Rapport

Næringsstoffer og miljøgifter i egg og kylling (2016)

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført næringsstoff- og miljøgiftanalyser av egg og kylling. 

Publisert
Hva ble undersøkt?

Næringsstoff- og miljøgiftanalyser av egg og kylling

Tidsrom
Analysene ble utført i perioden april 2016 til oktober 2016.
Hva fant vi?

Prosjektet har gitt analysedata for rå egg og kylling fra dagligvarebutikker for innholdet av vann, protein, aske, fett, fettsyrer, kolesterol, vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K1, K2 (MK4, 6, 7, 8 ), vannløselige vitaminer (tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12) og vitamin C), mineraler (kalsium (Ca), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg) og natrium (Na)), sporelementer (jern (Fe), sink (Zn), kobber (Cu) og selen (Se), og tungmetaller (arsen (As), bly (Pb), kadmium (Cd) og kvikksølv (Hg)). Evira analyserte jod i egg og Nifes analyserte jod i kyllingprøvene (11 produkter) og β-karoten i seks av produktene, sukkerarter i to av produktene, stivelse i ett produkt, mens PCB6, dioksiner (PCDD/F) og dioksinlignende PCB (dl-PCB) ble analysert i 11 av produktene.

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapelig ansvarlige for prosjektet har vært Lisbeth Dahl og Marian Kjellevold Malde. Teknisk ansvarlig har vært Else Leirnes

Fil
Næringsstoffer og miljøgifter i egg og kylling (PDF)