4. Styring og kontroll

Generell vurdering av styring og kontroll i Mattilsynet

Vi vurderer samlet sett måloppnåelsen som god. Vi har imidlertid fortsatt behov for å videreutvikle oss innen intern styring, overordnet risikostyring, kvalitetsarbeid og internkontroll. Dette er noe vi jobber med som ledd i forbedringsarbeidet vårt.

Mål- og resultatstyring 

Rent praktisk innebærer mål- og resultatstyring å sette mål for hva vi ønsker å oppnå, innhente og vurdere styringsinformasjon ut fra målene, og bruke denne informasjonen til læring, styring og kontroll. Vi ser behov for å videreutvikle målstyringen og styringsinformasjonen for å kunne følge opp prioriterte eller kritiske oppgaver og vurdere om tiltakene vi iverksetter har effekten vi ønsker. 

Det er gjennom våre brukere at vi bidrar til måloppnåelse. Vår hovedoppgave som tilsyn er å sikre at virksomheter og innbyggere (brukerne) etterlever regelverket vi forvalter, noe som bidrar til å sikre trygg mat, trygt drikkevann, god dyrevelferd og god fiskehelse. 

Resultater fra tilsyn og annen offentlig aktivitet, sammen med annen tilgjengelig kunnskap, gir oss et bilde av hvor skoen trykker hos de ulike brukerne. Når vi har oversikt over og en felles forståelse for regelverksutfordringene brukerne står overfor, kan vi sette oss felles «brukermål» og definere tiltak som fører til bedre regelverksetterlevelse på områdene som er identifisert som kritiske eller som det er knyttet stor risiko til. Målene kan handle om å øke effektivitet, tilgjengelighet, brukervennlighet, pålitelighet og tilfredshet.

For å synliggjøre at vår innsats har effekt, må vi kunne følge opp omforente tiltak vi igangsetter overfor virksomheter og innbyggere og vurdere fremgang. Det kan vi gjøre ved å utvikle målrettede indikatorer, enten bare for å følge med og sikre at vi gjør de riktige tingene, eller for å styre etter. Rapportering på måloppnåelse skal være relatert til effekter og resultater vi styrer mot. 

Våre egne fagmiljøer skal i størst mulig grad ha handlingsrom i oppgaveløsningen for å bevege brukerne i riktig retning i form av bedre regelverksetterlevelse – og dermed nå brukermålene. Dette må skje i dialog med aktørene vi ønsker å påvirke. 

Det er gjort et betydelig arbeid med risikovurdering av den offentlige kontrollen gjennom en ny planprosess. Tilstandsvurderinger og identifisering av de største regelverksutfordringene hos brukerne våre har vært utgangspunktet for å planlegge den offentlige kontrollen i et treårsperspektiv. 

På høsten etablerte vi et produktteam innen virksomhetsstyring. Produktteamet skal videreutvikle Mattilsynets systemer for økonomi- og virksomhetsstyring, sikre ledere enkel tilgang til styringsinformasjon på digitale flater og effektivisere arbeidsprosesser. På slutten av året gjorde produktteamet endringer i Mattilsynets økonomimodell som fikk virkning fra 1. januar 2024. 
Med denne endringen oppnår vi bedre data om økonomi og ressurser og enklere timeregistrering for våre ansatte. Vi fikk også fjernet teknologisk gjeld gjennom en styrt avvikling av Exie, et system som er brukt i enkelte styringsprosesser, men som var utdatert. Det er også igangsatt et arbeid med å videreutvikle kvalitetssystemet i Mattilsynet. Dette er et langsiktig arbeid for å lettere tilgjengeliggjøre styrende dokumenter i virksomheten.

Både videreutvikling av kvalitetssystemet og systemer for økonomi- og virksomhetsstyring, som komplementerer hverandre, skal sikre mer enhetlig oppgaveløsning i Mattilsynet.

Videreutvikling av styringen

Vi er i gang med en rekke større utviklingsinitiativ og forbedringsprosesser som skal videreføres fremover. Vi arbeider kontinuerlig med å forbedre og optimalisere vår tilgang til og deling av informasjon. Mer samarbeid med andre etater er nødvendig for å løse samfunnsoppdraget mer effektivt og brukerrettet.

Bedre styringsinformasjon

En av satsingene er å utvikle og øke kunnskapsgrunnlaget for å tilgjengeliggjøre målrettet styringsinformasjon. Det er fortsatt nødvendig med mye manuelt arbeid, men oppbygging av en egen database, automatisering av datainnsamling, og søkelys på bedre datakvalitet gjennom mer enhetlig registrering skal bidra til mer pålitelig kunnskap vi kan bygge våre beslutninger på. Vi har kommet et stykke på vei med å fremskaffe et faktagrunnlag på det administrative området. Fremover trenger vi mer spesifikk informasjon og bedre datakvalitet om vår egen produksjon og om produkter og tjenester vi utvikler. Dette er et tidkrevende arbeid som forutsetter vesentlig utvikling og investering både i verktøyene vi bruker for å fange data og verktøy og rutiner for å sammenstille og analysere data. Det er viktig å forstå om disse faktisk bidrar til bedre regelverksetterlevelse.

Økt samfunnssikkerhet og beredskap

Med raske og til dels dramatiske endringer i verden, er vi nødt til å øke vår evne til å forstå og være forberedt for å ivareta i samfunnssikkerhet og beredskap innen vårt samfunnsoppdrag. Vi har startet arbeidet med å etablere en funksjon med særskilt ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, der oppgaver, bemanning og organisasjonstilhørighet gjennomgås på nytt og tilpasses dagens risikobilde og ulike farescenarier. Mattilsynet har lang erfaring med å håndtere hendelser, men endringene i verden gjør det nødvendig å være forberedt også på flere sammensatte og alvorlige hendelser samtidig. Nye typer hendelser, for eksempel innen cyber sikkerhet, gjør at arbeidet med beredskap må håndteres på nye måter. Det er nødvendig å prioritere mer ressurser til dette området framover. Det fører imidlertid til at Mattilsynet må nedprioritere andre viktige oppgaver.

Økt effektivitet og produktivitet 

For å møte en hverdag hvor risikobildet i omgivelsene våre er blitt mer komplisert og uforutsigbart, må vi legge til rette for større smidighet i bruk av våre samlede ressurser. Det vil gjelde arbeidsmetoder, og også måten vi organiserer arbeidet vårt på. 

Vi ser et potensiale for bedre ressursplanlegging, som ny planprosess for vårt operative tilsyn er et eksempel på. I forbindelse med forenkling av administrativ støtte og fellestjenester vil vi utvikle ulike prosessverktøy for å redusere manuelt arbeid og sikre bedre kvalitet. Vi skal også gjøre en innsats for å redusere klager på innsynshenvendelser, som har krevd svært mye ressurser det siste året. 

Endret organisering for bedre oppgaveløsning

I løpet av 2023 har vi sett behov for å vurdere en annen organisering som møter utfordringene i akvakulturnæringen bedre. Etter et analysearbeid og innspill fra ansatte og tillitsvalgte har vi besluttet å opprette en egen tilsynsdivisjon som arbeider kun med akvakultur. I 2024 vil vi vurdere hvordan en fagorganisering av øvrige regionale oppgaver kan bidra til at vi løser samfunnsoppdraget vårt på en best mulig måte, i et risikobilde som er i endring.

Økt forvaltningskompetanse 

Kontinuerlig forbedring er en del av vår arbeidsmetodikk. Vi vektlegger å øke forvaltningskompetansen gjennom systematisk opplæring på alle nivåer. Større grad av digitalisering av manuelle arbeidsoppgaver bidrar til mer enhetlig oppgaveløsning. Innebygde automatiske kontroller forebygger feil og mangler i for eksempel rapportering. 

4.1 Digitalisering og utvikling

Smidig utvikling gjennom produktteam

Sentralt i vårt digitaliserings- og utviklingsarbeid er tverrfaglige, myndiggjorte team.

De har ansvar for ulike fagdomener, og skal levere gode verktøy og bedre tjenester for interne og eksterne brukere. På denne måten endrer vi hvordan vi løser samfunnsoppdraget. Vi ser allerede gode resultater knyttet til vår omlegging til en produktmodell for digital utvikling. Leveransene fra produktteamene er omtalt i kapittel 3 under samfunnsmålene de understøtter og relevante tema i kapittel 4. 

Smidigheten som ligger i måten å jobbe på, gjør at vi kan reagere mye raskere på endring og   kan spisse vår innsats mot brukernes behov. Tett dialog med interessenter og partnere bidrar til å bygge tillit, forståelse og å sikre at vi leverer de rette produktene. 

Å ha egne og dedikerte utviklingsressurser, med god innsikt i fagområdene, er av stor verdi, fordi det gir økt forutsigbarhet i oppgaveløsningen og oversikt over hvilken kompetanse og hvilke ressurser vi til enhver tid har tilgjengelig.

Vi vektlegger at informasjon registreres ett sted og at alle har felles forståelse av definisjoner i organisasjonen. Disse definisjonene er ment å forhindre misforståelser i både intern og ekstern kommunikasjon.

Verktøy for å forbedre og forenkle 

Brukerrettede digitale tjenester er sentralt i den digitale utviklingen vår. Tidligere har vi kun tilbudt nettsider og skjematjenester, mens vi nå tilbyr tjenester der brukerne i større grad kan løse behov digitalt og som direkte effektiviserer hverdagen deres. Det gjelder både eksterne brukere og Mattilsynets egne ansatte. Tabell 31 i statistikkvedlegget gir en oversikt over volum av digitale tjenester som er rettet mot eksterne brukere.

Forenkling og forbedring av vår måte å løse samfunnsoppdraget på er høyt prioritert i Mattilsynet. Automatisering av manuelle prosesser er en viktig del av det. Derfor har vi de par siste årene etablert flere produktteam. 

4.2 Økonomistyring og effektiv ressursbruk

Økonomiske nøkkeltall

Utvalgte økonomiske nøkkeltall, og indikatorene for effektiv drift og produktivitet i tildelingsbrevet, er utgangspunktet for vår rapportering om økonomi og ressursbruk.

Tabell 5: Hovedtall
 202120222023
Antall ansatte1 2481 2451 291
Antall avtalte årsverk1 1951 1901 232
Antall utførte årsverk1 0751 0641 097
HMS – Prosent sykefravær5,3 %6,2 %6,0 %
Samlet tildeling og mottatte belastningsfullmakter post 01–991 471 970 0001 550 648 0001 603 784 000
Utnyttelsesgrad post 01–2998 %97 %99 %
Driftsutgifter41 431 558 2561 460 796 6901 571 398 642
Lønnsandel av driftsutgifter67 %66 %70 %
Lønnsutgifter per årsverk886 165893 722994 295
Gebyrinntekter188 291 029195 942 929200 522 977
Andel gebyrinntekt av totale utgifter (%)13,213,412,8
Andel gebyrinntekt av beregnet selvkost (%)44,644,545,2

Noter

4. Det er benyttet regnskapstall fra artskontorapporteringen for nøkkeltall på driftsutgifter og lønnsutgifter. 

Økning i utførte og avtalte årsverk fra 2022 til 2023 skyldes utveksling av konsulentbruk med fast ansatte og nyopprettede stillinger innenfor noen prioriterte områder. Årsaken til at økningen er lavere for utførte årsverk enn for avtalte årsverk skyldes lavere utbetalinger av reisetid og overtid i 2023 enn i 2022 – for fordeling mellom hovedkontoret og regionene se tabell 34 i statistikkvedlegget.  

Utnyttelsesgrad (post 01–29) er tilnærmet 100 prosent i 2023. Dette er en økning på to prosentpoeng fra 2022. Vår vurdering er at den høye utnyttelsesgraden viser at det er utfordrende å løse samfunnsoppdraget innenfor svært stramme rammer. En stor andel av Mattilsynets budsjett er lønnskostnader, samtidig som det skal finnes rom både for å ivareta ordinær drift og for å arbeide videre med å digitalisere arbeidsoppgavene. I 2023 ble det nødvendig å endre på prioriteringer sent i året for å sikre at vi totalt sett ikke overskred tildelt budsjett. Dette innbar budsjettreduksjon for bl.a. reiser og overtid som gjorde at omfang av tilsyn og offentlig kontroll måtte reduseres.

Lønnsutgifter har økt med ca. 100 000 kroner per årsverk fra 2022 til 2023. Dette skyldes lønnsøkninger, nyansatte med høyere lønnsnivå og økt arbeidsgiveravgift Samtidig økte utbetalingene av pensjonspremie til SPK og reguleringspremie for pensjon til KLP med til sammen 37 mill. kroner. Det er noe variasjon i lønnsandelen mellom enhetene i Mattilsynet. Mens gjennomsnittet for hele Mattilsynet ligger på 70 prosent, er denne andelen i regionene samlet på 81 prosent.

Driftsutgiftene har økt med 7,6 prosent. Økningen gjelder i all hovedsak økte lønnskostnader som følge av økt bemanning, økt lønnsnivå og økte pensjonsutbetalinger. For nærmere omtale av utgiftene vises til ledelseskommentaren til årsregnskapet. 

Gebyrinntektene økte med 2 prosent sammenlignet med 2022. Økningen er lavere enn prisstigningen, og gebyrinntektene som andel av driftsutgiftene er redusert fra 13,4 prosent til 12,7 prosent. 

Gebyrinntektene dekker 45,2 prosent av beregnet selvkost for gebyrpliktige tjenester og kontroller. Dette er tilnærmet samme nivå som i 2022. Vi innførte gebyr for stevneveterinærtjenester 1. juli 2023. Dette ble avviklet 31. desember 2023.

Ressursbruk

Vi ønsker å forbedre informasjonen om ressursbruken. Det nystartede produktteamet for økonomi- og virksomhetsstyring gjorde derfor endringer i kodestrukturen for timefordeling med virkning fra 1. januar 2024. Endringene skal legge til rette for forbedret datakvalitet og et riktigere og mer relevant bilde av Mattilsynets ressursbruk. 

Tabellen nedenfor viser registrert tidsbruk fordelt på hovedprosesser/-aktiviteter. Det er mest hensiktsmessig å sammenligne år 2023 med år 2022, da 2021 ikke kan ses på som «normalår» grunnet endring i aktivitetsmønsteret under pandemien.

Tabell 6. Tidsbruk på kjerne- og utviklingsaktiviteter samt administrasjon og ledelse (andel av disponible årsverk). Kilde: Mattilsynet
 202120222023
Utvikle regelverk og internasjonalt samarbeid3,1 %3,1 %3,3 %
Føre tilsyn45,6 %43,5 %42,5 %
Kommunisere og veilede7,0 %6,6 %6,7 %
Innhente kunnskap og analysere tilstand4,8 %5,6 %5,2 %
Beredskap og hendelseshåndtering4,6 %5,2 % 4,9 %
Utviklingsaktiviteter9,8 %11,2 %13,7 %
Administrasjon og ledelse25,1 %24,9 %23,8 %

Det har vært en nedgang i tidsbruk på hovedaktiviteter i år og dette må ses i sammenheng med at vi har økt ressursbruken innen utviklingsaktiviteter.

Ressursbruken knyttet til å innhente kunnskap og analysere tilstand har en nedgang fra 2022. Dette er i hovedsak aktivitet knyttet til overvåkings- og kontrollprogrammer (OK-programmer). Det har vært en reduksjon i kjøp av analysetjenester fra 2022 til 2023. Årsakene til dette er flere. Det var høsten 2023 en styrt nedgang i omfanget av prøveuttak i utvalgte OK-programmer. I tillegg falt en større faktura på 2024, samt et generelt mindre uttak av OK-program prøver i løpet av året. Noen av disse er tidsmessige forskyvninger av uttak.

Fra 2021 til 2023 har ressursbruken til beredskap og hendelseshåndtering økt. Det er en liten reduksjon i 2023 sammenlignet med 2022. Dette skyldes at det i 2022 var betydelig ressursbruk med håndtering av kjæledyr fra Ukraina, utbruddet av Newcastlesyke, og fugleinfluensa.
Ressursbruken på utviklingsaktiviteter har økt fra 9,8 prosent til 13,7 prosent siden 2021. Vi har en bevisst satsing på utvikling gjennom etablering av produktteam. I tillegg har vi erstattet konsulenter med egne ansatte, og andelen av disponible årsverk som arbeider med produktutvikling har derfor økt. 

Ressursbruk innen administrasjon inkluderer alle økonomitjenester, ledelse, IKT-tjenester og innkjøp. Videre omfatter dataene all aktivitet knyttet til interne og eksterne leveranser gjennom året, som for eksempel tertial- og årsrapportering, mål- og disponeringsskriv, og særskilt rapportering til departementene.

4.3 Internkontroll og internrevisjon

Aktivitets- og redegjørelsesrapporten er lagt ved årsrapporten som selvstendig rapport.

Vi har en egen internrevisjonsfunksjon som rapporterer til administrerende direktør. Det har i 2023 pågått et arbeid med å vurdere hvordan denne funksjonen best kan ivareta våre behov framover.

Merknader fra riksrevisjonen 

Riksrevisjonen hadde ingen vesentlige merknader til årsregnskapet for 2022.

Riksrevisjonens forvaltningsrevisjoner

Riksrevisjonen utga tre rapporter i 2023 med merknader og anbefalinger som berører våre ansvarsområder. Det gjelder Drikkevann (riksrevisjonen.no), Fiskehelse og fiskevelferd i havbruksnæringen (riksrevisjonen.no) og Dyrevelferd i landbruket (riksrevisjonen.no – PDF). Riksrevisjonen har vurdert status på disse områdene som kritikkverdig og pekte på flere utfordringer og forbedringspotensial som også retter seg mot oss. Vi har brukt konklusjonene og anbefalingene i rapportene inn i forbedringsarbeidet. 

Fremgang i lukking av ESA-avvik

ESA hadde to fysiske revisjoner og en fact finding mission (faktainnsamling). De gjennomførte i tillegg en generell gjennomgang av status på avvik fra 2020 – 2023. Status etter gjennomgangen var at vi hadde 33 åpne avvik.  Vi sendte i desember tilbakemelding til ESA på tiltaksstatus på disse avvikene. ESA informerte oss i brev av februar 2024 om at de har lukket 17 av disse. Oppdatert Country Profile del II vil ha stående 16 åpne avvik.

Vi gjennomførte i november en workshop med ESA som handlet om hvordan lukke avvik og hvordan gjennomføre gode rotårsaksanalyser. Vi opplever å ha fått bedre grep på de horisontale avvikene og har tiltak som er gjennomført eller under arbeid for å lukke disse. Vi har også laget en offentlig tilgjengelig kontrollveileder. Hensikten med denne er bl.a. å gi kontrollforordningen, som ESA reviderer Mattilsynet etter, en mer fremtredende rolle i vår praksis.

Forbedring av forvaltningskvaliteten

Forvaltningskvalitet var et av våre prioriterte utviklingsområder. Vi jobber kontinuerlig med å bedre forvaltningskvaliteten, blant annet gjennom videreutvikling av løsningen for kvalitetssikring av tilsynsrapporter og vedtak, veileder for offentlig kontroll og tiltak for å forbedre forvaltnings-kompetansen. 

Ulike forbedringstiltak knyttet til vår forvaltningskompetanse bidrar også til å svare ut noen av ESAs horisontale avvik. 

Internkontrollen av gebyr

Dagens gebyrregelverk gjør det utfordrende å sikre god nok internkontroll med at inntektskrav følges, og at riktig gebyr kreves inn. Kontrollen er ressurskrevende. Vi har derfor startet et utviklingsarbeid hvor en ser regelverk og digitale løsninger i sammenheng. Forslag til forenklet regelverk er sendt departementet, og videre utvikling er stanset inntil det foreligger en avklaring.

Klagesaker

Klagesaksenheten er Mattilsynets klageinstans etter både forvaltningsloven og offentleglova. Klagesakene vi er klageinstans for etter forvaltningsloven, er alle klagesakene på de ulike områdene vi fører offentlig kontroll med. Fordi omfanget av klagesaker om innsyn etter offentleglova er så stort, har vi valgt å skille mellom sakstypene. 

Klagesaksenheten løste totalt 530 klagesaker. Vi mottok flere klager enn vi avgjorde, i alt 623 nye klagesaker. Særlig stor er økningen av klagesaker etter offentleglova om innsyn, med en økning på 35 prosent. Antallet nye klagesaker etter forvaltningsloven økte med 16 prosent, sammenliknet med året før.

Figur som viser utviklingen av antall klagesaker i perioden 2021 til 2023.
Figur 11. Utvikling av antall klagesaker i perioden 2021–2023. Kilde: Mattilsynet

Omgjøringsandelen er på 30 prosent for klagesaker etter forvaltningsloven og 46 prosent på klagesaker om innsyn.

Figur som viser utviklingen av utfall av klagesaker i perioden 2021–2023.
Figur 12. Utvikling av utfall av klagesaker i perioden 2021–2023. Kilde: Mattilsynet

Vi har som ambisjon at 9 av 10 påklagede førsteinstansvedtak er fattet på riktig måte med gode begrunnelser, godt dokumenterte fakta og korrekt regelverksforståelse. Andelen var 7,9 av 10 for klagesaker etter forvaltningsloven og 5,9 av 10 for klagesaker etter offentleglova. På sikt skal læringen fra klagesakene bidra til at andelen øker. 

Vi bruker erfaringer fra klagesaksbehandlingen til læring og forbedring av kvaliteten på vår saksbehandling. Vi har også satt inn tiltak i førsteinstans for å øke kvaliteten på saksbehandlingen i regionene, noe som skal bidra til å redusere antallet klagesaker. 

Ett eksempel på dette er et arbeid med egne innsynsteam i førsteinstans som skal håndtere det store omfanget av innsynskrav. Teamene vil arbeide spesialisert med denne oppgaven, noe som vi forventer vil gi høyere kvalitet i saksbehandlingen og dermed færre innsynsklagesaker på sikt. I alt 415 (67 prosent) av alle nye klagesaker til klagesaksenheten var innsynsklagesaker. Derfor vil vi antakelig merke god effekt på saksbehandlingstiden samlet, dersom denne sakstypen reduseres.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid var 302 dager. Dette er vi ikke fornøyd med og det er en utfordring både for virksomhetenes rettsikkerhet, men også for vår egen virksomhet. Det har over tid vært satt av flere ressurser på dette området, men økende mengder saker og begrensende ressurser gjør det krevende å ta ned etterslepet. I 2024 har vi satt som mål å bygge ned restanser, øke andelen saker løst innen seks måneder og redusere antallet gamle saker. 

Søksmål mot staten

Norske domstoler har vurdert vår forvaltning i 17 ulike saker, hvorav ti saker i tingrettene og fire i lagmannsrettene. Høyesterett har avvist å behandle tre anker der staten er frifunnet. Staten har fått medhold i 15 saker, men ble dømt til å betale erstatning i en sak fra lagmannsretten, og i en sak fra tingretten. 

Figur som viser antall anmeldelser og saker behandlet i domstolene i perioden 2021 til 2023.
Figur 13. Antall anmeldelser og saker behandlet i domstolene. Kilde: Mattilsynet

Straffesaker behandlet i domstolene går mye ned og skyldes henleggelser og ev. at anmeldelsen og straffesaken ikke treffer det samme kalenderåret. 

Politianmeldelser

Antall politianmeldelser har økt de siste tre årene. 

Tabell 7. Fordeling av politianmeldelser til ulike lover og kategorier. Kilde: Mattilsynet
Aktuell lov202120222023
Brudd på dyrevelferdsloven285069
Brudd på matloven755
Brudd på dyre- og fiskehelselovgivningen71210
Brudd på dyrehelsepersonelloven000
Trusler/sjikane mot offentlig tjenestemann779
Dokumentfalsk172
Annet (Innbrudd i Mattilsynets lokaler) 71
Totalt antall anmeldelser508896

4.4 Sikkerhet

Informasjonssikkerhet

Det har ikke vært registrert noen alvorlige IKT-hendelser de siste årene. En økt profesjonalisering av cyberoperasjoner, den raske utviklingen innen kunstig intelligens og den sikkerhetspolitiske forverrede situasjonen globalt, gjør imidlertid det digitale cyberrisikobildet mer usikkert enn noen gang tidligere. Det jobbes kontinuerlig med å styrke sikkerheten ved å iverksette både tekniske og organisatoriske tiltak, og vi fortsetter dette arbeidet.

Vi har gjennomført en modenhetsvurdering i samarbeid med Netsecurity for å kartlegge nåsituasjonen knyttet til informasjonssikkerhetstilstanden. 

Vurderingen omhandlet områdene identifisere, beskytte, detektere, respondere og gjenopprette, knyttet til arbeidet med informasjonssikkerhet. Kartleggingsprosessen viste at Mattilsynet har flere ressurser knyttet til IT-drift, utvikling og sikkerhet. Det er igangsatt mye arbeid, men samtidig viser analysen at det er et betydelig arbeid som gjenstår for å heve Mattilsynet til en mer optimalisert løsning.  Det ble identifisert svakheter både innenfor de menneskelige, tekniske og organisatoriske områdene.

Med bakgrunn i modenhetsvurderingen ble det gjennomført en overordnet risikovurdering av informasjonssikkerhet. Risikovurderingen definerer topphendelsene som har blitt utarbeidet i samspill mellom Mattilsynet og Netsecurity. Noen av funnene fra prosjektet peker på ulike oppfatninger av hva som er kritiske funksjoner, hvilke understøttende systemer som er kritiske, og hvorfor ledelsen har prioritert Mattilsynets kritiske funksjoner slik det ble gjort gjennom prosjektet. Netsecurity sin hovedanbefaling var å etablere et styringssystem for informasjonssikkerhet for å sikre at arbeidet blir systematisert, og arbeidet med å sikre Mattilsynets verdier forbedres kontinuerlig. Risikovurderingen danner grunnlaget for arbeidet som er påbegynt med å lage en krise- og beredskapsplan. Det er viktig at denne planen blir implementert i Mattilsynet. På sikt vil det være mulig å gjennomføre øvelser for å teste at planverket funger slik Mattilsynet ønsker, i tråd med risikoakseptansekriteriene fra ledelsen. Arbeidet med krise- og beredskapsplanen fortsetter i 2024.

Personellsikkerhet

Vi har etablert nye rutiner for sikkerhetsklarering og autorisasjon. Et tilspisset trusselbilde har medført behov for å øke kunnskapen og bevisstheten til våre medarbeidere. Med bakgrunn i dette ble det utarbeidet en (obligatorisk) sikkerhetsbrief med spesiell vekt på trusselbildet, innsiderisiko og sikkerhetsbestemmelser. 

Tidligere gjennomførte leder (autorisasjonsansvarlig) alle autorisasjonssamtaler. Denne rutinen er endret til at sikkerhetsrådgiver gjennomfører alle samtalene med leder til stede. Dette for å sikre konsistens og kompetanse.

Sårbarhetssamtaler er implementert som en del av det forebyggende personellsikkerhets-arbeidet. Samtalene gjennomføres med ansatte som har tilknytning til land som utgjør en høy sikkerhetstrussel for Norge (iht. PSTs årlige trusselvurdering). Intensjonen er å ivareta og beskytte den ansatte mot fremmed etterretning. Dette gjøres gjennom bevisstgjøring om trusselbildet og dialog om individuelle sårbarheter og informasjonstilgang.

Fysisk sikkerhet

I tredje kvartal ble det gjennomført en innstramming av adgangskontrollen ved enkelte kontorer. Det er også etablert ytterligere sikringstiltak for de beskyttede sonene, og lagt til rette for «kontrollert sone med autorisasjonsskille» ved flere av våre lokasjoner.

Styringssystem for sikkerhet

Styringsdokument for sikkerhet ble revidert i siste kvartal. Det er også utarbeidet nye instrukser for personellsikkerhet og fysisk sikkerhet. I desember ble ledelsens årlige gjennomgang av sikkerhetsarbeid gjennomført.

Sikkerhetsgraderte informasjonssystemer

Samtlige sikkerhetsressurser har deltatt i årlig sikkerhetsrevisjon av Nasjonalt BEGRENSET nett (NBN). I desember var vi i sluttfasen med å etablere NBN ved et nytt kontorsted, og samtlige regiondirektører har tilgang til NBN fra februar 2024. Det er også utviklet opplegg for opplæring for alle brukere av NBN.

4.5 Arbeid med anskaffelser

Vi har videreført arbeidet med oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i våre kontrakter, og det er gjennomført kontroller av lønns- og arbeidsvilkår for kontrakter på renhold i alle fem regionene.

I anskaffelsesarbeidet jobbes det løpende med effektivisering og kostnadsreduserende avtaler. Blant annet er det gjort vesentlige endringer i kontraktene med kunnskapsstøtteinstitutter for kjøp av laboratorietjenester i forbindelse med gjennomføring av OK-programmene. Det er utarbeidet felles kontraktsmaler og avtalene er nå flerårige, i tillegg har vi fått på plass mer forutsigbarhet for årlige prisjusteringer.

Bærekraft er viktig i alle våre anskaffelser. Vi jobber med å innarbeide bedre kompetanse og gode rutiner for å stille miljøkrav i henhold til skjerpede krav for å vektlegge klima- og miljøhensyn som trådte i kraft fra 1. januar 2024.

4.6 Faste rapporteringskrav – administrative forhold

Omtale av digitalisering og IKT er lagt inn under punkt 4.1.

Mattilsynets bidrag til totalforsvaret

Vi har prioritert deltagelse i sentralt totalforsvarsforum. Mattilsynet er en av de faste deltagerne i kriseutvalget for atomberedskap, som er et sivilt-militært utvalg ansvarlig for å koordinere akuttfasen av en atomhendelse. Som følge av invasjonen i Ukraina har det også i 2023 vært mye aktivitet i kriseutvalget. Vi har også prioritert deltakelse i helseberedskapsrådet, som nå heter Utvalg for sivil – militært samarbeid og i beredskapsutvalget for biologiske hendelser (BUB), som nå heter utvalg for smittevern.

Med den nye helseberedskapsmeldingen som kom i november 2023 skal helseberedskapen i Norge utvikles og forbedres. Mattilsynet er fast medlem i det nye helseberedskapsrådet, og skal også lede ett av seks prioriterte utvalg, nasjonalt utvalg for vannforsyning. Vi forventer også å videreføre vår deltakelse i de tre utvalgene nevnt over.

I forbindelse med planleggingen av øvelse Nordic Response meldte Forsvaret behov for tilrettelegging for økt mobilitet mellom de tre nordiske landene for å styrke det øvingsmessige utbyttet. Vi har utarbeidet en midlertidig forskrift for øvelsen. Forskriften gir unntak fra enkelte av kravene til sanering av militært materiell som krysser grensen inn til Norge fra Sverige eller Finland, i et avgrenset geografisk område og et avgrenset tidsrom. 

Visse vilkår må være oppfylt for at unntakene skal kunne benyttes. Disse vilkårene er tenkt å hindre at alvorlig smittsom plante-, fiske- og dyresykdom kommer til Norge i forbindelse med øvelsen.

Gjennomførte øvelser

Vi deltok i Sivil-militær Øvelse GRAM i november. Vår erfaring er at aktiv tilstedeværelse under øvelser og håndtering av hendelser bidrar til felles situasjonsforståelse. Internt og eksternt bruker våre liaisoner erfaringene fra liaisonering som eksempel på konstruktivt tverretatlig samarbeid med forsvaret, for å skape en felles forståelse av totalforsvarets betydning i samfunnet sett ut fra dagens sikkerhetssituasjon. Hindringer for god håndtering ryddes av veien. Vi har erfart at det oppstår kommunikasjonsproblemer når graderingen går høyere enn begrenset.

Vi deltok i alle deløvelsene under atomberedskapsøvelsen Arctic REIHN, og øvet på nytt planverk og ny beredskapsorganisering. Hovedøvelsen for oss var Control Post Exercise (CPX) der Kriseutvalget for atomberedskap (KU) ble øvet, og vi hadde stab på hovedkontoret og i region nord. Øvelsen ga nyttige erfaringer om hvordan en kan effektivisere håndtering både i KU og i etaten, og har økt kompetansen og håndteringsevnen, knyttet til atomhendelser generelt, og hendelser i Norge. 

Alle regionene har gjennomført både felt og table-top-øvelser med fokus på fugleinfluensa og svinepest, også med eksterne aktører.

Risiko- og sårbarhetsvurderinger

Det er gjennomført tolv risiko- og sårbarhetsvurderinger i avdeling Utvikling i forbindelse med anskaffelse av nye programmer/tjenester. I tillegg har det blitt gjennomført en risiko- og sårbarhetsvurdering av en sak som er gradert etter sikkerhetsloven.

Personalforvaltning, jf. punkt 3.5: 

Se vedlagte aktivitets- og redegjørelsesrapport i forbindelse med vårt arbeid for å oppfylle aktivitetsplikten både som offentlig myndighet og som arbeidsgiver. 

Status og utvikling på blant annet antall ansatte, antall avtalte årsverk og antall utførte årsverk, frivillig og ufrivillig deltid, midlertidig ansatte og sykefravær fordelt på kjønn, antall lærlinger og krav i likestillings- og diskrimineringsloven § 26 ligger i statistikkvedlegget i tabellene 32, 34, 35, 42, 43 og 44. 

Vi skal ha en helsefremmende arbeidsplass der medarbeiderne trives, og målet for sykefraværet er under 4,9 prosent. Tiltak i HMS-handlingsplan skal bidra til at vi når målet om redusert sykefravær, og at vi utvikler et godt og trygt arbeidsmiljø. 

Sykefraværet ble fulgt opp i arbeidsmiljøutvalgene både sentralt og lokalt. Sykefraværet totalt for året gikk noe ned fra 6,2 prosent i 2022 til 6,0 prosent i 2023. Sykefraværet i Mattilsynet ligger omtrent på samme nivå som Norge totalt, som har 6,7 prosent i tredje kvartal (Nav.no).  Vi har hele tiden hatt ambisjon om å få ned sykefraværet og vil jobbe kontinuerlig med å forebygge sykefravær og følge opp ansatte med sykdom. 

Vi har gjennomført en analyse av sykefraværet, som er fremlagt for sentralt arbeidsmiljøutvalg. Ett av hovedtiltakene er å øke kompetansen hos ledere til oppfølging av langtidssyke. 

Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

Vi har jobbet systematisk for å få oversikt over risikofaktorer knyttet til HMS-området. For å kartlegge det psykososiale arbeidsmiljøet har vi gjennomført Medarbeiderundersøkelsen i Staten (MUST). Resultatet av MUST ga oss tre sentrale områder å jobbe videre med; kontroll over avgjørelser, kvalitativ jobbusikkerhet og kompetanse. MUST har blitt fulgt opp på alle nivåer i organisasjonen. Basert på kartlegginger som MUST, vernerunder og avviksgjennomgang, har vi utarbeidet en overordnet HMS-risikovurdering. 

MUST
En MUST er et kunnskapsbasert, digitalt verktøy for medarbeiderundersøkelser. Verktøyet er utviklet for virksomheter i det statlige tariffområdet. MUST kartlegger et bredt utvalg arbeidsmiljø-faktorer.

Risikovurderingen har gitt oss en oversikt over risikobildet, både i vårt indre arbeidsmiljø og med hensyn til ytre faktorer. De ytre faktorene med høyest risiko handler om å bli utsatt for trakassering, trusler og vold. Vi har gjennomført samlinger for store deler av virksomheten, hvor ansatte har blitt kurset innen dette temaet. Kurset sikrer en felles forståelse av risiko i møtet med sinte og aggressive tilsynsobjekter og sikrer at vi opptrer som ett lag i møtet med disse, og dermed kan forebygge trakassering, trusler og vold. 

På høsten anskaffet vi et nytt sikkerhetskurs. Kurset har fokus på sikkerhet på sjø, sikkerhet i høyden og sikkerhet i lukkede rom og tanker. Kursets hovedmål er at våre inspektører skal gjenkjenne potensielle farer på forhånd for å kunne unngå dem. 

4.7 Fellesføringer 2023

Lærlinger

Se tabell 40 i statistikkvedlegget.

Konsulentbruk

Vi har jobbet systematisk med å redusere konsulentbruk over tid. Note 3 i årsregnskapet viser at kostnadene til konsulenter og andre kjøp av tjenester er redusert med 4,8 mill. kroner fra 2022 til 2023. Kostnadene til kjøp av tjenester til utvikling og løpende driftsoppgaver IT er redusert med 6,6 mill. kroner i samme periode. Reduksjonen skyldes i hovedsak at vi har erstattet innleide IT-konsulenter med fast ansatte.

Desentralisert arbeid

Vi har medarbeidere på rundt 70 kontorsteder over hele landet. Hovedkontoret er fordelt på fem ulike kontorsteder, og over halvparten av IT- og utviklingsmiljøet vårt har arbeidsplass i Brumunddal. 

Vi lyser også ut enkelte stillinger der vi åpner opp for arbeidssted ved et av Mattilsynets andre kontorsteder når vi vurderer at det er formålstjenlig ut fra stillingens arbeidsoppgaver og øvrige lokasjoner for teamet. 

Tillitsreformen

Vi jobber med tiltak opp mot tillitsreformen fra ulike perspektiver. Vårt strategiske kompass vektlegger tillit ved å beskrive hvordan vi ønsker å fremstå og opptre. Kompasset er et verktøy for alle ansatte i Mattilsynet i hverdagen. 

I utvikling av produkter og tjenester vektlegger vi brukernes behov. I arbeidet med å utvikle nye nettsider legger vekt på bedre og mer lett tilgjengelig veiledning. Våre digitale løsninger skal gjøre det enklere å bruke våre tjenester.  

Vi har jobbet særskilt med hvordan vi planlegger det operative tilsynet, samt å spisse rapportering internt ved å tilrettelegge for bedre styringsinformasjon. 

Likestilling og diskriminering

Se vedlagte aktivitets- og redegjørelsesrapport.

Premiemodell for pensjon

Det er krevende for oss å prognostisere utbetalinger til Statens pensjonskasse (SPK). Vi opplever det spesielt vanskelig å forutse effekten av lønnsoppgjøret, hvor lønnsøkning til ansatte født i 1962 eller tidligere får stor effekt for utbetaling til SPK. Hvor stor andel av de ansatte over 62 år som tar ut avtalefestet pensjon (AFP) er også usikkert. Det viser seg i tillegg å være meget utfordrende for SPK å forutse effekten av lønnsoppgjøret. Prognosene fra SPK var derfor betydelig lavere enn de endelige pensjonskostnadene. Prognosen fra SPK i februar tilsa pensjonskostnader på 93,3 millioner kroner. Oppdatert prognose fra SPK den 9. november tilsa pensjonskostnader på 91,7 millioner kroner. De endelige pensjonskostnadene hos SPK ble 105,4 millioner kroner, noe som er 13,7 millioner kroner mer enn prognosen fra SPK 9. november. 

Reisekostnader

Det er en liten nedgang i reisekostnader sammenlignet med 2022. Nedgangen på om lag kr 196 000 skyldes redusert reiseaktivitet. Vi vurderer at en nå har kommet på et nivå på reisekostnader der det ikke er mulig eller formålstjenlig å redusere disse kostnadene ytterligere. En ytterligere reduksjon vil påvirke både reiseaktivitet i forbindelse med tilsyn og internasjonal deltakelse i møter og arbeidsgrupper, herunder EU/EØS og ESA.