Vaksinering mot blåtunge

Blåtunge er en alvorlig sykdom som rammer drøvtyggere. Vaksinering mot blåtunge vil kunne gi mildere sykdomsforløp hos enkeltdyr, men beskytter ikke dyrene mot å bli smittet.

Faglig oppdatert

Blåtunge er en nasjonal liste 1-sykdom, og det er vanligvis ikke tillatt å vaksinere mot denne sykdommen i Norge. Mattilsynet har åpnet for at drøvtyggere kan vaksineres mot blåtungevirus serotype 3 i enkelte områder av landet der risiko for smitte vurderes å være størst.

Vaksineringen er frivillig og må dekkes av dyreeier.

Områder hvor vaksinering er tillatt

Et kart over Sør-Norge der fylkene hvor vaksinering er tillatt er marker med rødt.
Fylker og kommuner hvor vaksinering mot blåtunge serotype 3 er tillatt, er markert med rødt.

Vaksinering mot blåtunge serotype 3 er tillatt i fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinering er også tillatt i kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke.

Dyr som er vaksinert vil ha antistoffer i blodet og i melk. Ved overvåking kan vi ikke skille disse antistoffene fra antistoffer dannet ved sykdom. Derfor ønsker vi ikke å tillate vaksinering i hele landet nå. Da vil det fortsatt være mulig å overvåke utbredelsen av blåtunge ved å sjekke for antistoffer i tankmelkprøver.

Vaksinering kan gi mildere symptomer

Vaksinene gir ikke beskyttelse mot at dyr blir syke. Vaksinerte dyr kan fortsatt spre smitte, men symptomene forventes å være mildere. Det tar noen uker før dyrene oppnår full beskyttelse mot viruset etter vaksinering.

Animalia har laget vaksineanbefalinger for storfe og sau: Frivillig blåtungevaksinering hos storfe og sau i risikoområder (animalia.no)

Vaksiner mot blåtunge

Det er foreløpig ingen vaksiner mot blåtunge som har markedsføringstillatelse i Norge. Den enkelte veterinær må derfor søke om godkjenningsfritak på vanlig måte for disse vaksinene:

  • BULTAVO 3 - Boehringer Ingelheim
  • BLUEVAC-3 - CZ Vaccines
  • Syvazul BTV 3 - Laboratorios Syva

Vaksineprodusentenes anbefalinger må som vanlig følges når veterinærer setter vaksine. Se produktomtaler (avsnittet Summaries of product characteristics (SPCs) for blåtungevaksiner: Bluetongue serotype 3 (BTV-3) vaccination (gov.uk).

Vaksinering må journalføres og rapporteres 

Når vi skal overvåke for blåtunge, er det viktig å ha oversikt over hvilke dyr som er vaksinert mot blåtunge. Vaksinering skal journalføres på individnivå (enkeltdyr) i dyreholdjournalen hos bonden og i veterinærens journal. I tillegg må veterinæren rapportere bruk av vaksine til Mattilsynet.

Vaksiner som nå er tillatt å bruke mot blåtunge serotype 3, har ikke markedsføringstillatelse i Norge. Vaksiner som har fått varenummer i FEST kan rapporteres gjennom VetReg som vanlig. For vaksinene som ikke har fått varenummer i FEST skal veterinær rapportere bruken på eget skjema.

Veterinærer skal rapportere vaksinering på dette skjemaet:

Apotek skal rapportere utlevering av blåtungevaksiner til veterinær på dette skjemaet

Rekvirerende veterinær er ansvarlig for korrekt administrering av vaksinen og for eventuelle bivirkninger som kan oppstå.

Dersom du mistenker bivirkninger eller manglende effekt etter vaksinering mot blåtunge, er det ønskelig at dette meldes inn til DMP her Bivirkningsmelding for legemidler til dyr (dmp.no). Det gir verdifull kunnskap om vaksinene.

Veterinærinstituttet har mer informasjon om vaksinering mot blåtunge på sine sider: Vaksinering mot blåtunge i Norge - spørsmål og svar - Veterinærinstituttet (vetinst.no) 

Veiledning for dyrehelsepersonell om legemidler til dyr finner du her.

Regelverk

Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere

Se endringer

Korrigering om vaksinen BioBos BTV3 Bioveta

Selv om BioBos BTV er godkjent i Tsjekkia, har den foreløpig ikke den nødvendige tillatelse til å bli levert til nordiske land.

Ny vaksine mot blåtunge

Det har kommet en ny vaksine mot blåtunge, BioBos BTV3 Bioveta, som har fått markedsføringstillatelse i Tsjekkia. Denne vaksinen skal være førstevalg. Hvis det ikke er mulig å få tak i vaksinen, kan man søke om godkjenningsfritak for å bruke en av de andre vaksinene mot blåtunge.