Næringsmidler til spesielle medisinske formål
Når du skal markedsføre næringsmidler til spesielle medisinske formål, er det en rekke krav du må være oppmerksom på. Det gjelder blant annet sammensetning, registrering og merking. Her finner du veiledning om regelverket som gjelder.
Innhold på denne siden
Hva er næringsmidler til spesielle medisinske formål, og hvilket regelverk gjelder?
Næringsmidler til spesielle medisinske formål er laget for å inngå i kostbehandling av pasienter, og de har ofte en spesiell sammensetning.
Eksempler på næringsmidler til spesielle medisinske formål er sondeernæringsprodukter, næringsdrikker og næringskomponenter (ofte pulver). Produktene er til voksne og barn og kan for eksempel brukes ved ernæringsbehandling av kreft, generell underernæring og metabolske sykdommer. Produktene selges hovedsakelig gjennom apotek og lignende utsalg, som for eksempel bandagister. Næringsmidlene skal brukes under medisinsk tilsyn.
Regelverk
I regelverksammenheng er næringsmidler til spesielle medisinske formål definert som næringsmidler til særskilte grupper. Det er et eget regelverk som regulerer sammensetning og bruk av påstander for disse produktene (forordning (EU) 2016/128). Det generelle regelverket for næringsmiddelområdet, for eksempel merkeregelverket, hygieneregelverket, internkontroll, med mer, gjelder også for disse produktene.
Veileder
Klassifisering av næringsmidler til spesielle medisinske formål (PDF)
Commission Notice on the classification of Food for Special Medical Purpose (PDF)
Ansvaret for produktene
Vi gjør oppmerksom på at det er de som produserer, importerer og selger produktene som har ansvaret for at produktene er i overensstemmelse med gjeldende regelverk.
Regelverk
Forskrift om næringsmidler til særskilte grupper
Kilde: Lovdata.no
Slik melder du inn et næringsmiddel til særskilte grupper
Før du kan omsette eller markedsføre næringsmidler til særskilte grupper, må du melde inn produktene via Mattilsynets skjematjeneste på Altinn.
Det forutsettes at produktene er i henhold til gjeldende regelverk, og at virksomheten følger de generelle kravene som stilles til produksjon eller import av næringsmidler.
For å kunne bruke Altinn må virksomheten være registrert som et norsk foretak (norsk produsent, norsk importør eller som en norsk avdeling av et utenlandsk foretak/virksomhet, NUF).
Driftsansvarlig for næringsmiddelforetaket er ansvarlig for at produktene meldes til Mattilsynet. Virksomheten kan imidlertid gi andre, for eksempel speditører eller konsulenter, tilgang til å sende inn skjemaet på vegne av seg. Tilgangen gir du i skjematjenesten under "Min profil, Bedrifter som jobber for meg". Personen som skal melde inn produkter, må ha et norsk personnummer.
Selv om produktene er innmeldt, er det virksomheten som er ansvarlig for at produktene er i henhold til gjeldende regelverk. Mattilsynets inspektører foretar tilsynsbesøk.
Skjemaet "Registrere næringsmidler til særskilte grupper" finner du i Mattilsynets skjematjeneste.
Regelverk
Forskrift om barnemat, § 15. Meldeplikt
§ 15. Meldeplikt
-
a. navn og adresse til melder og produsent, -
b. alle inngående ingredienser inkludert den fullstendige kjemiske forbindelsen av tilsatte næringsstoffer, -
c. næringsmidlets totale innhold (summen av naturlig forekommende og tilsatt mengde) av alle vitaminer og mineraler som er tilsatt, fastsatt ved analyse av det ferdige produktet ved produksjonstidspunktet, -
d. næringsmidlets innhold av øvrige vitaminer og mineraler som omfattes av vedlegg 4, fastsatt ved analyse av det ferdige produktet ved produksjonstidspunktet eller ved beregning av innholdet ut fra kjente eller faktiske gjennomsnittsverdier for de ingredienser som inngår i produktet og -
e. næringsmidlets bruksområde (aldersangivelse) samt pakningstyper.
Kilde: Lovdata.no
Næringsmidler til spesielle medisinske formål [forordning (EU) 2016/128): Artikkel 9 Melding
Artikkel 9
Melding
Kilde: Lovdata.no
Totale kosterstatninger for vektkontroll [Forordning (EU) 2017/1798) : Artikkel 7 Underretning
Artikkel 7
Underretning
Kilde: Lovdata.no
Morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger [Forordning (EU) 2016/127): Artikkel 12 Melding
Artikkel 12
Melding
Kilde: Lovdata.no
Dokumentasjon ved innmelding av næringsmidler til spesielle medisinske formål
Ved en innmelding av produkter må virksomheten kunne legge fram dokumentasjon som viser at kravene er oppfylt.
Relevant dokumentasjon kan hentes fra ulike kilder, blant annet
- anbefalinger og råd gitt av uavhengig institusjoner, for eksempel Helsedirektoratet
- artikler publisert i anerkjente tidsskrifter
- referanse til lærebøker og lignende innenfor relevant fagområde
Fravikes kravene i regelverket til innhold av næringsstoffer, skal innmelder kunne begrunne avvikene. Slik dokumentasjon kan også hentes frem fra kildene nevnt ovenfor.
Forhold som det kan være relevant å kontrollere, både på produktnivå og i produksjonen, eller ved importen av denne typen produkter, gjøres gjennom Mattilsynets ordinære tilsyn med næringsmiddelvirksomheter. Tilsynet gjennomføres av Mattilsynets inspektører.
Dokumentasjonen ovenfor skal til en hver tid kunne legges frem for tilsynspersonell.
Parallellimport av næringsmidler til spesielle medisinske formål
Parallellimport er i utgangspunktet tillatt innenfor EØS-området, jf. EUs varemerkedirektiv (89/104/EØF). Disse bestemmelsene bygger på prinsippet om fri flyt av varer og er nedfelt i EU-traktaten. Parallellimporterte produkter skal meldes til Mattilsynet.
Krav til parallellimporterte produkter
Ved parallellimport av næringsmidler til spesielle medisinske formål er det viktig at ”virkestoffene” i produktet som parallellimporteres er identisk med ”virkestoffene” i det opprinnelige produktet. Hva som anses som ”virkestoffer” i næringsmidler til spesielle medisinske formål, og for så vidt næringsmidler generelt, er ikke like entydig. I næringsmidler vil det ikke være et stoff alene som står for virkningen, men en kombinasjon av stoffer (næringsstoffer) og samspillet mellom dem. Mattilsynet anser derfor at et næringsmiddel som parallellimporteres må være identisk med det opprinnelige produktet hva gjelder innholdet av næringsstoffer, dvs. mengden av karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler og eventuelt andre stoffer som tilsettes produktet.
Parallellimporterte produkter skal også meldes til Mattilsynet
Parallellimporterte produkter skal i likhet med det originale produktet meldes til Mattilsynet, jf. forskrift om næringsmidler til særskilte grupper. Innmeldingen skjer via Mattilsynets skjematjeneste.
I tillegg må virksomheten melde fra til Mattilsynet om at man ønsker å drive næringsmiddelvirksomhet.
Registrering og godkjenning av næringsmiddelverksemder
Det parallellimporterte produktet bør merkes på tilsvarende måte som originalproduktet hva gjelder bruksanvisning og eventuelle forholdsregler. I tillegg skal merkingen alltid være i samsvar med gjeldende regelverk.
Det er viktig at det parallellimporterte produktet ikke presenteres på en slik måte at det skader ryktet og omdømmet til eieren av originalproduktet.