Mattilsynets kontroll av plantevernmiddelrester i mat

Mattilsynet har det overordnede ansvaret for å føre tilsyn med plantevernmiddelrester i mat, og vi har et løpende overvåkings- og kontrollprogram for plantevernmiddelrester i næringsmidler der det årlig tas ut cirka 1150 prøver av frukt, grønnsaker, korn, barnemat med mer. 

Publisert

Prøvene blir tatt ut hos importører, grossistlagre, butikker, dyrkere og torg. 

I tillegg tas det årlig cirka 150 prøver av økologiske produkter i et eget kontrollprogram.  Noen av disse prøvene tas ut av Debio på vegne av Mattilsynet. 

Analyse av plantevernmiddelrester gjøres av de delene av matvaren som grenseverdien gjelder for og dette inkluderer vanligvis hele produktet som for eksempel skall (unntak for nøtter), også for frukt og grønnsaker der skallet vanligvis ikke spises. 

Hvis vi finner for mye rester av plantevernmidler vil Mattilsynet kreve at partiet trekkes fra markedet. Mattilsynet kan også velge å gjennomføre en rettet kontroll av neste vareparti med samme produkt/opprinnelse (produsent). Ved en rettet kontroll står varepartiet sperret inntil analysesvar er ferdig. 

Resultatene fra Mattilsynets kontroll og andre lands resultater viser at det er en betydelig høyere risiko for overskridelser av grenseverdier og høyere risiko for plantevernmiddelrester i importerte produkter (frukt, grønnsaker og andre vegetabilske produkter). Disse produktene vurderes i noe større grad til å kunne medføre mulig akutt helsefare for forbruker. 

For noen produkter fra bestemte opprinnelsesland er det problemer med gjentakende overskridelser av grenseverdier for plantevernmiddelrester. For visse importerte ikke-animalske risikoprodukter fra disse landene er det derfor krav om økt importkontroll og dokumentasjonskrav. 

Det er sjelden noen akutt helsefare knyttet til rester av plantevernmidler i produkter som er dyrket i Norge og i EU-landene. 

Se endringer