Krav til merking av matkontaktmaterialer

Riktig merking er avgjørende for sporbarhet og for riktig bruk av produkter som skal være i kontakt med mat.

Publisert

Språk

Merkingen skal være på norsk eller på et språk som i stavemåte ligner norsk. Svensk og dansk kan normalt aksepteres, hvis teksten ikke inneholder ord som kan være vanskelig å forstå for nordmenn.

Produsentopplysninger

  • Produktet skal være merket med opplysning om produsent eller den virksomheten som er ansvarlig for markedsføringen innen EØS-området, i tillegg til navn/handelsnavn på varen. 
  • Produsent/virksomhet skal være angitt med adresse eller informasjon om hovedkontor.
  • Virksomhet i (det vil si importør til) EØS-området skal være angitt dersom produktet er produsert utenfor EU/EØS-området. Produsent utenfor EU/EØS må oppgis i tillegg. Det er ikke tilstrekkelig å kun påføre produktet et registrert varemerke.

Egnethet for kontakt med næringsmidler

Det er tre alternativer til merking som gjelder alle produkter der bruken ikke klart fremgår av produktet selv.

Produktene skal enten være merket med

  • formuleringen «for næringsmidler»,
  • glass-/gaffelsymbolet eller
  • en varebetegnelse som karakteriserer bruksområdet som; «matboks», «brødpose», «bakepapir».

Der det klart fremgår av produktet i seg selv at det er ment for kontakt med næringsmidler, kreves det normalt ikke slik merking. Eksempler er kaffetraktere, vaffeljern og hjulvisper.

I enkelte tilfeller er det hensiktsmessig å merke produkter som ikke egnet til kontakt med næringsmidler, for å unngå feilbruk. Denne type merking er frivillig. Et godt eksempel er bæreposer i dagligvarehandelen.

Men alle gjenstander med en form som er vanlige å bruke til mat og drikke, skal følge regelverket for matkontaktmaterialer. Et eksempel er når keramiske gjenstander er formet som kopper eller glass, uten at keramikeren har tenkt at gjenstanden skal brukes i kontakt med mat eller drikke. Mattilsynet mener det derfor ikke er tilstrekkelig å merke slike gjenstander med at de ikke er egnet for matkontakt.

Bruksanvisning/bruksbegrensninger

En type emballasje egner seg sjelden for alle typer næringsmidler ,eller for bruk ved alle temperaturer. Bruksanvisning er derfor ofte påkrevd for å sikre riktig og trygg bruk.

Eksempler på merking av bruksrestriksjoner er

  • Egnet temperaturområde
  • Egnethet til kontakt med: sure næringsmidler, fete næringsmidler, 
    alkoholholdige næringsmidler
  • Egnethet for: steking, koking,  bruk i mikrobølgeovn, oppvask i oppvaskmaskin
  • Tidsbegrenset lagring eller oppbevaring

Dersom bruksrestriksjoner ikke er angitt ligger det implisitt i bruk av betegnelsen «for næringsmidler» eller merking med glass- og gaffelsymbolet, at produktet er egnet til alle typer næringsmidler og alle aktuelle bruksbetingelser.

Mattilsynet anbefaler at glass/gaffel-symbol ikke benyttes alene direkte på produktet, dersom viktige bruksbegrensninger ikke er merket direkte på gjenstanden, men kun følger i vedlagt bruksanvisning. Der kun glass/gaffel-symbol er påført produktet, kan forbrukere anta at det ikke eksisterer bruksrestriksjoner.

Merking som skal sikre sporbarhet

Egnet merking eller identifikasjon som sikrer materialets eller gjenstandens sporbarhet må være angitt. 

Spesielle merkebestemmelser for aktive materialer og gjenstander

For aktive materialer og gjenstander skal det oppgis opplysninger om tillatt(e) bruksområde(r) og andre relevante opplysninger, for eksempel navnet på og mengden av stoffer som avgis av det aktive materialet til næringsmiddelet. Slik merking er nødvendig for at en næringsmiddelprodusent som bruker matkontaktmaterialet kan overholde andre relevante krav til næringsmidler, for eksempel bestemmelser om tilsetningsstoffer og merking av næringsmidler.

Det er også spesielle merkekrav knyttet til aktive og intelligente materialer i artikkel 11 i forordning (EU) nr. 450/2009 om aktive og intelligente materiale (gjennomført i matkontaktforskriften § 2c).

Merkingens utforming og plassering i butikk

Ved omsetning i detaljleddet (butikk) skal merkingen være synlig på selve matkontaktmaterialet eller dens emballasje, på en etikett som er påført matkontaktmaterialet eller dens emballasje, eller på en plakat i umiddelbar nærhet av produktet, lett synlig for kjøper.

  • Med omsetning i detaljleddet menes, når varen omsettes i en butikk. 
  • Umiddelbar nærhet, tolkes som så nært at mulighet for forveksling med andre varer ikke er mulig, for eksempel hyllekantmerking rett under produktene. 
  • Med lett synlig, menes at alle kunder med normalt syn lett skal se merkingen. Både barn og voksne skal kunne se merkingen uavhengig av høyde.
  • Opplysninger om firmanavn m.m. skal festes til produktet eller dets emballasje. Denne opplysningen kan kun gis på en plakat i umiddelbar nærhet, hvis det av tekniske årsaker ikke kan påføres produktet eller emballasjen.

Mattilsynet anbefaler i utgangspunktet at alle merkeopplysninger festes til produkt eller emballasje med mindre det foreligger tekniske årsaker som forhindrer det. Merking ved bruk av plakat bør først og fremst benyttes som et supplement til merking på produkt eller emballasje. 

På et tidligere omsetningsledd enn detaljleddet kan merkeopplysningene gis i dokumenter som følger varen

  • På et tidligere omsetningsledd enn detaljleddet mener vi frem til og med detaljist mottar varen. Det er viktig å ikke sammenblande merkeopplysninger gitt i denne form med kravene til samsvarserklæringer jf. § 4a. Merking i form av dokumenter som følger varen bør kun benyttes i tilfeller der det er vanskelig eller umulig å merke produktene eller emballasjen. Dersom merkingen er fysisk festet til produktene er det mindre sjanse for at merkeopplysningene forsvinner.

Merkekravene gjelder ikke emballasje til ferdigpakket mat. Emballasjen til en pakke med kjøttdeig er dermed ikke omfattet av kravene til merking av matkontaktmaterialer. 

Regelverk

Forskrift om næringsmiddelemballasje

Forordning (EF) 1935/2004

Artikkel 15Merking

1. Uten at det berører de særlige tiltakene omhandlet i artikkel 5, skal materialer og gjenstander som når de omsettes ennå ikke er kommet i kontakt med næringsmidler, være ledsaget av følgende opplysninger:
a.ordene «for kontakt med næringsmidler», eller en særlig angivelse om bruk, som f.eks. kaffemaskin, vinflaske, suppeskje, eller symbolet gjengitt i vedlegg II,

og

b.om nødvendig, særskilte instruksjoner for sikker og hensiktsmessig bruk,

og

c.navn eller firma og, i begge tilfeller, adresse eller forretningskontor til produsenten, foredlingsbedriften eller forhandleren som er ansvarlig for omsetning og etablert innenfor Fellesskapet,

og

d.egnet merking eller identifikasjon som sikrer materialets eller gjenstandens sporbarhet i henhold til artikkel 17,

og

e.for aktive materialer og gjenstander, opplysninger om tillatt(e) bruksområde(r) og andre relevante opplysninger, for eksempel navnet på og mengden av de stoffer som avgis av den aktive bestanddelen, slik at driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som bruker materialene og gjenstandene, kan overholde andre relevante fellesskapsbestemmelser eller, i mangel av slike bestemmelser, nasjonale bestemmelser om næringsmidler, herunder bestemmelser om merking av næringsmidler.
2. Opplysningene omhandlet i nr. 1 bokstav a) skal imidlertid ikke være obligatoriske for gjenstander som på grunn av sine egenskaper klart er beregnet på å komme i kontakt med næringsmidler.
3 Opplysningene som kreves i henhold til nr. 1, skal være lett synlige, lette å lese og skal ikke kunne slettes.
4. Detaljhandel med materialer og gjenstander skal forbys dersom opplysningene som kreves i henhold til nr. 1 bokstav a), b) og e), ikke er angitt på et språk som kjøperne lett kan forstå.
5. Medlemsstaten der materialet eller gjenstanden markedsføres kan på sitt territorium i samsvar med traktatens bestemmelser kreve at opplysningene i merkingen gis på ett eller flere av Fellesskapets offisielle språk etter medlemsstatens valg.
6. Nr. 4 og 5 er ikke til hinder for at opplysningene i merkingen gis på flere språk.
7. I detaljistleddet skal opplysningene som kreves i henhold til nr. 1, være synlige på:
a.materialene og gjenstandene eller på emballasjen,

eller

b.etikettene som er påført materialene og gjenstandene eller emballasjen,

eller

c.en plakat i umiddelbar nærhet av materialene og gjenstandene, og som er lett synlig for kjøperne. For opplysningene omhandlet i nr. 1 bokstav c) gjelder dette alternativet bare dersom det av tekniske årsaker ikke er mulig å påføre opplysningene eller en etikett med disse opplysningene, på nevnte materialer eller gjentander, verken under framstillingen eller markedsføringen.
8. I andre ledd av markedsføringen enn i detaljistleddet skal opplysningene som kreves i henhold til nr. 1, være synlige på:
a.følgedokumentene,

eller

b.etikettene eller emballasjen,

eller

c.selve materialene og gjenstandene.
9. Opplysningene fastsatt i nr. 1 bokstav a), b) og e) skal forbeholdes materialer og gjenstander som er i samsvar med:
a.kravene fastsatt i artikkel 3 og eventuelt artikkel 4,

og

b.de særlige tiltakene omhandlet i artikkel 5 eller, i mangel av slike tiltak, eventuelle nasjonale bestemmelser som gjelder for materialene og gjenstandene