Definisjoner og begrepsbruk
Vi bruker definisjonene og begrepene i denne listen, basert på regelverkene nedenfor.
Animalske biprodukter: hele kropper eller deler av dyr, produkter av animalsk opprinnelse eller andre produkter fra dyr, som ikke er beregnet til menneskemat
Avløpsvann: defineres i forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr som væske fra slakte- og tilvirkingsprosessen – herunder vaskevann fra produksjonslokalene. Dette betyr prosessvann, blodvann, bløggevann og vann som er brukt til rengjøring og desinfeksjon av overflater som inngår i slakteprosessen. Dette inkluderer blant annet væske som oppstår eller blir brukt i forbindelse med ozonering eller tilsvarende desinfeksjonsprosesser.
Biosikkerhet: samlebetegnelse for tiltak ment å begrense innføring, utvikling og spredning av sykdommer hos dyr, i eller mellom alle typer anlegg eller områder
Bearbeiding av fisk: I regelverket er dette definert som arbeidsoperasjoner som påvirker den anatomiske helheten til fisken, slik som sløying, hodekapping, skjæring i skiver, filetering og kverning.
Fare i forbindelse med mattrygghet: en biologisk (eks. Listeria monocytogenes), kjemisk (eks. restmengder) eller fysisk (eks. biter av knivblad) agens i, eller en tilstand av, næringsmidler eller fôr, som potensielt kan påvirke noens helse
Forurensning i forbindelse med mattrygghet: forekomst eller innføring av en fare.
Listeført sykdom: sykdommer som er listeført i dyrehelseforskriften fordi de kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser
Næringsmidler: ethvert stoff eller produkt, uansett om det er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er bestemt til, eller med rimelighet kan forventes, å inntas av mennesker
Næringsmidler omfatter ikke levende dyr, med mindre de er klargjort for omsetning til menneskemat (eksempelvis østers).
Næringsmiddelforetak: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med et hvilket som helst ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler
Næringsmiddelhygiene: de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at et næringsmiddel er egnet til menneskemat med hensyn til dets bruksområde
Næringsmiddelregelverk: lover og forskrifter om næringsmidler i alminnelighet og næringsmiddeltrygghet i særdeleshet, både på Fellesskapsplan og nasjonalt plan. Det omfatter alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler, og også av fôr som produseres eller gis til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon.
Primærproduksjon: produksjon, oppdrett eller dyrking av råvarer, herunder innhøsting, melking og husdyrproduksjon før slakting. Jakt, fiske og innhøsting av viltvoksende vekster omfattes også.
Nødslakt: Slakting av syk eller skadet fisk, eller fisk som på andre måter har dårlig velferd
Risiko i forbindelse med biosikkerhet: sannsynligheten for at en skadevirkning på dyrehelsen oppstår, og det sannsynlige omfanget av de biologiske og økonomiske konsekvensene av en slik skadevirkning
Risiko i forbindelse med mattrygghet: sannsynligheten for at en identifisert fare kan forekomme, sett opp imot hvor alvorlig helseskade den kan gi.
Råvarer: produkter fra primærproduksjonen, herunder produkter fra jordbruk, oppdrett, jakt og fiske
Slakting: bedøving og avlivning av fisk. Begrepet slakting brukes uavhengig av om slaktet fisk brukes til menneskemat eller i sin helhet brukes som biprodukt.
Slaktebåt: båter som er godkjent for slakting av fisk.
Slaktebåt til menneskemat: båter som er godkjent etter slakteriforskriften for å utføre slakting av fisk, herunder også såkalte «bløggebåter». I tillegg må de være godkjent etter næringsmiddelhygieneregelverket.
Slaktebåt til animalsk biprodukt ("ensilasjebåt"): båter som er godkjent etter slakteriforskriften for å utføre slakting av fisk. I tillegg må de være godkjent etter regelverket for animalske biprodukter.
Sporbarhet: muligheten til å spore og følge et næringsmiddel, et fôr, et dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon eller et stoff som er bestemt til eller kan forventes å bli tilsatt næringsmidler eller fôr, gjennom alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon
Regelverk
- Animaliebiproduktforskriften § 1
- Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 3
- forordning (EU) 2016/429, art. 4, nr. 22 og 23
- Forordning (EU) 853/2004 vedlegg 1, nr. 3.6
- Forordning (EU) 178/2002, artikkel 3, nr. 9, nr. 14, nr. 15 og nr. 1
- Forordning (EU) 178/2002, kap. 1, art. 2
- Forordning (EU) 852/2004, art. 2, nr. 1, bokstav a og b
Animaliebiproduktforskriften § 1
§ 1. Omfang
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om slakterier mv. for akvakulturdyr § 3
§ 3. Definisjoner
-
a. Akvakulturdyr: alle livsstadier inklusive kjønnsprodukter og hvilestadier, av alle akvatiske dyr oppdrettet i et akvakulturanlegg eller et akvakulturområde for bløtdyr, inkludert alle akvatiske dyr som har vært viltlevende og som er ment for et akvakulturanlegg eller et akvakulturområde for bløtdyr. -
b. Akvatiske dyr: -
1. kjeveløse fisk (urfisk) som tilhører overklassen Agnatha, bruskfisk og beinfisk som tilhører klassene Chondrichthyes og Osteichthyes -
2. bløtdyr som tilhører rekken Mollusca -
3. skalldyr som tilhører underrekken Crustacea.
-
-
c. Avløpsvann: væske fra slakte- og tilvirkingsprosessen – herunder vaskevann fra produksjonslokalene. -
d. Slakting: bedøving og avliving av fisk. -
e. Tilvirkning: tilvirkning av akvakulturdyr før konsum ved enhver type tiltak eller teknikk som endrer den anatomiske helheten, slik som bløgging, sløying, hodekapping, kutting, filetering, rensing og tining som genererer avfall eller biprodukter og som kan forårsake spredning av sykdom.
Kilde: Lovdata.no
forordning (EU) 2016/429, art. 4, nr. 22 og 23
Definisjoner
-
1. «dyr» virveldyr og virvelløse dyr, -
2. «landdyr» fugler, landpattedyr, bier og humler, -
3. «akvatiske dyr» dyr i alle livsstadier, herunder egg, sæd og gameter, av -
a. fisk som tilhører overklassen Agnatha og klassene Chondrichthyes, Sarcopterygii og Actinopterygii, -
b. bløtdyr som lever i vann, og som tilhører rekken Mollusca, -
c. krepsdyr som lever i vann, og som tilhører underrekken Crustacea,
-
-
4. «andre dyr» dyr av andre arter enn dem som faller inn under definisjonen av landdyr eller akvatiske dyr, -
5. «holdte dyr» dyr som holdes av mennesker, herunder, dersom det gjelder akvatiske dyr, akvakulturdyr, -
6. «akvakultur» hold av akvatiske dyr der dyrene forblir én eller flere fysiske eller juridiske personers eiendom i alle oppdretts- eller dyrkingsfasene til de er høstet, bortsett fra høsting eller fangst for konsum av viltlevende akvatiske dyr som deretter holdes midlertidig i påvente av slakting uten å bli fôret, -
7. «akvakulturdyr» alle akvatiske dyr som er gjenstand for akvakultur, -
8. «viltlevende dyr» dyr som ikke er holdte dyr, -
9. «fjørfe» fugler som oppdrettes eller holdes i fangenskap med sikte på -
a. produksjon av -
i. kjøtt, -
ii. konsumegg, -
iii. andre produkter,
-
-
b. gjenoppbygging av fugleviltbestand, -
c. oppdrett av fugler som anvendes for produksjonstypene nevnt i bokstav a) og b),
-
-
10. «fugler i fangenskap» andre fugler enn fjørfe som holdes i fangenskap av andre årsaker enn nevnt i nr. 9, herunder slike som holdes med henblikk på skuer, løp, utstillinger, konkurranser, avl eller salg, -
11. «kjæledyr» et holdt dyr av artene oppført i vedlegg I som holdes for private ikke-kommersielle formål, -
12. «kjæledyrholder» en fysisk person, som også kan være en kjæledyreier som holder et kjæledyr, -
13. «kjæledyreier» en fysisk person som er angitt som eier i identifikasjonsdokumentet nevnt i artikkel 247 bokstav c), artikkel 248 nr. 2 bokstav c), artikkel 249 nr. 1 bokstav c) og artikkel 250 nr. 2 bokstav c), -
14. «ikke-kommersiell forflytning» enhver forflytning av et kjæledyr som ledsager sin eier, og -
a. hvis formål ikke er salg eller annen form for overdragelse av eiendomsretten til det berørte kjæledyret, og -
b. som inngår i kjæledyreierens forflytning, -
i. enten under dennes direkte ansvar eller -
ii. under ansvaret til en person med fullmakt dersom kjæledyret er fysisk atskilt fra sin eier,
-
-
-
15. «person med fullmakt» enhver fysisk person som har skriftlig tillatelse fra kjæledyreieren til å foreta den ikke-kommersielle forflytningen av kjæledyret på kjæledyreierens vegne, -
16. «sykdom» forekomst av infeksjoner og parasittangrep hos dyr, med eller uten kliniske eller patologiske symptomer, forårsaket av én eller flere sykdomsagenser, -
17. «sykdomsagens» et patogen som kan overføres til dyr eller mennesker, og som kan forårsake sykdom hos dyr, -
18. «listeførte sykdommer» sykdommer som er oppført på listen i samsvar med artikkel 5 nr. 1, -
19. «sykdomsprofil» kriteriene for en sykdom i samsvar med artikkel 7 bokstav a), -
20. «listeførte arter» en dyreart eller gruppe dyrearter som er oppført på listen i samsvar med artikkel 8 nr. 2, eller dersom det gjelder nye sykdommer, en dyreart eller gruppe dyrearter som oppfyller kriteriene for listeførte arter fastsatt i artikkel 8 nr. 2, -
21. «fare» en sykdomsagens i eller en tilstand hos et dyr eller et produkt som kan ha en skadevirkning på menneskers eller dyrs helse, -
22. «risiko» sannsynligheten for at en skadevirkning på dyrehelsen eller folkehelsen oppstår, og det sannsynlige omfanget av de biologiske og økonomiske konsekvensene av en slik skadevirkning, -
23. «biosikkerhet» summen av driftsmessige og fysiske tiltak som har som formål å begrense risikoen for innføring, utvikling og spredning av sykdommer til, fra og i -
a. en dyrepopulasjon eller -
b. et anlegg, en sone, et segment, transportmiddel eller et hvilket som helst annet lokale, en eiendom eller et sted,
-
-
24. «driftsansvarlig» enhver fysisk eller juridisk person som har ansvar for dyr eller produkter, herunder for et begrenset tidsrom, med unntak av kjæledyrholdere og veterinærer, -
25. «transportør» en driftsansvarlig som transporterer dyr for egen regning eller for tredjeparts regning, -
26. «fagperson innen dyrefag» en fysisk eller juridisk person som i sitt arbeid kommer i kontakt med dyr eller produkter, bortsett fra driftsansvarlige og veterinærer, -
27. «anlegg» ethvert lokale, enhver bygning eller ved utedrift ethvert miljø eller sted der dyr eller avlsmateriale holdes enten midlertidig eller permanent, med unntak av -
a. husholdninger som holder kjæledyr, -
b. veterinærpraksiser eller -klinikker,
-
-
28. «avlsmateriale» -
a. sæd, oocytter og embryoer beregnet på kunstig reproduksjon, -
b. rugeegg,
-
-
29. «produkter av animalsk opprinnelse» -
a. næringsmidler av animalsk opprinnelse, herunder honning og blod, -
b. levende muslinger, levende pigghuder, levende sekkedyr og levende sjøsnegler beregnet på konsum, og -
c. andre dyr enn dyrene nevnt i bokstav b), som skal klargjøres med sikte på å leveres levende til sluttforbrukeren,
-
-
30. «animalske biprodukter» hele kropper eller deler av dyr, produkter av animalsk opprinnelse eller andre produkter fra dyr, som ikke er beregnet på konsum, herunder avlsmateriale, -
31. «avledede produkter» produkter som er framstilt ved én eller flere behandlinger, omdanninger eller trinn i bearbeidingen av animalske biprodukter, -
32. «produkter» -
a. avlsmateriale, -
b. produkter av animalsk opprinnelse, -
c. animalske biprodukter og avledede produkter,
-
-
33. «offentlig kontroll» enhver form for kontroll som gjennomføres i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/625*,
◄M1 -
34. «helsestatus» sykdomsstatus med hensyn til listeførte sykdommer som er relevante for en bestemt listeført art, når det gjelder -
a. et dyr, -
b. dyr i -
i. en epidemiologisk enhet, -
ii. et anlegg, -
iii. en sone, -
iv. et segment, -
v. en medlemsstat, -
vi. et tredjeland eller et territorium,
-
-
-
35. «sone» -
a. for landdyr, et område i en medlemsstat, et tredjeland eller et territorium med en nøyaktig geografisk avgrensning, med en delpopulasjon av dyr med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer som er gjenstand for hensiktsmessige tiltak for overvåking, sykdomsbekjempelse og biosikkerhet, -
b. for akvatiske dyr, et sammenhengende hydrologisk system med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer, som utgjør et område og kan beskrives på en av følgende måter: -
i. et helt nedbørfelt fra en vannveis kilde til elvemunningen eller innsjøen, -
ii. mer enn ett nedbørfelt, -
iii. en del av et nedbørfelt fra en vannveis kilde til en barriere som hindrer innføring av én eller flere bestemte sykdommer, -
iv. en del av et kystområde med en nøyaktig geografisk avgrensning, -
v. en elvemunning med nøyaktig geografisk avgrensning,
-
-
-
36. «nedbørfelt» et landområde eller en forsenkning i terrenget som avgrenses av naturlige elementer i landskapet som åser eller fjell, og som alt vann renner ut i, -
37. «segment» en delpopulasjon av dyr på ett eller flere anlegg, og når det gjelder akvatiske dyr, i ett eller flere akvakulturanlegg, som omfattes av et felles forvaltningssystem for biosikkerhet med en særskilt helsestatus med hensyn til én eller flere bestemte sykdommer som omfattes av hensiktsmessige tiltak for overvåking, sykdomsbekjempelse og biosikkerhet, -
38. «karantene» isolasjon av dyr slik at de ikke har noen direkte eller indirekte kontakt med dyr utenfor den epidemiologiske enheten, for å sikre at det ikke forekommer spredning av én eller flere angitte sykdommer mens de isolerte dyrene er under observasjon i et nærmere fastsatt tidsrom og ved behov gjennomgår undersøkelser og behandling, -
39. «epidemiologisk enhet» en gruppe dyr som har like stor sannsynlighet for å bli eksponert for en sykdomsagens, -
40. «utbrudd» offisielt bekreftet forekomst av en listeført sykdom eller en ny sykdom hos ett eller flere dyr på et anlegg eller annet sted der dyr holdes eller befinner seg, -
41. «restriksjonssone» en sone der det gjelder restriksjoner på forflytninger av visse dyr eller produkter og andre tiltak for sykdomsbekjempelse for å hindre spredning av en bestemt sykdom til områder som ikke er underlagt restriksjoner; en restriksjonssone kan, dersom det er relevant, omfatte verne- og overvåkingssoner, -
42. «vernesone» en sone rundt og iberegnet stedet for et utbrudd, der tiltak for sykdomsbekjempelse anvendes for å hindre at sykdommen sprer seg fra denne sonen, -
43. «overvåkingssone» en sone som er opprettet rundt vernesonen, og der tiltak for sykdomsbekjempelse anvendes for å hindre at sykdommen sprer seg fra vernesonen, -
44. «rugeegg» egg lagt av fjørfe eller fugler i fangenskap, beregnet på utklekking, -
45. «hov- og klovdyr» dyrene oppført i vedlegg III, -
46. «anlegg for avlsmateriale» -
a. i forbindelse med sæd, et anlegg der sæd tas ut, produseres, bearbeides eller oppbevares, -
b. i forbindelse med oocytter og embryoer, en gruppe fagpersoner eller en bygning som overvåkes av en ansvarlig gruppeveterinær som er kvalifisert til å ta ut, produsere, bearbeide og oppbevare oocytter og embryoer, -
c. i forbindelse med rugeegg, et rugeri,
-
-
47. «rugeri» et anlegg der egg samles inn, oppbevares, utruges og utklekkes med henblikk på levering av -
a. rugeegg, -
b. daggamle kyllinger eller nyklekte unger av andre arter,
-
-
48. «avgrenset anlegg» et fast, geografisk avgrenset anlegg som er opprettet på frivillig grunnlag og godkjent for forflytning av dyr som -
a. holdes eller avles med henblikk på utstillinger, utdanning, artsbevaring eller forskning, -
b. holdes avgrenset og atskilt fra det omliggende miljøet, og som -
c. er gjenstand for overvåking av dyrehelsen og biosikkerhetstiltak,
-
-
49. «oppsamling» oppsamling av landdyr holdt av mennesker, fra mer enn ett anlegg for et kortere tidsrom enn den påkrevde oppholdsperioden for den berørte dyrearten, -
50. «oppholdsperiode» den minsteperioden som er nødvendig for å sikre at et dyr som er innført i et anlegg, ikke har dårligere helsestatus enn dyrene på det aktuelle anlegget,
►M1 -
51. «TRACES» en systemkomponent som integreres i IMSOC som nevnt i artikkel 131–136 i forordning (EU) 2017/625,
◄M1 -
52. «næringsmiddelforetak som gjennomfører tiltak for å bekjempe sykdom hos akvatiske dyr» et næringsmiddelforetak godkjent i samsvar med artikkel 179,
►M1 -
53. «offentlig veterinær» en offentlig veterinær som definert i artikkel 3 nr. 32 i forordning (EU) 2017/625,
◄M1 -
54. «offentlig veterinær i et tredjeland eller et territorium» en veterinær i et tredjeland eller et territorium som tilsvarer en offentlig veterinær som nevnt i nr. 53,
►M1 -
55. «vedkommende myndighet» en medlemsstats sentrale veterinærmyndighet som har ansvar for å organisere offentlig kontroll og all annen offentlig virksomhet i samsvar med denne forordning og forordning (EU) 2017/625, eller enhver annen myndighet som dette ansvaret er delegert til,
◄M1 -
56. «vedkommende myndighet i et tredjeland eller et territorium» myndigheten i et tredjeland eller et territorium som tilsvarer vedkommende myndigheter nevnt i nr. 55.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 853/2004 vedlegg 1, nr. 3.6
Vedlegg I
Definisjoner
-
- viltlevende hov- og klovdyr og haredyr samt andre landpattedyr som det drives jakt på til konsum, og som regnes som viltlevende vilt i henhold til gjeldende lovgivning i den berørte medlemsstaten, herunder pattedyr som lever fritt på et inngjerdet område under lignende forhold som viltlevende vilt,
og
-
- viltlevende fugler som det drives jakt på til konsum,
-
- næringsmidler av animalsk opprinnelse, herunder honning og blod, -
- levende muslinger, levende pigghuder, levende kappedyr og levende sjøsnegler beregnet på konsum,
og
-
- andre dyr beregnet på å bli tilberedt med sikte på å leveres levende til sluttforbrukeren,
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 178/2002, artikkel 3, nr. 9, nr. 14, nr. 15 og nr. 1
Artikkel 3
Andre definisjoner
-
1. «næringsmiddelregelverk»: lover og forskrifter om næringsmidler i alminnelighet og næringsmiddeltrygghet i særdeleshet, både på Fellesskapsplan og nasjonalt plan. Det omfatter alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler, og også av fôr som produseres eller gis til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon, -
2. «næringsmiddelforetak»: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med et hvilket som helst ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon av næringsmidler, -
3. «driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak»: den eller de fysiske eller juridiske personene som har ansvar for at kravene i næringsmiddelregelverket overholdes i det næringsmiddelforetaket vedkommende driver, -
4. «fôr» (fôrvarer): alle stoffer eller produkter, herunder tilsetningsstoffer, uansett om de er bearbeidet, delvis bearbeidet eller ubearbeidet, som er beregnet på fôring av dyr, -
5. «fôrforetak»: ethvert privat eller offentlig foretak, ideelt eller ikke, som utøver en hvilken som helst virksomhet i forbindelse med produksjon, framstilling, bearbeiding, lagring, transport eller distribusjon av fôr, herunder enhver produsent som produserer, bearbeider eller lagrer fôr til fôring av dyr på sin egen driftsenhet, -
6. «driftsansvarlig for et fôrforetak»: den eller de fysiske eller juridiske personene som har ansvar for at kravene i næringsmiddelregelverket overholdes i det fôrforetaket vedkommende driver, -
7. «detaljhandel»: håndtering og/eller bearbeiding av næringsmidler og lagring av dem på det sted der de selges eller leveres til sluttforbrukeren, herunder distribusjonsterminaler, cateringvirksomheter, bedriftskantiner, storkjøkken, restauranter og andre tilsvarende tjenesteytere i næringsmiddelsektoren, butikker, sentre for distribusjon til supermarkeder samt grossister, -
8. «omsetning»: besittelse av næringsmidler eller fôr med henblikk på salg, herunder utbud for salg eller enhver annen form for overdragelse med eller uten vederlag, samt selve salget, distribusjonen og de andre formene for overdragelse, -
9. «risiko»: en funksjon av sannsynligheten for en helseskadelig virkning og alvorlighetsgraden av denne virkningen som følge av en fare, -
10. «risikoanalyse»: en prosess som består av tre sammenhengende deler: risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikasjon, -
11. «risikovurdering»: en vitenskapelig basert prosess som består av fire trinn: fareidentifikasjon, farebeskrivelse, eksponeringsvurdering og risikobeskrivelse, -
12. «risikohåndtering»: prosessen, til forskjell fra risikovurdering, der ulike strategiske alternativer avveies i samråd med berørte parter på bakgrunn av risikovurderingen og andre relevante faktorer, og der hensiktsmessige alternativer for forebygging og kontroll velges om nødvendig, -
13. «risikokommunikasjon»: den interaktive utvekslingen gjennom hele risikoanalyseprosessen av opplysninger og synspunkter om farer og risikoer, risikotilknyttede faktorer samt risikooppfatninger, mellom dem som er ansvarlige for risikovurderingen og risikohåndteringen, forbrukere, fôr- og næringsmiddelforetak, universitetsmiljøer og andre berørte parter, herunder en forklaring av resultatene av risikovurderingen og grunnlaget for avgjørelser om risikohåndtering, -
14. «fare»: en biologisk, kjemisk eller fysisk agens i, eller en tilstand av, næringsmidler eller fôr, som kan ha en helseskadelig virkning, -
15. «sporbarhet»: muligheten til å spore og følge et næringsmiddel, et fôr, et dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon eller et stoff som er bestemt til eller kan forventes å bli tilsatt næringsmidler eller fôr, gjennom alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon, -
16. «ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon»: alle ledd, herunder import, fra og med primærproduksjon av et næringsmiddel, til og med ilagring, transport, salg eller levering til sluttforbrukeren og, når det er relevant, import, produksjon, framstilling, lagring, transport, distribusjon, salg og levering av fôr, -
17. «primærproduksjon»: produksjon, oppdrett eller dyrking av råvarer, herunder innhøsting, melking og husdyrproduksjon før slakting. Jakt, fiske og innhøsting av viltvoksende vekster omfattes også, -
18. «sluttforbruker»: den endelige forbruker av et næringsmiddel som ikke bruker næringsmiddelet som ledd i et næringsmiddelforetaks virksomhet.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 178/2002, kap. 1, art. 2
Artikkel 2
Definisjon av «næringsmidler»
-
a. fôr, -
b. levende dyr, med mindre de er klargjort for omsetning til konsum, -
c. planter før innhøsting, -
d. legemidler i henhold til rådsdirektiv 65/65/EØF1 og rådsdirektiv 92/73/EØF,2 -
e. kosmetikk i henhold til rådsdirektiv 76/768/EØF,3 -
f. tobakk og tobakksvarer i henhold til rådsdirektiv 89/622/EØF,4 -
g. narkotika eller psykotrope stoffer i henhold til De forente nasjoners alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 og De forente nasjoners konvensjon om psykotrope stoffer av 1971. -
h. reststoffer og forurensende stoffer.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 852/2004, art. 2, nr. 1, bokstav a og b
Artikkel 2
Definisjoner
-
a. «næringsmiddelhygiene», heretter kalt «hygiene»: de tiltakene og vilkårene som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at et næringsmiddel er egnet til konsum med hensyn til dets bruksområde, -
b. «råvarer»: produkter fra primærproduksjonen, herunder produkter fra jordbruk, oppdrett, jakt og fiske, -
c. «virksomhet»: enhver enhet i et næringsmiddelforetak, -
d. «vedkommende myndighet»: den sentrale myndighet i en EØS-stat som har myndighet til å sikre at kravene i denne forordning overholdes, eller enhver annen myndighet som den sentrale myndighet har delegert denne myndigheten til; denne definisjonen omfatter også, når det er relevant, tilsvarende myndighet i en tredjestat, -
e. «likeverdig»: med hensyn til ulike systemer: i stand til å oppnå samme mål, -
f. «forurensning»: forekomst eller innføring av en fare, -
g. «drikkevann»: vann som oppfyller minstekravene fastsatt i rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet,1 -
h. «rent sjøvann»: naturlig, kunstig eller renset sjøvann eller brakkvann som ikke inneholder mikroorganismer, skadelige stoffer eller giftig plankton i mengder som direkte eller indirekte kan påvirke næringsmidlenes hygieniske kvalitet, -
i. «rent vann»: rent sjøvann og ferskvann av tilsvarende kvalitet, -
j. «innpakking/innpakning»: plassering av et næringsmiddel i en innpakning eller en beholder som er i direkte kontakt med det aktuelle næringsmiddelet, og selve denne innpakningen eller beholderen, -
k. «emballering/emballasje»: plassering av ett eller flere innpakkede næringsmidler i en ytre beholder, og selve denne ytre beholderen, -
l. «hermetisk lukket beholder»: beholder som er utformet for og beregnet på å beskytte innholdet mot farer, -
m. «foredling»: enhver handling som endrer det opprinnelige produktet vesentlig, herunder varmebehandling, røyking, salting, modning, tørking, marinering, ekstraksjon, ekstrudering eller en kombinasjon av disse prosessene, -
n. «uforedlede produkter»: næringsmidler som ikke har vært foredlet, herunder produkter som har blitt delt, partert, utskåret, oppskåret, utbeinet, hakket, flådd, kvernet, snittet, renset, renskåret, avskallet, malt, kjølt, fryst, dypfryst eller tint, -
o. «foredlede produkter»: næringsmidler som er et resultat av foredling av uforedlede produkter. Disse produktene kan inneholde ingredienser som er nødvendige for å framstille dem, eller som gir dem særlige egenskaper.
Kilde: Lovdata.no