Til hovedinnhold
  1. The page is not available in english
    English homepage
  • Drikkevannsforsyning
  • Dyr
  • Alt om dyr og dyrehold
  • Dyrehelse og dyresykdommer
  • Dyrehelsepersonell
  • Forsøksdyr
  • Kjæledyr, konkurransedyr og hobbydyr
  • Jakt og vilt
  • Produksjonsdyr
  • Fisk og akvakultur
  • Alt om fisk og akvakultur
  • Eksport av levende fisk med mer
  • Brønnbåt og annan transport
  • Fiskehelse og fiskesykdommer
  • Oppdrettsanlegg
  • Rensefisk
  • Slakting av fisk
  • Kosmetikk og kroppspleieprodukter
  • Mat og drikke
  • Alt om mat og drikke
  • Eksport av mat og drikke
  • Matproduksjon
  • Salg og servering av mat
  • Merking av mat
  • Råd og advarsler til forbrukere
  • Smitte frå mat og drikke
  • Startpakke for nye matbedrifter
  • Planter og dyrking
  • Alt om planter og dyrking
  • Tømmer, trelast og treemballasje
  • Plantevernmidler
  • Produksjon og omsetning
  • Økologisk landbruk
  • Planteskadegjørere
  • Gjødsel, jord og dyrkingsmedier
  • Plantesortar
  • Genmodifiserte produkter
  • Frø, såkorn og annet planteformeringsmateriale
  • Meld fra til Mattilsynet
  • Om Mattilsynet
  • Jobbe i Mattilsynet
  • Kontakt oss
  • Skjema
  • Regelverk
  • Godkjente virksomheter
    1. The page is not available in english
      English homepage
    Startpakke for nye matbedrifter

    Innhold

    1. Innledning
    2. 1. Gratis veiledning
    3. 2. Videoer
    4. 3. Registrere bedriften din
    5. 4. Lokaler og innredning
      • 4.1. Materialer og utstyr
      • 4.2. Planløsning
      • 4.3. Eget område for matlaging
      • 4.4. Oppvasksone
      • 4.5. Matkum
      • 4.6. Håndvask
      • 4.7. Toalett for ansatte
      • 4.8. Garderobe
      • 4.9. Hold skadedyr unna
      • 4.10. Er det lov å leie plass i andres kjøkken?
    6. 5. Mathåndtering og hygiene
      • 5.1. Hold det rent og ryddig
      • 5.2. Vask hendene
      • 5.3. Ikke lag mat når du er syk
      • 5.4. Temperaturkontroll
      • 5.5. Varm mat skal være rykende varm
      • 5.6. Hold rått kjøtt unna andre matvarer
      • 5.7. Skyll frukt, bær og grønnsaker før bruk
      • 5.8. Sporbarhet av matvarer
    7. 6. Internkontroll
      • 6.1. Hva er internkontroll?
      • 6.2. Dette skal være med i en internkontroll
      • 6.3. Håndtering av avvik
      • 6.4. Renhold og rutiner
      • 6.5. Kjøletemperatur
      • 6.6. Farevurdering og HACCP
    8. 7. Merking av allergener
      • 7.1. De 14 allergenene som alltid skal merkes
      • 7.2. Merking av ikke-ferdigpakket mat
    9. 8. Smilefjesordningen
    10. 9. Inspeksjon fra Mattilsynet
    11. 10. Regelverk
    12. 11. Veiledere og informasjonsmateriell
    1. Hjem
    2. Mat og drikke
    3. Startpakke for nye matbedrifter

    11. Veiledere og informasjonsmateriell

    Her finner du lenker til nyttige veiledere og annet informasjonsmateriell.

    Reglene forklart med video

    Vi har lagd en rekke videoer som forklarer reglene du må kjenne til ved å starte en ny matbedrift. 

    Se alle videoene om oppstart av ny matbedrift

    Oppstart av bedrift

    • Altinn: Starte og drive bedrift (altinn.no)

    Veiledere

    • Brukerveiledning for pålogging til Mattilsynets skjematjenester (PDF)
    • Veileder til virksomheter om smilefjesordningen (PDF)
    • Veileder: FSMS (Styringssystem for mattrygghet) og HACCP (PDF)

    Informasjonsmateriell

    • Trygg mat på messer og festivaler (PDF)
    • Trygg mat – Servering av frukt, bær og grønnsaker (PDF)
    • Informasjon om allergener for ikke-ferdigpakket mat (PDF)
    • Matmerking – Kort om merking av matvarer, med sjekkliste (PDF)
    • Fakta om hvordan du kan holde kontroll på kjøletemperaturen (PDF)
    • Video: Håndtering av kylling (danske Fødevarestyrelsen – YouTube)
    • Video: Sådan skyller du salat og krydderurter (foedevarestyrelsen.dk)

    Nyttige lenker

    • Lokalmat
    • Merking av mat
    • Slik merker du allergener
    • Salg av mat fra privat kjøkken
    • Salg av mat fra food truck og matvogn
    • Kortvarig salg av mat
    • Trygg mat på messer og festivaler
    • Butikk og butikkkjeder
    • Innføring i kommersiell import av mat

    Information in English

    • Guidelines to the Smiley inspections (PDF)
    • Information on allergens in non-prepacked food (PDF)
    Neste
    Forrige

    Fant du det du lette etter?

    Om nettstedet

    Nyhetsbrev

    Personvern og informasjonskapsler

    Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)

    Åpne data (API)

    Om Mattilsynet

    Kontakt oss

    Ledige stillinger

    Om oss

    Varsle oss