Mattilsynet sertifiserer partier av settepoteter, og fører tilsyn med at settepoteter produseres og omsettes i samsvar med regelverket.
Dette arbeidet bidrar til at norske settepoteter er sortsekte, og med best mulig helse og kvalitet. Arbeidet skal sikre at omsetning av settepoteter ikke sprer farlige planteskadegjørere, som ringråte og potetcystenematode osv.
Bare registrerte settepotetforretninger kan omsette eller drive kontraktproduksjon av settepoteter. Enhver virksomhet kan omsette settepoteter som er produsert og pakket i Norge av en registrert settepotetforretning.
Sertifisert produksjon av settepoteter
Sertifisering gir trygghet for at settepotetene er fri for farlige skadegjørere, såkalte karanteneskadegjørere, som potetcystenematode, ringråte og bladrullevirus.
Innholdet av vanlig forekommende sjukdommer (virus, bakterier og sopp) skal være så lavt som mulig, og må være innenfor definerte verdier. Sertifisering gir også trygghet for at settepotetene er sortsekte og uten innblanding av andre sorter.
Produksjon av settepoteter kan bare foregå på grunnlag av en skriftlig kontrakt mellom en settepotetforretning og den enkelte kontraktavler. Produksjonen skal foregå i tråd med reglene for dyrking av settepoteter. Dette innebærer blant annet krav til vekstskifte, og avstand til andre potetåkre.
Settepotetavlere kan bare ha samarbeid om potetutstyr og lager med andre settepotetavlere. All jord skal være undersøkt for potetcystenematode, og settepotetavlere kan ikke dyrke andre poteter enn sertifiserte settepoteter.
Mattilsynet sertifiserer settepotetene på grunnlag av
vekstkontroll av settepotetarealene
laboratorietest av settepotetene for virus
laboratorietest av settepotetene for ringråte
I tillegg skal jorda der settepotetene har vært dyrket undersøkes systematisk for potetcystenematode.
Sorter som står i EUs felles sortsliste (europa.eu) kan sertifiseres og omsettes dersom sorten etter søknad er registrert for omsetning i Norge.
Omsetning av settepoteter
Det er bare tillatt å omsette settepoteter som er sertifisert i henhold til forskrift om settepoteter.
Det er bare settepotetforretninger som kan omsette, eller drive kontraktproduksjon av settepoteter. Enhver virksomhet kan omsette ubrutte pakninger av sertifiserte settepoteter som er kjøpt ferdig pakket.
Kravet til sertifisering gjelder ikke for et registrert prebasissenter, som kan omsette miniknoller av en sort som det ikke avles sertifiserte settepoteter av. Kravet til sertifisering gjelder heller ikke ved omsetning av klasse P1 (miniknoller) og P2 (første generasjonen på friland) mellom virksomheter som inngår i oppformeringen av settepoteter.
Melding om virksomhet
Alle som vil etablere og drive virksomhet som settepotetforretning, laboratorium for in vitro-formering eller prebasissenter, skal melde fra om dette til Mattilsynet på forhånd.
Dette gjelder også for endringer og opphør av virksomhet.
Virksomhetene blir registrert hos Mattilsynet og har et selvstendig ansvar for å følge gjeldende regelverk. Mattilsynets oppgave er å forvalte regelverket og påse at regelverket blir etterlevd.
Det stilles flere krav til virksomhetene i forbindelse med registreringen, som for eksempel krav til fagkunnskap, lokaler og utstyr.
Det er også krav om å innføre og utøve internkontroll i virksomheten.
Slik gjør du
Meldeskjema for settepotetforretninger
Skjemaet skal brukes av alle som ønsker å drive meldepliktig virksomhet på området settepoteter da det ikke er utviklet elektronisk skjema for disse.
Enhver som vil etablere og drive virksomhet som settepotetforretning, laboratorium for in vitro-formering, prebasissenter eller drive avl av klasse prebasis, skal på forhånd melde fra om dette til Mattilsynet. Meldingen skal gis på den måten Mattilsynet bestemmer og inneholde nødvendige opplysninger om virksomheten, herunder navn, adresse, foretaks- eller personnummer, driftsansvarlig, hvilke aktiviteter virksomheten skal omfatte og andre opplysninger som er nødvendige for å beskrive virksomhetens art og omfang. Endringer i disse opplysningene, herunder opphør av virksomhet, skal meldes til Mattilsynet.
Tilføyd ved forskrift 5 juni 2008 nr. 547.
§ 4. Settepotetforretninger
Bare settepotetforretninger kan importere, eksportere, omsette eller drive kontraktproduksjon av settepoteter. Krav til settepotetforretninger framgår av vedlegg VIII.
Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke for virksomheter som:
a.
bare kjøper og omsetter videre settepoteter som er ferdig pakket her i landet, eller som er importert ferdig pakket av en settepotetforretning.
b.
bare kjøper settepoteter i ferdig pakkete enheter på opptil 50 kg, og videreselger disse direkte til endelig forbruker i løssalg eller i åpne, mindre enheter (småsalg).
All settepotetavl skal ha utgangspunkt i sjukdomsfrie potetmeristemer akseptert av sortseier/sortseierens norske representant. For sorter som ikke har sortseier eller norsk representant, skal meristemene være skåret ved Bioforsk Plantehelse. Alt meristemmateriale og miniknoller (P1) skal være produsert, testet og dokumentert i samsvar med regler fastsatt av Mattilsynet (vedlegg V).
Laboratorier som utfører in vitro-formering, skal oppfylle kravene i vedlegg VI.
Alt prebasismateriale skal dyrkes som atskilte kloner minst ett år på friland (P2). Alt P2-materiale skal produseres og testes etter regler gitt av Mattilsynet (vedlegg V), og av eller på kontrakt med et prebasissenter. Krav til prebasissenter framgår av vedlegg VII.
Avl av settepoteter av bevaringsverdige sorter skal skje på grunnlag av utsæd som er produsert i henhold til en nærmere definert praksis for vedlikehold av sorten.
Produksjon av settepotetgenerasjonene P3 og P4 kan bare foregå på kontrakt med settepotetforretning.
Krav til driftsenhet og avl av prebasismateriale framgår av vedlegg II.
Endret ved forskrifter 5 juni 2008 nr. 547, 30 april 2010 nr. 635.
§ 15. Plikt til internkontroll
Virksomheter som omfattes av denne forskriften skal innføre og utøve internkontroll. Den ansvarlige for virksomheten skal sørge for at plikten til internkontroll overholdes.
Tilføyd ved forskrift 21 nov 2006 nr. 1298 (i kraft 1 jan 2008).
§ 16. Innholdet i internkontrollen
Internkontroll innebærer at virksomheten skal:
a.
ha oversikt over organisering og ansvarsforhold,
b.
kartlegge risiko for overtredelse av settepotetregelverket ut fra virksomhetens aktiviteter, og iverksette tiltak for å redusere risikoen,
c.
ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelse av overtredelser og
d.
foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Punkt a-d skal dokumenteres skriftlig i den form og det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for Mattilsynet.
Mattilsynet kan gi pålegg om iverksetting av tiltak om ytterligere dokumentasjon dersom internkontrollen er utilstrekkelig for overholdelse av settepotetregelverket.
Tilføyd ved forskrift 21 nov 2006 nr. 1298.