Bly

Bly er eit giftig tungmetall. For mykje bly kan mellom anna skade dei raude blodlekamane og nervesystemet. Hjerneutviklinga hos foster og små barn er spesielt utsett for skadar og kan mellom anna gi nedsett evne til læring. Dei høgaste nivåa av bly er funne i innmat og kosttilskot.

Publisert

Bly blir transportert over store avstandar med luftstraumar, fell ned med nedbør og blir teke opp i plantar. Difor kan vi finne bly i mat som er dyrka og hausta langt frå forureiningskjeldene.

Bly blir bygd inn i skjelettet i staden for kalsium. Dersom gravide og kvinner som ammar, ikkje får i seg nok kalsium, kan dette blyet bli frigjort frå skjelettet. Mora kan da få eit blynivå i blodet som skader barnet. Bly kan også redusere evna til å få barn.

Blyinnhaldet i mat har gått ned

Etter at det blei slutt på å tilsetje bly til bensin, har blyinnhaldet i mat gått ned og nivåa generelt blitt låge.

I Noreg er hovudkjeldene til bly i mat vegetabilske produkt, mjølk og mjølkeprodukt. Årsaka er at dette er matvarer vi et mykje av. I visse forureina hamner og fjordar langs kysten kan det vere auka blyinnhald i skjel. Bly blir likevel ikkje teke opp i muskelen, så både fiskemuskel og muskel av kamskjel er uproblematiske når det gjeld bly.

Det er ikkje sett tolerable inntaksverdiar (TDI) for bly, men det er sett grenseverdiar i fleire matvaregrupper.

Mattilsynet har åtvara mot fisk og skaldyr frå ei rekkje norske hamner, fjordar og innsjøar og mot inntak av viltkjøtt med blyrestar.

Advarsler og råd til forbrukere

Keramikk

Glasert keramikk av dårleg kvalitet kan leke bly. Tidlegare var dette spesielt eit problem med produkt som privatpersonar tok med seg heim frå Sør-Europa. Mattilsynet rår folk frå å bruke keramikk av ukjend kvalitet til sure, flytande næringsmiddel, som til dømes juice og vin.

Kilder: VKM og Folkehelseinstituttet 

Spørsmål og svar

Hvorfor er bly helseskadelig?

Bly kan skade utviklingen av nervesystemet og gi høyt blodtrykk. Økt blodtrykk er ikke en alvorlig helseskade i seg selv, men det er forbundet med økt risiko for dødelighet fra hjerte-karsykdom. Kronisk nyresykdom kan også oppstå som et resultat av blyeksponering.

Hva er grunnen til at de som planlegger å bli gravide, gravide, ammende og barn bør være ekstra forsiktige?

Bly blir bygd inn i skjelettet i stedet for kalsium. Dersom gravide og kvinner som ammer, ikke får i seg nok kalsium, kan dette blyet bli frigjort fra skjelettet. Mor kan da få et blynivå i blodet som skader barnet. Foster, spedbarn og barn er mer følsomme enn voksne for virkningene av bly fordi hjernen deres er under utvikling. Bly kan også redusere evnen til å få barn.

Hva er skuddkanalen og hvorfor skal jeg ikke spise kjøtt fra skuddkanalen?

Når man feller storvilt (som elg, rein, hjort og rådyr) vil prosjektilet lage skader eller en skuddkanal i kjøttet ved treffstedet. I skuddkanalen kan det være store mengder bly hvis dyret er felt med blyammunisjon, og derfor skal vi ikke spise dette kjøttet. Mattilsynet anbefaler at alt skadet vev og minst 10 ekstra centimeter i radius rundt skuddkanalen fjernes for at kjøttet skal kunne betraktes som trygt. Småvilt skutt med blyhagl bør renskjæres for skadet vev og alle rester av hagl må fjernes.

Hva med de som har spist mye viltkjøtt skutt med blyammunisjon frem til nå?

Anbefalingen er å følge rådene fra Mattilsynet og redusere eksponeringen for bly så mye som mulig.

Hvordan vet man om viltet er skutt med bly?

Du kan spørre i butikken, eller snakke med jegeren du fikk kjøttet av. Det er de som selger kjøttet, jeger, produksjonsvirksomhet, etc. som har ansvar for å følge rutinene som skal sikre at kjøttet er trygt.

Hvorfor brukes bly i jaktammunisjon?

Bly regnes for å være godt egnet som hagl-materiale, og blyammunisjon er ofte foretrukket ammunisjonstype blant mange jegere. Det finnes imidlertid gode bly-frie alternativer til ammunisjon som kan brukes for å unngå forurensning av bly i kjøttet. 

I hvilke andre matvarer finner vi bly?

Bly finnes også i vegetabilske produkter, melk og melkeprodukter. Fordi dette er matvarer vi nordmenn spiser mye av, er dette hovedkildene til bly i mat i Norge. I noen forurensede havner og fjorder langs kysten kan det også være økt blyinnhold i skjell.