Til hovedinnhold
Rapport

Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i fiskeprodukter (2016)

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført næringsstoff- og tungmetallanalyser i fiskeprodukter.

Publisert

Formålet med analyseprosjektet var å innhente næringsstoffverdier til Matvaretabellen.no, og å analysere innholdet av tungmetaller i produktene.

Hva ble undersøkt?

16 fiskeprodukter fra Findus, Enghav, Coop X-tra, First Price, ICA, Lerøy, Lofoten, Godehav, Fiskemannen og Berggren inngikk i analyseprosjektet. Dette var produkter som fiskekaker, fiskegrateng, fiskepinner og panert fisk.

Tidsrom
2015
Hva lette vi etter?

Næringsstoffer og tungmetaller (arsen, kadmium og bly).

Hva fant vi?

Tungmetaller

Alle fiskeproduktene var frie for transfett og inneholdt minimalt med bly og kadmium, og langt under de grenseverdier som er satt for de enkelte matvaregruppene. Fiskeproduktene inneholdt som forventet arsen, men 97-99 % av arseninnholdet i fisk er i form av organiske forbindelser som ikke utgjør helsefare.

Næringsstoffer

Fettmengde og -sammensetning for enkelte av produktene er endret. Fiskepinner inneholdt eksempelvis mindre mettet fett (0,6 g/100g) enn en tidligere analyse som viste 3,4 g per 100 g matvare. Panert seifilet fra First Price og Lerøy hadde et totalt fettinnhold med henholdsvis 7,1 g og 8 g per 100 g matvare, mens en tidligere analyse viste 2,8 g total fett per 100 g matvare.

Saltinnholdet for de fire fiskekakeproduktene som ble analysert viste stor variasjon. Høyest saltinnhold hadde Coop fiskekaker med 2,1 g/100 g og lavest saltinnhold hadde Lofoten fiskekaker med 1,1 g per 100 g. 

Endringer i næringsstoffsammensetning i de analyserte fiskeproduktene i forhold til tidligere analyser har sammenheng med at matindustrien endrer oppskrift i sine produkter og kan ha andre produksjonsmetoder enn tidligere.

Hvem utførte oppdraget?

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)

Fil
Rapport_ Næringsstoff og tungmetallanalyser av fiskeprodukter 2016 (PDF)