Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i matvarer
Mattilsynet har et årlig overvåkingsprogram hvor vi analyserer matvarer for næringsstoffer og tungmetaller.
De årlige kartleggingene i denne serien fremskaffer næringsstoffverdier til Matvaretabellen.
Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (2024)
- Hva ble undersøkt?
Gulrot, hodekål, løk, brokkoli, blomkål, og tomat ble tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike perioder i 2024. Det fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker.
- Tidsrom
- 2024
- Hva lette vi etter?
Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS), nitrat og nitritt.
- Hva fant vi?
- Grønnsakene er gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium
- Bly, arsen, kvikksølv og PFAS var under målbare verdier i de analyserte grønnsakene
- Kadmiuminnholdet var lavt og under tillat grenseverdi i de analyserte grønnsakene
- Nitrat ble funnet i alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport_Analyser av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i grønnsaker (PDF)
Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i boksis og plantebasert pålegg (2023)
Formålet var å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og kartlegge innholdet av tungmetaller, tilsetningsstoffer, aromastoffer og prosessfremkalte stoffer i produktene.
- Hva ble undersøkt?
21 varianter av is på boks fra Diplom is, Mövenpick, Hennig Olsen, Rema 1000, Norgesgruppen, Kulinaris, Ben & Jerry's, Oatly, Go'Vegan og Vegan Deli.
2 plantebaserte pålegg.
Totalt 23 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher/produksjonsnummer fra hvert produkt.
- Tidsrom
- April-juli 2023
- Hva lette vi etter?
Analyseverdier for tørrstoff, protein, fett, fettsyrer, aske, kostfiber, stivelse, sukkerarter (glukose, fruktose, sukrose, laktose, maltose, galaktose), sukkeralkoholer (isomalt (E953), laktitol (E966), xylitol (E967), erytritol (E968), mannitol (E421) og maltitol (E965)), tilsetningsstoffer (acesulfam K (E950), aspartam (E951), syklamat (E952), sakkarin (E954) og sukralose (E955)) og lakrisaroma (glycyrrhizinsyre), β -karoten, vitamin A (A1 retinol og A2 all-trans retinol), tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin D (D3 kolekalsiferol), vitamin E (alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol) vitamin K1, vitamin K2 (menakinon: MK4 -10 og β, ϒ-dihydro K1), kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, fosfor, mangan, kobber, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, 2-monoklorpropandiol (2-MCPD), 3-monoklorpropandiol (3-MCPD), 2-monoklorpropandiol-estere (2-MCPDE) og 3-monoklorpropandiol-estere (3-MCPDE).,
- Hva fant vi?
Innhold for mange av næringsstoffene varierer mellom produktene, for eksempel for vann, fett, fettsyresammensetning, protein, karbohydrater, kalsium, kalium og jod. Det forklares med at ingrediensene varierer i de ulike produktene.
Plantebasert pålegg med samme bruksområde som skinke, inneholder mest vann, stivelse og kostfiber.
Det ble funnet lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer. Tilsetningsstoffene og aromastoffene som det ble analysert var under de gitte grenseverdiene i regelverket.- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet.
- Fil
- Rapport_Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i is på boks 2023 (PDF)
Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt (2022)
- Hva ble undersøkt?
- Vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni, pizza og tørket frukt, fra Coop Norge, Synnøve Finden, Go `Vegan Nordic, Finsbråten, Orkla, King Oskar, NorgesGruppen, Lofotprodukt, Mills, Kavli, Marenor AB, Pharmatech, Arvid Norquist, Lions Rasins, Bama, Brynhild gruppen, Nortura, Grilstad, Oetker.
- Totalt 34 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hvert produkt.
- Tidsrom
- Mars til juli 2022
- Hva lette vi etter?
Analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, vitamin A, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol), vitamin E, vitamin K1, vitamin K2, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, mangan, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, sum dioksiner og dioksinlignende-PCB, sum PCB6, sum PCB7, PBDE, PFAS, PAH, 3-MCPD, 3-MCPDE og eller glysidylestere i de inkludere produktene.
- Hva fant vi?
- Veganpålegg som er ment å erstatte ost, inneholder mest vann, stivelse og fett, hovedsakelig mettet fett. Produktene er nesten frie for proteiner.
- Veganpålegg som er ment å erstatte skinke inneholder mest stivelse og kostfiber.
- Makrell i tomat inneholder proteiner, omega-3 fettsyrer, A og D vitaminer og jod.
- Tørket frukt inneholder mye glukose, fruktose, stivelse og kostfiber. Det ble funnet lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene.
- 3-MCPD estere og glysidolestere ble funnet i veganpåleggene, men ingen av produktene har et høyt innhold.
- I makrell i tomat og kaviar ble dioksiner og dioksinlignende PCB påvist i alle produktene. PFAS ble bare påvist i kaviar.
- Kun et av ni produkter av tørket frukt fikk påvist innhold av PAH over laveste kvantifiseringsgrense.
- Fil
- Rapport_ Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan-og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022 (PDF)
Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter (2021)
- Hva ble undersøkt?
- De analyserte produktene er: havregryn, økologisk havregryn, siktet hvetemel, spelt hvetemel, økologisk hvetemel, sammalt hvetemel, siktet rugmel, sammalt rugmel, finmalt byggmel og kruskakli.
- Produsentene: AXA, Kolonihagen, Møllerens og Regal.
- Totalt 45 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hver produsent.
- Tidsrom
- Analysene ble utført i perioden november-desember 2019 (uttak 1), og i august-september 2020 (uttak 2) og fem kornprodukter i februar 2021 (uttak 3).
- Hva lette vi etter?
Prosjektet har gitt analysedata for innhold av næringsstoffer og fremmedstoffer i kornprodukter fra dagligvarehandelen.
Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for aske, protein, fett, fettsyrer, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, vitamin C, vitamin E, vitamin K1, vitamin K2, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, jern, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly og kvikksølv, og mykotoksinene deoksynivalenol (DON), zearalenon, T2 HT2 og enniatin for 40 kornprodukter. Kornproduktene i uttak 3 (5 produkter) ble kun analysert for fett, protein, aske, stivelse og kostfiber.
- Hva fant vi?
Resultatene viser at nivåene av tungmetallene i kornproduktene som er analysert er under de grenseverdier som gjelder for arsen, bly, kadmium, kvikksølv og mykotoksiner.
Resultatene viser et høyere innhold av kostfiber i norske kornprodukter enn tidligere. Dette kan forklares med bruk av en analysemetode (AOAC 2009.1) som får med flere kostfiber forbindelser.
Mattilsynet vil informere berørte virksomheter om analyseprosjektet.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport_ Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter 2021 (PDF)
Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker (2021)
- Hva ble undersøkt?
- De analyserte produktene er; vegetarpølser, vegetarburgere, vegetarboller, vegetardeiger og plantebaserte drikker.
- Produsentene: Hälsans Kõk, Hoff, VegMe, Folkets, Go` Vegan, Naturli, Oatly, Alpro, Berit og Gryr.
- Totalt 25 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hvert produkt.
- Tidsrom
- Perioden mai til oktober 2021
- Hva lette vi etter?
Prosjektet har gitt analysedata for innhold av næringsstoffer og uønskede stoffer i et utvalg av plantebaserte produkter fra dagligvarehandelen.
Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol og D2 ergokalsiferol), vitamin E (alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol) vitamin K1, vitamin K2 (menakinon: MK4 -10 og β, ϒ-dihydro K1), kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, 3-monoklorpropandiol (3-MCPD), 3-monoklorpropandiol estere (3-MCPDE), glysidol, akrylamid og mykotoksinene deoksyivalenol (DON), zearlenon (ZON), T2-toksin, HT2-toksin, furan, 2-metylfuran og 3-metylfuran i plantebaserte produkter.
- Hva fant vi?
Resultatene viser at de plantebaserte middagsproduktene har mer karbohydrater og stivelse enn tilsvarende produkter basert på kjøtt. Proteininnhold er ganske likt. I de plantebaserte drikkene varierer næringsinnhold avhengig om de er basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de er tilsatt vitaminer eller mineraler.
Resultatene viser at det er lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. Akrylamid ble funnet i to av de plantebaserte burgerne og en av de plantebaserte burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere. Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.
Mattilsynet har informert virksomhetene som er ansvarlig for produktene i dette analyseprosjektet.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport_ Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021 (PDF)
Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter (2019)
Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttprodukter» er å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og kontrollere produktene for tungmetaller.
- Hva ble undersøkt?
- Totalt 24 samleprøver
- Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra produsentene Coop, Finsbråten, First Price, Gilde, Nordfjord, Prima, Prior, Solvinge og X-tra.
- Tidsrom
- Analysene ble utført i perioden perioden januar til mai 2019.
- Hva lette vi etter?
Prosjektet har gitt analysedata for kjøttprodukter fra dagligvarehandelen.
Prosjektet har fremskaffet analyseverdier på aske, protein, total fett, kolesterol, fettsyrer, vitamin A, vitamin E, vitamin K1, vitamin K2 (menakinoner: MK4, MK5, MK6, MK7, MK8, MK9, MK10 samt β, ϒ-dihydro K1), tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin (B6), folat, B12, vitamin C, jod, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, jern, kobber, sink, selen, arsen, kadmium, bly og kvikksølv for 24 kjøttprodukter. Sukkerarter, stivelse og β-karoten ble analysert i åtte av kjøttproduktene.
- Hva fant vi?
Resultatene viste at nivåene av tungmetallene i kjøttprodukter, som er analysert, er under de grenseverdier som gjelder for arsen, bly, kadmium og kvikksølv.
Resultatene viser avvik mellom deklarert og analysert verdi for salt for 9 av 24 kjøttprodukter. Mattilsynet vil følge opp disse avvikene.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport 2019_ Næringsstoff- og tungmetallanalyser i kjøttprodukter (PDF)
Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg (2018)
Formålet til prosjektet «Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg» er å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og kontrollere produktene for tungmetaller.
- Hva ble undersøkt?
- Totalt 20 samleprøver
- Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra produsentene Nordfjord, First Price, Gilde, Grilstad, Tulip, Mills, Stabburet og Prior
- Tidsrom
- Analysene ble utført i perioden perioden januar til mai 2018.
- Hva lette vi etter?
Prosjektet har gitt analysedata for kjøttpålegg fra dagligvarehandelen. 20 produkter ble analysert for aske, protein, total fett, fettsyrer, kolesterol, vitamin A, vitamin E, vitamin K1, vitamin K2 (menakinoner: MK4, MK5, MK6, MK7, MK8, MK9, MK10 samt β, ϒ-dihydro K1), tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin (B6), folat, B12, vitamin C, jod, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, jern, kobber, sink, selen, arsen, kadmium, bly og kvikksølv for 20 kjøttprodukter. Sukkerarter, stivelse og β-karoten ble analysert i 18 produkter og fiber i 6 av kjøttproduktene.
- Hva fant vi?
Resultatene viste at nivåene av tungmetallene i kjøttpålegg, som er analysert, er under de grenseverdier som gjelder for arsen, bly, kadmium og kvikksølv.
Resultatene viser avvik mellom deklarert og analysert verdi for salt for 6 av 20 pålegg. Mattilsynet vil følge opp disse avvikene.
- Fil
- Rapport_ Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg 2018 (PDF)
Analyser av arsen, tungmetaller og næringsstoffer i risprodukter (2018)
- Hva ble undersøkt?
Totalt 29 samleprøver.
Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra produsentene First price, Kellogs, Barilla, Semper, Orgran, Holmen Chrisp, Toro, Santa Maria, HIPP, Nestlé, Fjordland, Eldorado, Geisha, Ming, Alpro, Rice dream, Tine, Wasa, X-tra og Uncle.
- Tidsrom
- 2018
- Hva lette vi etter?
Prosjektet har gitt analysedata for risprodukter fra dagligvarebutikker. 29 produkter ble analysert for innholdet av: arsen, bly, jern, kadmium, kobber, kvikksølv, sink og selen. Uorganisk arsen ble analysert i 11 av risproduktene.
10 av risproduktene ble analysert for: aske, protein, total fett, kolesterol, sukkerarter, stivelse, fiber, vitamin C, vitamin E, vitamin K1, vitamin K2 (menakinoner: MK4, MK5, MK6, MK7, MK8, MK9, MK10 samt β, ϒ-dihydro K1), tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin (B6), folat, jod, kalsium, magnesium, natrium, kalium og fosfor. Vitamin A og D, β-karoten, B12 og fettsyrer ble analysert i to av risproduktene.
- Hva fant vi?
Resultatene viser at samtlige produkter har lave nivåer av uorganisk arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Riskaker inneholder uorganisk arsen under grenseverdiene i regelverket, men gis det riskaker til småbarn er regelverket strengere og nivået er for høyt.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport 2018_ Analyser av arsen, tungmetaller og næringsstoffer i risprodukter (PDF)
Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018
- Hva ble undersøkt?
- Totalt er det gjennomført 539 matvareanalyser over en periode på fire år av matvarer fra dagligvarebutikker i Norge.
- Brød og kornvarer, kjøttprodukter, fiskeprodukter, meieriprodukter, spisefett og ferdigretter.
- Tidsrom
- 2014 til 2018
- Hva lette vi etter?
- Prosjektet har gitt analyseverdier for natrium (salt) i 539 matvarer fra dagligvarehandelen.
- Endringer i saltinnhold i ulike matvarekategorier ved å følge utvalgte matvarer i perioden 2014-2018.
- Data om salt til Matvaretabellen.
- Avvik mellom analysert og deklarert saltverdi.
- Hva fant vi?
- Resultatene viste at utviklingen for saltinnholdet har gått i riktig retning for ferskt brød og frokostblanding, kjøttpålegg, leverpostei og spekeskinke, meieri og spisefett i denne perioden.
- Resultatene indikerer at saltinnholdet i fiskeprodukter er uendret i perioden.
- Resultatene viste liten endring av saltinnhold i ferdigretter.
- Resultatene viste at 5 % av produktene i 2016, 25 % av produktene i 2017 og 15 % av produktene i 2018 hadde avvik mellom deklarert og analysert verdi. Mattilsynet vil følge opp disse avvikene.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Analyser av saltinnhold i utvalgte matvarer i Norge 2014-2018 (PDF)
Analyse av brød, knekkebrød og frokostblandinger (2017)
- Hva ble undersøkt?
Brød, knekkebrød og frokostblandinger
- Tidsrom
- 2017
- Hva lette vi etter?
Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, akrylamid og muggsoppgifter i de undersøkte matvarekategoriene.
- Hva fant vi?
Resultatene fra samtlige analyser var under grenseverdiene som gjelder for arsen, bly, kadmium og kvikksølv i ulike matvarekategorier. Akrylamidinnhold var også under veiledende verdier. Det samme gjaldt for mykotoksin (muggsoppgift), som kan finnes i korn og kornprodukter.
- Hvem utførte oppdraget?
NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning)
- Fil
- Rapport 2017_ Næringstoffer, tungmetaller, akrylamid og mykotoksin i brød, knekkebrød og frokostblandinger (PDF)