Blåtunge
Blåtunge er en sykdom som rammer drøvtyggere, som sau og storfe. Hvis du har mistanke om sykdommen, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.
Blåtunge er en sykdom som rammer drøvtyggere, som sau og storfe. Hvis du har mistanke om sykdommen, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.
Det er påvist blåtunge i anlegg med drøvtyggere i Agder, Rogaland, Vestfold og Østfold. Mattilsynet ber alle som har drøvtyggere, inkludert hjortedyr, om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde fra til Mattilsynet ved mistanke. Det er innført tiltak for å bremse smittespredning (til andre deler av landet).
Veterinærinstituttet oppdaterer påvisninger på Status blåtunge i Norge (vetinst.no)
Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om, eller påvisning av, alvorlig smittsom dyresykdom.
Hvis du har kontaktet praktiserende veterinær, vil veterinæren melde fra til Mattilsynet. I så fall trenger du ikke kontakte oss selv.
Blåtunge (Bluetongue) er en virussykdom hos drøvtyggere som sau, geit, storfe, alpakka, lama, hjort, elg og rådyr.
Blåtunge er en sykdom på nasjonal liste 1. Hvis du har mistanke om sykdommen på dyr, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.
Symptomer på sykdommen kan være diffuse, sau har ofte mer synlige symptomer enn andre drøvtyggere. Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden økt dødelighet hos storfe. Storfe og geit viser ofte mindre tydelige symptomer, og kan være friske smittebærere. Lama og alpakka kan også smittes og være bærere av virus, det samme gjelder ville drøvtyggere som rådyr, hjort og elg.
Symptomer på blåtunge kan minne om symptomer på munn- og klauvsyke. Du kan lese mer om symptomer på munn og klauvsyke hos Veterinærinstituttet:
Munn- og klauvsjuke (vetinst.no)
Feber, nedsatt allmenntilstand og nedsatt matlyst
Samme som sau, men som regel mildere symptomer eller ingen symptomer i det hele tatt.
Det finnes lite beskrevet om blåtunge hos kamelider, men det har blitt rapportert at kamelider har dødd av blåtunge. Symptomer på blåtunge hos kamelider kan være:
Sykdommen skyldes et virus som overføres fra dyr til dyr med ulike arter av insektet sviknott (Culicoides). I Norge finnes det flere arter av sviknott som kan overføre smitte mellom dyr. I tillegg kan sykdommen overføres mellom dyr med sæd og via sprøytekanyler som har blitt brukt på et smittet dyr
Sviknott er svært små insekter (1–5 mm lange) som overfører blåtungevirus fra dyr til dyr når de suger blod. Man kjenner til cirka 40 sviknottarter i Norge, blant disse finnes også arter som kan overføre blåtungevirus. Det er en risiko for at sviknott kan føres med vinden fra områder med smitte. Det er vist at sviknott kan fraktes ekstra langt med vinden over vann, opptil 700 km.
Blåtungeviruset må oppformeres i sviknotten før sviknotten kan bringe smitten videre etter å ha bitt et dyr med virus. Oppformering av virus er temperaturavhengig, og går raskere ved høye temperaturer. Når temperaturen faller, vil denne prosessen gå saktere og saktere. Faller temperaturen under 10 grader, kan virus ikke oppformeres i knotten. Derfor regner man ikke med at smitten spres i vinterhalvåret. Voksne knott dør ved kuldegrader.
Blåtunge gir ikke sykdom hos mennesker. Derimot kan mennesker bære med seg den smittebærende knotten fra en smittet besetning til en frisk, og på den måten være med på å spre sykdommen.