2. Analysemetodikk
Det er en prioritert rekkefølge i kontrollforordningen til hvilke metoder som skal benyttes.
Kontrollfordningen artikkel 34 angir følgende prioriterte rekkefølge:
- Metoder direkte beskrevet eller gitt som referanser i regelverket
- Internasjonale standarder eller EURL metoder
- Nasjonale regler
- NRL metoder eller validerte metoder
- Kun hvis absolutt nødvendig og det ikke finnes andre metoder: Ikke validerte metoder
I mikrobiologisk kriterier (konsolidert forordning (EF) nr. 2073/2005) tillater Mattilsynet at aktuelle validerte NMKL metoder, samt alternative metoder sertifisert av NordVal International, Afnor NF Validation og MicroVal, benyttes.
Regelverk
Kontrollforordningen art. 34
Artikkel 34
Metoder for prøvetaking, analyser, undersøkelser og diagnostisering
Metoder for prøvetaking, analyser, undersøkelser og diagnostisering
-
a. Tilgjengelige metoder som overholder relevante internasjonalt anerkjente regler eller protokoller, herunder de som Den europeiske standardiseringsorganisasjon (CEN) har godkjent, eller relevante metoder som er utviklet eller anbefalt av EU-referanselaboratoriene, og validert i henhold til internasjonalt anerkjente vitenskapelige protokoller. -
b. Når det ikke finnes egnede regler eller protokoller som nevnt i bokstav a), metoder som overholder relevante regler fastsatt på nasjonalt plan eller, dersom det ikke finnes slike regler, relevante metoder som er utviklet eller anbefalt av nasjonale referanselaboratorier, og validert i henhold til internasjonalt anerkjente vitenskapelige protokoller, eller relevante metoder som er utviklet og validert ved flere laboratorier eller internt vet ett laboratorium, i henhold til internasjonalt anerkjente vitenskapelige protokoller.
-
a. Metodene som brukes ved prøvetaking og ved laboratorieanalyser, -undersøkelser og -diagnostikk. -
b. Ytelseskriterier, analyse-, undersøkelses- eller diagnoseparametrer, måleusikkerhet og framgangsmåter for validering av disse metodene. -
c. Tolkingen av analyse-, undersøkelses- og diagnostikkresultater.
Kilde: Lovdata.no
Konsolidert forordning (EF) nr. 2073/2005
Konsolidert forordning (EF) nr. 2073/2005
KOMMISJONSFORORDNING (EF) nr. 2073/2005
av 15. november 2005
om mikrobiologiske kriterier for næringsmidler
-
1. Et av de grunnleggende målene med næringsmiddelregelverket er å oppnå et høyt vernenivå for folkehelsen, som fastsatt i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet.3 Mikrobiologiske farer i næringsmidler utgjør en vesentlig kilde til sykdommer som overføres gjennom næringsmidler, hos mennesker. -
2. Næringsmidler skal ikke inneholde mikroorganismer eller toksiner eller metabolitter av disse i mengder som innebærer en uakseptabel risiko for menneskers helse. -
3. Ved forordning (EF) nr. 178/2002 er det fastsatt allmenne krav for næringsmiddeltrygghet som medfører at næringsmidler ikke kan omsettes dersom de er utrygge. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak er forpliktet til å trekke utrygge næringsmidler tilbake fra markedet. For å kunne verne om folkehelsen og unngå avvikende fortolkninger, bør det fastsettes harmoniserte trygghetskriterier for å kunne fastslå når næringsmidlene er akseptable, særlig med hensyn til forekomst av visse sykdomsframkallende mikroorganismer. -
4. Mikrobiologiske kriterier gir også retningslinjer for om næringsmidlene og prosessene for framstilling, håndtering og distribusjon er akseptable. Bruk av mikrobiologiske kriterier skal være en integrert del av gjennomføringen av HACCP-baserte framgangsmåter og andre tiltak for hygienekontroll. -
5. Næringsmiddeltrygghet oppnås hovedsakelig ved forebyggende tiltak, som ved gjennomføring av god hygienepraksis og anvendelse av framgangsmåter basert på prinsippene om fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP-prinsippene). Mikrobiologiske kriterier kan brukes for å validere og verifisere HACCP-framgangsmåter og andre tiltak for hygienekontroll. Det bør derfor fastsettes mikrobiologiske kriterier som definerer når prosessene er akseptable, samt mikrobiologiske kriterier for næringsmiddeltrygghet som fastsetter en grenseverdi, som dersom den overskrides, medfører at næringsmiddelet skal anses som uakseptabelt forurenset av de mikroorganismene som disse kriteriene er fastsatt for. -
6. I samsvar med artikkel 4 i forordning (EF) nr. 852/2004 skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak oppfylle mikrobiologiske kriterier. Dette bør omfatte prøving mot de grenseverdiene som er fastsatt for kriteriene, ved prøvetaking, analyser og gjennomføring av korrigerende tiltak i samsvar med næringsmiddelregelverket og retningslinjene fra vedkommende myndighet. Det bør derfor fastsettes gjennomføringstiltak for analysemetodene, herunder om nødvendig måleusikkerheten, prøvetakingsplanen, de mikrobiologiske grenseverdiene og antall analyseenheter som skal oppfylle disse grenseverdiene. Videre bør det fastsettes gjennomføringstilstak for de næringsmidlene som kriteriet får anvendelse på, de nivåene i næringsmiddelkjeden som kriteriet får anvendelse på, samt hvilke tiltak som skal treffes dersom kriteriet ikke blir oppfylt. De tiltakene som driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal treffe for å sikre at kriteriene som definerer når en prosess er akseptabel, er oppfylt, kan blant annet omfatte kontroll av råvarer, hygiene, temperatur og produktets holdbarhetstid. -
7. I henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 882/2004 av 29. april 2004 om offentlig kontroll for å sikre at fôrvare- og næringsmiddelregelverket samt bestemmelsene om dyrs helse og velferd overholdes,4 skal medlemsstatene sikre at offentlig kontroll foretas regelmessig på grunnlag av en risikovurdering og så ofte som det er hensiktsmessig. Slike kontroller skal finne sted på hensiktsmessige ledd i produksjonen, foredlingen og distribusjonen av næringsmidler for å sikre at driftsansvarlige for næringsmiddelforetak oppfyller kriteriene fastsatt i denne forordning. -
8. Meldingen fra Kommisjonen om fellesskapsstrategien for fastsettelse av mikrobiologiske kriterier for næringsmidler5 beskriver strategien for å fastsette og revidere kriteriene i Fellesskapets regelverk, samt prinsippene for å utvikle og anvende kriteriene. Denne strategien skal følges når det fastsettes mikrobiologiske kriterier. -
9. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen, avgav 23. september 1999 en uttalelse om evaluering av mikrobiologiske kriterier for næringsmidler av animalsk opprinnelse beregnet på konsum. Komiteen understreket betydningen av at mikrobiologiske kriterier bygger på formelle risikovurderinger og internasjonalt godkjente prinsipper. I uttalelsen anbefales det at mikrobiologiske kriterier skal være relevante og virkningsfulle med hensyn til vern av forbrukernes helse. Komiteen foreslo enkelte reviderte kriterier som midlertidige tiltak i påvente av formelle risikovurderinger. -
10. Samtidig avgav Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen en egen uttalelse om Listeria monocytogenes. I denne uttalelsen anbefales et mål om å holde konsentrasjonen av Listeria monocytogenes i næringsmidler under 100 kde/g. Vitenskapskomiteen for næringsmidler sluttet seg til disse anbefalingene i sin uttalelse av 22. juni 2000. -
11. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen avgav 19. og 20. september 2001 en uttalelse om Vibrio vulnificus og Vibrio parahaemolyticus. Komiteen konkluderte med at det ikke kan fastsettes særlige kriterier for sykdomsframkallende V. vulnificus og parahaemolyticus i sjømat på grunnlag av tilgjengelige vitenskapelige opplysninger. Den anbefalte imidlertid å fastsette regler for god praksis for å sikre at det anvendes god hygienepraksis. -
12. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen avgav 30.-31. januar 2002 en uttalelse om norwalklignende virus (NLV, norovirus). I denne uttalelsen konkluderer komiteen med at konvensjonelle fekale indikatorer ikke er pålitelige når det gjelder å avdekke forekomst eller fravær av norwalkvirus, og at det er forbundet med usikkerhet å følge praksis med å fjerne fekale indikatorbakterier for å bestemme skjellenes rensetid. Komiteen anbefalte også å bruke E. coli framfor fekale koliforme bakterier for å angi fekal forurensning i områder hvor det høstes skjell, når det anvendes indikatorbakterier. -
13. Vitenskapskomiteen for næringsmidler avgav 27. februar 2002 en uttalelse om spesifikasjoner for gelatin med hensyn til forbrukernes helse. Komiteen konkluderte med at de mikrobiologiske kriteriene fastsatt i kapittel 4 i vedlegg II til rådsdirektiv 92/118/EØF av 17. desember 1992 om fastsettelse av krav til dyrehelse og folkehelse ved handel innenfor Fellesskapet med og innførsel til Fellesskapet av produkter som ikke omfattes av nevnte krav fastsatt i særlige fellesskapsregler nevnt i vedlegg A avsnitt I i direktiv 89/662/EØF og, med hensyn til sykdomsframkallende smittestoffer, i direktiv 90/425/EØF,6 var overdrevne med hensyn til forbrukernes helse, og vurderte det som tilstrekkelig å anvende et obligatorisk mikrobiologisk kriterium utelukkende for salmonella. -
14. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen avgav 21. og 22. januar 2003 en uttalelse om verotoksinproduserende E. coli (VTEC) i næringsmidler. I uttalelsen konkluderte komiteen med at det er lite sannsynlig at anvendelse av en mikrobiologisk standard for VTEC O157 i sluttproduktet vil redusere den tilhørende risikoen for forbrukerne nevneverdig. Mikrobiologiske retningslinjer som har som mål å redusere fekal forurensning i næringsmiddelkjeden, kan derimot bidra til å redusere risikoene for folkehelsen, herunder VTEC. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen identifiserte følgende næringsmiddelkategorier der VTEC utgjør en fare for folkehelsen: rått eller for lite kokt eller stekt storfekjøtt og muligens kjøtt fra andre drøvtyggere, kvernet kjøtt og fermentert storfekjøtt og produkter basert på fermentert storfekjøtt, rå melk og rå melkeprodukter, friske produkter, særlig spirer og upasteurisert frukt- og grønnsaksjuice. -
15. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen avgav 26. og 27. mars 2003 en uttalelse om enterotoksiner framkalt av stafylokokker i melkeprodukter, særlig i ost. Komiteen anbefalte å revidere kriteriene for koagulasepositive stafylokokker i ost, rå melk beregnet på foredling, samt i melkepulver. Det bør videre fastsettes kriterier for enterotoksiner framkalt av stafylokokker i ost og melkepulver. -
16. Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen avgav 14. og 15. april 2003 en uttalelse om salmonella i næringsmidler. I henhold til uttalelsen omfatter de næringsmiddelkategoriene som muligens utgjør en stor risiko for folkehelsen, rått kjøtt og enkelte produkter som skal spises rå, fjørfekjøttprodukter som er rå eller for lite kokt eller stekt, egg og produkter som inneholder rå egg, upasteurisert melk og enkelte produkter av upasteurisert melk. Spirer og upasteurisert fruktjuice kan også utgjøre en risiko. Komiteen anbefalte at vedtaket om behovet for mikrobiologiske kriterier gjøres på grunnlag av kriterienes evne til å verne forbrukerne, og om det er mulig å gjennomføre vedtaket. -
17. Vitenskapsgruppen for biologiske farer under Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) avgav 9. september 2004 en uttalelse om mikrobiologiske farer i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger. Vitenskapsgruppen konkluderte med at Salmonella og Enterobacter sakazakii er de mikroorganismene som skaper flest problemer i morsmelkerstatninger, tilskuddsblandinger til spesielle medisinske formål og tilskuddsblandinger. Forekomsten av disse sykdomsframkallende mikroorganismene utgjør en betydelig risiko dersom forholdene etter rekonstituering tillater formering. Enterobacteriaceae, som forekommer hyppigere, kan anvendes som en risikoindikator. EFSA har anbefalt overvåking og undersøkelse av enterobacteriaceae både i produksjonsmiljøet og i sluttproduktet. I tillegg til sykdomsframkallende arter omfatter imidlertid enterobacteriaceae-familien også arter som opptrer i miljøet, og disse opptrer ofte i næringsmidlenes produksjonsmiljø uten at de medfører noen helsefare. Enterobacteriaceae-familien kan derfor anvendes til rutineovervåking, og dersom enterobacteriaceae forekommer, kan det igangsettes undersøkelse av spesifikke sykdomsframkallende mikroorganismer. -
18. For mange næringsmidler er det ennå ikke fastsatt internasjonale retningslinjer for mikrobiologiske kriterier. Kommisjonen har imidlertid fulgt Codex Alimentarius' retningslinjer «Principles for the establishment and application of microbiological criteria for foods CAC/GL 21 – 1997», samt rådene fra Vitenskapskomiteen for veterinære tiltak knyttet til folkehelsen og Vitenskapskomiteen for næringsmidler, for å fastsette mikrobiologiske kriterier. Det er tatt hensyn til eksisterende Codex-spesifikasjoner for tørkede melkeprodukter, barnemat, samt kriteriet for histamin som får anvendelse på visse fiskeprodukter og fiskerivarer. Handelen bør dra nytte av at det vedtas fellesskapskriterier, ettersom det blir fastsatt harmoniserte mikrobiologiske krav for næringsmidler som erstatter nasjonale kriterier. -
19. De mikrobiologiske kriteriene som ble fastsatt for visse kategorier av næringsmidler av animalsk opprinnelse i direktiver som ble opphevet ved europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/41/EF av 21. april 2004 om oppheving av visse direktiver om næringsmiddelhygiene og hygieneregler for produksjon og omsetning av visse produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum, og om endring av rådsdirektiv 89/662/EØF og 92/118/EØF samt rådsvedtak 95/408/EF,7 bør revideres, og det bør fastsettes enkelte nye kriterier på grunnlag av vitenskapelige råd. -
20. De mikrobiologiske kriteriene fastsatt i kommisjonsvedtak 93/51/EØF av 15. desember 1992 om mikrobiologiske kriterier for produksjon av kokte krepsdyr og bløtdyr8 er innarbeidet i denne forordning. Nevnte vedtak bør derfor oppheves. Ettersom kommisjonsvedtak 2001/471/EF av 8. juni 2001 om fastsettelse av regler for den regelmessige kontrollen av den alminnelige hygienen, som skal foretas av den driftsansvarlige ved en bedrift i samsvar med direktiv 64/433/EØF om hygienekrav til produksjon og omsetning av ferskt kjøtt og direktiv 71/118/EØF om helseproblemer ved produksjon og markedsføring av ferskt fjørfekjøtt,9 er opphevet med virkning fra 1. januar 2006, bør mikrobiologiske kriterier for skrotter innarbeides i denne forordning. -
21. Produsenten eller fabrikanten av et næringsmiddel må avgjøre om det kan spises slik det er, uten koking eller steking eller annen tilberedning for å sikre at det er trygt og at det oppfyller de mikrobiologiske kriteriene. I samsvar med artikkel 3 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/13/EF av 20. mars 2000 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om merking og presentasjon av samt reklamering for næringsmidler,10 er det nødvendig med en bruksanvisning på næringsmiddelets etikett dersom forsvarlig bruk av næringsmiddelet ellers ikke er mulig. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må ta hensyn til slike bruksanvisninger når de skal fastsette hensiktsmessig prøvetakingsfrekvens for undersøkelse på grunnlag av mikrobiologiske kriterier. -
22. Prøvetaking fra produksjons- og foredlingsmiljøet kan være et nyttig redskap for å identifisere og forebygge forekomst av sykdomsframkallende mikroorganismer i næringsmidler. -
23. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må selv avgjøre hvor ofte det er nødvendig å foreta prøvetaking og prøving innenfor rammen av sine framgangsmåter basert på HACCP-prinsipper og andre framgangsmåter for hygienekontroll. I enkelte tilfeller kan det imidlertid være nødvendig å fastsette harmoniserte prøvetakingsfrekvenser på fellesskapsplan, særlig for å sikre at kontrollnivået er likt i hele Fellesskapet. -
24. Prøvingsresultatene avhenger av den analysemetoden som benyttes, og en gitt referansemetode bør derfor knyttes til hvert mikrobiologisk kriterium. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak bør imidlertid ha anledning til å bruke andre analysemetoder enn referansemetodene, særlig raskere metoder, så lenge bruken av disse alternative metodene gir likeverdige resultater. Det er dessuten nødvendig å fastsette en prøvetakingsplan for hvert kriterium for å sikre en harmonisert gjennomføring. Det er likevel nødvendig å tillate bruk av andre prøvetakings- og prøvingsordninger, herunder bruk av alternative indikatororganismer dersom disse ordningene kan garantere samme næringsmiddeltrygghet. -
25. Utviklingstrekk i prøvingsresultatene skal analyseres, siden de kan avdekke uønsket utvikling i framstillingsprosessen og gi den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket anledning til å treffe korrigerende tiltak før prosessen kommer ut av kontroll. -
26. De mikrobiologiske kriteriene fastsatt i denne forordning, bør kunne gjennomgås på nytt og eventuelt endres eller suppleres for å ta hensyn til utviklingen innen næringsmiddeltrygghet og næringsmiddelmikrobiologi. Dette omfatter vitenskapelige, teknologiske og metodologiske framskritt, endringer av prevalens- og forurensningsnivåer, endringer i gruppen av utsatte forbrukere, samt eventuelle resultater fra risikovurderinger. -
27. Det bør særlig fastsettes kriterier for sykdomsframkallende virus i levende muslinger når analysemetodene er tilstrekkelig utviklet. Det er også behov for å utvikle pålitelige metoder for andre mikrobielle farer, for eksempel Vibrio parahaemolyticus. -
28. Det er godtgjort at gjennomføring av kontrollprogrammer kan bidra betydelig til å redusere prevalensen av salmonella hos produksjonsdyr og produkter av disse. Formålet med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2160/2003 av 17. november 2003 om kontroll av salmonella og andre spesifiserte zoonotiske smittestoffer som overføres gjennom næringsmidler,11 er å sikre at det treffes korrekte og virkningsfulle tiltak for å bekjempe salmonella på relevante nivåer i næringsmiddelkjeden. Kriterier for kjøtt og kjøttprodukter skal ta hensyn til forventet bedring i salmonellasituasjonen på primærproduksjonsnivå. -
29. For enkelte av kriteriene for næringsmiddeltrygghet bør medlemsstatene gis et midlertidig unntak som gir dem anledning til å oppfylle mindre strenge kriterier, forutsatt at næringsmidlene bare omsettes på det nasjonale markedet. Medlemsstatene skal underrette Kommisjonen og andre medlemsstater når de benytter seg av dette midlertidige unntaket. -
30. Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen –
Artikkel 1
Formål og virkeområde
Artikkel 2
Definisjoner
-
a. «mikroorganismer»: bakterier, virus, gjær, mugg, alger, parasittære protozoer, mikroskopiske parasittære helminter og toksiner og metabolitter av disse, -
b. «mikrobiologisk kriterium»: et kriterium som definerer når et produkt, et parti næringsmidler eller en prosess kan aksepteres, basert på fravær av, forekomst av eller antall mikroorganismer, og/eller mengden av toksiner/metabolitter av disse, per enhet(er) masse, volum, areal eller parti, -
c. «kriterium for næringsmiddeltrygghet»: et kriterium som definerer når et produkt eller et parti næringsmidler kan aksepteres, og som gjelder for produkter som er omsatt, -
d. «hygienekriterium for prosessen»: et kriterium som angir når produksjonsprosessen fungerer tilfredsstillende. Et slikt kriterium gjelder ikke for produkter som er omsatt på markedet. Kriteriet fastsetter en veiledende grenseverdi for forurensning, og ved overskridelse av denne kreves det korrigerende tiltak for at hygienen i prosessen fortsatt skal være i samsvar med næringsmiddelregelverket, -
e. «parti»: en gruppe eller en serie identifiserbare produkter som er framstilt i en gitt prosess under tilnærmet like forhold og produsert på et gitt sted innenfor en bestemt produksjonsperiode, -
f. «holdbarhetstid»: enten tidsrommet før siste forbruksdato eller holdbarhetsgrensen, som definert i henholdsvis artikkel 9 og 10 i direktiv 2000/13/EF, -
g. «spiseferdige næringsmidler»: næringsmidler som produsenten eller fabrikanten har framstilt med henblikk på direkte konsum uten at koking eller annen tilberedning er nødvendig for å fjerne, eller redusere til et akseptabelt nivå, uønskede mikroorganismer, -
h. «spedbarnsmat»: næringsmidler som særlig er beregnet på spedbarn, som definert i rådsdirektiv 91/321/EØF,1 -
i. «næringsmiddel til spesielle medisinske formål»: næringsmidler til spesielle medisinske formål, som definert i rådsdirektiv 1999/21/EØF,2 -
j. «prøve»: et sett med én eller flere enheter eller en porsjon av stoff utvalgt med forskjellige metoder i en populasjon eller i en stor mengde stoff, som har som mål å gi opplysninger om en gitt egenskap ved den populasjonen eller det stoffet som undersøkes, og å danne et grunnlag for en beslutning om populasjonen eller stoffet, eller om prosessen som har framstilt den/det, -
k. «representativ prøve»: en prøve der egenskapene i det partiet som prøven kommer fra, er bevart. Dette gjelder særlig for en tilfeldig prøve der hver enhet eller del i partiet har samme sannsynlighet for å utgjøre prøven, -
l. «overholdelse av mikrobiologiske kriterier»: oppnåelse av tilfredsstillende eller akseptable resultater nevnt i vedlegg I, ved prøving mot de grenseverdiene som er fastsatt for kriteriene, gjennom å ta prøver, foreta analyser og gjennomføre korrigerende tiltak i samsvar med næringsmiddelregelverket og retningslinjene fra vedkommende myndighet.
► M4
-
m. definisjonen av «spirer» i artikkel 2 bokstav a) i kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 208/2013 av 11. mars om krav til sporbarhet for spirer og frø beregnet på produksjon av spirer.*
◄ M4
► M9
-
n. «en lang rekke næringsmidler», som omhandlet i EN ISO 16140-2, næringsmidler som definert i artikkel 2 første ledd i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002;** -
o. «uavhengig sertifiseringsorgan» et organ som er uavhengig av organisasjonen som utarbeider eller distribuerer den alternative metoden, og som i form av et sertifikat skriftlig bekrefter at den validerte alternative metoden oppfyller kravene i EN ISO 16140-2, -
p. «produsentens sikring av produksjonsprosessen» en produksjonsprosess der styringssystemet sikrer at den validerte alternative metoden hele tiden har egenskapene som kreves av EN ISO 16140-2, og sikrer at feil og mangler i den alternative metoden unngås.
-
q. «krypdyrkjøtt» krypdyrkjøtt som fastsatt i artikkel 2 nr. 16 i delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/625;***
◄ M9
Artikkel 3
Allmenne krav
-
a. forsyning, håndtering og foredling av råvarer og næringsmidler under deres kontroll blir utført slik at hygienekriteriene for prosessen blir oppfylt, -
b. de kriteriene for næringsmiddeltrygghet som gjelder for hele holdbarhetstiden til produktene, oppfylles under rimelig forutsigbare vilkår for distribusjon, lagring og bruk.
Artikkel 4
Prøving mot kriteriene
Artikkel 5
Særlige regler for prøving og prøvetaking
► M9
◄ M9
► M9
-
- validert på grunnlag av den spesifikke referansemetoden fastsatt i vedlegg I, i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN ISO 16140-2, og -
- validert for næringsmiddelkategorien angitt i det relevante mikrobiologiske kriteriet fastsatt i vedlegg I, som den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kontrollerer oppfyllelsen av, eller er validert for en lang rekke næringsmidler som omhandlet i EN ISO 16140-2.
-
- validert, i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN ISO 16140-2, på grunnlag av den spesifikke referansemetoden for kontroll av oppfyllelse av de mikrobiologiske kriteriene fastsatt i vedlegg I, som fastsatt i tredje ledd, og -
- sertifisert av et uavhengig sertifiseringsorgan.
-
- minst hvert femte år tas opp til ny vurdering gjennom framgangsmåter for fornyelse, -
- vise at produsentens sikring av produksjonsprosessen er blitt evaluert, og -
- inneholde et sammendrag av eller en henvisning til resultatene av valideringen av den opphavsrettslig beskyttede metoden og en erklæring om kvalitetsstyringen av metodens produksjonsprosess.
◄ M9
Artikkel 6
Krav til merking
Artikkel 7
Utilfredsstillende resultater
Artikkel 8
Midlertidig unntak
-
a. garantere at det er truffet relevante tiltak, herunder merking og et særlig merke, som ikke kan forveksles med identifikasjonsmerket fastsatt i avsnitt I i vedlegg II til forordning (EF) nr. 853/2004, for å sikre at unntaket gjelder bare for de aktuelle produktene når de omsettes på hjemmemarkedet, og at produkter som er ekspedert for handel innenfor EØS, oppfyller kriteriene fastsatt i vedlegg I, -
b. fastsette at de produktene som et slikt midlertidig unntak gjelder for, merkes tydelig med at de må kokes eller stekes grundig før de spises, -
c. forplikte seg til at høyst en av fem prøveenheter er positiv ved prøving mot Salmonella-kriteriet i henhold til artikkel 4, for at resultatet skal være akseptabelt med hensyn til det midlertidige unntaket.
Artikkel 9
Analyse av utviklingstrekk
Artikkel 10
Gjennomgåelse
Artikkel 11
Oppheving
Artikkel 12
[ Ikrafttredelse1
► M1 Vedlegg I
Mikrobiologiske kriterier for næringsmidler
Kapittel 1. Kriterier for næringsmiddeltrygghet
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer/toksiner, metabolitter av disse | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | ||||
1.1. Spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og spiseferdige næringsmidler til spesielle medisinske formål4 | Listeria monocytogenes | 10 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | EN/ISO 11290-1 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.2. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 kde/g5 | EN/ISO 11290-26 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g7 | EN/ISO 11290-1 | Mens næringsmiddelet fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt det | |||
1.3. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes ikke kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål4 8 | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 kde/g | EN/ISO 11290-26 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.4. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt som er beregnet på å spises rått | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkt som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
►M2 1.5. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
1.6. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra andre arter enn fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.7. Mekanisk utbeinet kjøtt (MSM)9 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.8. Kjøttprodukter som er beregnet på å spises rå, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
► M2 1.9. Kjøttprodukter fra fjørfe som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
1.10. Gelatin og kollagen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.11. Ost, smør og fløte framstilt av rå melk eller melk som har gjennomgått en varmebehandling ved lavere temperatur enn ved pasteurisering10 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.12. Melkepulver og mysepulver | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.13. Iskrem,11 unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.14. Eggprodukter, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.15. Spiseferdige næringsmidler som inneholder rå egg, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g eller ml | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.16. Kokte krepsdyr og bløtdyr | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.17. Levende muslinger og levende pigghuder, kappedyr og sjøsnegler | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.18. Spirer (spiseferdige) ►M4 23 ◄M4 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.19. Ferdig skåret frukt og grønnsaker (spiseferdige) | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.20. ► M9 Upasteurisert24 frukt- og grønnsakjuice (drikkeferdig) ◄ M9 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.21. Ost, melkepulver og mysepulver, som nevnt i kriteriene for koagulasepositive stafylokokker i kapittel 2.2 i dette vedlegg | Enterotoksiner framkalt av stafylokokker | 5 | 0 | Ikke påvist i 25 g | ► M9 EN ISO 19020 eller Europeisk screening-metode av melk fra Fellesskapets referanselaboratorium som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.22. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Salmonella | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.23 Tilskuddsblandinger i pulverform | Salmonella | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
► M2 1.24. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder14 | ► M9 Cronobacter spp. ◄ M9 | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 22964 eller ISO/TS 22964 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
►M7 1.25 Levende muslinger og levende pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler | E. coli15 | 516 | 1 | 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann | 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann | EN/ISO 16649-3 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M7 |
1.26. Fiskerivarer fra fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 | Histamin | 918 | 2 | 100 mg/kg | 200 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper |
►M5 1.27. Fiskerivarer, unntatt dem i næringsmiddelkategori 1.27a, som har gjennomgått en behandling med enzymmodning i saltlake, framstilt av fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 | Histamin | 918 | 2 | 200 mg/kg | 400 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden |
1.27a. Fiskesaus fremstilt ved gjæring av fiskerivarer | Histamin | 1 | 400 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M5 | ||
►M3 1.28 Ferskt fjørfekjøtt20 | ► M9 Salmonella Typhimurium21 Salmonella Enteritidis ◄ M9 | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ►M9 EN/ISO 6579-1 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) eller EN/ISO 6579 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) som er gyldig til 31.12.2021 ◄M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M3 | |
►M4 1.29 Spirer23 | Shigatoksinproduserende E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4 | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | CEN/ISO TS 1313622 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M4 | |
►M10 1.30 Krypdyrkjøtt | Salmonella | 5 | 0 | Ikke påvist i 25 g | EN ISO 6579-1 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M10 |
►M7
◄M7
► M5
► M3
► M4
► M9
◄ M9
►M7
◄M7
-
- tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien, -
- utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
-
- tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien, -
- utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
L. monocytogenes i andre spiseferdige næringsmidler:
-
- tilfredsstillende dersom de målte verdiene er ≤ grenseverdien, -
- utilfredsstillende dersom noen av de målte verdiene er > grenseverdien.
-
- tilfredsstillende dersom alle de fem målte verdiene er ≤ 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann eller dersom én av de fem målte verdiene er > 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann, men ≤ 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann, -
- utilfredsstillende dersom noen av de fem målte verdiene er > 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann eller dersom minst to av de fem målte verdiene er > 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann.
◄ M7
-
- tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien, -
- utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
-
- tilfredsstillende dersom det ikke påvises enterotoksiner i noen av prøveenhetene, -
- utilfredsstillende dersom det påvises enterotoksiner i én eller flere prøveenheter.
-
- tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien, -
- utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
Histamin i fiskerivarer:
-
- tilfredsstillende dersom følgende krav er oppfylt: -
1. den målte gjennomsnittsverdien er ≤ m, -
2. antallet verdier mellom m og M er høyst c/n, -
3. ingen av de målte verdiene overstiger grenseverdien M,
-
-
- utilfredsstillende dersom den målte gjennomsnittsverdien overstiger m, dersom antallet verdier mellom m og M er større enn c/n, eller dersom én eller flere av de målte verdiene er > M.
-
- tilfredsstillende dersom den målte verdien er ≤ grenseverdien, -
- utilfredsstillende dersom den målte verdien er > grenseverdien. ◄ M5
Kapittel 2. Hygienekriterier for prosessen
2.1. Kjøtt og kjøttprodukter
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.1.1. Skrotter av storfe, sauer, geiter og hester4 | Aerobe kimtall | 3,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 5,0 l kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | ||
Enterobacteriaceae | 1,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 2,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | |||
2.1.2. Skrotter av svin4 | Aerobe kimtall | 4,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 5,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | ||
Enterobacteriaceae | 2,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 3,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | |||
2.1.3. Skrotter av storfe, sauer, geiter og hester4 | Salmonella | 505 | 26 | ► M9 Ikke påvist på det området som er undersøkt på hver skrott ◄ M9 | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene og dyrenes opprinnelse | |
►M6 2.1.4. Skrotter av svin |
Salmonella | 505 | 36 | Ingen på det området som er undersøkt på hver skrott | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhets-tiltakene på opprinnelsesenhetene. ◄M6 | |
►M3 2.1.5 Fjørfeskrotter av broilere og kalkuner |
Salmonella spp.10 | 505 | 76 Fra 1.1.2012: c = 5 for broilere Fra 1.1.2013: c = 5 for kalkuner |
Ikke påvist i 25 g i en samleprøve av halsskinn | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 (for påvisning) som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhetstiltakene i opprinnelsesenhetene ◄M3 | |
2.1.6 Kvernet kjøtt | Aerobe kimtall7 | 5 | 2 | 5x105 kde/g | 5x106 kde/g | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
E.coli8 | 5 | 2 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse | |
2.1.7. Mekanisk utbeinet kjøtt (MSM)9 | Aerobe kimtall | 5 | 2 | 5x105 kde/g | 5x106 kde/g | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
E. coli8 | 5 | 2 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse | |
2.1.8. Tilberedt kjøtt | E.coli8 | 5 | 2 | 500 kde/g eller cm2 | 5000 kde/g eller cm2 | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
►M8 2.1.9 Skrotter av broilere |
Campylobacter spp. | 505 | c = 20 Fra 1.1.2020 c = 15 Fra 1.1.2025 c = 10 |
1000 kde/g |
1000 kde/g |
EN ISO 10272-2 | Skrotter etter kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhetstiltakene på opprinnelsesenhetene |
◄ M8 |
-
- tilfredsstillende dersom den daglige logaritmiske gjennomsnittsverdien er ≤ m, -
- akseptabel dersom den daglige logaritmiske gjennomsnittsverdien ligger mellom m og M, -
- utilfredsstillende dersom den daglige logaritmiske gjennomsnittsverdien er >M.
-
- tilfredsstillende dersom antall prøver der det påvises Salmonella, ikke overstiger c/n, -
- utilfredsstillende dersom det påvises Salmonella i mer enn c/n antall prøver.
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
Campylobacter spp. i fjørfeskrotter av broilere:
-
- tilfredsstillende dersom høyst c/n verdier er > m, -
- utilfredsstillende dersom mer enn c/n verdier er > m.
2.2. Melk og melkeprodukter
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
► M2 2.2.1. Pasteurisert melk og andre pasteuriserte flytende melkeprodukter4 | Entero-bacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/ml | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er, samt kontrollere kvaliteten på råstoffene ◄ M2 | |
2.2.2. Ost framstilt av melk eller myse som er varmebehandlet | E.coli5 | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall E. coli antas å være høyest6 | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.2.3. Ost framstilt av rå melk | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 104 kde/g | 105 kde/g | EN/ISO 6888-2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall stafylokokker antas å være høyest | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.4. Ost framstilt av melk som har gjennomgått varmebehandling ved temperaturer som er lavere enn ved pasteurisering,7 og modnet ost framstilt av melk eller myse som har gjennomgått pasteurisering eller kraftigere varmebehandling7 | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall stafylokokker antas å være høyest | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.5. Myk ost som ikke er modnet (fersk ost), framstilt av melk eller myse som har gjennomgått pasteurisering eller kraftigere varmebehandling7 | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.6. Smør og fløte framstilt av rå melk eller melk som har gjennomgått en varmebehandling ved lavere temperatur enn ved pasteurisering | E.coli5 | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.2.7. Melkepulver og mysepulver4 | Entero-bacteriaceae | 5 | 0 | 10 kde/g | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er | |
Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker | |
2.2.8. Iskrem8 og fryste melkeprodukter (desserter) | Entero-bacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen |
2.2.9. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Entero-bacteriaceae | 10 | 0 | ► M9 Ikke påvist i 10 g ◄ M9 | ► M9 EN ISO 21528-1 eller ISO 21528-1 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen for å minimere kontaminering9 | |
2.2.10 Tilskuddsblandinger i pulverform | Entero-bacteriaceae | 5 | 0 | ► M9 Ikke påvist i 10 g ◄ M9 | ► M9 EN ISO 21528-1 eller ISO 21528-1 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen for å minimere kontaminering | |
2.2.11 Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Formodet/antatt Bacillus cereus | 5 | 1 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 793210 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Forebygging av rekontaminering. Utvelgelse av råvarer |
-
- tilfredsstillende dersom ingen av de målte verdiene viser forekomst av bakterien, -
- utilfredsstillende dersom bakterien påvises i én eller flere prøveenheter.
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabel dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom en eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
2.3. Eggprodukter
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.3.1. Eggprodukter | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/g eller ml | 100 kde/g eller ml | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er |
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
2.4. Fiskerivarer
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.4.1. Produkter uten skall fra kokte krepsdyr og bløtdyr | E.coli | 5 | 2 | 1/g | 10/g | ISO TS 16649-3 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. |
Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. |
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er < m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er < m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
2.5. Grønnsaker, frukt og produkter av grønnsaker og frukt
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.5.1. Ferdig skåret frukt og grønnsaker (spiseferdige) | E.coli | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Framstillingsprosess | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.5.2. ► M9 Upasteurisert3 frukt- og grønnsaksjuice (drikkeferdig) ◄ M9 | E.coli | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Framstillingsprosess | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
-
- tilfredsstillende dersom alle målte verdier er ≤ m, -
- akseptabelt dersom maksimalt c/n verdier ligger mellom m og M, og resten av de målte verdiene er ≤ m, -
- utilfredsstillende dersom én eller flere av de målte verdiene er > M, eller dersom mer enn c/n verdier ligger mellom m og M.
Kapittel 3. Regler for prøvetaking og klargjøring av analyseprøver
3.1. Allmenne regler for prøvetaking og klargjøring av analyseprøver
3.2. ►M8 Bakteriologisk prøvetaking i slakterier og lokaler der det framstilles kvernet kjøtt, bearbeidet kjøtt, mekanisk utbeinet kjøtt og ferskt kjøtt
3.3. ►M4 Prøvetakingsregler for spirer
-
a. vedkommende myndighet finner det godtgjort at den driftsansvarlige for næringsmiddelforetak har innført et styringssystem for næringsmiddeltrygghet for anlegget, som kan omfatte trinn i produksjonsprosessen, som reduserer den mikrobiologiske risikoen, og, -
b. historiske data bekrefter at alle partier av forskjellige typer spirer som er produsert i anlegget oppfyller kriteriene for næringsmiddeltrygghet fastsatt i rad 1.18 og 1.29 i kapittel 1 i minst seks sammenhengende måneder før tildeling av tillatelser.
◄M4
Vedlegg II
-
- spesifikasjoner av produktets fysisk-kjemiske egenskaper, for eksempel pH, aw, saltinnhold, konsentrasjon av konserveringsmidler og type emballasjesystem, idet det tas hensyn til vilkårene for lagring og foredling, mulighetene for forurensning og forventet holdbarhetstid, og -
- opplysninger innhentet fra tilgjengelig vitenskapelig litteratur og forskningsdata om de aktuelle mikroorganismenes vekst- og overlevelsesegenskaper.
-
- utarbeiding av prediktive, matematiske modeller for det aktuelle næringsmiddelet, der det benyttes kritiske vekst- og overlevelsesfaktorer for de aktuelle mikroorganismene i produktet, -
- prøving for å undersøke de aktuelle, korrekt podede mikroorganismenes evne til å vokse eller overleve i produktet under forskjellige, rimelig forutsigbare vilkår for lagring, -
- undersøkelser for å evaluere vekst- eller overlevelsesevnen til de aktuelle mikroorganismene som måtte finnes i produktet i holdbarhetstiden under rimelig forutsigbare vilkår for distribusjon, lagring og bruk.
Kilde: Lovdata.no