Vi utreder sakens fakta

I dette kapittelet beskriver vi hvordan vi innhenter og bekrefter opplysninger under en kontroll. 

Oversikt over trinnene i kontrollprosessen. Her trinnet "Utrede/undersøke".
Oversikt over trinnene i kontrollprosessen. Her er trinnet "Utrede/undersøke" uthevet.

 

Vi samler inn faktaopplysninger

Når vi gjennomfører kontrollen, vil vi undersøke om du følger regelverket eller ikke.

For at dette skal være mulig, må vi samle inn faktaopplysninger. Dette gjøres ved intervjuer, observasjoner, gjennomgang av dokumentasjon, analyse av databaser, osv.

God intervjuteknikk

Intervjuer er en viktig kilde for faktaopplysninger, men må tilpasses situasjonen, regelverket som kontrolleres og deg som intervjues. Valg av spørsmål gjøres nøye. Som oftest vil det være en fordel for oss å starte med åpne spørsmål, for så å verifisere faktaopplysningene med mer lukkede ja/nei-spørsmål.

Fokuset vårt er å sikre pålitelig informasjon om din virksomhet eller ditt dyrehold. Etter intervjuet vil vi oppsummere faktaopplysningene som vi har mottatt. Dette er din mulighet til rette opp eventuelle misforståelser.

Innhenting av dokumentasjon

Ifølge regelverket har vi rett til å se eller innhente nødvendige opplysninger og dokumenter. Dette er som regel uproblematisk fordi du selv også ønsker å gi oss best mulig informasjon.

Hvis det er uenighet om det er nødvendig å vise dokumentasjonen, kan vi pålegge deg å legge den fram. Slike pålegg kan hjemles i kontrollforordningen artikkel 15, matloven § 14, dyrevelferdsloven § 19, kosmetikkloven § 14 andre ledd og dyrehelsepersonelloven § 24 tredje ledd.

Reglene for saksbehandlingen ved slike pålegg finnes i forvaltningsloven. Pålegget vil vise til de regler pålegget bygger på, og det vil opplyses om at pålegget kan påklages. Klage kan skje skriftlig eller muntlig. Muntlig klage er aktuelt der pålegget påklages på stedet.

Hvis det ikke er helt nødvendig for oss å få innsyn i dokumentasjonen, vil en klage gis utsettende virkning. Når vi mottar klagen din, vil vi straks ta stilling til om vi vil omgjøre pålegget eller legge klagen fram for Mattilsynets hovedkontor. 

Regelverk

Vi bekrefter eller avkrefter faktaopplysninger som kan tyde på regelverksbrudd

Når vi kommer over faktaopplysninger som kan tyde på regelverksbrudd, vil vi bekrefte eller avkrefte om dette stemmer. Dette gjør vi ved å stille oppfølgingsspørsmål, ta bilder, hente inn dokumenter, eller lignende. Vi vil så langt som mulig gjøre dette underveis i kontrollen eller samlet i et avslutningsmøte. Dette gir deg mulighet til å rette opp eventuelle misforståelser.

Vi dokumenterer kontrollen

Vi dokumenterer kontrollene våre ved å skrive ned hvem som er til stede, hva som kontrolleres (eksempelvis produksjonslokale eller svinehold), og hjemmel for å gjennomføre kontrollen, herunder formålet (for eksempel matloven § 23 eller dyrevelferdsloven § 30).

Hva vi dokumenterer av faktaopplysninger fra kontrollen vil variere ut ifra hvilket regelverk som kontrolleres. Ofte vil vi også fotografere relevante faktaopplysninger, slik som dyr, varer, lokaler og dokumenter. Etter kontrollen vil du motta et eksemplar av vår dokumentasjon.