Råd ved kjøp av kjøkkenredskaper på nett

Vær kritisk ved kjøp av kjøkkenredskaper, emballasje og andre gjenstander som skal komme i kontakt med mat, fra utenlandske nettsider. Produkter kan være produsert under andre regler enn de som gjelder i Norge.

Publisert

Det kan være helt greit å kjøpe kjøkkenutstyr, matbokser, drikkeflasker osv. på internett, men det er lurt å bruke litt tid på å undersøke nettbutikken og produktene.

Våre generelle råd til forbrukere

  • Unngå å kjøpe kjøkkenredskap, emballasje og lignende til mat fra nettbutikker utenfor EU/EØS. Disse følger ikke nødvendigvis det samme, strenge regelverket som vi har i Norge.
  • Kjøp kun fra nettsider som framstår som seriøse og der du får god informasjon om produktene og om produsent, for eksempel kontaktopplysninger.
  • Sjekk at produktet faktisk egner seg for kontakt med mat, for eksempel om det er merket med «glass og gaffel-symbol».
  • Sjekk eventuelle bruksbegrensninger. Hvis produktet ikke tåler bruk ved høye temperaturer, i mikrobølgeovn eller lignende, skal du få informasjon om dette.

Norge og EU har strenge regler som skal sikre at produktene er trygge i kontakt med mat. Norske nettbutikker har ansvar for at produktene de selger overholder regelverket. 

Plastmaterialer kan for eksempel bare inneholde plastutgangsstoffer og tilsetningsstoffer som er godkjent av EU. Disse stoffene er risikovurdert av EUs mattrygghetsorgan, (EFSA).

Det er grenseverdier for hvor mye disse stoffene produktene kan avgis til maten. Kjøper du for eksempel servise av melamin direkte fra i Asia, kan det hende at migrasjon (avgivelse) av formaldehyd til maten er høyere enn det som er tillatt i EU/EØS.  Dette kan gi en økt risiko for helsefare.

Mer informasjon om netthandel.

Sjekk også viktig informasjon om netthandel hos Forbrukertilsynet.