Forebygge blåtunge hos værer som skal brukes i avl

Blåtungevirus (serotype 3) kan antakeligvis smitte via sæd. Det kan derfor være fornuftig å beskytte avlsdyr mot blåtungesmitte.

Publisert

Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra drøvtygger til drøvtygger med blodsugende sviknott. Blåtungevirus kan antakeligvis også smitte via sæd og  fra mor til avkom i drektigheten. Et viktig forebyggende tiltak er derfor å beskytte drøvtyggere mot sviknott.
Mattilsynet anbefaler at værer, som skal brukes i avl i 2024 i kommuner med antatt høyere risiko for blåtunge, holdes innendørs og beskyttes mot angrep fra sviknott 30 dager før de skal brukes i parring. 

Vi gjør oppmerksom på at det er egne regler for flytting av værer som skal brukes i avl i tiltakssonen for blåtunge helt sør i Norge. Det er også egne regler for flytting av hanndyr fra tiltakssonen dersom de skal brukes i avl utenfor tiltakssonen.

Tiltak mot blåtunge

Kommuner med antatt høyere risiko for blåtunge

Hanndyr som har symptomer på sykdom før parring, bør ikke brukes i avl. Dette er et viktig forbyggende tiltak for å hindre at hanndyr smitter hunndyr.

Mer om forebygging mot blåtunge

Forebygging av blåtunge

Til deg som har drøvtyggere
 

Se endringer