Merking av matvarer med jod-innhold

Alle ferdigpakkede matvarer skal være merket med næringsdeklarasjon. 

Publisert

De obligatoriske næringsstoffene skal angis i følgende rekkefølge: energiinnhold, mengde fett hvorav mettede fettsyrer, karbohydrater hvorav sukkerarter, protein og salt.

Det er frivillig å utvide næringsdeklarasjonen med ett eller flere av følgende næringsstoffer: enumettede og flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse, kostfiber, visse vitaminer og mineraler. Se næringsdeklarasjon for ferdigpakket mat.

Jod er et av mineralene som normalt sett kan angis i næringsdeklarasjon på frivillig basis. Både for lite og for mye jod kan være negativt for helsen. Utsatte grupper av befolkningen må være spesielt forsiktige med nivået av jodinntak.

Tang og tare kan akkumulere jod i konsentrasjoner som kan være helseskadelig høye. Mattilsynet mener derfor at matvarer av tang og tare med høye nivåer av jod bør vurderes merket med advarsel om at matvarene kan utgjøre en helserisiko, slik at forbruker kan gjøre informerte valg.