Slaktingen skal ikke spre smitte

Rengjøring og desinfeksjon av slaktebåt

For å forebygge smittespredning må slaktebåten rengjøres og desinfiseres før dere starter oppdrag på en ny oppdrettslokalitet.

Flere turer med slaktet fisk fra ett oppdrettsanlegg til ett mottaksanlegg uten andre oppdrag imellom (såkalt kippkjøring) vil ofte kunne regnes som ett oppdrag. Utstyr og lokaler skal alltid rengjøres minimum hver dag under produksjon for å ivareta mattryggheten.

Risikovurderinger, risikoreduserende tiltak og dokumentasjon på hvordan vask og desinfeksjon gjennomføres, må komme frem av internkontrollsystemet deres:

  • rengjøringsrutiner i den daglige driften
  • rengjøringsrutiner ved slakt av fisk i anlegg med restriksjoner på grunn av smittsomme sykdommer
  • rengjøringsrutiner ved slakt av fisk ved anlegg innenfor PD-sonen, når båten etterpå skal brukes til slakting av fisk ved anlegg utenfor PD-sonen.
  • rengjøringsrutiner ved slakt av fisk i vernesoner for ILA og PD

Hvis dere slakter fisk i vernesoner for ILA og PD, må dere gjøre dere kjent med krav i aktuelle restriksjonssoneforskrifter. Oversikt over slike soner med lenke til aktuell forskrift finnes i BarentsWatch (barenstwatch.no)

Regelverk

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 8, første ledd

§ 8. Generelle smittehygieniske krav
Driften skal være smittehygienisk forsvarlig. Det skal sikres at personell, arbeidstøy, utstyr, gjenstander, brukt emballasje med videre ikke sprer smitte.
Det skal opprettholdes et skille mellom biprodukter og avløpsvann.
Alt avløpsvann skal behandles i henhold til krav fastsatt i forskrift 20. februar 1997 nr. 192 om desinfeksjon av inntaksvann til og avløpsvann fra akvakulturrelatert virksomhet.
Akvakulturdyr skal ikke føres levende ut igjen fra slakteri og tilvirkningsanlegg, med mindre de er beregnet for direkte konsum.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Slakting av fisk ved anlegg som er pålagt restriksjoner på grunn av smittsom sykdom

Slaktebåter som skal slakte fisk etter utbrudd av en EØS- listeført A, B eller C sykdom, må følge biosikkerhetsplanen regelverket stiller krav om.

Kravene til biosikkerhetsplanen finner du i akvabiosikkerhetsforskriften, § 3, jf. forordning 2020/691 art. 5 og 11.

Dersom oppdrettsanlegg er pålagt restriksjoner på grunn av mistanke om eller påvist listeført sykdom (liste A, B, C eller F), bør dere etterspørre informasjon fra oppdretter om de har nødvendige tillatelser til å slakte fisken.

Mattilsynet kan stille særlige krav om rengjøring, desinfeksjon og attestering etter slakting av fisk med mistanke om eller påvist ILA (se lokal ILA-forskrift). Enkelte land utenfor EU har restriksjoner knyttet til import av fiskevarer av fisk med mistenkt eller påvist PD eller ILA. Mer informasjon om dette finner du på sidene om eksport av fisk og sjømat.

Regelverk

Akvabiosikkerhetsforskriften

Artikkel 5
Krav om at godkjente akvakulturanlegg og grupper av akvakulturanlegg skal ha en biosikkerhetsplan
Vedkommende myndighet skal godkjenne akvakulturanlegg nevnt i artikkel 7 og artikkel 9–19 eller grupper av akvakulturanlegg nevnt i artikkel 8 bare dersom de driftsansvarlige har utarbeidet og dokumentert en biosikkerhetsplan som oppfyller følgende krav:
  1. a.
    Den identifiserer hvordan en sykdomsagens kan komme seg inn i et akvakulturanlegg eller en gruppe av akvakulturanlegg, spre seg i anlegget og overføres fra det til miljøet eller til andre akvakulturanlegg.
  2. b.
    Den tar hensyn til særtrekkene ved hvert enkelt akvakulturanlegg eller hver enkelt gruppe av akvakulturanlegg og fastslår risikoreduserende tiltak for hver biosikkerhetsrisiko som er identifisert.
  3. c.
    Den driftsansvarlige vurderer eller tar hensyn til elementene som er angitt i del 1–7 nr. 1 bokstav a), del 9–12 nr. 1 bokstav a) og del 8 nr. 1 bokstav b) i vedlegg I, dersom det er relevant, når planen for akvakulturanlegget eller gruppen av akvakulturanlegg utarbeides.
Artikkel 11
Krav til godkjenning av næringsmiddelforetak som gjennomfører tiltak for å bekjempe sykdom hos akvatiske dyr
Ved godkjenningen skal vedkommende myndighet sikre at næringsmiddelforetak som gjennomfører tiltak for å bekjempe sykdom hos akvatiske dyr, oppfyller kravene i
  1. a.
    del 4 nr. 1 i vedlegg I når det gjelder biosikkerhetstiltak,
  2. b.
    del 4 nr. 2 i vedlegg I når det gjelder lokaler og utstyr.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Håndtering av avløpsvann

Det er forbudt å slippe ut avløpsvann med mindre dette er behandlet med metode og utstyr som er godkjent av Veterinærinstituttet.

Les mer om godkjenning i kapittel 1 og 2 i Desinfeksjon av avløpsvann fra fiskeslakterier.

Hvis båten ikke har godkjent metode og utstyr, må avløpsvannet leveres til andre anlegg som har slik godkjenning, for eksempel slakteri på land. Dette er for å hindre smittespredning.

Slaktebåter som behandler eget avløpsvann med godkjente metoder og utstyr, må ha tillatelse til utslipp av prosessvann fra miljømyndighetene, enten Statsforvalteren eller Miljødirektoratet. Det bør være mer enn 5 km fra utslippspunktet til oppdrettsanlegg og laksevassdrag. Dersom spesielle forhold (for eksempel strøm) tilsier at det er høy risiko for spredning av smitte til andre oppdrettsanlegg eller laksevassdrag, bør avstanden være lenger enn 5 km.

Utslipp av ubehandlet avløpsvann, for eksempel som følge av teknisk svikt, er et alvorlig avvik. I tillegg til å iverksette egne korrigerende tiltak bør dere straks varsle Mattilsynet, slik av vi sammen kan gå gjennom hendelsen. Ved behov vil Mattilsynet dessuten kunne fatte vedtak om skadebegrensende tiltak i området.

Regelverk

  1. Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 8 tredje ledd
  2. Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur § 5

Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 8 tredje ledd

§ 8. Generelle smittehygieniske krav
Driften skal være smittehygienisk forsvarlig. Det skal sikres at personell, arbeidstøy, utstyr, gjenstander, brukt emballasje med videre ikke sprer smitte.
Det skal opprettholdes et skille mellom biprodukter og avløpsvann.
Alt avløpsvann skal behandles i henhold til krav fastsatt i forskrift 20. februar 1997 nr. 192 om desinfeksjon av inntaksvann til og avløpsvann fra akvakulturrelatert virksomhet.
Akvakulturdyr skal ikke føres levende ut igjen fra slakteri og tilvirkningsanlegg, med mindre de er beregnet for direkte konsum.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om desinfeksjon av vann, akvakultur § 5

§ 5. Avløpsvann fra slakterier/tilvirkningsanlegg1
Slakterier/tilvirkningsanlegg m.v. skal desinfisere alt avløpsvann slik at faren for smittespredning reduseres. Dette skal skje ved bruk av godkjent metode og utstyr og i samsvar med denne forskrift og anleggets driftsplan forøvrig.
Mattilsynet kan i enkeltsaker og for et begrenset tidsrom godkjenne andre metoder som gir lik eller større trygghet mot smittespredning.
Organisk slam som produseres i forbindelse med behandling av avløpsvann fra slakting/tilvirkning, skal desinfiseres slik at faren for smittespredning reduseres.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no