Rapport

Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (2025)

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet analysert innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i norske og importerte grønnsaker.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat ble tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike perioder i 2025. Det fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker.

Tidsrom
2025
Hva lette vi etter?

Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt

Hva fant vi?
  • Grønnsakene hadde lavt energiinnhold, men inneholdt viktige næringsstoffer som vitamin C, folat og kalium.
  • Bly, arsen, kvikksølv og PFAS ble ikke påvist i de analyserte grønnsakene.
  • Kadmiuminnholdet var lavt og under tillat grenseverdi.
  • Nitrat ble funnet i alle de analyserte grønnsakene. Spinat hadde høyest nitratinnhold, men fortsatt under EUS grenseverdi.
Hvem utførte oppdraget?

Havforskningsinstituttet

Fil
Analyser av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i grønnsaker