Merking om og bruk av plantevernmidler i områder åpne for allmenn ferdsel

Du kan bare bruke midler som er lovlige til bruk på slike områder, og du må merke når du har brukt midlene.

Publisert

Hvilke områder anses å være "åpne for allmenn ferdsel", og hvilke regler gjelder for bruk av plantevernmidler på disse områdene? 

Enkelte plantevernmidler er forbudt å bruke på områder åpne for allmenn ferdsel. Ved spredning av lovlige plantevernmidler, har den som utfører spredning plikt til å informere offentligheten om dette.

Slike området kan være offentlige veier, gangveier og rasteplasser. Andre eksempler er parker, grøntanlegg og lignende steder som vanligvis betraktes som offentlig tilgjengelige. Veier hvor trafikkreglene forbyr at gående og syklende ferdes er unntatt kravene som gjelder på arealer åpne for allmenn ferdsel. 

Hvordan ser jeg hvilke plantevernmidler som ikke er tillatt på områder som er åpne for allmenn ferdsel? 

Plantevernmidler merket med farepiktogrammet for akutt giftig (dødninghode) er ikke tillatt på arealer som er åpne for allmenn ferdsel. Det samme gjelder plantevernmidler merket med varselordet FARE sammen med farepiktogrammet for kronisk helsefare.

Dette gjelder uavhengig av tid på døgnet det sprøytes og antall personer som oppholder seg på område. Dersom farepiktogrammet kronisk helsefare er kombinert med varselordet ADVARSEL er det ikke omfattet av forbudet.

Det kan forekomme andre farebetegnelser på plantevernmidler hvor merkingen fulgte gammelt system, endret 1. juni 2015.

Fareinformasjon plantevernmidler. Foto: Mattilsynet
Fareinformasjon plantevernmidler som kan fremkomme på preparatets etikett og i sikkerhetsdatabladet

Dersom farepiktogrammet kronisk helsefare er kombinert med varselordet ADVARSEL er det ikke omfattet av forbudet.

Advarselplakat. Foto: Mattilsynet
Et annet eksempel på hvordan fareinformasjonen kan se ut

Det kan forekomme andre farebetegnelser på plantevernmidler hvor merkingen fulgte gammelt system, endret 1. juni 2015.

Merking av arealer som er behandlet med plantevernmidler

Hvis du sprer plantevernmidler på arealer som er åpne for allmenn ferdsel, skal du merke dette arealet med plakater. I tillegg til selve arealet skal også veier eller stier som fører inn i arealet merkes, for eksempel en sti inn til et sprøytet areal i skogen. Plakatene skal være i samsvar med Mattilsynets mal. Plakaten skal stå i minimum syv dager, og fjernes senest tre uker etter sprøytetidspunktet, med mindre det angis annen frist på plantevernmiddelet sin etikett. 

Formålet med merkingen er at folk skal kunne velge om de vil oppholde seg i området, evt. plukke bær eller sopp. Det anbefales at barn og dyr ikke skal ferdes i områder som er sprøytet før det er tørt.

Merkekravet gjelder normalt ikke på innmark, fordi et vanlig jorde ikke er et areal som er åpent for allmenn ferdsel. Dette betyr at du ikke trenger å merke når du sprøyter på et jorde som ligger ved siden av en vei som er åpen for allmenn ferdsel, fordi selve jordet er privat. Av hensyn til turgåere er det selvfølgelig tillatt å merke langs private veier som er mye benyttet som turveier, selv om du ikke har plikt til dette. Merkekravet gjelder heller ikke ved spredning av plantevernmidler ved siden av en privat gårdsvei gjennom innmark eller dersom det går en sti i ytterkant av behandlet innmark med noe avstand til behandlet felt.

Det vil i noen tilfeller likevel kreves merking med plakater også på innmark. Dette kan for eksempel være om du driver en inn-på-tunet gård, og deler av gården må anses som åpen for allmenn ferdsel. Du har også plikt til å merke på innmark dersom det går en sti gjennom et behandlet felt, og denne stien er en lovlig etablert sti som er åpen for allmenn ferdsel. 

Merkekravet gjelder også ved spredning av plantevernmidler langs offentlig vei (på veikant o.l.). Det kan likevel tenkes unntak fra kravet om skilting, for eksempel langs en motorvei hvor det uansett er forbudt å gå eller sykle. Da vil veikanten i praksis ikke være åpen for allmenn ferdsel. Her må du gjøre en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det ikke spesifisert et krav til hvor tett du skal skilte, men det er naturlig at skiltene plasseres slik at de er synlige ved startpunktet, der det kommer større tilførselsårer og på naturlige stoppunkter som busslommer og rasteplasser. Vær oppmerksom på at sprøytekjøretøyet alltid skal merkes med "Sprøytearbeid pågår" ved sprøyting langs offentlig vei.

Ved spredning av plantevernmidler i veksthus skal det informeres om eventuell håndteringsfrist og bruk av verneutstyr. Eventuell bruk av hansker ved arbeid med behandlede planter fremkommer av etiketten. Vi anbefaler grundig utluftning etter sprøyting før noen går inn i veksthuset. I tillegg gjelder egne regler gitt av Arbeidstilsynet.

Regelverk

Forskrift om plantevernmidler

§ 21. Forbud mot spredning av plantevernmidler på arealer som er åpne for allmenn ferdsel

Spredning av plantevernmidler med farebetegnelsen «Giftig» eller «Meget giftig», plantevernmidler merket som «Akutt giftig», og plantevernmidler merket med «Kronisk helsefare» sammen med varselordet «Fare», er forbudt på beplantninger som grenser mot offentlige veier eller private hager og i parker eller andre offentlig tilgjengelige områder. Forbudet gjelder ikke utmark.
På barns lekearealer er all bruk av plantevernmidler forbudt.

§ 23. Kunngjøring og merking ved spredning av plantevernmidler

Den som utfører spredning av plantevernmidler på arealer som er åpne for allmenn ferdsel, har plikt til å informere offentligheten om dette, og skal sørge for følgende
  1. a.
    areal som er behandlet med plantevernmidler skal merkes med plakater i samsvar med Mattilsynets mal. Det samme gjelder veier eller stier som fører inn i arealet. Plakatene skal stå i minimum syv dager, og fjernes senest tre uker etter avsluttet spredning, med mindre det angis en annen frist på etikett,
  2. b.
    de som har spesielle interesser i eller inntil sprøytefeltet, slik som birøktere, reineiere eller beiteberettigede, skal underrettes om spredningen god tid før sprøytingen utføres,
  3. c.
    ved spredning av plantevernmidler langs offentlig vei skal sprøytekjøretøyet merkes med «Sprøytearbeid pågår», og
  4. d.
    ved spredning av plantevernmidler på landbruksareal inkludert veksthus, skal arbeidstakere som bruker eller har tilgang til sprøytet areal informeres om håndteringsfrist (den tid det er påkrevd med bruk av verneutstyr for å gå inn på behandlet areal eller håndtere behandlede planter/plantedeler). For øvrig gjelder reglene i forskrift 6. desember 2011 nr. 1356 om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) kapittel 5 om skilting og merking.
Den som utfører spredning av gassingsprodukter med høy fareklassifisering, skal tre uker før bruk sende melding til Mattilsynet med en vurdering av alle forhold som kan ha innvirkning på helse, hygiene eller sikkerhet ved bekjempelsen, og senest tre uker etter bruk sende kopi av relevante journaler til Mattilsynet.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no