7. Integrert plantevern

Integrert plantevern er prinsipper for hvordan vi skal forebygge og bekjempe planteskadegjørere på en helhetlig og miljøvennlig måte.

Det betyr at du må tenke gjennom hvilke ulike metoder som kan brukes for å begrense eller bekjempe skadegjørere på plantene. Kjemisk bekjempelse kan benyttes når det mangler gode alternativer. De viktigste prinsippene for integrert plantevern finner du i forskrift om plantevernmidler. Informasjon om integrert plantevern kan også finnes på NIBIO sine nettsider. (nibio.no)

Regelverk

Kan høye kostnader være en god nok grunn til å velge kjemiske plantevernmidler fremfor andre mer miljøvennlige alternativer?

Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Her må du gjøre en vurdering i det enkelte tilfellet. Hvis det finnes en alternativ metode som er like effektiv som kjemiske plantevernmidler, bør prisforskjellen være uforholdsmessig stor mellom de to metodene for å forsvare bruk av plantevernmidler. 

Hvis mekanisk bekjempelse ikke er vanlig i den aktuelle kulturen eller veksten, og det vil medføre en uforholdsmessig stor kostnad å kjøpe slikt utsyr, kan dette trekke i retning av at du kan bruke kjemisk bekjempelse. Gjelder det derimot kantklipping, som er en vanlig og etablert praksis langs veiene, så må du ha svært gode grunner hvis du likevel velger å bruke plantevernmidler. Begrunnelsen må du dokumentere i plantevernjournalen.

Regelverk

Hvorfor må jeg begrunne bruk av plantevernmidler som er vanlig praksis og som det er behov for, for eksempel årlig bruk av plantevernmidler for å unngå soppsykdom?

Kravet om integrert plantevern har vi blant annet for å hindre at plantevernmidler brukes av gammel vane eller for sikkerhets skyld.

Smittesituasjonen kan variere mye fra år til år, avhengig av værforhold, smittepress, såtidspunkt o.l. Du må derfor gjøre en vurdering hver gang du tenker å sprøyte. Dersom du ikke har kunnskap nok selv til å vurdere situasjonen, bør du søke råd hos landbruksveiledere.

Regelverk