Advarsel

Barn under 3 år bør ikke spise tørkede aprikoser, ferskener og gule rosiner som inneholder sulfitt

Publisert

Mattilsynet anbefaler at tørket frukt som aprikoser, ferskener og gule rosiner som inneholder sulfitt (oppgitt i ingredienslisten), ikke blir gitt til barn under 3 år. Disse produktene har ofte et høyt nivå av sulfitter. 

Tørkede aprikoser. Illustrasjonsbilde.
Tørkede aprikoser er blant matvarene som kan inneholde sulfitt. Foto: Elena Mozhvilo, Unsplash

Et høyt inntak av sulfitter gjennom mat og drikke kan være et problem for storforbrukere. Små barn, som har lav kroppsvekt, vil lettere kunne overskride det akseptable daglige inntaket (ADI) enn voksne.

Det er tillatt med mye mer sulfitt i aprikoser, ferskener og rosiner, enn i annen tørket frukt. Det er som regel gule rosiner («golden raisins») som er tilsatt sulfitt, ikke «vanlige» brune rosiner. Det er ikke lov å tilsette sulfitt i økologisk tørket frukt. Dette kan derfor være et alternativ for barn under 3 år.

Mattilsynet gir allerede råd om at barn under 3 år bør ha et begrenset inntak av rosiner, fordi rosiner kan ha et høyt innhold av muggsoppgift.

Sulfitt er oppgitt i ingredienslisten

Sulfitt er en av ingrediensene som alltid må merkes og utheves i innholdsfortegnelsen til mat- og drikkevarer, fordi det kan forårsake allergiske reaksjoner eller intoleranse. Det er derfor lett å sjekke om en matvare er tilsatt sulfitt eller ikke.

Slik skal allergenene merkes

Hva er sulfitter?

Sulfitter forekommer naturlig i kroppen og i ulike matvarer, men brukes også som tilsetningsstoffer. Sulfitter er en fellesbetegnelse for alle de stoffene som enten er svoveldioksid (E 220) eller salter av svoveldioksid (E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227 og E 228). 

Sulfitter brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker, i lime- og sitronjuice samt noen kjøtt- og sjømatprodukter. I tillegg brukes sulfitt ofte i vin, og enkelte typer øl, sider, og andre alkoholholdige produkter. Tilsetningsstoffene blir benyttet som antioksidanter, for å bevare farge, og for å hindre vekst av sykdomsfremkallende sopp og bakterier.

Sulfitter, og alle andre godkjente tilsetningsstoffer, er risikovurdert og blir jevnlig re-evaluert av EFSA for helsemessig risiko. 

Hva er tilsetningsstoffer?

Risikovurdering av sulfitt

I desember 2022 re-evaluerte EFSA (den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet) tilsetningsstoffgruppen sulfitter. Re-evalueringen viste at et høyt inntak av sulfitter gjennom mat og drikke kan være et problem for storforbrukere av matvarer som inneholder disse tilsetningsstoffene. Et høyt inntak av sulfitter kan ha uheldige helseeffekter på sentralnervesystemet. 

Ved EFSAs forrige evaluering i 2016 ble det satt et midlertidig akseptabelt daglig inntak (ADI) på 0,7 mg per kg kroppsvekt per dag. Et akseptabelt daglig inntak er den mengden av et stoff en person kan få i seg daglig gjennom hele livet uten vesentlig helserisiko. På grunn av manglende data kunne ikke EFSA sette en ny ADI i 2022, men de antydet en halvering av ADI. Som følge av dette arbeides det nå med å endre regelverket og redusere tillatte brukermengder betraktelig.

Les mer hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø: EFSA om sulfitter: bekymret for storforbrukere, mangler data (vkm.no)