Tilsyn og kontroll med muggsoppgifter i mat
Mattilsynet har overvåket nivået av muggsoppgifter i mat på det norske markedet i flere år. Muggsoppgifter finnes først og fremst i vegetabilske matvarer, et unntak er aflatoksin M1, som kan forekomme i melk.
Innhold av muggsoppgifter er blant annet avhengig av dyrkningsklima og kvalitetskontroll under produksjon og lagring av matvarer.
Myndighetene fører tilsyn med utsatte matvarer for å sikre at mykotoksiner ikke forekommer i mengder som kan skade folkehelsen. Det hender at produkter trekkes tilbake fra markedet fordi det påvises for høye mengder mykotoksiner.
Grenseverdier for aflatoksiner overskrides hyppigst i importprodukter som
- nøtter
- fiken
- krydder
- basmatiris
Det er derfor særskilt kontroll for slike risikoprodukter. Mattilsynet har gjennom overvåking også påvist noe mykotoksiner i norskprodusert korn. Det er fusariumtoksinet deoksynivalenol (DON) som forekommer oftest.
Det er fastsatt grenseverdier for flere mykotoksiner, og det arbeides med å fastsette flere. Barn er mer utsatt for toksinene da de ofte vil kunne ha et høyere inntak i forhold til kroppsvekten. Det er derfor lavere grenseverdier på produkter som markedsføres til spedbarn og småbarn.