Registrering eller godkjenning av meieri

Før dere starter med å lage mat, skal dere registrere driften hos Mattilsynet. Når dere produserer melkeprodukter, må aktiviteten i de fleste tilfeller også være godkjent av Mattilsynet.

Faglig oppdatert

Godkjenningen gir rett til å omsette melkeproduktene deres i hele EU.

En innføring og oversikt over reglene for registrering og godkjenning finner du på Registrering og godkjenning av næringsmiddelverksemder.

Nedenfor finner du litt mer utfyllende informasjon som gjelder spesielt for registrering og godkjenning av meieri.

Produsere melkeprodukter for omsetning: godkjenning

Når animalske råvarer foredles, for eksempel fra rå melk til ost, skal denne aktiviteten godkjennes av Mattilsynet. Dere kan ikke produsere melkeprodukter for omsetning før virksomheten oppfyller alle kravene som stilles til aktiviteten, og er godkjent.

I en oppstartsfase kan dere få en tidsbegrenset betinget godkjenning når kravene til infrastruktur og utstyr er oppfylt. I tillegg må dere kunne vise at produksjonen er trygg. Når den betingede godkjenningen utløper, kan dere ikke produsere for omsetning hvis dere ikke har søkt og fått alminnelig godkjenning. Uten godkjenning må driften innstilles.

Skal dere gjøre vesentlige endringer i driften, må dette meldes til Mattilsynet. Selv om dere gjør endringer, trenger dere ikke ny godkjenning når aktiviteten allerede er godkjent.

Produksjon for salg direkte til forbruker: registrering

Dersom du produserer varer som du selv omsetter til forbruker, skal du registrere deg som en detaljistvirksomhet. Som detaljist kan du i tillegg til de varene du selger direkte til forbruker, også selge noe til andre detaljister, under bestemmelsene som gjelder for lokal, marginal og begrenset omsetning. Les mer om unntak fra krav til godkjenning.

Melking og lagring av rå melk: registrering

Melkeprodusenter som driver melking og lagring av rå melk på driftsenheten, skal registrere seg hos Mattilsynet og følge hygienekrav i både næringsmiddelhygieneforskriften og animaliehygieneforskriften.

KSL-standarden (ksl.no) er anerkjent nasjonal retningslinje for melkeprodusenter, og er en hjelp til å følge disse kravene.

Sammensatte produkter: registrering

Sammensatte næringsmidler inneholder både næringsmidler av vegetabilsk opprinnelse og foredlede animalske næringsmidler.

Hvis dere produserer sammensatte næringsmidler som for eksempel spiseis, dessertprodukter eller margarin, skal virksomheten registreres dersom dere kun benytter foredlet melkeprodukt i produksjonsprosessen. Det er fordi godkjenningskravet ikke gjelder for sammensatte næringsmidler. Merk likevel at melk eller melkeproduktene som brukes til å tilberede slike næringsmidler, skal fremstilles og håndteres i samsvar med kravene i animaliehygieneforordningen (art. 1 pkt. 2).

Hvis dere i produksjonen av for eksempel spiseis bruker rå melk som blir pasteurisert i egen virksomhet, skal virksomheten godkjennes.

Definisjoner:

  • Rå melk: melk som er produsert ved sekresjon av melkekjertlene til produksjonsdyr, og som ikke har vært oppvarmet til over 40 °C eller gjennomgått en behandling med tilsvarende virkning.
  • Foredlede melkeprodukter: foredlede produkter som er framstilt ved foredling av rå melk eller ved videre foredling av slike foredlede produkter.

Ompakking av meierivarer: godkjenning

Virksomheter som pakker om eller stykker melkeprodukter som tidligere var pakket ved en annen bedrift, skal godkjennes av Mattilsynet.

Registrering av næringsmiddelverksemd

Du skal vere registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du importerer, håndterer, lagrar eller omset næringsmiddel.

Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny matbedrift" i Mattilsynet si skjemateneste.

Skjemaet skal også brukast dersom du vil utvide aktiviteten i ei allereie eksisterande verksemd og starte med ein ny aktivitet som ikkje er registrert.

Skjematenesta til Mattilsynet