Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (2024)
På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet analysert innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i norske og importerte grønnsaker.
- Hva ble undersøkt?
Gulrot, hodekål, løk, brokkoli, blomkål, og tomat ble tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike perioder i 2024. Det fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker.
- Tidsrom
- 2024
- Hva lette vi etter?
Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS), nitrat og nitritt.
- Hva fant vi?
- Grønnsakene er gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium
- Bly, arsen, kvikksølv og PFAS var under målbare verdier i de analyserte grønnsakene
- Kadmiuminnholdet var lavt og under tillat grenseverdi i de analyserte grønnsakene
- Nitrat ble funnet i alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet
- Fil
- Rapport_Analyser av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i grønnsaker (PDF)