Vi innleder kontrollen

Her beskriver vi hva vi gjør når vi innleder en kontroll, og rettigheter og plikter som er viktige for deg. 

Oversikt over trinnene i kontrollprosessen. Her trinnet "Innled kontroll".
Oversikt over trinnene i kontrollprosessen. Her er trinnet "Innled kontroll" uthevet.

Vi starter alle kontroller med en innledende samtale med deg. Det er viktig at vi snakker med deg som er ansvarlig for virksomheten eller dyreholdet (for eksempel eier, daglig leder eller kjøkkensjef). Vi orienterer deg om formålet med kontrollen og hvilke regelverkskrav vi skal kontrollere. Vi beskriver også hvordan kontrollen vil foregå, hva som vil skje etterpå og hvor lang tid vi vil bruke.

Den innledende samtalen vil så langt som mulig tilpasses dine behov for veiledning. For deg som er vant til våre kontroller, vil den innledende samtalen gå raskt. Vi vil alltid orientere om hvem vi er, formålet med kontrollen, hjemmel for kontrollen, og muligheten din til å ha noen med deg under kontrollen.

Mattilsynets generelle veiledningsplikt

Vi skal av eget tiltak vurdere ditt behov for veiledning. Vi vil alltid veilede deg når du ber oss om det. Det kan være aktuelt å veilede om

  • gjeldende lover og forskrifter, og vanlig praksis på vedkommende saksområde
  • regler for saksbehandling, særlig om dine rettigheter og plikter etter forvaltningsloven
  • omstendigheter som i det konkrete tilfelle kan få særlig betydning for resultatet av kontrollen

Under selve kontrollen kan det for eksempel være aktuelt å veilede deg om hva som menes med "hygienisk betryggende", "ansees helsefarlig", "fare for kryssforurensning", "fôr av god kvalitet" eller andre begreper som brukes i regelverket.

Regelverk

Forvaltningslovens krav til oss når vi kommer på kontroll til deg

Forvaltningsloven inneholder fire minstekrav til framgangsmåten vår under kontroll:

  • Vi vil fortelle hvem vi er, hva som er formålet med kontrollen og hjemmel for å kontrollere virksomheten eller dyreholdet.
  • Vi vil orientere deg om at du har rett til å ha et vitne etter eget valg til stede under kontrollen.
  • Vi vil skrive ned navnet på de som deltar under kontrollen, hva som kontrolleres, formålet og rettsgrunnlaget for kontrollen.
  • Vi vil også orientere deg om at du kan klage over at vi er kommet på kontroll.

I praksis ivaretas disse kravene ved et informasjonsskriv som deles ut på kontroll og den digitale tilsynskvitteringen som vi deler ut etter at kontrollen er gjennomført.

Regelverk

Mattilsynets hjemmel for å se seg rundt på steder og i lokaler som kontrollen omfatter

Det finnes flere lovbestemmelser som gir Mattilsynet uhindret adgang til steder eller gjenstander under kontrollen. Bestemmelsene gir Mattilsynet hjemmel for å se seg rundt på de steder og i de lokaler som kontrollen gjelder.

Regelverk