TSE-klasse avgjør om du får selge og flytte sau og geit
Du må være i TSE-klasse 3 for å kunne selge og flytte sau og geit.
TSE (transmissible spongiforme encefalopatier) er en samlebetegnelse for noen sjeldne hjernesykdommer hos både mennesker og dyr, blant annet skrapesjuke. Skrapesjuke er en nasjonal liste 2-sykdom.
Skrapesjuke har to varianter – en klassisk form som er smittsom, og en atypisk form som ikke er smittsom. Overvåkingen gjelder den smittsomme varianten.
Dette er TSE-klassene
Det er hvor lenge sauer og geiter på ditt anlegg har vært overvåket for TSE som avgjør hvilken TSE-klasse de tilhører. De fleste småfe tilhører TSE-klasse 3.
TSE-klasse 1
Småfe på anlegget har ikke vært overvåket for TSE, eller de har vært overvåket i en kortere periode enn 2 år uten at TSE, med unntak av skrapesjuke Nor98, er påvist.
TSE-klasse 2
Småfe på anlegget har vært overvåket for TSE i mer enn 2 år uten at TSE, med unntak av skrapesjuke Nor98 er påvist.
TSE-klasse 3
Småfe på anlegget har vært overvåket for TSE i mer enn 3 år uten at TSE, med unntak av skrapesjuke Nor98 er påvist.
TSE-klasse 4*
Småfe på anlegget oppfyller vilkårene som stilles for å ha status kontrollerbar risiko for å ha klassisk skrapesjuke i TSE-forskriften § 2, jf. forordning (EF) nr. 999/2001 vedlegg VIII, kapittel A, avsnitt A. Når dine småfe oppfyller vilkårene, kan du søke Mattilsynet om at småfe på anlegget ditt kommer i denne klassen.
TSE-klasse 5*
Småfe på anlegget oppfyller vilkårene som stilles for å ha status neglisjerbar risiko for å ha klassisk skrapesjuke i TSE-forskriften § 2, jf. forordning (EF) nr. 999/2001 vedlegg VIII, kapittel A, avsnitt A. Når dine småfe oppfyller vilkårene, kan du søke Mattilsynet om at småfe på anlegget ditt kommer i denne klassen.
* TSE klasse 4 og 5 er kun aktuelt for de som ønsker å eksportere småfe til EU
Meld fra hvis du ser tegn på TSE-sykdom
Du som holder småfe har plikt til å melde fra til Mattilsynet umiddelbart dersom du har mistanke om eller vet om skrapesjuke hos dine småfe. Grunner til å mistenke skrapesjuke kan være at småfeet viser eller har vist nevrologiske eller atferdsmessige forstyrrelser.
Du må også melde fra til veterinær så snart som mulig dersom du legger merke til noe av dette hos dine småfe:
- Unormal dødelighet
- Andre tegn på alvorlig sykdom
- Vesentlig redusert produksjonstakt av ukjent årsak
Du har også plikt til å melde fra om andre tilfeller der småfe eldre enn 18 måneder har dødd eller blitt avlivet. Denne meldeplikten gjelder ikke for småfe som har blitt slaktet for humant konsum. Du skal gi meldingen så snart som mulig, enten til Mattilsynet eller til veterinæren som tar prøver etter avtale med Mattilsynet.
Lavere TSE-klasse dersom du ikke oppfyller meldeplikten
Mattilsynet sjekker at du overholder meldeplikten din, for eksempel hvis du ønsker å selge dyr.
Det er hvor lenge småfe på ditt anlegg har vært overvåket for TSE som avgjør hvilken TSE-klasse du tilhører. Klassifiseringen i riktig TSE-klasse avhenger av at du overholder meldeplikten din.
TSE-klassen på småfe på anlegget ditt kan bli satt ned dersom du henter dyr fra et anlegg der småfe har lavere TSE-klasse enn småfe på ditt anlegg.
Regelverk
Landdyrforflytningsforskriften § 16, 19 og 21
§ 16. Klassifiserings- og forflytningsbestemmelser for å forebygge TSE hos småfe i Norge
§ 19. Tilleggsdokumentasjon ved forflytning av sauer i Norge
-
a. småfe på avsenderanlegget minst er i TSE-klasse 3 i henhold til vedlegg III -
b. det ikke er mistanke om klassisk skrapesjuke, paratuberkulose, mædi, CAE, byllesjuke eller fotråte hos småfe i avsenderanlegget.
Hunndyr av sau skal også følges av dokumentasjon som bekrefter at testene i vedlegg V for lentivirus er tatt med negativt resultat.
-
a. en veterinær har gjennomført en klinisk undersøkelse av dyrene som skal flyttes -
b. at dyrene ikke har tegn på smittsomme dyresykdommer -
c. at det ikke er mistanke om smittsomme dyresykdommer i anlegget -
d. at testene i vedlegg V er tatt med negativt resultat.
Kravet om attest fra veterinær gjelder likevel ikke for sauer som flyttes mellom Oslo og tidligere Akershus i Viken og mellom Rogaland og kommunene Sveio eller Etne i Vestland.
§ 21. Unntak og særregler for livdyrsamarbeid for småfe
-
a. livdyrsamarbeidet er meldt til Mattilsynet før dyret flyttes med følgende opplysninger: -
b. småfe som holdes i anleggene ikke inngår i flere enn ett livdyrsamarbeid -
c. anleggene i livdyrsamarbeidet ikke har inngått i andre livdyrsamarbeid med småfe siste 12 måneder -
d. småfe som holdes i anleggene som inngår i livdyrsamarbeidet er testet for lentivirus med negativt resultat i henhold til vedlegg V før livdyrsamarbeidet inngås -
e. det ikke tas inn hunndyr av småfe fra anlegg utenfor livdyrsamarbeidet så lenge livdyrsamarbeidet pågår -
f. livdyrsamarbeidet ikke går på tvers av fylkesgrenser. Dette vilkåret gjelder ikke grensen mellom Oslo fylke og tidligere Akershus fylke i Viken og mellom Rogaland fylke og kommunene Sveio og Etne i Vestland.
Kilde: Lovdata.no