3. Funksjonstest av spredeutstyr

Utstyr som brukes til spredning av plantevernmidler, må være i god stand og fungere som det skal.

Derfor har vi krav til testing av spredeutstyr. Dette er viktig for å sikre at plantevernmidlene påføres på riktig måte og med riktig dose. Også sprøyter som brukes i økologisk produksjon skal funksjonstestes.

For gamle sprøyter som ikke lenger brukes i yrkesmessig sammenheng, er det ikke krav til funksjonstest med mindre de senere tas i bruk igjen.

Eier eller bruker av spredeutstyr er ansvarlig for at spredeutstyret er grundig rengjort og grovtestet på forhånd, og skal selv være til stede under funksjonstesten.
 

Regelverk

Hvor ofte må spredeutstyret funksjonstestes?

Hvor ofte spredeutstyret må funksjonstestes avhenger av hvilken type utstyr det er.

Åkersprøyter, tåkesprøyter, jordbærbommer og spredeutstyr med total bomlengde på over tre meter skal funksjonstestes minst hvert tredje år. Spredeutstyr brukt i veksthus skal testes hvert femte år. Spredeutstyr for tog og helikopter skal testes hvert år. Håndholdt og ryggbåret utstyr har ikke krav til funksjonstest.

Det er i stedet krav til egentest. For andre typer spredeutstyr enn de som er omtalt her, er kravet at det skal funksjonstestes minst hvert femte år. Dette gjelder for eksempel spredekanoner, beiseutstyr og spesialutstyr til golfbaner med bomlengde under tre meter. Det gjelder også dersom plantevernmidler spres ved hjelp av gjødselspreder eller ved bruk av vanningsanlegget i et veksthus.  

Godkjent funksjonstest dokumenteres ved å sette på nytt registreringsmerke.

registreringsmerke.png
Registreringsmerke på sprøyte, som dokumentasjon på godkjent funksjonstest

Regelverk

Definisjon av håndholdt og ryggbåret spredeutstyr

Det er bare utstyr der du bærer både dysen og tanken med plantevernmiddel, som regnes som håndholdt eller ryggbåret utstyr.

Utstyr der tanken med plantevernmiddel delvis skyves eller trilles foran eller etter operatøren regnes ikke som håndholdt eller ryggbåret.

Regelverk

Krav for nytt spredeutstyr

Nytt spredeutstyr skal ha påført registreringsmerke når du kjøper det.

Deretter skal det testes på nytt innen et visst antall år, avhengig av hvilket tidsintervall som gjelder for denne typen spredeutstyr. Dette gjelder kun spredeutstyr med krav til funksjonstest.

Regelverk

Hvem er godkjente til å utføre funksjonstest av spredeutstyret?

De som utfører funksjonstesting skal være autorisert for dette av Mattilsynet, eller av myndighetene i et annet EØS-land.

Funksjonstestere kan ikke teste eget spredeutstyr.

Godkjente funksjonstestere

Lister over godkjente funksjonstestere for åkersprøyter, tåkesprøyter og veksthussprøyter (XLXS)

Autorisasjonskurs 

Kurs for å bli autorisert funksjonstester arrangeres av Mattilsynet omtrent annen hvert år. Mattilsynet setter opp en liste over interessenter basert på henvendelser til testprotokoll@mattilsynet.no

Som bekreftelse på at opplæring er gjennomført, mottar testerne et testerbevis utstedt av Mattilsynet. Testerbeviset må fornyes hvert sjette år.

Regelverk