Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (2025)
På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet analysert innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i norske og importerte grønnsaker.
- Hva ble undersøkt?
Sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat ble tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike perioder i 2025. Det fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker.
- Tidsrom
- 2025
- Hva lette vi etter?
Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt
- Hva fant vi?
- Grønnsakene hadde lavt energiinnhold, men inneholdt viktige næringsstoffer som vitamin C, folat og kalium.
- Bly, arsen, kvikksølv og PFAS ble ikke påvist i de analyserte grønnsakene.
- Kadmiuminnholdet var lavt og under tillat grenseverdi.
- Nitrat ble funnet i alle de analyserte grønnsakene. Spinat hadde høyest nitratinnhold, men fortsatt under EUS grenseverdi.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Analyser av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i grønnsaker