Risikovurdering

Kartlegging av matvarer som inneholder nitrat og nitritt

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet laget en oversikt over hvilke matvarer som inneholder nitrat og nitritt, og hvor mye som finnes i disse matvarene.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Hvilke matvarer på det norske markedet som inneholder nitrat og nitritt, både naturlig forkommende, tilsatt og andre kilder, og hvor mye nitritt og nitrat som finnes i disse matvarene.  

Hva er vurderingen?
  • Produkter fra de fleste matvaregrupper inneholder nitrat og nitritt, enten hver for seg eller samtidig. 
  • Nitrat og nitritt finnes i ulike drikkevarer, fisk, frukt, grønnsaker, belgvekster, poteter, kjøtt, korn og kornprodukter, melk og melkeprodukter, salt og krydder, smør, margarin og oljer, og i spedbarnsmat og sammensatte retter. 
  • Det er store forskjeller i mengden nitrat og nitritt som er funnet i de ulike matvaregruppene.
  • Oversikten viser også i hvilke matvaregrupper vi ikke fant informasjon om nitrat- og nitrittinnhold.

Les VKMs omtale av kartleggingen og se rapporten: Mapping of dietary sources of nitrates and nitrites (vkm.no)

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

Hva gjør Mattilsynet videre?

Mattilsynet vil bruke oversikten til å planlegge overvåkings- og kontrollprogrammer, og gi relevante og aktuelle råd til forbrukerne. Dette er første leveranse i et todelt oppdrag til VKM.

Offentliggjort