Rapport

Nutritional composition of selected wild and farmed raw fish (2006-2008)

Formålet med prosjektet var å skaffe oppdatert informasjon om næringsinnholdet i noen typer ubearbeidet fisk som ledd i det kontinuerlige arbeidet med å oppdatere den norske matvaredatabasen.

Publisert

Rapporten ble publisert i 2012.

Hva ble undersøkt?

Fiskeslagene som ble analysert i dette prosjektet var villfanget makrell (Scomber scombrus), atlantisk kveite (Hippoglossus hippoglossus )og blåkveite (Reinhardtius hippoglossoides), samt oppdrettsfisk av torsk (Gadus morhua), kveite (Hippoglossus hippoglossus), ørret (Oncorhynchus mykiss) og laks (Salmo salar). Prøvematerialet ble opprinnelig samlet inn for å overvåke innholdet av fremmedstoffer i villfanget fisk og oppdrettsfisk. Siden det var behov for oppdaterte verdier for fisk i den norske matvaredatabasen og tabellen, ble et samarbeid inngått mellom matvaredatagruppen og Mattilsynets Seksjon for fisk og sjømat i Bergen, slik at prøvematerialet også ble analysert for relevante næringsstoffer.

Tidsrom
2006-2008
Hva fant vi?

For de fleste fiskeslagene var det ingen store avvik mellom resultatene for næringsstoffinnhold i dette analyseprosjektet og i eksisterende verdier i MVT-06. Det viktigste funnet var lavere innhold av vitamin D i makrell enn tidligere. Kolesterolverdiene var høyere for alle fisketypene, også sammenlignet med de verdiene NIFES har i sin egen sjømatdatabase, www.nifes.no.

Fil
Nutritional composition of selected wild and farmed raw fish (PDF) (PDF)