1. Leders beretning 2022
Leders beretning 2022
Sammen trygger vi framtiden for mennesker, dyr og natur.
Dette er Mattilsynets nye visjon. Verden rundt oss forandrer seg og blir mer kompleks, og vi vil være en hjelper, en som gjør det enklere for virksomheter og innbyggere å gjøre rett. Denne ambisjonen har vi nedfelt i et strategisk kompass som ansatte og ledere nå bruker for å videreutvikle Mattilsynet i en god og felles retning. Sammen med våre samarbeidspartnere skal vi være forberedt på en framtid med stadig mer komplekse utfordringer. Krig i Europa med økt risiko for atomulykke, usikker matforsyning og mer svindel, økt oppmerksomhet på bærekraft og klimaendringer og en ny strøm av flyktninger med kjæledyr, gjør vårt viktige samfunnsoppdrag mer aktuelt enn noensinne.
Året har vært preget av global uro. Mattilsynet satte stab tidlig på året for håndtering av de hendelsene som ble utløst av krigen i Ukraina. Vi intensiverte arbeidet med å oppdatere atomberedskapen og møtte flyktninger som ankommer Norge med kjæledyr som ikke oppfyller ordinære dyrehelsemessige krav til import. Arbeidet har krevd store ressurser, både i form av kostnader og nedlagte dagsverk, og har gått ut over andre oppgaver som vi har måttet nedprioritere.
Vi er en beredskapsetat. Vi erfarer at vi i økende grad står overfor flere overlappende og uforutsette hendelser med høy kompleksitet. Med et endret risikobilde har vi behov for å styrke kapasitet og kompetanse på beredskapsområdet.
De største hendelsene vi håndterte var to utbrudd av høypatogen fugleinfluensa og Newcastle sjukdom i kommersielle fjørfehold i Rogaland. Utbruddene ble slått ned uten videre spredning. Vi prioriterer kommunikasjon og samhandling med virksomheter, organisasjoner og innbyggere høyt under slike hendelser. Gjennom godt samarbeid ønsker vi å bidra til effektiv håndtering, reduserte konsekvenser og samtidig å bidra til å ivareta de som er berørt på en god måte.
Dyrevelferd for både produksjonsdyr og kjæledyr har vært høyt på vår agenda. Ekstrabevilgningen fra Stortinget på 20 millioner kroner øremerket til dyrevelferd har bidratt til å styrke vår innsats på dette området. Vi lanserte en handlingsplan i ti punkter som omfatter faglige satsninger, kommunikasjon, digitalisering og rekruttering av nye medarbeidere i regionene og på hovedkontoret. I 2022 avsluttet vi også den omfattende nasjonale tilsynskampanjen av svinebesetninger. Vi hadde 582 tilsyn i besetninger over hele landet. Resultatene fra kampanjen ble presentert i januar 2023.
Fisk og sjømat er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass, og Norge er verdens største produsent av laks. Vi har en viktig rolle som bidragsyter for bærekraftig vekst, økt verdiskaping og produksjon og eksport i tråd med ambisjonene i Hurdalsplattformen, samtidig som hensynet til fiskehelse og fiskevelferd skal ivaretas. Mens veksten og verdiskapningen i akvakultursektoren har økt, har næringen i lang tid hatt betydelige utfordringer tilknyttet dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd.
Vi vil prioritere vår innsats tydeligere, blant annet gjennom et revisjonsteam på tvers av de tre kystregionene, som vil få ansvar for konsernrevisjon av de 10 største oppdrettskonsernene. Disse står for omtrent 70 prosent av samlet produksjon i næringen.
Maten i Norge er stort sett trygg og få blir syke av maten de spiser. Vi erfarer at norske produsenter er gode til å ivareta mattryggheten og å varsle oss når de skal. I 2022 var importerte matvarer mistenkt smittekilde i over halvparten av utbruddene med nasjonal utbredelse som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet etterforsket. Vi fortsetter derfor vår dialog, veiledning og tilsyn med næringer og enkeltvirksomheter som importerer varer. For næringsmiddelprodusenter veileder vi om regelverkskrav som er viktige å følge for å produsere trygg mat, og vi fører risikobasert tilsyn, der vi legger spesielt vekt på de som produserer spiseklare matvarer.
Vi fortsetter satsingen på produktteamene våre, som utvikler digitale løsninger innenfor våre ansvarsområder. Ekstrabevilgningen fra Stortinget på 20 millioner kroner gav oss et nødvendig løft, og samlet sett er det nå mye høyere fart på digitaliseringsarbeidet hos oss enn tidligere. Vi har som ambisjon å utvikle bedre produkter og tjenester for brukerne, ansatte og samfunnet. To viktige elementer i dette arbeidet er å sette brukerne først og å bli en mer datadrevet virksomhet. Det betyr at brukerbehov, data og brukerinnsikt skal være utgangspunktet i alt vi gjør.
Hvordan sikre nok og godt drikkevann er et viktig tema i tilsynet vårt. I 2022 kontrollerte vi hvordan vannverkseiere beskytter råvannskildene sine. Fra 2020 til og med 2022 har vi sett spesielt på ledningsnettet, da gammelt og dårlig ledningsnett kan utgjøre en trussel for leveringssikkerhet og vi vet at mye rent drikkevann lekker ut før det når abonnentene. Vi har også bidratt i det kommunale planarbeidet etter plan- og bygningsloven, og i fylkeskommunens utarbeidelse av regionale vannforvaltningsplaner. Å sikre rent drikkevann i årene framover vil kreve innsats på tvers av sektorer. Arbeidet med nye nasjonale mål for vann og helse som skal være klart våren 2023 og Riksrevisjonens rapport om drikkevannsforvaltningen fra februar 2023 vil være viktig i dette arbeidet.
Vi har jobbet systematisk og målrettet med å utvikle en sentral klagesaksenhet for å bygge ned restanser og sikre læringspunkter og organisatorisk læring fra klagesakene. Samtidig erfarer vi et stort tilfang av nye klagesaker, og saksbehandlingstiden er fortsatt for lang. Vi vil sette inn større ressurser i dette arbeidet i 2023.
Mattilsynet er godt representert i internasjonale fora hvor saker på våre forvaltningsområder diskuteres. Både håndteringen av pandemien og oppfølgingen av konsekvensene av krigen i Ukraina viser betydningen av tett europeisk samarbeid og partnerskap. Disse møteplassene er viktige, ikke bare fordi det utvikles nytt regelverk som Norge skal følge, men også fordi vi kan påvirke prosesser i tråd med norske interesser og tilegne oss ny kunnskap og innsikt.
2022 har vært et år med mange hendelser og et endret og alvorsfylt risikobilde. Jeg vil takke alle våre medarbeidere for den store innsatsen hver enkelt har lagt ned for å hjelpe virksomheter og innbyggere å gjøre rett, og for å levere best mulig på vårt samfunnsoppdrag. En stor takk går også til næringene, interesseorganisasjoner, eierdepartementene, kunnskapsstøtte og andre samarbeidspartnere som bidrar til våre felles mål og til at vi utvikler oss.
Oslo, 15. mars 2023
Ingunn Midttun Godal
Administrerende direktør