Servicebåter som kverner og ensilerer dødfisk skal godkjennes
Servicebåter kverner og ensilerer dødfisk i akvakulturanlegg. Dette er godkjenningspliktig mellomliggende aktivitet etter animaliebiproduktregelverket.
Innsamling, sortering, kverning og ensilering av dødfisk skal utføres på en måte som hindrer spredning av fiskesykdommer og sikrer sporbarhet. Rutinene skal være dokumentert i internkontrollen.
Krav til opptak og håndtering av dødfisk i oppdrettsanlegg
Servicebåter som håndterer både animalske biprodukter kategori 2 og 3
Hvis servicebåter håndterer både animalske biprodukter kategori 2 og 3, skal virksomheten ha en skriftlig fareanalyse basert på HACCP-prinsipper, med nødvendige tiltak og rutiner for å sikre etterlevelse av animaliebiproduktregelverket.
Dødfisk som tas opp av akvakulturanlegg er normalt animalske biprodukter kategori 2-materiale.
Se veiledning om Fartøy som slakter oppdrettsfisk til animalske biprodukter.
Slike fartøy må oppdatere sine risikovurderinger og rutiner i internkontrollen dersom de også samler inn og kverner dødfisk.
Se følgende bestemmelser i animaliebiproduktregelverket:
Hovedforordning (EF) 1069/2009
- artikkel 24 h) om godkjenning av mellomliggende aktivitet
- artikkel 21 og 22 om sporbarhet
- artikkel 25 punkt 1 og 2 om generelle hygieneregler
- artikkel 29 om internkontroll med fareanalyse og kritiske kontrollpunk
Gjennomføringsforordning (EU) 142/2011
- artikkel 17 med henvisning til vedlegg VIII om krav til innsamling og transport, identifisering, handelsdokumenter og register over forsendelser
- Artikkel 19 om krav til mellomliggende aktivitet som henviser til alminnelige krav og hygienekrav i vedlegg IX
Regelverk
Hovedforordning (EF) 1069/2009
Innsamling og identifisering med hensyn til kategori og transport
-
a. maler for handelsdokumenter som skal følge animalske biprodukter under transport, og -
b. maler for hygienesertifikater og vilkår for hvordan disse skal følge animalske biprodukter og avledede produkter under transport.
-
a. tilfeller der det kreves et hygienesertifikat i lys av den risiko for folkehelsen og dyrehelsen som visse avledede produkter utgjør, -
b. tilfeller der avledede produkter som unntak fra nr. 2 første ledd kan transporteres uten handelsdokumenter eller hygienesertifikater nevnt der, i lys av den lave risikoen som visse animalske biprodukter eller avledede produkter utgjør for folkehelsen og dyrehelsen, -
c. krav om identifisering, herunder merking, og om atskillelse av ulike kategorier av animalske biprodukter under transport, og -
d. vilkår for å hindre at risiko for folkehelsen og dyrehelsen oppstår under innsamling og transport av animalske biprodukter, herunder vilkår for sikker transport av disse produktene når det gjelder beholdere, kjøretøyer og emballasje.
Sporbarhet
-
a. de andre driftsansvarlige som deres animalske biprodukter eller avledede produkter er levert til, og -
b. de driftsansvarlige som de har fått leveringer fra.
-
a. opplysningene som skal stilles til rådighet for vedkommende myndigheter, -
b. hvor lenge disse opplysningene skal oppbevares.
Godkjenning av virksomheter eller anlegg
-
a. bearbeiding av animalske biprodukter med trykksterilisering, med bearbeidingsmetoder nevnt i artikkel 15 nr. 1 første ledd bokstav b) eller med alternative metoder som er godkjent i samsvar med artikkel 20, -
b. disponering som avfall ved avfallsforbrenning, av animalske biprodukter og avledede produkter, med unntak av virksomheter eller anlegg med driftstillatelse i henhold til direktiv 2000/76/EF, -
c. disponering eller gjenvinning av animalske biprodukter og avledede produkter ved samforbrenning, dersom de er avfall, med unntak av virksomheter og anlegg med driftstillatelse i henhold til direktiv 2000/76/EF, -
d. bruk av animalske biprodukter og avledede produkter som brensel i forbrenningsprosessen, -
e. framstilling av fôr til kjæledyr, -
f. framstilling av organisk gjødsel og jordforbedringsmidler, -
g. omdanning av animalske biprodukter og/eller avledede produkter til biogass eller kompost, -
h. håndtering av animalske biprodukter etter at de er samlet inn, ved hjelp av aktiviteter som sortering, skjæring, kjøling, frysing, salting, fjerning av huder og skinn eller av særskilt risikomateriale, -
i. lagring av animalske biprodukter, -
j. lagring av avledede produkter som er beregnet på -
i. disponering på fyllplass eller ved avfallsforbrenning, eller beregnet på gjenvinning eller disponering ved samforbrenning, -
ii. brukes som brensel i forbrenningsprosessen, -
iii. brukes som fôr, med unntak av virksomheter eller anlegg som er godkjent eller registrert i samsvar med forordning (EF) nr. 183/2005, -
iv. brukes som organisk gjødsel og jordforbedringsmidler, med unntak av lagring på et sted der de skal brukes direkte.
-
-
a. tilhører en bestemt kategori nevnt i artikkel 8, 9 eller 10, eller -
b. tilhører flere enn én kategori nevnt i artikkel 8, 9 eller 10, med angivelse av om disse aktivitetene gjennomføres -
i. permanent under forhold med streng atskillelse som hindrer risiko for folkehelsen og dyrehelsen, eller -
ii. midlertidig under forhold som hindrer kontaminering, for å bøte på manglende kapasitet for slike produkter på grunn av -
- et omfattende utbrudd av en epizooti, eller -
- andre ekstraordinære og uforutsette omstendigheter.
-
-
Allmenne hygieneregler
-
a. er utformet på en måte som muliggjør effektiv rengjøring og desinfisering, og eventuelt at gulv er utformet slik at væske er lett å lede bort, -
b. har tilgang til egnede innretninger for å opprettholde egnet personlig hygiene, som toaletter, garderober og vaskeservanter for ansatte, -
c. er utstyrt med egnede innretninger for vern mot skadedyr, som insekter, gnagere og fugler, -
d. holder innretninger og utstyr i god stand og sikrer at måleutstyr kalibreres regelmessig, og -
e. har innført egnede ordninger for rengjøring og desinfisering av beholdere og kjøretøyer for å unngå risiko for kontaminering.
-
a. personer som arbeider i den urene avdelingen, ikke ha adgang til den rene avdelingen med mindre de skifter arbeidstøy og skifter eller desinfiserer skotøy, -
b. utstyr og redskaper ikke overføres fra den urene avdelingen til den rene, med mindre de først er rengjort og desinfisert, -
c. den driftsansvarlige fastsette en rutine for personers bevegelser for å kontrollere disse bevegelsene, og beskrive hvordan fotbad og desinfisering av hjul gjennomføres på riktig måte.
-
a. animalske biprodukter håndteres på en slik måte at risiko for kontaminering unngås, -
b. animalske biprodukter bearbeides så snart som mulig. Etter bearbeiding skal avledede produkter håndteres og lagres på en slik måte at risiko for kontaminering unngås, -
c. der det er relevant, alle deler av animalske biprodukter og avledede produkter i forbindelse med bearbeiding av disse, behandles ved en bestemt temperatur i et bestemt tidsrom, og risiko for rekontaminering skal unngås, -
d. de driftsansvarlige regelmessig kontrollere de anvendte parametrene, særlig temperatur, trykk, tid og partikkelstørrelse, om nødvendig ved å bruke automatiske innretninger, -
e. det fastsettes rengjøringsrutiner for alle deler av virksomhetene eller anleggene, og disse skal dokumenteres.
Fareanalyse og kritiske kontrollpunkter
-
a. bearbeiding av animalske biprodukter, -
b. omdanning av animalske biprodukter til biogass og kompost, -
c. håndtering og lagring av flere enn én kategori av animalske biprodukter eller avledede produkter i samme virksomhet eller anlegg, -
d. framstilling av fôr til kjæledyr.
-
a. identifisere alle farer som må hindres, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske kontrollpunktene på det eller de trinn der kontroll er viktig for å hindre eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske kontrollpunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å hindre, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske kontrollpunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkingen viser at et kritisk kontrollpunkt ikke er under kontroll, -
f. innføre framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som beskrives i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig, -
g. innføre dokumenter og registrering som er tilpasset foretakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som beskrives i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
Kilde: Lovdata.no
Gjennomføringsforordning (EU) 142/2011
Kilde: Lovdata.no
Transportører er registreringspliktige
Servicebåter som kun transporterer animalske biprodukter fra akvakulturanlegg til godkjent mottaker skal være registrert som transportør etter animaliebiproduktregelverket.
Også transportører av animalske biprodukter og avledede produkter skal gjøre det som er mulig for å hindre spredning av fiskesykdommer i sin virksomhet. Dette innebærer blant annet å rengjøre og desinfisere fartøyet ved behov, og sette seg inn i aktuelle offentlige bestemmelser for sykdomsbekjempelse for eksempel krav til servicefartøy i PD-forskriften.
Forskrift om tiltak for å forebygge, begrense og bekjempe pankreassykdom (PD) hos akvakulturdyr
Se følgende bestemmelser i animaliebiproduktregelverket:
Hovedforordning (EF) 1069/2009
- artikkel 23 om registreringsplikt
- artikkel 28 om egenkontroll
Gjennomføringsforordning (EU) 142/2011
- artikkel 17 med henvisning til vedlegg VIII om krav til innsamling og transport, identifisering, handelsdokumenter og register over forsendelser
- vedlegg IX, kapittel IV om registrerte driftsansvarlige
Se også generell veiledning om registrering av transportører for mer informasjon.
Regelverk
Hovedforordning (EF) 1069/2009
Registrering av driftsansvarlige, virksomheter eller anlegg
-
a. før de innleder sin virksomhet, underrette vedkommende myndighet om alle virksomheter eller anlegg som de har kontroll over og som deltar i framstilling, transport, håndtering, bearbeiding, lagring, omsetning, distribusjon, bruk eller disponering av animalske biprodukter eller avledede produkter, -
b. oversende vedkommende myndigheter opplysninger om -
i. hvilken kategori av animalske biprodukter eller avledede produkter som de har kontroll over, -
ii. hvilken type virksomhet som utøves med animalske biprodukter eller avledede produkter som utgangsmateriale.
-
Egenkontroll
Kilde: Lovdata.no
Gjennomføringsforordning (EU) 142/2011
Kilde: Lovdata.no