Rapport

Analyser av næringsstoffer i norske og importerte grønnsaker (2024)

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet analysert innhold av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i norske og importerte grønnsaker. 

Publisert
Hva ble undersøkt?

Gulrot, hodekål, løk, brokkoli, blomkål, og tomat ble tatt ut i Østlandet og Sør-Vestlandet ved to ulike perioder i 2024. Det fleste grønnsakene var norskproduserte, med unntak av enkelte importerte grønnsaker.

Tidsrom
2024 
Hva lette vi etter?

Innhold av næringsstoffer, tungmetaller, per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS), nitrat og nitritt.

Hva fant vi?
  • Grønnsakene er gode kilder til blant annet kalium, betakaroten, folat, kostfiber og kalsium
  • Bly, arsen, kvikksølv og PFAS var under målbare verdier i de analyserte grønnsakene
  • Kadmiuminnholdet var lavt og under tillat grenseverdi i de analyserte grønnsakene
  • Nitrat ble funnet i alle de analyserte grønnsakene, unntatt løk
Hvem utførte oppdraget?

Havforskningsinstituttet

Fil
Rapport_Analyser av næringsstoffer, tungmetaller, PFAS, nitrat og nitritt i grønnsaker (PDF)