Om kravene til MKI – informasjon som alltid skal leveres
Punktene nedenfor skal alltid fylles ut.
1. Hvor kommer slaktedyra fra?
Produsentnummer/dyreholds – ID og navn på husdyrhold (hentet fra Husdyrregisteret - HR)
2. Hva slags dyr skal slaktes og hvor mange?
Antall dyr av hver art, inndelt i følgende kategorier:
Storfe: Okse, ku, kalv, kvige, kastrat
Småfe: Sau, lam, vær, ungsau, geit, kje
Gris: Slaktegris, purke, råne
Kommentar:
MKI baseres på den grupperingen og det antallet som er meldt inn fra produsent til slakteri. Med andre ord forventer ikke Mattilsynet mer nøyaktige tall enn det produsenten melder inn. Dersom det er store avvik mellom innmeldte dyr i de ulike gruppene og hva som faktisk leveres til slakt bør slakteriene følge opp dette med/ovenfor produsenten.
For småfe fra fellesbeiter vil det kunne tillates større avvik i antall dyr fra hver besetning, samt at informasjonen om hvilke dyr som ankommer hvilke dager fra en gitt produsent kan være upresis. I slike tilfeller skal dette angis i notatfeltet for leveransen.
For storfe der en leveranse deles på flere påfølgende dager kan informasjon om hvilke dyr som kommer de ulike dagene være upresis. I slike tilfeller skal dette angis i notatfeltet for leveransen.
3. Utvidet informasjon om storfe
Individnummer (10 siffer) for alle dyr det er innhentet MKI for.
Fødselsdato for hvert storfe.
Det kan meldes inn MKI for flere individer enn antall som oppgis (kan være relevant ved innmelding av bingeokser).
Kommentar:
Informasjonen leveres slik den hentes fra Husdyrregisteret (HR).
Slakteriet skal melde inn hvilke dyr de skal motta til slakt. Slakteriet har ansvar for at disse meldingene er riktige.
Mattilsynet trenger denne informasjonen fordi: Noen prøver skal tas ut av bestemte aldersgrupper og individer.