Spredning av plantevernmidler fra luftfartøy

Det er i utgangspunktet forbudt å spre plantevernmidler fra luftfartøy. Både helikopter, fly og droner regnes som luftfartøy.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Spredning av plantevernmidler fra droner
  2. Spredning av plantevernmidler fra helikopter
  3. Dette kan kommunene ikke bestemme

Spredning av plantevernmidler fra droner

Det er ikke tillatt å spre plantevernmidler med droner, men i særskilte tilfeller kan det gis dispensasjon.

Kan ikke gi dispensasjon til kommersiell spredning

Plantevernmiddel som skal brukes til drone må være godkjent til dronebruk, og det er ingen plantevernmiddel godkjent til slik bruk i dag. Mattilsynet kan imidlertid gi dispensasjon til å bruke i drone til forsknings- og utviklingsformål, og i nødssituasjoner for plantehelsen. Det kan ikke gis dispensasjon til kommersiell spredning, så lenge det ikke er et plantevernmiddel som er godkjent til dronebruk. Dette følger av EUs regelverk for godkjenning av plantevernmidler som Norge har implementert.

Tillatelse til å bruke et bestemt plantevernmiddel

Det er opp til plantevernmiddelfirmaene og næringen å søke om godkjenning for plantevernmiddel og hvilke bruksområder det skal søkes om, og å dokumentere trygg bruk.  Dersom det blir et plantevernmiddel som blir godkjent for dronebruk vil det gi mindre begrensinger i hvilke dispensasjoner som kan gis. Det vil fremgå av etiketten til plantevernmiddelet om spredning med drone er tillatt. Så lenge det ikke er noe plantevernmiddel godkjent til dronebruk må en søknad om dispensasjon omfatte søknad om å bruke preparat til ikke godkjent bruksområde. Se forordning (EU) 1107/2009 som ligger etter plantevernmiddelforskriften i lovdata.

Tillatelse til å bruke drone til å spre plantevernmiddel et bestemt sted

På lik linje med spredning av plantevernmidler fra helikopter, må den som har fått dispensasjon for bruk av drone, også søke om tillatelse til spredning for hvert enkelt areal som skal sprøytes. Søknadsskjema ved spredning av plantevernmidler fra luftfartøy skal benyttes, og sendes Mattilsynet ved seksjon planter og innsatsvarer, som videresender søknaden til den eller de aktuelle kommunene sammen med delegert myndighet til å fatte slike vedtak. Det er kommunene som har lokalkunnskap, og som skal fatte vedtak om hvilke arealer som skal kunne sprøytes.

Når alle dispensasjoner og tillatelser er i orden, har virksomheten plikt til å gi melding om hvert enkelt felt som skal behandles til den lokale politimyndighet og det lokale mattilsynet senest syv dager før oppdraget planlegges utført. I tillegg gjelder de generelle reglene om bruk av plantevernmidler, herunder blant annet krav til autorisasjonsbevis, integrert plantevern, funksjonstestet spredeutstyr, sprøytejournal m.m. Se også veileder til forskrift om plantevernmidler.

En dispensasjon gitt til forskning

Mattilsynet ga i 2020 en dispensasjon til en virksomhet i forbindelse med et femårig forskningsprosjekt om bruk av droner til spredning av plantevernmidler. Det ble blant annet satt som vilkår at eventuelle spiselige vekster som inngår i forskningen ikke skal omsettes, og det ble satt en øvre grense for areal som kan sprøytes. Det er ikke gitt dispensasjoner til å bruke droner i kommersiell sammenheng.

Unntak for enkelte makroorganismer

Drone kan brukes til å spre enkelte makroorganismer (nytteorganismer). Makroorganismer reguleres kun nasjonalt og er ikke omfattet av EUs forbud mot spredning fra luftfartøy. Du vil se i virkeområde til plantevernmiddelforskriften at bare enkelte paragrafer gjelder makroorganismer. Flere makroorganismer har en detaljert bruksrettledning på etiketten som utelukker bruk av drone. Noen har imidlertid en åpnere beskrivelse i bruksrettledningen, og disse er det da tillatt å spre med droner.

Mulig fremtidig endring i regelverket

Det kan være aktuelt å endre forskriften til å tillatte bruk av droner på visse vilkår på sikt. Mattilsynet følger med på regelverksarbeid i EU angående droner og annen relevant informasjon. Det vi ser er at ulike droner viser svært ulike sprederesultater og avdriftsnivåer, og at det trolig blir behov for å stille detaljerte tekniske krav til droner som skal brukes til å spre plantevernmidler. Det er behov for mer kunnskap for å lage slike krav. EU arbeider med å lage felles regler for bruk av drone, og vi ser det som uheldig å bruke ressurser på å utvikle egne regler som må endres innen kort tid på grunn av kommende nytt regelverk fra EU.

Regelverk


Spredning av plantevernmidler fra helikopter

Du kan søke kommunen om en tillatelse til spredning av plantevernmidler i skog fra helikopter på visse vilkår.

Vilkårene er opplistet i plantevernmiddelforskriften. Ved vurdering av eventuelle tillatelser til bruk av helikopter, skal kommunen benytte Instruks til kommune og statsforvalter om delegert myndighet etter plantevernmiddelforskriften.

Her finner du søknadsskjema, tidsfrister og mer informasjon om kravene til søknad for å spre plantevernmidler.

Virksomheter får tillatelse til spredning av plantevernmidler fra helikopter, har plikt til å gi melding om hvert enkelt felt som skal behandles til den lokale politimyndighet, og det lokale mattilsynet senest syv dager før oppdraget planlegges utført. I tillegg gjelder de generelle reglene om bruk av plantevernmidler, herunder blant annet krav til autorisasjonsbevis, integrert plantevern, funksjonstestet spredeutstyr, sprøytejournal, etc.

Se også veileder til forskrift om plantevernmidler. Videre er det et krav om at preparater som benyttes skal være godkjent til formålet. Dersom det er ønske om å benytte andre preparater må det sendes søknad til Mattilsynet om dette.

Regelverk


Dette kan kommunene ikke bestemme

Kommunene kan ikke tillate sprøyting i egen skog, og de kan ikke innføre et generelt forbud.

Se rammene for hva kommunene kan avgjøre selv når det gjelder helikoptersprøyting.

Kan kommunen tillate spredning fra helikopter i skog de selv eier?

Nei, da må kommunen sende saken til Mattilsynet (postmottak@mattilsynet.no) for behandling i en av våre regioner.

Kan kommunestyret bestemme at helikopterspredning skal være helt forbudt i deres kommune?

Nei, hver søknad om helikoptersprøyting skal realitetsbehandles for seg. Kommunen skal foreta en faglig vurdering i henhold til forskrift og instruks, og skrive enkeltvedtak med begrunnelse.

Regelverk