4.1 4.1 Leverandørens/utviklerens og kompetanseaktørens ansvar
Leverandøren/utvikleren skal påse at metoder som leveres er egnet ut fra hensynet til fiskens velferd og at de kan brukes på en velferdsmessig forsvarlig måte.
Dette skal være testet ut og dokumentert før det forhandles og tas i kommersielt bruk. Leverandøren har også ansvar for at uttestingen gjennomføres slik at eventuelle velferdsmessige konsekvenser avdekkes og at resultater og konklusjoner er pålitelige.
For å kunne fremskaffe pålitelig dokumentasjon om metodens egnethet, skal leverandør/utvikler sørge for at riktig faglig kompetanse er involvert i uttestingen og at det gis gode nok rammebetingelser til at de kan ivareta sin vitenskapelige rolle og integritet. Kompetanseaktørene har på sin side et selvstendig ansvar for å sørge for den at den faglige gjennomføring er god nok samt de konklusjoner som de formidler.
Konsekvensen ved å selge utstyr som ikke er egnet ut fra hensynet til fiskevelferd er at den som har kjøpt utstyret ikke kan bruke det. Dette gjelder uavhengig av om det foreligger dokumentasjon eller ikke.
Formidling av dokumentasjon, inkludert brukerveiledning, er viktig for å tilrettelegge for lovlig bruk. Dokumentasjonen skal være offentlig tilgjengelig, og den skal om nødvendig oppdateres med basis i brukserfaringer.
Det kan være noen metoder som i praksis ikke lar seg prøve ut i liten skala før utstyret er ferdig bygget. Et eksempel på dette er nytt design i brønnbåtteknologi, helt nye merdkonsepter, etc. Dette stiller store krav til risikovurdering før bygging. Det må settes av tilstrekkelig tid til at utprøving kan skje med et begrenset antall fisk før kommersiell drift starter.
4.2 4.2 Brukers ansvar
Virksomheten som skal bruke metoder har ansvar for at disse er egnet ut fra hensynet til fiskens velferd.
De må påse at det finnes dokumentasjon fra uttesting og brukerveileder. Dersom de velger å unnlate å følge brukerveilederen, har de ansvar for å dokumentere at dette er forsvarlig.
Virksomheten må også vurdere om det er spesielle velferdsmessige konsekvenser ved bruk på eget anlegg, knyttet til bl.a. drift, lokalitet og fiskens fysiologiske eller helsemessige tilstand, som gjør at den aktuelle bruken ikke vil være forsvarlig. Videre må de ha en plan for hvilke tiltak som iverksettes dersom det oppstår problemer.
Dersom bruken er velferdsmessig uforsvarlig, skal den avsluttes. Om dette skyldes brukerfeil kan dette rettes opp. Om metoden i praksis er uegnet eller om lokalitet eller andre driftsmessige forhold gjør at det ikke er mulig å bruke metoden forsvarlig, kan det ikke brukes. Utslakting kan være nødvendig i ytterste konsekvens.
I noen tilfeller vil brukeren også være den som utvikler metoden. Eksempler på dette kan for eksempel være den konkrete oppbyggingen og designet av et lukket anlegg. I slike tilfeller har bruker i tillegg samme ansvar som forhandler/utvikler.
Dersom bruken av metoden er ledd i forsøk eller uttesting for å fremskaffe dokumentasjon, er virksomheten ansvarlig for at dette skjer i tråd med regelverket.
Om det ikke er mulig å teste ut metoden i liten skala, som for eksempel kan være tilfelle for de fleste utviklingstillatelsene, må det foreligge planer for rask evakuering av fisken dersom det skulle skje uhell eller på annen måte vise seg at levemiljøet ikke er egnet for fisken.
Regelverk
Forskrift om IK-akvakultur, § 5 bokstav e
§ 5. Internkontrollens innhold
-
a. sørge for at de lover og forskrifter i akvakulturlovgivningen som gjelder for virksomheten, er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som gjelder for virksomheten, -
b. ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet knyttet til etterlevelse av akvakulturlovgivningen er fordelt i virksomheten, -
c. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelige og oppdaterte kunnskaper om og ferdigheter i virksomhetens internkontroll, -
d. sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes, -
e. fastsette overordnede mål med tilhørende konkrete og evaluerbare delmål i internkontrollarbeidet, og utarbeide planer og tiltak for å oppnå målene, -
f. kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, og utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene, -
g. iverksette rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp avvik fra krav fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen, og -
h. foreta systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Kilde: Lovdata.no
4.3 4.3 Mattilsynets ansvar
Mattilsynet skal føre tilsyn med bruken, herunder også risikostyringen.
Om en metode ikke fungerer velferdsmessig forsvarlig kan Mattilsynet fatte vedtak om midlertidig eller permanent bruksforbud.
Mattilsynet kan føre tilsyn med dokumentasjon og brukerveiledning. Det vil være særlig relevant i tilfeller der det er vanskelig å vurdere velferden til fisken kun ved inspeksjon.
Mattilsynet godkjenner ikke metoder, og skal normalt heller ikke kvalitetssikre dokumentasjon. Vi har tillitt til at utstyrleverandører, metodeutviklere og brukere har forstått sitt ansvar og de konsekvenser som følger av å bruke metoder som ikke er godt nok dokumentert og/eller som har unødige negative velferdseffekter på fisken.
Mattilsynet kan likevel føre tilsyn med om metoder som forhandles er forsvarlig på generell basis og at dokumentasjonen er dekkende og er gjennomfør i samsvar med krav som er satt for dette i forskrift eller vilkår.