Munn- og klauvsjuke påvist i Tyskland
Det er påvist munn- og klauvsjuke (MKS) i et anlegg med vannbøfler i Brandenburg, nord-øst i Tyskland. Sykdommen er ikke farlig for mennesker.
MKS er en sykdom på nasjonal liste 1. Det er en svært alvorlig og svært smittsom sykdom. Den rammer klauvdyr som sau, geit, storfe, svin, tamme og ville hjortedyr. Siste kjente tilfelle i Norge var i 1952.
Symptomene er blærer og sår i munnen, i klauvområdet og på jur og spener. Dyrene får symptomer som nedsatt allmenntilstand, økt spyttsekresjon og halthet. Dødeligheten er vanligvis lav, men smitten spres svært lett, blant annet via luft.
Tyskland gjør tiltak for å begrense smittespredning
Tyske myndigheter jobber nå med å begrense spredningen av sykdommen. De tre vannbøflene som fikk påvist smitte, gikk utendørs og døde av sykdommen. Det var totalt 14 vannbøfler i det aktuelle dyreholdet. Alle er nå avlivet, og det er opprettet restriksjonssoner rundt det smittede dyreholdet.
Beskytt dyrene dine mot smitte
Mattilsynet har økt beredskapen mot MKS. Et utbrudd av MKS vil få store samfunnsmessige konsekvenser.
Nå er det viktig at du som eier dyr som er mottakelige for MKS, har økt årvåkenhet for symptomer på MKS hos dyrene dine.
- Meld ifra til Mattilsynet umiddelbart på telefon 22 40 00 00 dersom du mistenker MKS.
- Husk karenstid dersom du har vært i utlandet og har vært i kontakt med dyr
- Vær nøye med smittevernet og sørg for at alle som er i kontakt med dyrene dine følger smittevernplanen for dyreholdet ditt.
- Følg reglene for flytting av dyr mellom anlegg. Reglene beskytter mot smitte.
- Karenstid for storfe, svin, lama, alpakka og andre dyr i kamelfamilien
- Regler for å flytte sau eller geit