasjon og dokumentasjon
Generelt er det forventninger om at all innovasjon følger et målrettet og relativt forutsigbart løp som følger vitenskapelige prinsipper for uttesting og dokumentasjon.
Dette er godt illustrert i figur 2.1-1 på s. 288 i håndboka Velferdsindikatorer for oppdrettslaks: Hvordan vurdere og dokumentere fiskevelferd (nofima-326d.kxcdn.com) (nofima.no) (NOFIMA m.fl. 2018, FHF-prosjekt).
Mange forsøk som er nødvendig for uttesting og dokumentasjon, krever godkjenning etter
forsøksdyrregelverket.
Dersom det er behov for uttesting i akvakulturanlegg som ikke kommer inn under forsøksdyrregelverket, gjelder akvakulturdriftsforskriften § 20 tredje ledd. Slik uttesting skal meldes inn til Mattilsynet på fastsatt skjema og skal gjennomføres i tråd med kravene i den bestemmelsen.
Uttesting som ikke skal gjennomføres på akvakulturanlegg, og som ikke er søknadspliktig
etter forsøksdyrregelverket, kan ikke gjennomføres uten at det foreligger dispensasjon fra regelverket.
Viktige prinsipper ved forsøk der nye metoder testes ut, er at det kun skal brukes fisk når dette er nødvendig og at det skal brukes så få fisk som mulig. Det innebærer også begrensete muligheter for å gjennomføre parallellforsøk.
Uttesting og dokumentasjon må bygge på en risikovurdering av hvilke velferdseffekter som
den aktuelle metoden kan ha. Havforskningsinstituttet har laget et skjema for
velferdsvurdering av ny teknologi.
Håndboken Velferdsindikatorer for oppdrettslaks: Hvordan vurdere og dokumentere fiskevelferd (nofima-326d.kxcdn.com) (nofima.no) gir god faglig støtte for beste praksis.