Oversikt over driften
Opplysningene nedenfor må kunne legges fram når Mattilsynet fører tilsyn med båten, og de bør oppbevares i fire år.
Dere må ha oversikt og dokumentasjon som minimum viser
- hvor mye fisk som er slaktet ved de ulike oppdrettsanleggene (lokalitetsnummer og navn)
- når fisken er slaktet
- hvor slaktet fisk er levert
- hvor mye animalske biprodukter som er levert og hvor dette er levert
- hvordan avløpsvann er håndtert eller levert
Opplysningene kan dokumenteres ulike steder, fortrinnsvis i en driftsjournal, men også for eksempel dekksdagbok, fraktbrev, oppdragsrapport eller handelsdokument, og det skal være oversiktlig.
Regelverk
- Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr, § 9
- Forskrift om IK-Akvakultur
- Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur, § 5
- Forordning (EF) 178/2002, artikkel 18
- Forordning (EU) 931/2011, artikkel 3
- Animaliebiproduktforskriften, § 22
- Forordning (EF) 1069/2009, artikkel 21
Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr, § 9
§ 9. Journalføring og varsling
-
a. grunn til mistanke om sykdom på liste 1, 2 eller 3, med unntak av lakselus, eller -
b. teknisk svikt eller andre forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om IK-Akvakultur
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur, § 5
§ 5. Avløpsvann fra slakterier/tilvirkningsanlegg1
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 178/2002, artikkel 18
Sporbarhet
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 931/2011, artikkel 3
Artikkel 3
Krav til sporbarhet
-
a. en nøyaktig beskrivelse av næringsmiddelet, -
b. volum eller mengde av næringsmiddelet, -
c. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
d. navn og adresse til avsenderen (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
e. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
f. navn og adresse til mottakeren (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
g. en henvisning som identifiserer partiet eller forsendelsen, alt etter hva som er hensiktsmessig, og -
h. avsendelsesdato.
Kilde: Lovdata.no
Animaliebiproduktforskriften, § 22
§ 22. Krav om dokumentasjon ved innenlandstransport – handelsdokument m.m.
-
a. med fysisk eller elektronisk handelsdokument som inneholder informasjonen i forskriftens vedlegg 2 -
b. med handelsdokument i forordning (EU) nr. 142/2011 vedlegg VIII kapittel III (6) -
c. ved elektronisk overføring av informasjon om opprinnelse, bestemmelsessted, mengde, beskrivelse av biproduktene eller avledede produktene og eventuell merking.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 1069/2009, artikkel 21
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
-
a. maler for handelsdokumenter som skal følge animalske biprodukter under transport, og -
b. maler for hygienesertifikater og vilkår for hvordan disse skal følge animalske biprodukter og avledede produkter under transport.
-
a. tilfeller der det kreves et hygienesertifikat i lys av den risiko for folkehelsen og dyrehelsen som visse avledede produkter utgjør, -
b. tilfeller der avledede produkter som unntak fra nr. 2 første ledd kan transporteres uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater nevnt der, i lys av den lave risikoen som visse animalske biprodukter eller avledede produkter utgjør for folkehelsen og dyrehelsen, -
c. krav om identifisering, herunder merking, og om atskillelse av ulike kategorier av animalske biprodukter under transport, og -
d. vilkår for å hindre at risiko for folkehelsen og dyrehelsen oppstår under innsamling og transport av animalske biprodukter, herunder vilkår for sikker transport av disse produktene når det gjelder beholdere, kjøretøyer og emballasje.
Kilde: Lovdata.no
Plikt til å melde om slakting
Det er meldeplikt for planlagt og gjennomført slakting.
Bruk skjemaet slakting av oppdrettsfisk (altinn.no).
Planlagt slakting skal meldes inn senest torsdag i uken før. Det er mulig å korrigere innmelding helt fram til tirsdag klokken 9 i den uken slaktingen skal foregå. I slike tilfeller må et nytt fullstendig skjema sendes inn.
Dersom slakting ikke er planlagt innen torsdagen uken før, melder dere inn i skjemaet så snart dere har inngått avtale om slakting.
Etter slakting skal det meldes inn hvor mye som faktisk er slaktet i tillegg til utkast. Dette gjøres i det samme skjema som ved melding om planlagt slakting.
Regelverk
Restkontrollforskriften § 9a
§ 9a. Melding om slakting av fisk
Kilde: Lovdata.no
Plikt til å varsle om hendelser
Dere har varslingsplikt ved mistanke om sykdom, hendelser som har gitt dårlig velferd for oppdrettsfisk eller mistanke om at fisken ikke er trygg mat.
Varsle om sykdom og velferdshendelse på fisk eller andre akvatiske dyr
Regelverk
Matloven § 6
§ 6. Forebygging av fare, varsling og iverksetting av tiltak
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 9
§ 9. Journalføring og varsling
-
a. grunn til mistanke om sykdom på liste 1, 2 eller 3, med unntak av lakselus, eller -
b. teknisk svikt eller andre forhold som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken.
Kilde: Lovdata.no
Transport av slaktet fisk mellom slaktebåt og mottaksanlegg
Hvis slaktet fisk ikke transporteres til mottaksanlegget av slaktebåten, men overføres til en annen båt eller en bil, skal dette transportmiddelet være registrert som transportør av næringsmidler.
Transporten og overføringen må skje uten søl av ubehandlet avløpsvann. Transportmiddelet må ha utstyr for å ivareta kravet til kjøling av ferske fiskerivarer, og rutiner for å ivareta sporbarhet.
Regelverk
- Forordning (EU) 853/2004 vedlegg III, avsnitt VIII, kapittel VIII nr. 1
- Forordning (EU) 178/2002 art. 18
Forordning (EU) 853/2004 vedlegg III, avsnitt VIII, kapittel VIII nr. 1
-
1. Fiskerivarer skal under transport lagres ved den fastsatte temperaturen. Dette gjelder særlig: -
a. ferske fiskerivarer, tinte uforedlede fiskerivarer og kokte og kjølte varer av krepsdyr og bløtdyr, som skal lagres ved en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is,
► M8 -
b. fryste fiskerivarer, med unntak av hel fisk som opprinnelig ble fryst i saltlake beregnet på framstilling av konserverte næringsmidler, skal under transporten holde en jevn temperatur på –18 °C eller lavere i alle deler av varen, eventuelt med kortvarige stigninger på høyst 3 °C.
◄ M8
-
-
2. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak trenger ikke å overholde punkt 1 bokstav b) når fryste fiskerivarer transporteres fra et kjølelager til en godkjent virksomhet for å bli tint der ved ankomst, for det formål å tilberedes og/eller foredles, dersom det dreier seg om en kort strekning og vedkommende myndighet tillater det. -
3. Dersom fiskerivarer lagres i is, skal smeltevannet ikke forbli i kontakt med varene. -
4. Fiskerivarer som skal omsettes levende, skal transporteres på en slik måte at det ikke er til skade for næringsmiddeltryggheten eller varenes levedyktighet.
► M3
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 178/2002 art. 18
Sporbarhet
Kilde: Lovdata.no